Правна помош и совети

Член од
10 јануари 2011
Мислења
1.658
Поени од реакции
3.322
незнам што да ти кажам, работата на судот е да го прогласи тестаментот и после тоа самиот или нотарот да го распредели имотот, ако некој од наследниците има некој проблем онда судот е надлежен да го одлучи за тоа, нотарот нема право да го направи тоа, најверојатно ќе мора нотарот да ве испрати пред суд и да го разрешите таму спорот.
Тестаментот е чуван и отворен кај нотар!
Јас неможам да разберам како тоа никој ништо незнае мислам секој како ќе му прдне си го толкува правото? Колку различни правници ќе прашаш толку различни одговори ќе добиеш!
Бог да чува и да брани :facepalm:

Член од
6 март 2009
Мислења
979
Поени од реакции
853
Ме интересира нешто .. пасошот ми истече пред неколку ден и сега сакам да си извадам нов .. морам да одам во МВР да закажам за нов пасош или можам преку телефон ?

Член од
18 мај 2012
Мислења
59
Поени од реакции
17
Дали некој може да ми објасни која е разликата од "право на сопственост" до "сопственост"

Купив плац па сега приметив дека на сајтот на катастар стои - сопственост
наместо како кај другите што ми е - право на сопственост
Дали е можно плацот да имал некој товар,на пример недовршена експропријација пошто се работи за плац кој е до новата обиколница.

А ако е така се чудам како овие токмациве од катастар ми дозволија да го препишам на мое име,и ми дадоа имотен лист.
Најверојатно станува збор за техничка грешка, мада не би било лошо да тркнеш до катастар да провериш

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
Advokati, dali so podnesuvawe na tuzba za osteta treba da imame unapred izgotveno vestacenje ili se uste moze sudot vo tekot na postapkata da opredeli vestacenje?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Advokati, dali so podnesuvawe na tuzba za osteta treba da imame unapred izgotveno vestacenje ili se uste moze sudot vo tekot na postapkata da opredeli vestacenje?
Порано судот наредуваше во рок од 8 дена да се направи вештачење, сега мислам дека странката треба да има веќе однапред направено.

Член од
30 ноември 2010
Мислења
121
Поени од реакции
66
Најверојатно станува збор за техничка грешка, мада не би било лошо да тркнеш до катастар да провериш
Kako sto ti kazaa prethodno, sajtot na katastar ne e oficijalen podatok, ednistven ofiucijalen podatok e imotniot list. Ako vo nego ne e zapisan nekoj tovar togas i nema nikakov, a i ako ima tovarot ja sledi nedviznosta a ne sopstvenikot na nedviznosta. Zatoa i si napravil prenos na tvoe ime bez problem.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Денес ги собрав документите за регистрација на скутерот и се платив само треба да идам до полиција по таблички ама до 2.30 работаат така да за утре остана.
Смеам да го возам моторот вака или да чекам да ги земам табличките прво пошо се е платено?

Член од
18 мај 2012
Мислења
59
Поени од реакции
17
Kako sto ti kazaa prethodno, sajtot na katastar ne e oficijalen podatok, ednistven ofiucijalen podatok e imotniot list. Ako vo nego ne e zapisan nekoj tovar togas i nema nikakov, a i ako ima tovarot ja sledi nedviznosta a ne sopstvenikot na nedviznosta. Zatoa i si napravil prenos na tvoe ime bez problem.
све тоа фино само требало да го цитираш постот на тој што бара помош, не мојот :)

Член од
23 јуни 2012
Мислења
2
Поени од реакции
1
Dali moze da mi odgovorite /posovetuvetuvate vo vrska so sudot vo Strazburg kako odi procedurata dali e skapa i koj advokati se zanimavaat so taa problematika bidejki kaj nas nemozam veke kade da se zalam i mi ostanuva smo da se zalam vo Strazburg ,ve molam ocajnicki za odgovor i vi blagodaram odnapred

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Dali moze da mi odgovorite /posovetuvetuvate vo vrska so sudot vo Strazburg kako odi procedurata dali e skapa i koj advokati se zanimavaat so taa problematika bidejki kaj nas nemozam veke kade da se zalam i mi ostanuva smo da se zalam vo Strazburg ,ve molam ocajnicki za odgovor i vi blagodaram odnapred
Јас лично имав проблем пред неколку години, знам дека спуштив некои формулари од интернет кои требаше да се пополнат, мојот случај се базираше на бавно судство, имав спор од 1994 судијата закажуваше една расправа годишно, по 10 години конечно добив пресуда но не можев пак од исти причини да наплатам пресудата уште следни 5-6 години крајна неефикасност, спорост, маткање од оделение во оделение и таман почнав да пополнувам тужбата за страсбург, ми се јави спротивната странка и ми исплати пресудата (а бев наострен да барам голема оштета од државата така да ме заеба со тоа) али сакам да кажам дека за страсбург не ми беше потребен адвокат таму пополнуваш за што се жалиш, приложуваш докази на пример тужбата од 94та, па 10 сетина покани, по една годишно) и наведуваш по кој основ се жалиш (мислам судење во разумен рок) и др. работи

Член од
23 јуни 2012
Мислења
2
Поени од реакции
1
Јас лично имав проблем пред неколку години, знам дека спуштив некои формулари од интернет кои требаше да се пополнат, мојот случај се базираше на бавно судство, имав спор од 1994 судијата закажуваше една расправа годишно, по 10 години конечно добив пресуда но не можев пак од исти причини да наплатам пресудата уште следни 5-6 години крајна неефикасност, спорост, маткање од оделение во оделение и таман почнав да пополнувам тужбата за страсбург, ми се јави спротивната странка и ми исплати пресудата (а бев наострен да барам голема оштета од државата така да ме заеба со тоа) али сакам да кажам дека за страсбург не ми беше потребен адвокат таму пополнуваш за што се жалиш, приложуваш докази на пример тужбата од 94та, па 10 сетина покани, по една годишно) и наведуваш по кој основ се жалиш (мислам судење во разумен рок) и др. работи
Blagodaram mnogu za odgovorot ,no dali moze seuste da se spustataat tie formulari i od kade gi spusti i na kojjazik se /popolnuvaat

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Обавезно, јас лично не поднесувам тужба без вештачење. Без вештачење ризикуваш спротивната страна да ти избаци фабрикувано вештачење во нивна полза па после ти ќе се чешаш. МОј совет обавезно направи си вештачење, на крај ако го добиеш спорот секако трошоците за вештачење ке паднат на спротивната страна.
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 12:31 ---

--- надополнето: 24 јуни 2012 во 12:37 ---
Јас работам со судот во Стразбур за се што те интересира можеш слободно да ме исконтактираш во пп. Постапката не е скапа, само се праќа апликација-жалба и чекаш пресуда. Рочиште се закажува само во исклучителни ситуации.

Апликациите-жалби за повреда на правото на судење во разумен рок се најчестие во Стразбур. Апликација може да поднесе секој, но затоа 90 % од жалбите до Стразбур се отфрлаат како ненавремени. Има 4 критериуми коишто треба да се исполнети за да воопшто ти се раазгледува жалбата. Едно утнеш ли, жалбата ке ти биде отфрлена.
Затоа, не се заебаваш дека можеш сам и даваш на некој којшто знае- адвокат.
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 12:37 ---
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 12:43 ---
Ме интересира нешто .. пасошот ми истече пред неколку ден и сега сакам да си извадам нов .. морам да одам во МВР да закажам за нов пасош или можам преку телефон ?
0800 19292 , звони си на овој број и слободно закажи си:)
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 12:43 ---
0800 19292 , звони си на овој број и слободно закажи си:)
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 12:51 ---
За оставинска постапка кој се води на нотар...значи има три страни
1. тестамонијален наследник
2. сестра
3. сестра
Тестамонијалниот наследник и едната од сестрите на починатиот се согласуваат со тестаментот но другата сестра одбива да потпише дека се согласува со него а одбива и да потпише дека не се согласува...едноставно си заминува сред оставинска постапка.
Што следува следно? Нотарот рече дека треба уште еднаш да биде поканета и доколку не се потпише предметот ќе биде пратен на суд? Дали овде нотарот правилно постапува? Мора ли два пати да се кани сестрата која не сака да потпише ниту дека се согласува ниту дека не се согласува со тестаментот...едноставно си заминува сред постапка?
Каде е ова регулирано може ли да ми посочите да прочитам?
Законот за вонпарнична постапка предвидува дека доколку настане спор за право или факт од кое зависи остварувањето на некое право, судот или нотарот како повереник на судот ке ги упати страните на парница. Нотарот се решил на уште една покана ради економичност на постапка, односно се надева дека третата сестра ке се опамети.
Ако ве упати на спор, тогаш сестрата којашто не се согласува е должна во рок од 30 дена од упатувањето, т.е. од денот на одржување на рочиштето да поднесе тужбасо која или ке ја побива полноважноста на тестаментот или дека тестаментот е даден со измама, заблуда или закана . Евентуално да провериш дали и е запазен нужниот дел.
Е сега доколку во рок од 30 дена сестрата се инати и не поднесе тужба, нотарот ке закаже ново рочиште на коешто ке го прогласи тестаментот и врз основа на истиот ке донесе наследно решение. Сестрата во ваква постапка не може да ја одоговлекува постапката...барем мене не може да ми ја одолговлече:)
Се надевам ти разјаснив.
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 12:57 ---
Ok treba da pravam ostavinska postapka...Imotot od tatko mi da go prefrlam na mene posto e on pocinat
E sega ovde citam vikate seto toa se zapocnuva so podnesuvanje Baranje za Ostavinska postapka vo sud
Megutoa vamu dobiv drugi informacii deka seto toa treba se zapocne vo MVR?!?! Treba da podnesam izvodi od Maticna kniga na rodenei moj, na umreni od tatko mi koj btw e pocinat Skopje a zivese vo vnatresnosta i sega moram da idam tamu da vagam nova umrenica mislam WTF?! Taa sto ja imam ne e postara od godina dena...Sto po gavolite im menuva toa sto ke bide nova ili samo da plakam administrativni taksi da polnam budget.

Ako moze znaci kratko nasoka sto i kade da pocnam prvo

Danke
Ти треба извод од матична книга на родени за тебе и извод од умрени за твојот татко. Колку што ми е мене познато не е потребен извод од умрени не постар одд 6 месеци.
Овие документи ти се неоподни за да:
1 Му докажеш на насловниот суд дека си овластен предлагач
2 Да ја докажеш смртта на твојот татко како факт

Така да, ако ги имаш овие документи идеш во судот со платена такса за поведување на оставинска постапка од 480,00 денари извод од умрени, извод на родени за тебе и со предлог за расправање на оставина. Секако можеш кон предлогот да доставиш и докуемнти во фотокопија за сопственост на целиот имот којшто ке се распределува, ама истот можеш да го направиш и подоцна. Откако ке го поднесеш предлогот судот ке го распредели предметот кај нотар којшто ке закаже рочиште и ке ги повика сите наследници. Доколку нема спор, нотарот ке донесе наследно решение врз основа на кое ке можеш целиот име да го префрлиш на твое име во соодветните институции.
Пази со наследствово, кај и да е ке се јават пирани коишто тврдат дека имаат право на дел од имотот. Во прв наследен ред спаѓаат деца и брачен другар на починатиот.
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 13:00 ---
Дали сметки кои не се подмирени повеќе од една година се сметаат за неважечки?
Бидејќи кон т-хоум (тогаш македонски телеком), пред 8 години, имавме долг некаде околу 1800-2000 денари и тек оваа година праќаат извршители лично на врата да направат конфискација на имотот...Работата е тоа што они само двапати во овие 8 години не предупредувале за неплатен долг, дури еднаш ни пратиле такво едно ако платиме сега, ќе добиеме 50% попуст.

Татко ми нејќе да плати, многу ме нервира, можат да направат голема беља овие..
Извршител доколку има извршна исправа и барање за извршување мора да ти остави период за доброволно исполнување на обврската. морате да направите увид во предметот кај извршителот и да видите далиЧ
ВО РОК ОД ЕДНА ГОДИНА ОД ДОСПЕВАЊЕ НА ПАРИЧНАТА ОБВРСКА Е ПОДНЕСЕНА ТУЖБА ИЛИ БИЛО КАКВО ДЕЈСТВИЕ ВО НАСОКА НАПЛАТА НА ПАРИЧНО ПОБАРУВАЊЕ.
Многу веројатно дека тоа не е сторено, во тој случај вложуваш приговор против налогот, па ако извршителот ти го одбие идеш со жалба на решението до надлежен суд. За ова последново дефинитивно ти е потребен адвокат.
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 13:02 ---
Дали некој може да ми објасни која е разликата од "право на сопственост" до "сопственост"

Купив плац па сега приметив дека на сајтот на катастар стои - сопственост
наместо како кај другите што ми е - право на сопственост

Дали е можно плацот да имал некој товар,на пример недовршена експропријација пошто се работи за плац кој е до новата обиколница.

А ако е така се чудам како овие токмациве од катастар ми дозволија да го препишам на мое име,и ми дадоа имотен лист.
Техничка грешка е, само поднеси си барање за исправка и немаш гајле. без секирации, ако имало некој проблем немало да ти дозволат да го впишеш..

Член од
24 јуни 2012
Мислења
9
Поени од реакции
0
на другар му ја земаа возачката вчера пошо возел со незнам колку промили 1, нешто... кај треба да иде да си ја земе денеска? пошто има еден лист што пишува дека му е привремено одземена од 04 - 16ч попладне ?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.169
Поени од реакции
16.304
ајде да замолам за мала помош :

имам спор од 2010, вредност 550.000мкд :
-колку е судска такса за тужба
- колку е судаска такса за одлука ?? (плаќам јас, тужителот)
- колку е судска такса за жалба ??
...вртев на интернет, ама неми е баш јасно..

Kajgana Shop

На врв Bottom