Евроцентар: Македонските граѓани се финансиски неписмени

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

Финансиската писменост кај македонските граѓани се уште е на ниско ниво. Неопходно е да се посвети поголемо внимание на информираноста за управување со личните финансии заради големото значење на финансиската писменост за целата економија. Тоа го покажале истражувањата спроведени за потребите на проектот Финансиска писменост за возрасни и младии што ќе го спроведува Фондацијата Евроцентарр.
- Само 6% од македонските граѓани ги планираат своите приходи и трошоци на долг рок од една година. Доколку станува збор за период од 10 години тука имаме нула резултати - изјави Климентина Поповска, професор на Економскиот институт.
Финансиската писменост, укажа, не е рецепт како подобро да се менаџира со парите, туку да се има повеќе знаење и информации кои ќе помогнат мудро да се носат вистински финансиски одлуки во вистинско време.
-Тоа би значело граѓаните да знаат дали треба да земат кредит за купување автомобил или стан. Овој вид писменост е значаен и за банките кои би сакале да имаат подобро едуцирани клиенти бидејќи на тој начин ќе имаат помал процент на кредити кои не се враќаат - истакна Поповска. Според неа, инвестициските фондови би имале повеќе работа со оглед дека клиентите ќе знаат оти можат подобро да штедат, ќе се зголеми и штедењето за пензија, како и животното осигурување кое што во Македонија е само 2%, наспроти просекот во ЕУ каде изнесува 40%.

L

.Lost Angel.

Гостин
Шо бре неписмени ти иди преживеј со од 150 евра плата :mad: па после неписмени ма немој да ме је*** :cautious: дај ми ти мене плата колку што и е нив од 3.000 евра па да видиш после колку јас сум писмен. :love:

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Финансиската писменост кај македонските граѓани се уште е на ниско ниво. Неопходно е да се посвети поголемо внимание на информираноста за управување со личните финансии заради големото значење на финансиската писменост за целата економија. Тоа го покажале истражувањата спроведени за потребите на проектот Финансиска писменост за возрасни и младии што ќе го спроведува Фондацијата Евроцентарр.
- Само 6% од македонските граѓани ги планираат своите приходи и трошоци на долг рок од една година. Доколку станува збор за период од 10 години тука имаме нула резултати - изјави Климентина Поповска, професор на Економскиот институт.
Финансиската писменост, укажа, не е рецепт како подобро да се менаџира со парите, туку да се има повеќе знаење и информации кои ќе помогнат мудро да се носат вистински финансиски одлуки во вистинско време.
-Тоа би значело граѓаните да знаат дали треба да земат кредит за купување автомобил или стан. Овој вид писменост е значаен и за банките кои би сакале да имаат подобро едуцирани клиенти бидејќи на тој начин ќе имаат помал процент на кредити кои не се враќаат - истакна Поповска. Според неа, инвестициските фондови би имале повеќе работа со оглед дека клиентите ќе знаат оти можат подобро да штедат, ќе се зголеми и штедењето за пензија, како и животното осигурување кое што во Македонија е само 2%, наспроти просекот во ЕУ каде изнесува 40%.
Се живее од денес за утре, така да планирање на подолги стази мало морген.10 години!!! :pos:

P

Princ

Гостин
Да видиш ти колку сум писмен со 2-3000 евра месечна плата. Ама ич не ме бива со плата од 200 евра.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Ако со 2000 евра годино се планира долгорочно јас сум зупермен.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Бахахаахахах, каква финансиска писменост и планирање на трошоци и приходи во рок од 1 година, луѓето(најголемиот дел) едвај месец за месец крпат.

офф топик
Стефан го знаеш вицот со министерот за економија на МК и министерот за морепловство на Швајцариа?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Бахахаахахах, каква финансиска писменост и планирање на трошоци и приходи во рок од 1 година, луѓето(најголемиот дел) едвај месец за месец крпат.

офф топик
Стефан го знаеш вицот со министерот за економија на МК и министерот за морепловство на Швајцариа?
Не, ај кажи го.

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
не се неписмени, туку не им е дојдено да имаат во иднина, туку да имаат во сегашност.
Планирање кај тие што земаат убава плата. Тие нека планираат. Јас планирам да заминам од овде, затоа одам на работа и земам 150 евра во месецот. па ти планирај со нив иднина....

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Претерувате малце.Да се преживуваше со по 200 евра немаше секој кафич во центар да е пун и нови коли на сите страни да има ( ова е од Скопска гледна точка ) за остатокот од Македонија во најголем дел се преживува со по 200 евра месечно.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Може требаше анкета да отворам... Ајде едно прашање...На кој временски период правите финансиски планови?

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
Претерувате малце.Да се преживуваше со по 200 евра немаше секој кафич во центар да е пун и нови коли на сите страни да има ( ова е од Скопска гледна точка ) за остатокот од Македонија во најголем дел се преживува со по 200 евра месечно.
тоа ти е мал дел од населението. И во другите градови е така

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Да се планирало во 10 години иднина еј....колку само некои институции сакаат да не стават во ранк на САД, Швајцарија, Германија.....да дојди некој од некаде ќе речи МК е една во првите земји во светот, и секако прва во најглупите анкети што можат да се направат.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
Збориш за 5% друже те молам не биди смешен.
Скопје да ги собереш сите кафичи и дискотеки дали за 10000 луѓе има место и ова многу е.
Во Скопје со се околина и од периферија дојдени 1 милион луѓе има.
Стандардот да ни беше за 10%-20% поголем ќе беа полни нон-стоп сите дискотеки и кафичи.
А тоа за нови коли што збориш најсмешен муабет е ние најдобар пример сме за население што живее цел живот на кредит ,кола на кредит ,стан на кредит со каматна стапка упм што цел живот ќе ја исплаќаш.
Напрај математика 1 милион луѓе ,а дали 2000 излегуваат по кафичи и дискотеки.
И 600 илјади да ги рачунаш ни 5% не излегуваат.
Тоа е тоа не мрчам реалноста е таква ,а за надвор од Ск ич муабет да не прајме.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.874
Поени од реакции
11.566
Кој кур е тој евроцентар да кажува кој е писмен а кој не? Да ги видам во реалноста како се справуваат со пречките и гомнариите. Па финансиски пописмени од нас нема, ние сме монетарни академици, владееме со парата, гледаме каков хаос се случува наоколу, па уште си кукаме, но во исто време одиме по одмори и си дозволуваме што сакаме...он на мене но мо...сељачишта мрш!
Македонија до Индија, европа во лајна!

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Збориш за 5% друже те молам не биди смешен.
Скопје да ги собереш сите кафичи и дискотеки дали за 10000 луѓе има место и ова многу е.
Во Скопје со се околина и од периферија дојдени 1 милион луѓе има.
Стандардот да ни беше за 10%-20% поголем ќе беа полни нон-стоп сите дискотеки и кафичи.
А тоа за нови коли што збориш најсмешен муабет е ние најдобар пример сме за население што живее цел живот на кредит ,кола на кредит ,стан на кредит со каматна стапка упм што цел живот ќе ја исплаќаш.
Напрај математика 1 милион луѓе ,а дали 2000 излегуваат по кафичи и дискотеки.
И 600 илјади да ги рачунаш ни 5% не излегуваат.
Тоа е тоа не мрчам реалноста е таква ,а за надвор од Ск ич муабет да не прајме.
Пази еден муабет имам еден роднина и има 2 стана во Скопје сега купува трет а има едно мало женско дете. И му викам што ќе ти е трет стан. Па вика ако не купам и земам кредит ќе ми остануваат пари и трошам вака принуден сум да штедам. На заебанција му викам да прогласиш стечај и ти назначат принуден управник и решен проблем. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom