Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
24 јуни 2012
Мислења
3
Поени од реакции
0
најдов нешто ама како што ги извртив на брзина видов дека има за ipv4 ама не видов за ipv6 ако сакаш да ти ги пратам види дали ќе ти завршат работа
nema da mi zavrsat rabota :( sepak fala ti mnogu

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
браво иу за ова имало тема.....се мачам со еден проблем........иам солиден интернет ама со рутерот ми се смали ептен брзината......дури кога работи брат ми на лап топот иам забелажано дека само кај мене интернетот е тапа а кај него оде цел.....туку речи.....иам Gembird NSW-R2.....некој совет.....да сменам рутер или???

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.649
Поени од реакции
7.490
браво иу за ова имало тема.....се мачам со еден проблем........иам солиден интернет ама со рутерот ми се смали ептен брзината......дури кога работи брат ми на лап топот иам забелажано дека само кај мене интернетот е тапа а кај него оде цел.....туку речи.....иам Gembird NSW-R2.....некој совет.....да сменам рутер или???
Ова го имаш пробано дали помага?
Упс чак цела тема имало за овој рутер и на форумов :)

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Сакам да ставам интернет кај мајка ми во канцеларија ама имам ваква идеја. Канцеларијата е во зграда, на втор кат, на трет кат живеат станари. Е сеа си мислам, а и на станарите не би им сметало, да се земе кабелски интернет (како наефтин) и да се приклучи на рутер за wifi, за да може тој интернет да се дели помеѓу станарите, канцеларијата на мајка ми и уште еден што има канцеларија карши неа.
Дали ова би било изводливо и каква опрема ни треба? Компјутерите што се во канцеларијата се стари, канцелариски компјутери, не знам ни дали имаат мрежна картичка (мислам дека тоа би било потребно, не знам, нуб сум :D).

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Сакам да ставам интернет кај мајка ми во канцеларија ама имам ваква идеја. Канцеларијата е во зграда, на втор кат, на трет кат живеат станари. Е сеа си мислам, а и на станарите не би им сметало, да се земе кабелски интернет (како наефтин) и да се приклучи на рутер за wifi, за да може тој интернет да се дели помеѓу станарите, канцеларијата на мајка ми и уште еден што има канцеларија карши неа.
Дали ова би било изводливо и каква опрема ни треба? Компјутерите што се во канцеларијата се стари, канцелариски компјутери, не знам ни дали имаат мрежна картичка (мислам дека тоа би било потребно, не знам, нуб сум :D).
Покрај рутер, ти требаат и мрежни картички за компјутерите, за бежична конекција.
Или евентуално, ако нејќеш индивидуални картички за компјутерите, можеш да ставиш додатен рутер во канцеларијата, да го наместиш да работи како AP (рутерот ќе се поврзе со другиот рутер), и на тој да ги приклучиш компјутерите жичано. Проблем ќе ти биде само брзината, пошто обичните рутери имаат антени кои емитираат зраци претежно хоризонтално. Освен тоа, треба да се земе во предвид и ширината на бетонската плоча измеѓу спратовите.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Покрај рутер, ти требаат и мрежни картички за компјутерите, за бежична конекција.
Или евентуално, ако нејќеш индивидуални картички за компјутерите, можеш да ставиш додатен рутер во канцеларијата, да го наместиш да работи како AP (рутерот ќе се поврзе со другиот рутер), и на тој да ги приклучиш компјутерите жичано. Проблем ќе ти биде само брзината, пошто обичните рутери имаат антени кои емитираат зраци претежно хоризонтално. Освен тоа, треба да се земе во предвид и ширината на бетонската плоча измеѓу спратовите.
Фала многу на одговорот!
Значи два рутера? Ок. Ќе завршат работа оние ефтинине од 1000ка (1050 пред некое време зедов во амц еден бел)?

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Фала многу на одговорот!
Значи два рутера? Ок. Ќе завршат работа оние ефтинине од 1000ка (1050 пред некое време зедов во амц еден бел)?
Искрено, немам работено со нив, ама нема врска, се` дури имаат web interface, океј се. Барем што се однесува до канцелариска околина.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Зошто кога симнувам нешто, рутерот го прави следново? :
  • И натаму симнува со фул брзина, но не отвара ниедна страница...
  • Му слабее дометот (од 5, наеднаш на 2 црти паѓа, а не сум ни 5 метра од него)
  • Пингот е ненормално висок (фул сигнал)
Симнувам со 1.2 мб/с константно (а порано преку истиот рутер симниував дури до 4.8мб/с, али после близу нели ги намали брзините за ЛАН зоните) и кога тоа ќе ми го напраи требам 2 пати да го рестартирам (или да го исклучам на 5 минути па да вклучам). Исто така ненормално се грее :D

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Користам 3мах пакет, и секој ден во 15-53 и 3-53 ми паѓа интернетот шо значи неам ни тв ни интернет, и потоа за 10 секунди пак се закачува и тера... оти иам динамична ип, мислам да не е до мењавањето, бидејки знам дека т-хоме адресите ги менуваат на 12 часа... али зошто се осеќа тоа, кај сите е така?

Член од
12 јуни 2012
Мислења
8
Поени од реакции
0
TP-LINK vs D-LINK . Кој е подобар Рутер ?

Кажете позитивни и негативни страни на двата рутери.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Користам 3мах пакет, и секој ден во 15-53 и 3-53 ми паѓа интернетот шо значи неам ни тв ни интернет, и потоа за 10 секунди пак се закачува и тера... оти иам динамична ип, мислам да не е до мењавањето, бидејки знам дека т-хоме адресите ги менуваат на 12 часа... али зошто се осеќа тоа, кај сите е така?
Доколку имаш Speedport 503V, а најверојатно имаш:
Oтвори http://speedport.ip, или http://192.168.178.1/.
Најави се со лозинката на рутерот, и кликни на ова:

Откако ќе се отвори тоа, оди кај Connection settings, каде што имаш опција рачно да го подесиш времето кога да го направи тоа дисконектирање.

--- надополнето: 27 јуни 2012 во 18:33 ---
Зошто кога симнувам нешто, рутерот го прави следново? :
  • И натаму симнува со фул брзина, но не отвара ниедна страница...
  • Му слабее дометот (од 5, наеднаш на 2 црти паѓа, а не сум ни 5 метра од него)
  • Пингот е ненормално висок (фул сигнал)
Симнувам со 1.2 мб/с константно (а порано преку истиот рутер симниував дури до 4.8мб/с, али после близу нели ги намали брзините за ЛАН зоните) и кога тоа ќе ми го напраи требам 2 пати да го рестартирам (или да го исклучам на 5 минути па да вклучам). Исто така ненормално се грее :D
Проблемот со бежичните врски, и причината зошто ги избегнувам се поради тоа што се не-толку предвидливи. Имено, можеш да бидеш на 10 метри од рутер кој зрачи со 100% јачина, и пак да имаш проблеми поради мал милион фактори.

- При симнување со максимална брзина, логично е да имаш проблеми со отварањето на страните, од проста причина што тоа отварање е всушност симнување на податоци, како што сите знаеме. Ама под проблеми, се подразбира бавно отварање, а не воопшто да не се отвараат. Доколку симнуваш податоци преку BitTorrent протоколот, пробај и намали ја брзината со која што симнуваш податоци. Скоро секој BitTorrent клиент ја поддржува таа можност. Намали ја за 20-30 kB (килобајти). Нема да ти смени којзнае колку тоа, а прави огромна разлика при отварањето на страните.

- Што се однесува до варирањето на т.н. црти, тоа може да е до уредот кој го користиш.
Доколку се работи за лаптоп, пробај помрдни го екранот (напред-назад) на лаптопот, оти таму обично ги сместуваат бежичните картички.
Како и да е, не би требало така да се однесува мрежата, ама како што реков, непредвидливи се.
Истотака, такви проблеми може да јават ако имаш некоја пречка измеѓу тебе и рутерот, без разлика дали се работи за стакло, завеса некоја, или маса.

- Латенција е времето кое е потребно за да се прати барање до друг компјутер (сервер) и да се добие одговор од истиот. Е сега, ако каналот на симнување, односно твојата интернет врска е целосно (90-95%) окупирана со симнување на податоци од некој друг извор, високата латенција, како што викаат американците, is a must. Доколку сакаш да играш, дури симнуваш податоци, намали ја брзината на симнување за 30-40%. Ако имаш доволно квалитетна врска, тоа би требало да го среди проблемот.

edin4o

Продуцент
Член од
4 април 2010
Мислења
1.419
Поени од реакции
461
Благдарам @Toneh
Дали значи дека исто така рутерот е неквалитетен? (tp-link WR740N) И дали тоа значи дека ако вака сакам да продолжам потребно е да се купи поскап и по-марка рутер?

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Благдарам @Toneh
Дали значи дека исто така рутерот е неквалитетен? (tp-link WR740N) И дали тоа значи дека ако вака сакам да продолжам потребно е да се купи поскап и по-марка рутер?
Не мора да значи, ама ако имаш друг/различен рутер дома, би било пожелно да пробаш со тој како ќе оди.

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Не мора да значи, ама ако имаш друг/различен рутер дома, би било пожелно да пробаш со тој како ќе оди.
Isto i kaj mene druze paga konekcijata so 3 max paket ali mene vo online gaming mi pravi diskonekcija na serverot,otkako ne prikacija na taa nova centrala nivna jas od toj den do den denes imam problemi so konekcijata...brz e internetot nema sto,ali paga be brat non stop.
Denes ne mozev 5 utakmici na PES12 da odigram na PS3 i plus ne sum wireless tuku so ethernet kabel mi e prikluceno sonito.
Go resetirav i ruterot na pola saat,posle demek edna utakmica super bez problemi,a slednite 4 bev diskonektiran od serverot,a imam odigrano preku 1500 utakmici za ovie 3 meseca otkako ja igram i se na se moze 10 pati sum bil diskonektiran od koi samo denes 4 pati a drugite 6 se od mnogu porano od opravdani pricini koga imalo jaki vrnezi na dozd i sl.

Kajgana Shop

На врв Bottom