Македонска некултура на дело на „Велешко езеро“

М

Мартин`

Гостин
Зар има право да те избрка дури и од водата ? Па он ја купил/изнајмил плажата а не водата во езерото па да ми кажува мене каде треба да се бањам а каде не.. разбирам за плажата да те избрка зошто сепак е купена ама водата бе уште не ми е јасно ова.. а “влезот“ со две сокчиња за да можеш да бидеш гостин на плажата ми е уште по смешен, инаетот од ваквата некултурна уцена не ми дава да земам да купам две сокчиња само да би можел да се бањам и да бидам “гостин“ на плажава ..

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Тоа со закуп на плажа уште неможам да го сфатам. Уствари сите банални работи за кои даваме пари неможам да ги сфатам.
Дали таа плажа државата и приватникот ја изградил ? Дали тоа езеро тој го наполнил ?
Преку курот. Ќе зеам една рампа ќе клам пред куќа кај мене, ела помини да те видам со колата.
Не е баш така едноставно, тој не ја изградил но платил одреден износ за да ја користи и одржува плажата. Ако веќе треба да се плука по некого, тогаш е државата што му дала под закуп делот на сопственикот од хотелот. Истиот може да постави жица околу делот што го закупил и да не дозволи Анчо воопшто да се добери до плажата и да ги гледа џукелите каде што се капат. Сопственикот на плажата одлучил дека подоходовно му е да се капат џукели во делот што го закупил, отколку Анчо со фамилијата и тоа е негово полно право. Тоа ти иди како кај тебе да се буни во маало некој дека си насадил во дворот дома хризантеми, наместо лукче и кромидче. Исто така можеш да се ставиш рампа во сопствениот двор и никој да не пушташ, додека местото пред твојата куќа не е твое и не смееш да го узурпираш.
Се согласувам само со делот од Анчо дека е некултурно да се расфрлаат отпадоци по плажа и во природа.

H

HITCH

Гостин
Па ако хотелот ја има закупено плажата, би требало да наплаќа за нејзино користење. Ништо ново.
А мојата ,,џукела,, како и до сега, и понатаму ќе ја носам на места каде што е дозволено смештај за ,,џукели,,.
И не, не возам џип.
Зезаш, нели?!
Па, ако хотелот, мотелот, ресторанот - што и да е, ја има закупено плажата треба и да ја уреди! Треба таа плажа да личи на нешто. Треба да постави табла за информирање на посетителите, да си го среди песокот, треба да постави маси, лежалки, празен простор за минување, велам празен простор, оти меѓу столови треба се разминеш...
Пумо, кај нас плажа знаеш што е? Песокот што си бил таму и ништо нечепнато. Ете, види ги плажите на Коцкакабана какви се средени. До душа јас не сум била, ама `ко што гледам на видеата кога се сликаат околу градоначалникот, чисто е.

Прав е Анцо! Да ти е страв и гнас да појдеш некаде со деца. Тоа до душа и за возрасни е гнасно, камо ли за деца...

S

Sagan

Гостин
Да живее социјализмот и општествената сопственост! :LOL:

И немал право да те брка од водата. пошто тоа не е имањето на татко му. Плажите се даваат под закуп, па наплаќаат за лежалки или услугите им ги користат гостите.
Водата и натаму е на СИТЕ!

Мамето нивно хохштаплерско...

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Не е баш така едноставно, тој не ја изградил но платил одреден износ за да ја користи и одржува плажата. Ако веќе треба да се плука по некого, тогаш е државата што му дала под закуп делот на сопственикот од хотелот. Истиот може да постави жица околу делот што го закупил и да не дозволи Анчо воопшто да се добери до плажата и да ги гледа џукелите каде што се капат. Сопственикот на плажата одлучил дека подоходовно му е да се капат џукели во делот што го закупил, отколку Анчо со фамилијата и тоа е негово полно право. Тоа ти иди како кај тебе да се буни во маало некој дека си насадил во дворот дома хризантеми, наместо лукче и кромидче. Исто така можеш да се ставиш рампа во сопствениот двор и никој да не пушташ, додека местото пред твојата куќа не е твое и не смееш да го узурпираш.
Се согласувам само со делот од Анчо дека е некултурно да се расфрлаат отпадоци по плажа и во природа.
Не ќе е баш така. Не спомнав хотелот си има за својте гости и отворен базен, но и тој е некако од отворен тип. Минатата година езарото беше почисто од базентот- во кое вриеше,повеќето деца од ромската етничка заедница.Но самиот хотел има и доста гости и посетители за
преноќување.
Повеќето се од оној тип на ново оформирани богаташи и директори,но и странци,кој ги оставаат својте „џукели“ тука на чување на кратко,а можеби има и ловџии кој доаѓаат во нашите ловишта.
Плажата воопшто не е заградена,ниту има некое соопштение за користење,ниту пак се гледа дека е уредно и редовно одржавана.
Се согласувам да има наплата за влез на целиот комплекс езеро „Младост“.
На пример 100 денари од автомобил.Приватливо за секого од државава.Но со тие пари да се обезбедат минимални услови за еднодневните гости кој и ги има најповеќе летово и тоа покрај велешаните и од Скопје.Но баш поради нерегулираност на ова е таква и Не-културата поточно нехигиената.Нема никаде санитарни чвор-ВЦ,нема никаде чешма за полнење вода,за туш да не збориме или за клупи и паркови и корпи за отпадоци тоа се мислени именки за велешко езеро.
Плажи нема,туку секојдневните гости и рибари ако исечат некоја трска,па така малку од малку да има бар за децата да се шлапкаат.
Е да сум јас некој. (Да сам ја нетко-Индекси 1970)
Да завршам со вистината каде и да погледнеш:гомце: :гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце::гомце: -народе пази каде газиш кога си веќе таму.

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
Прво.. најголемата грешка што е направена со тоа езеро е што не е на општината, туку на државата. Да беше на општината досега можеби и ќе беше средено и ќе беше тргнат "картон сити" односно идиотите со приколките и со нивните бавчи. Кај ставаат приколки па уште и заградиле и испонасадиле се и сешто... до толку проста раја...
Значи прво треба да се реши сето тоа ... а потоа да се отвори прашањето дали газдите од Романтик и од Мотелот Лозар ги имаат закупено плажите и колку воопшто имаат вложено во тие плажи. Ако се средат тие работи.. тогаш ќе се воведе некој ред... а знаејќи ја нашава држава .. тоа никогаш нема да биде.
Истото го прават и со долна Бабуна.. односно местата што се покрај долна Бабуна. Прво ја направија индустриска зона... можете да го замислите тоа... местото наместо да биде заштитено и да се забрани секаква експлоатација од несовесната стока, они го направија индустриска зона. Поглупаво од тоа.. здравје..
Затоа џабе ни е сета дискусија тука.. кога знаеме дека кај што има сила нема правдина.
Мој совет.. ако сте веќе од Велес... да си одите на горна Бабуна и ич да не се замарате со езерото.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Сум била 2-3 пати во Романтик и како за наш стандард таму е изгор скапо...И во ресторанот и во мотелот исто - храната, пијачките се изгор скапи, а за спиење таму да не зборам боље...Последниот пат кога бев, малку поодамна беше тоа, бев навечер и се симнавме доле на плажата која мислам дека не беше ништо посебно уредена, јас не видов ништо...Базенот беше добар и чист...Све на све Романтик е многу убаво место, ама и многу скапо...
Е сеа за плажата ако ја има самиот газда на Романтик земено под концесија, тогаш сосем е во право да не пушта други луѓе тука да влегуваат, туку само гостите на Романтик...За тоа е сосем во право ако е така...Но, ме чуди што не е воопшто уредена како што викате...Обично таквите плажи се комплетно уредени со лежалки, чадори, чисти итн...

A

AnFem

Гостин
ТОЧНО ТАКА :
еве едно сосем правилно мислење за овој случај.Вчера кој беа таму,можат истото да го потврдат,иако беа сосем малку гости (скоро ич),т.с.да имаше повеќе можеби немаше ни да не забележат,но немаше бевме скоро сами,еден млад пар на лежелки и уште една или две маси гости и овие гореспомнати,сопственици на 2џ (џипови и џукели)
И баш поради тоа бевме избркани,да не се налути гостинот,ако се буричкаат тука цел ден мојте внуци ќе неможе на раат да го тренира црното Џукела створење во пливање,кое и не излезе од вода додека бевме таму.
Дури сега мислам погрешив,не требаше да напуштам,требаше да барам објаснување чија е плажата и водата,да сето тоа го снимам или да повикам полиција или друг надлежен за тоа.
Јас знам дека има „Елитни“ хотели и на елитни места и знам кој може и кој оди и престојува во нив.Не ни помислувам ниту можам да ги носам внуците таму.Но Велешкото езеро не е од тие и таа категорија,да јас како граѓанин на таа општина или оваа држава да не можам да се капам,т.с.тоа ми е ограничено од некои гости најчесто туѓи (се гледа тоа по таблиците на џиповите) кој дошле тука на поминување со својте страшни „ Џукели“.И дали смее тие СКАПИ џукели да се капат таму.
И оваа плажа на Велешкото езеро,беше и првата плажа и пред 30-40год.
Овој хотел е од поново време,а дали ја има купено плажата и водата незнам,по ново како се вика „да стопанисува со неа“.
Во Скопје по паркот веќе ни по трева не смее да гази куче-милениче,се знаа се води на врвка-синџир,почнаа некоја култура и тука за нив.Така и треба па тие серат сегде кај што деца играат- НЕ-култура.
Па колку толку сум одел и бил на други езера и мориња,но вакви случаи не сум видел.Водата е на повеќе места за сите,а кој сака може да земе лежалка,чадор или сладолед,дури и швалерка по порачка во соба.Ама кој нема или несака ќе може да се избања и тоа без друштво на некоја страшна црна Џукела-ова е само кај нас.Се разбира дека знам и за хотели од затворен тип со сопствени плажи и таму немам пристап знам.
Капитализам, чичко Анчо... Тражили сте? Гледајте!
Ај, на капитализмот, како нефункционален систем, ќе му ја расплачеме мамата... Но што со имбецилите кои немаат поим од екологија?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Е сеа за плажата ако ја има самиот газда на Романтик земено под концесија, тогаш сосем е во право да не пушта други луѓе тука да влегуваат, туку само гостите на Романтик...За тоа е сосем во право ако е така...Но, ме чуди што не е воопшто уредена како што викате...Обично таквите плажи се комплетно уредени со лежалки, чадори, чисти итн...
Зависи како е договорено , ваквите договори ретко кога го ограничуваат пристапот на места од јавен интерес. Само спореди ги Охридските плажи.

L

Ligeia

Гостин
Плажата на Романтик не е голема како плажите во Охрид и не е туристичка атракција па за да мора токму таму да се капете и од таму да влезете во езерото.Има и повеќе мали места од кои може да се влезе во езерото а да не ве чини ништо.За нечистотијата нема да коментирам тоа е проблем стар колку што сум јас стара па и повеќе.Плажата ја закупи хотелот,ја одржува колку може и наменета е за сите гости и на хотелот и на базентот.Хотелот и базентот во зависност од сезоната фукнционираат како два објекта со посебни менаџери.Во сите држави еве пример ќе ја земам Турција имате хотели со свои приватни плажи па така е и овде.Tаму плаќате за сместување и добивате гратис плажа истото и тука.Таму ако сакате да се капете на плажа на некој хотел,му ги плаќате лежалките или пак пиете или јадете од хотелот.Не може да се гради хотелот на езерото а езерото да се изостави,всушност убавината на Романтик е погледот на самото езеро. :) Да не излезе дека сум пристрасна како велешанка но само ние знаеме колку понекогаш доаѓаат луѓе посебно од другите градови и го затрупуваат хотелот,а од Велес особено деца од 15-16 па нагоре затоа што не им е проблем да дојдат и со мотори и да го узурпираат базентот.Имаше неколку посериозни инциденти со луѓе од странство кои се жалеа на бучава и неквалитет на услугата,лично сум присуствувала на неколку скандали па нормално е дека не може на сите муштерии да им се обрне подеднакво внимание кога се во толку голем број.Затоа со ваквото условување се намали бројот на оние кои зафаќаа маси доле на базентот со една вода а беа цел ден таму.Тоа е чисто менаџирање и нема тука лутење плус хотелот не наплаќа за лежалки и чадори но затоа мора со нешто да се послужите од базентот.Плажата е принаправена за да не го грди местото,всушност луѓето повеќе доаѓаат заради базентот бидејќи езерото е загадено и е цело со отпадоци и тиња.Тоа место се користи многу повеќе за летни манифестации и забави почнувајќи од пролетниот мото крос.А за цените скапо е но сепак е хотел не е ресторант. :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Анчо требало да им се искакаш на плажата, така ќе си се усогласел со нивното понашање. Од кога бре Романтик плаќа за закуп на плажата? На кого му плаќа, дај да видиме документ или трансакција дека извршиле плаќање? Јакава плажа и јаково езеро одвратно.
Кој им дозволил на тие над патот да си оградат место и да се постават како да е нивно? Има ли воопшто закон во Велес или секој узурпира простор каде ќе му текне. Тоа се треба да се сруши, и покрај Бабуна истото се дешава, јас незнам како може да се дозволи такво нешто.
Па и понашањето на гостите, као демек седат на Бора Бора на Ибица. Кој филм човече се пука со ова велешко езеро, страшна работа.

B

Black Guard

Гостин
Па нели веќе младост е под ЈП лисиче бидејќи попчнаа да го поврзуваат хидросистемот со Цевки негде околу 3500-4000 метри,што значи многу пари но би било добро за езерото,е сега ако веќе Младост спаѓа во Хидросистемот тогаш на кој треба да се плаќа за концесија или за користење на вода??

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.734
Поени од реакции
8.752
Зезаш, нели?!
Па, ако хотелот, мотелот, ресторанот - што и да е, ја има закупено плажата треба и да ја уреди! Треба таа плажа да личи на нешто. Треба да постави табла за информирање на посетителите, да си го среди песокот, треба да постави маси, лежалки, празен простор за минување, велам празен простор, оти меѓу столови треба се разминеш...
Пумо, кај нас плажа знаеш што е? Песокот што си бил таму и ништо нечепнато. Ете, види ги плажите на Коцкакабана какви се средени. До душа јас не сум била, ама `ко што гледам на видеата кога се сликаат околу градоначалникот, чисто е.

Прав е Анцо! Да ти е страв и гнас да појдеш некаде со деца. Тоа до душа и за возрасни е гнасно, камо ли за деца...
Воопшто не ја коментирав нечистотијата и гнасотијата на овој народ. Јас зад кучето си ги собирам :гомце:, а да не зборам за останатото мое ѓубре.
Меѓутоа, ако некој хотел или кој и да е закупил простор, логично ми е и да наплаќа (само тоа и го искоментирав) ;)
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 23:22 ---
А ти против што си бе Пумо?

Слушна некој навредува кучиња и одма да лаеш и ти по темава.
Дај олабавете, кога ве нарекуваат активисти за животински права навистина било така, активни станавте по сите теми на форумов освен во живо.
Прво не ме познаваш во живо, за да знаеш колку сум активна, а второ, моето куче нема никој право да ми го навредува и да ми кажува дали може или не може нешто. Ако на некого не му одговараат хотели/студија/плажи/кафичи каде што е дозволено носење кучиња, слободно нека си одат онаму каде што не е.
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 23:25 ---
Стави си прст на глава и размисли самата,да не џвакам овде ....
Ако имаш нешто да кажеш, кажи, ако не не замарај.
--- надополнето: 23 јуни 2012 во 23:27 ---
мислам дека anco намерно нагласи за она “џукелите“ од проста причина што човекот е изреволтиран што е третиран подолу од куче од некој си таму дегенерик кој си зел за право да го истера од плажата, а за разлика од него - тој истиот дозволил кучиња да се брчкаат у водата само затоа што сопствениците на кучињата биле негови гости
кој е во случајов подобро и почовечки истретиран?
Извини, ама за тоа куче некој човек платил. Значи одам во хотел некој, еве Охрид, плаќам смештај, плаќам и за моето куче смештај, логично е дека јас и моето куче добиваме пристап до имотот и услугите со кои располага хотелот.
И нормално дека не може некој, што не плаќа, да дојде и да ги користи истите услуги, со или без куче.
Која е поентата јас да плаќам, а тој не, и двајцата да добиеме исто?

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu

Kajgana Shop

На врв Bottom