Графички карти

V

VeniVidiVici

Гостин
Koa ќе ми текне како се радував на она GeForce 3 Titanium 500 од 2001, ме фаќа мерак да земам нешто од врвна класа повторно.Моментално имам две GF 9600GT со 512 DDR2 врзани во SLI. Ај некоја препорака за SLI систем али до 400 евра највише двете да коштаат. Ве молам од поискусните само. Поздрав.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Koa ќе ми текне како се радував на она GeForce 3 Titanium 500 од 2001, ме фаќа мерак да земам нешто од врвна класа повторно.Моментално имам две GF 9600GT со 512 DDR2 врзани во SLI. Ај некоја препорака за SLI систем али до 400 евра највише двете да коштаат. Ве молам од поискусните само. Поздрав.
Да си земеш една 5870 или 295ка тоа ти е подобро од било која сли комбинација до 400 евра.

V

VeniVidiVici

Гостин
Да си земеш една 5870 или 295ка тоа ти е подобро од било која сли комбинација до 400 евра.
Благодарам. Мислам дека би земал две ati 5870 hd, кои ги има по цена од 350 долари во сад. Значи 700 долари ке му дојде околу 500 евра, замо за crossfire ќе треба и плоча да мењам. Да не ми дојде малце многу... :)

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Благодарам. Мислам дека би земал две ati 5870 hd, кои ги има по цена од 350 долари во сад. Значи 700 долари ке му дојде околу 500 евра, замо за crossfire ќе треба и плоча да мењам. Да не ми дојде малце многу... :)
Мислам дека немаш баш потреба многу од две одма ги ставаш, 5870 сама по себе е многу моќна графичка, можеш подоцна да ја смениш само за 5870х2 (со доплата). Да купиваш нова (добра) плоча со Crossfire и да купуваш две графички ќе те фати многу пари. Зависи колку си спремен да дадеш пари и што потреба имаш од компјутерот, те. за оваа комбинација која ја планираш треба да си ептен ентузијаст ко Psy :)

V

VeniVidiVici

Гостин
Мислам дека немаш баш потреба многу од две одма ги ставаш, 5870 сама по себе е многу моќна графичка, можеш подоцна да ја смениш само за 5870х2 (со доплата). Да купиваш нова (добра) плоча со Crossfire и да купуваш две графички ќе те фати многу пари. Зависи колку си спремен да дадеш пари и што потреба имаш од компјутерот, те. за оваа комбинација која ја планираш треба да си ептен ентузијаст ко Psy :)
Па не дека сакам да дадам пари али морам, дека работам со Maya i 3DSMAX претежно, па знаеш како е. Благодарам за советот во секој случај, мислам дека ќе земам асус плоча не којзнае каква али со crossfire и две 5870. Сепак две се две, а едно е едно. Поздрав

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Па не дека сакам да дадам пари али морам, дека работам со Maya i 3DSMAX претежно, па знаеш како е. Благодарам за советот во секој случај, мислам дека ќе земам асус плоча не којзнае каква али со crossfire и две 5870. Сепак две се две, а едно е едно. Поздрав
И да си фукнеш едно i7 процесорче, таман.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Не се по 350 него по 410 долари, друго за таква машина ти треба конфигурација базирана на X58 чипсет што значи и7 процесор и тоа оверклокуван на најмалце 3.6гхц за да не биде тесно грло за картичките.Ати 5870 е аут оф сток скоро секаде тешко дека ке најдеш некоја на лагер било дали тука или у странство.

Не знам каква конфигурација имаш во моментов но едно знам.
Да ставаш 2x 5870 на секој друг чипсет освем X58 е глупаво во најмала рака! Треба многу моќна машина за кросфајр/сли конфигурации. Кај нас 1 5870-ка ти е 21000 така да тоа 500 евра заборави го. На кратко за да ти работат тие 2x 5870 како што треба рачунај дека ке ти требаат најмалце 1500 евра за машинатa (X58) и плус уште 700 за графичките. Пиши на каква конфигурацја планираш да ги ставиш 2 те 5870-ки ако веќе се заинатиш и сепак ги купиш, или можеби веќе имаш "X58 конфигурација" ?

V

VeniVidiVici

Гостин
Не се по 350 него по 410 долари, друго за таква машина ти треба конфигурација базирана на X58 чипсет што значи и7 процесор и тоа оверклокуван на најмалце 3.6гхц за да не биде тесно грло за картичките.Ати 5870 е аут оф сток скоро секаде тешко дека ке најдеш некоја на лагер било дали тука или у странство.

Не знам каква конфигурација имаш во моментов но едно знам.
Да ставаш 2x 5870 на секој друг чипсет освем X58 е глупаво во најмала рака! Треба многу моќна машина за кросфајр/сли конфигурации. Кај нас 1 5870-ка ти е 21000 така да тоа 500 евра заборави го. На кратко за да ти работат тие 2x 5870 како што треба рачунај дека ке ти требаат најмалце 1500 евра за машинатa (X58) и плус уште 700 за графичките. Пиши на каква конфигурацја планираш да ги ставиш 2 те 5870-ки ако веќе се заинатиш и сепак ги купиш, или можеби веќе имаш "X58 конфигурација" ?
Знам бе брат, верувај дека многу добро знам. Моментално имам x45 чипсет со 2 ге форце 9600GT 1гб ддр2 вкупно, 4gb ddr2, Core2Quad q8300 на 2.5 4mb cache 1333mhz, 500gb hdd, и мојата гордост - THERMALTAKE SPEDO ADVANCE PACKAGE куќиште од Солун го зедов пред 2 месеци за околу 14,000 денари. Верувај дека се ми е јасно, само барав совет дека последниве неколку месеци не сум во тек воопшто со новите серии на графички дека од работа немам време. Најнакрај плочата мора да ја менувам за crossfire, зашто е sli only, а кажете ми дали x58 подржува ддр2 или слабо веќе со 2?
Поздрав

Кажи дека сакаш да си тепаш игрици каква Маya каков Max. :)
Хехе, брат верувај дека од кога се вработив нема ми текнато на игрици, а баш би сакал да имам повеќе време, па да си искршам кичма од седење на стол и играње до 6 сабајле. :)

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
VeniVidiVici
X58 работи исклучиво со DDR3.

Колку што видов погоре, графичкиве ти требаат за Maya и 3dsmax.
За нив можи да ги разгледаш ATI FirePro (порано FireGL). Графички наменети за такви програми (CAD, 3d, и слично). Овие графички го користат истите чипови како Радеон, но се софтверски оптимизирани за работа со кад, 3д, а не за игри. Можно е и Radeon со модирани драјвери да се претвори во FirePro. Разлика помеѓу модиран радеон и FirePro е тоа што FirePro има повеќе меморија (најјаката фајрпро има дури 2 ГБ).

За цените колку што гледам на гугл продукти, не се мали.

Значи моја препорака, ова или модиран Радеон.

V

VeniVidiVici

Гостин
VeniVidiVici
X58 работи исклучиво со DDR3.

Колку што видов погоре, графичкиве ти требаат за Maya и 3dsmax.
За нив можи да ги разгледаш ATI FirePro (порано FireGL). Графички наменети за такви програми (CAD, 3d, и слично). Овие графички го користат истите чипови како Радеон, но се софтверски оптимизирани за работа со кад, 3д, а не за игри. Можно е и Radeon со модирани драјвери да се претвори во FirePro. Разлика помеѓу модиран радеон и FirePro е тоа што FirePro има повеќе меморија (најјаката фајрпро има дури 2 ГБ).

За цените колку што гледам на гугл продукти, не се мали.

Значи моја препорака, ова или модиран Радеон.
Фата ти пријател, фала многу.Сакам да ја нарачам оваа
ATI FirePro V8700 Graphics adapter - 1 GB - GDDR5 SDRAM

ја гледав подетално на ати страната и навистина е како што ја опиша.
Е сеа ќе треба прво да ги продадам моиве 2 GeForce 9600GT зашто толку пари ако фрлам само за графичка, нема да ми остане ни кредитот за колата да го платам :). Па, има некој заинтересиран?

NVIDIA GeForce 9600GT - GAINWARD
Procesor na 650MHz
512MB DDR2 128-bit
Memoriski bus:800MHz
DVI, HDTV

Еве да не се ценкаме, 3500 за едната, а за двете заедно 6,000.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Малце офтопик

До сите што имаат Ати картички обавезно да ги пробаат Catalyst 9.12 beta.

Имено допринесуваат за неверојатни 30% повеќе перформанси.

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Малце офтопик

До сите што имаат Ати картички обавезно да ги пробаат Catalyst 9.12 beta.

Имено допринесуваат за неверојатни 30% повеќе перформанси.
Сакаш да кажеш дека 5870 или и двете во кросфајр имаат добиваат 30% повеќе на перформанси?!?!?! :nesvest:

Kajgana Shop

На врв Bottom