Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
M

Muranyi

Гостин
dobro de sto se lutite odma.eve jas nisto neznam za ateizmot.
sakam dami objasnite
Атеизам, во поширока смисла, е одбивањето на верување во постоењето на божества. Во потесна смисла, атеизам е ставот дека не постојат божества. Највклучително, атеизам едноставно е отсуство на верба дека постојат некои божества. Атеизам е во контраст со теизам, кој во својата најопшта форма е верувањето дека постои барем едно божество.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Атеизам, во поширока смисла, е одбивањето на верување во постоењето на божества. Во потесна смисла, атеизам е ставот дека не постојат божества. Највклучително, атеизам едноставно е отсуство на верба дека постојат некои божества. Атеизам е во контраст со теизам, кој во својата најопшта форма е верувањето дека постои барем едно божество.
Замисли живееш у Египет пред 4000 год. да речеме. За нив Богови биле тие што дошле од небесата. Како на него ќе му објасниш што е атеист. И друга работа, они не користеле збор религија.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Замисли живееш у Египет пред 4000 год. да речеме. За нив Богови биле тие што дошле од небесата. Како на него ќе му објасниш што е атеист. И друга работа, они не користеле збор религија.
А сигурен си дека тогаш ама баш сите верувале во тие божества...
... прво докажи дека сите биле верници па после за твоето прашање!

С

Само Човек

Гостин
Дали Атеистиве нре веруваа и во Атис ? ...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дали Атеистиве нре веруваа и во Атис ? ...
Атеистот не верува дека постојат богови. Било кои.

Како може некој да има проблем да сфати нешто толку едноставно? Да не треба да се нацрта? Да не треба операција да се направи некоја? Лек некаков? Што ли?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Како може некој да има проблем да сфати нешто толку едноставно? Да не треба да се нацрта? Да не треба операција да се направи некоја? Лек некаков? Што ли?
Ajde Dibek dve prashanja do tebe...neli kako ateist..
Dali praktikuvash joga?
Dali Buda bil ateist?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
С

Само Човек

Гостин
a oвој бог бил?
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 15:57 ---
Прегледај го приврзокот 44577
Еве и во пеинт нацртано, изгледа слабо ти оди пишувано.
цртано,ова е пишувано шо си го направил:facepalm:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ajde Dibek dve prashanja do tebe...neli kako ateist..
Dali praktikuvash joga?
Dali Buda bil ateist?
Ne.
Ako sakash da znaesh za Sidarta, bujrum, prashaj si go. Nikoj drug osven nego samiot ne moze da odgovori so sigurnost.

Spored mene, uchenjeto na Buda e ateistichko po definicija. Sekako, milioni budisti ne bi se slozile so mene,no toa nema da go promeni moeto sfakjanje na filozofijata na budizmot, neli.

Iako ne te sledam dovolno za da mozam da pretpostavam shto insinuirash so prashanjava, ama ako I ti poistovetuvash religioznost so spiritualnost togash kje ima smea...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ne.
Ako sakash da znaesh za Sidarta, bujrum, prashaj si go. Nikoj drug osven nego samiot ne moze da odgovori so sigurnost.

Spored mene, uchenjeto na Buda e ateistichko po definicija. Sekako, milioni budisti ne bi se slozile so mene,no toa nema da go promeni moeto sfakjanje na filozofijata na budizmot, neli.

Iako ne te sledam dovolno za da mozam da pretpostavam shto insinuirash so prashanjava, ama ako I ti poistovetuvash religioznost so spiritualnost togash kje ima smea...
Gledaj..i spored mene sonceto se vrti okolu zemjata...ali ne znaci deka sum vo pravo.
Ajde malku da se posmeeme...koja e razlikata ,megju spiritualnosta i religijata?

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Ne.

Чекај, јас мислев будистите веруваат во постоење на човечката душа и реинкарнација, и дека тоа би требало да ги приближи повеќе до нешто религиозно, него атеистичко?

Ако грешам поправи ме, само малку ме буни сето ова.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Чекај, јас мислев будистите веруваат во постоење на човечката душа и реинкарнација, и дека тоа би требало да ги приближи повеќе до нешто религиозно, него атеистичко?

Ако грешам поправи ме, само малку ме буни сето ова.
Mislam deka i samiot e zbunet....
Toa e barem cisto kako solza...Budizmot e religija, ne e ateizam

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Mislam deka i samiot e zbunet....
Toa e barem cisto kako solza...Budizmot e religija, ne e ateizam
Ама и него го разбирам до некаде. И јас имам гледишта слични на будизмот, во врска со постоење на човечка душа и реинкарнации. Ама не се должи на читање нечии филозофии или нечија brainwash пропаганда, туку лично искуство. Е сега зошто не се сметам за религиозен, во основна смисла на зборот - поради истото тоа искуство, кое ме убедило дека освен потведеното, се друго се чини отсуствува / го нема.

Мене ме интересираше чисто зошто баш он, и баш будизмот, не го смета за религија. Само да го објасни тоа, не да го навлекувам на дебата и сл.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom