Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
ептен ке тераме оф топик ако го објаснувам мојот концепт за бог..јас знам дека Бог постои и го мирисам, слушам секој ден ...
Епа онда што ми збориш вакви работи :

браво бе друже, не треба ни верување ни неверување..
значи не мора да бидеш ни теист ни атеист . може да бидеш Само Човек .“

Или, се сведува на она релативното - „Секој има право на свое мислење и уверување“ ?

П.С. Жалам што она погоре е на англиски, но тоа е.. потруди се да го прочиташ///
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 13:18 ---
Samo Covek, shto ocekuvash ? Da te razberat?
Pa ova ti shto go zborish go nema vo wiki....i kako sega ocekuvash da te razberat?
Ете ти погоре од британски речник за Верба и вера..
ако знаеш англиски читај... нема тука wiki...

С

Само Човек

Гостин
Samo Covek, shto ocekuvash ? Da te razberat?
Pa ova ti shto go zborish go nema vo wiki....i kako sega ocekuvash da te razberat?
хаха и тоа што викаш...
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 13:25 ---
Епа онда што ми збориш вакви работи :

браво бе друже, не треба ни верување ни неверување..
значи не мора да бидеш ни теист ни атеист . може да бидеш Само Човек .“

Или, се сведува на она релативното - „Секој има право на свое мислење и уверување“ ?

П.С. Жалам што она погоре е на англиски, но тоа е.. потруди се да го прочиташ///
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 13:18 ---

какво релативно, не не...
ај прочитај убаво што пишав
имаш верување, неверување и знаење..
земи речник ти и види поими

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ve unishti ova zapadot bree....ve napravi ateisticki budisti so definiciite shto vi gi davaat.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
хаха и тоа што викаш...
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 13:25 ---

какво релативно, не не...
ај прочитај убаво што пишав
имаш верување, неверување и знаење..
земи речник ти и види поими
Убаво те прочитав без гајле.. еве ќе го постирам тоа што си го пишал..

ептен ке тераме оф топик ако го објаснувам мојот концепт за бог..јас знам дека Бог постои и го мирисам, слушам секој ден

Ve unishti ova zapadot bree....ve napravi ateisticki budisti so definiciite shto vi gi davaat.
Америка и Енглеска, бит че земља пролетерска..
е, искрено, во ова верувам ;-)

А од друга страна, да прочиташе убаво таму погоре, можда и ќе видеше за што станува збор муабетот со Само Човек.. еве ќе ти цитирам.. за да не се осетиш запоставено, па процени сам во кој контекст е ставена англиската транскрипција..

П.С. Имам впечаток и во една друга работа, а тоа е неподобноста на јазикот (говорен и пишан) како средство за комуникација..

Нели си приметил на форумов, еве конкретно на овие топици, дека одредени луѓе, одредени зборови ги контаат еднострано? Во смисла, нашиов јазик, македонски, е страшно оскуден со зборови, и тоа е нормално и природно, па оттука, еден збор, можно е да има повеќе значења, за сметка на англискиот, на пример, каде што имаш повеќе зборови со слични значења, од иста област.
Еве, земи го на пример зборот „вера, верба“
еве ти го англискиот ......... (понатаму следи значењето на англиски јазик)“

С

Само Човек

Гостин
Убаво те прочитав без гајле.. еве ќе го постирам тоа што си го пишал..

ептен ке тераме оф топик ако го објаснувам мојот концепт за бог..јас знам дека Бог постои и го мирисам, слушам секој ден
и ако според ва не можеш да сватиш зошто сум божјо чедо проблем имаш

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
и ако според ва не можеш да сватиш зошто сум божјо чедо проблем имаш
Еве во што е проблемот... и тоа го спориме цело време со било кој овде што ќе се дрзне да критикува „атеист“ или човек што не верува.

Тоа е она, што Ѓурѓо не може да го сфати. а и таквите ко него, гледам и ти се залетуваш..

1. Немам никаков проблем со твојата вера, односно со начинот на кој што ја изразуваш, манифестираш и практикуваш. Што се однесува до мене, верувај ако сакаш и во Бритни Спирс! Тоа е твоја одлука - каква и да е!

2. Проблемот овде настанува токму во односот, еве ќе те цитирам „и ако според ва не можеш да сватиш зошто сум божјо чедо, проблем имаш“, т.е. не во тоа што ти веруваш, туку во начинот на кој што ти одбрамбено ја прифаќаш сопствената верба. Значи, ме наведуваш мене да мислам дека она што го браниш, не е Бог, односно смислата за Бог, која што дефакто денес е еден општествен комплексен проблем, туку во сопственото уверување и убедување на истиот (правење претстава) и сопственото двоумење и страв околу тоа. Двоумење и страв од неприфатеност. Веројатно и имаш несигурност околу тоа ( и немој да негираш, знам дека тоа е така, но не те критикувам, само ти објаснувам што е тука проблемот, а ти сигурно не си проблемот!). Оттука и твојата реченица од прееска (не замерувај ако не те цитирам правилно) „која е поентата на концептот верување и неверување, ако не постои бог, и така сите сме само луѓе!“. Па така оттука ме наведува, да помислам да во суштина тој концепт на отфрлање, ти го издигнуавш на ниво на „Божја работа - творба“, па и заради тоа твоето сфаќање за Бог е лично твое и субјективно (затоа одби да расправаш за твоето уверување, да не забегаме од темата).

и

3. Имајќи го в предвид тоа погоре, апсурдно е тогаш да се води муабет, зошто сум јас атеист, иако реално ти го кажав мојот став (колку и да ти звучи нихилистички). Па и оттука и да го негираш некого затоа што е атеист, односно, да му контрираш, а при тоа да тврдиш „која е поентата на концептот верување и неверување, ако не постои бог, и така сите сме само луѓе!“ ? Што сакаш да кажеш со тоа?
Ако мислиш дека атеистите, односно луѓето што не веруваат, дали во коцептот за Бог, или било што, се закана по твојата верба, не гледам причина зошто ти би се бранел неосновано, само заради тоа што такви луѓе постојат? Кој ти забранува да веруваш во она што веруваш? Е сеа, ако поставуваш прашања, на атеист, во врска со Бог, религија и верата, што очекуваш да ти каже? Па после тоа, пу пу, вие не сфаќате, вие сте злобни, а од друга страна, имаш изјава како онаа погоре.

Значи, и тоа како твојата вера - верба, е сведена на релативизам. Ти денес или утре, може ќе го смениш твоето мислење (за што мислам дека е природно и нормално), но она новото исто така цврсто ќе го браниш, заради твоето лично убедување.

Не знам како би ти објаснил, но ете зошто сум атеист. Не заради инат од Бога, туку затоа што да тој не постои, но и заради фактот што секое наредно ИДОЛОПОКЛОНСТВО сведено на теистичка формула, ме наведува да го критикувам затоа што истото е ништо друго освен чиста ИЛУЗИЈА!

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
хаха и тоа што викаш...
Abe mnogu mi se interesni ova ateistive. Tie se nauceni samo da gi napagjaat i negiraat svetite knigi na monoteistickite religii. Koga
ke pocnesh da se raspravash so niv od drug aspekt, so argumenti na niv nepoznati i nepoimlivi, pocnuvaat da se povikuvaat na wiki i da guglat, a tamo gi nema tie argumenti,pa se najdat vo nebrano lozje.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Abe mnogu mi se interesni ova ateistive. Tie se nauceni samo da gi napagjaat i negiraat svetite knigi na monoteistickite religii. Koga
ke pocnesh da se raspravash so niv od drug aspekt, so argumenti na niv nepoznati i nepoimlivi, pocnuvaat da se povikuvaat na wiki i da guglat, a tamo gi nema tie argumenti,pa se najdat vo nebrano lozje.
Чекај бе другар, да те прашам...

Ако тврдиш дека „Tie se nauceni samo da gi napagjaat i negiraat svetite knigi na monoteistickite religii
онда што ги провоцираш?!
Значи, си креирал профил на Кајгана, и си седнал, ти, религиозен човек, да се расправаш со атеисти? И им поставуваш прашања, за кои што мислиш дека ќе добиеш одговор каков што ти сакаш т.е. „сакаш да ги преобратиш атеистите“. Па добро, со кој памет?

Од друга страна, се чувствуваш навредено, и се повикуваш на тоа дека ниту еден од нив не знае да води дебата (што не е баш точно - ако пцнеш, ќе пецнат!) и се чудиш на одговорите што ти ги даваат? Па нели е тоа малку ограничено? Си седнал со религиозни книги пред тебе, и ниту една друга, (и чат пат Википедија - не ми збори дека ти не ја користиш - секој ја користи) и сакаш полемика со атеист?!?

Башка, од кај знаеш што книги тие користат? Него изгледа дека е полесно да се дрнда и јаде бурек, дека се што не е во составот на она што го знам, а не се согласувам, онда мора да е од таа проклета Википедија, и од тие проклети западњаци што ни го трујат мозокот!

Па добро бе пичка му материна, си начукал толку години, и со такви ли полемики, „запад го пере мозокот“, бар да прочиташе нешто асално од тој запад!

Стварно не те разбирам.

П.С. Еве ти земи читај ги малку Фројд, Делез, Лакан, Бадју, Жижек, Маркс, Пинкер, Иан МекГилхрист .. имаш еден куп..
Да не биде само Википедија.. (или овие се комуњари, еретици и атеисти?)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Се слагам
Аргументите им се непоимливи.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Чекај бе другар, да те прашам...
П.С. Еве ти земи читај ги малку Фројд, Делез, Лакан, Бадју, Жижек, Маркс, Пинкер, Иан МекГилхрист .. имаш еден куп..
Да не биде само Википедија..
Abe Marks go znam napamet more...Sarovska na ekonomski mi go predavashe pred 20g.
Frojt i resto od kompanijava gi citav na tvoi godini oti morav.
Wiki niti sum otvoril nitu pak sakam da znam za nea.
Nego poshto ti si gi cital ovie, shto ne procitash neshto od istokot, neli praktikuvash joga, go procita li patanjali? Osho? krishnamurti?
sai baba? dalaj lama?
Da ne ti go spomnam gjorgji (Gurdjiev) za nego ne si ni cul, koj znae kolku i za drugite si cul.....nego ajde

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Abe Marks go znam napamet more...Sarovska na ekonomski mi go predavashe pred 20g.
Wiki niti sum otvoril nitu pak sakam da znam za nea.
Nego poshto ti si gi cital ovie, shto ne procitash neshto od istokot, neli praktikuvash joga, go procita li patanjali? Osho? krishnamurti?
sai baba? dalaj lama?
Da ne ti go spomnam gjorgji (Gurdjiev) za nego ne si ni cul, koj znae kolku i za drugite si cul.....nego ajde
Еве ги од моја десна страна трета полица десно.... и ? Имам и тантри ако сакаш во чест на Шива.... ако сакаш..
Но што со тоа? Што сакаш да кажеѓш со тоа? Не ми е поентата да ти кажам , ниту да ми кажеш колку литература иаме...
друго ти пишав погоре, не бегај од муабетот...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Маркс, Шаровска ти го предавала? хахаха, толку си разбрал, А тој Фројт, јас го немам чуено, мора да е некој од истокот :pos:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Маркс, Шаровска ти го предавала? хахаха, толку си разбрал, А тој Фројт, јас го немам чуено, мора да е некој од истокот :pos:
Ne be ...indijanec e :P
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 14:48 ---
Еве ги од моја десна страна трета полица десно.... и ? Имам и тантри ако сакаш во чест на Шива.... ако сакаш..
Но што со тоа? Што сакаш да кажеѓш со тоа? Не ми е поентата да ти кажам , ниту да ми кажеш колку литература иаме...
друго ти пишав погоре, не бегај од муабетот...
Ti i kamasutra ja imash procitano a...:)
Ne se vadi nego slabo imash citano. Ako si procital barem edna od ovie shto ti nabrojav togash lesno ke go svateshe samo-Covek negovata izjava deka e bozjo cedo

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom