Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Ќе се најдат од цела Велешта правници и економисти , ќе се најдат и информатичари , напредни се тие селани , од одамна се образуваат.

Што ќе кажеш за општина Кичево , каде најголем дел од вработените се со средно ? од кои 90% македонци.
Нели се наоѓаат албанци со средно во Кичево ?

Не знам зошто ќутат овие нашиве , зошто бараат работни места само во државна администрација.
Еве ти Евн , Т-мобајл , Т-хом , Вип , банките , фабриките ... нека собере некој податоци , колку овие компании собираат пари од албанците , и колку имаат вработено албанци.

Според пописот од 2002ра , од Велешта само 44 лица биле вработени во државни органи , службеници , функсионери , вооружени сили.
А во Македонски Брод , таквите биле 270

Зошто сета оваа разлика , зарем немаше оп. Мак.Брод жители колку оп.Велешта.
Ако некој не знае колкав е М.Брод , би помислил дека тој има 58.000 жители , чим имало толку вработени државни службеници , функсионери, вооружени сили итн. во споредба со Велешта.

Како може едно пусто село каде има повише страрци него млади , да има повише примачи на државна плата него Велешта.
По твојава логика јас во мојата фирма која произведува детергенти затоа што ги продавам во липково , тетово и желино треба да вработам и албанци нели o_O ? дечко приватна фирма ако сакаат и марсовци ќе вработуваат .... значи знаеш шо е проблем ? проблем е тоа што во министерствата каде што е Албанец министер има и по 60% албанци вработено ? ама тоа тоа не ти смета :)
--- надополнето: 21 јуни 2012 во 15:50 ---
во 2002ра , кога требало да се образуваат на македонски јазик или во странство , во Велешта имало

500 со средно

85 лица со виша школа

100 со факултет

1 магистер

1 доктор на науки

=

Уште којазнае колку имало со факултет завршен на дотогаш илегалниот Тетовски универзитет , а потоа се признаа истите дипломи.

Значи во Велешта можеле да најдат доволно албанци ако сакале да ги вработат.

А демек според вас , албанецот мора да биде со факултет за да работи а ?

Дај да видиме , како е во 2012та (не во 2002ра).

ОПШТИНА КИЧЕВО - АДМИНИСТРАЦИЈА
Вкупно вработени во Општина Кичево: 66
Структура по образование:
ОСС: 6; ССС: 28; ВШС: 6; ВСС: 24; МР: 2
Структура по етничка припадност:
македонци: 56; албанци: 6; турци: 4;
=

Што е работата бе , зошто бе во администрација на Кичево има 28 вработени со средно а 6 со основно.Нели сите вработени македонци се со факултети и доктори на науки. И дека морало да има квалитет при вработувања на албанците.
Од овие 34 , да речеме 6 се албанци , 4 турци (ниеден со факултет да речеме) , зошто другите 24 се македонци со средно. Нели можеа да најдат уште 10 албанци со средно ? За да биде правична застапеност во вработување.
Кажав јас .. кај министерон бејта ако има 50% Македонци ја глава сечам ... над 60% Албанци се шо не се буниш за тоа? објасни ми ?

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.884
Поени од реакции
6.950
Абее?! Ви идат сметки со измислен заостанат долг од ред големина околу 1000 денари што всушност се неплатени камати од пред 7-8 години кога и самите ЕВН-ЕСМ дозволуваа поголеми долгови да се плаќаат на рати без камати?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Абе што се буниш за Кичево, од вчера не се вработени. Не ќе вработат 100 души за да се исполни рамковниот како прво нема ни простор. Или така ви чини вработен на список во реалноста дома. Убо си прајт Ташко во Кичево, си мојт си прајт. Ако не ви чини во Зајас и Осломеј имате доволно работни места во општината.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Никој ништо не им може, држава во држава.
Си можат бе, алал да им е.
Јас мислам дека треба и закон да се донесе „загрозеното малцинство„ да не плаќа енергија а за сметка на тоа Македонците да плаќат поскапо. Не дека не е така, ама и да се официјализира со закон.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
И ЕВН дискриминатори, мамата нивна. Фино им направиле, штета од 10 милијарди евра, никогаш нема да ја покријат. Туку Велешта доби струја?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.459
Поени од реакции
5.873
Никој ништо не им може, држава во држава.
Си можат бе, алал да им е.
Јас мислам дека треба и закон да се донесе „загрозеното малцинство„ да не плаќа енергија а за сметка на тоа Македонците да плаќат поскапо. Не дека не е така, ама и да се официјализира со закон.
Што ти е гајле бе , кога има плата , се стигнува за се, и за да се плати поскапа струја.

61% од ромите живеат во опасност од сиромаштија

45% од турците

34% од албанците

17% од македонците

Оваа е дел од едно истражување , го причитав во весникот Коха
http://www.koha.mk/aktuale/15163.html

Ги знаеме ромите , со Шутка и избегнувањето да се плати данок и струја.
И покрај тоа пак сиромашни.

Зошто ?
Еден куп причини.

Македонците само 16% во опасност од сиромаштија. (а велиме дека се редовни плаќачи на се и сешто)
Зошто ?
Затоа што во ЕВН Струга најмногу има македонци , затоа што во Кичево учествуваат едвај со нешто над 50% од населението , а се 80% од вработените.

Затоа што во државната администрација учестуваат со речиси 80% од вработените , а во населението учествуваат со 60%.

Затоа што 85% од инвестициите одат во македонските општините.

Во “приватните“ фирми , над 90%.

Дајте им ги на ромите и албанците работните места , и слободно не плаќај струја.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.953
Поени од реакции
73.740
Ако до вечер не го пуштат струјата ќе преземеме ригорозни мерки :pos:
Па и протестирале :facepalm:
А во исто време признаваат дека не плаќале сите струја... Според Мерко кој знаеме каков заштитник е на терористиве, 60% била на диво приклучени. Којзнае колкав е реалниот процент...

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Што ти е гајле бе , кога има плата , се стигнува за се, и за да се плати поскапа струја.

45% од турците

34% од албанците

17% од македонците

Зошто ?
Еден куп причини.

Македонците само 16% во опасност од сиромаштија. (а велиме дека се редовни плаќачи на се и сешто)
Зошто ?
Затоа што во ЕВН Струга најмногу има македонци , затоа што во Кичево учествуваат едвај со нешто над 50% од населението , а се 80% од вработените.

Затоа што во државната администрација учестуваат со речиси 80% од вработените , а во населението учествуваат со 60%.

Дајте им ги на ромите и албанците работните места , и слободно не плаќај струја.
Zboruvam na pamet.

Romite 99% neobrazovani i prosek 10 deca po familija.
Albancite 70% neobrazovani prosek 8 deca po familija.
Brojkite ne treba da se gledat ednostrano. Politikata na mnozenje si ima svoja cena. Koi 85%, si bil li vo istocna Makedonija. Dodeka do Tetovo i Gostivat se vozite po najmoderen avtopat do Strumica (koja e patem eden od finansiski najzdravite gradovi vo Makedonija) uste se vozime po kocka. Za rabotnite mesta jasno e koj i kako se vrabotuvase vo poslednite 10 godini. Drzavnio sluzbenici stanaa nepismeni luge (vrati se na pocetokot na postot) , taka da i toa ne pominuva. Dardanija te pocituvam kako sogovornik no politikata na postojano zalenje nepali poveke.

P.S.Se izvinuvam za latinicata

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.459
Поени од реакции
5.873
Zboruvam na pamet.

Romite 99% neobrazovani i prosek 10 deca po familija.
Albancite 70% neobrazovani prosek 8 deca po familija.
Ти реков дека многу од младите албанци не се тука , надвор се. Останаа овие што останаа , сите се фрлија по факултети ... за да денес единствена надеж да им е државна администрација , колку бедно.

Затоа што овие “приватните“ , викаат квалитет си гледаат ... демек не знаеме дека и таму се вработуваат со врски ... а плус ако те видат албанец , шансите одма ти се преполоват.

Koi 85%, si bil li vo istocna Makedonija. Dodeka do Tetovo i Gostivat se vozite po najmoderen avtopat do Strumica (koja e patem eden od finansiski najzdravite gradovi vo Makedonija) uste se vozime po kocka.
Оваа статистика можеби за прв пат ја читаш.

Југоисточниот регион има најмала стапка на невработеност од само 11,5% ... и најголема стапка на вработеност од 61,9% (2010та година)

Источниот регион има втора најмала стапка на невработеност од 16,4% , и вработеност од 49%.

Оваа ти е европски просек , далеку од државниот просек , а регионите каде живеат албанците невработеноста повисока од просекот. А исто така и вработеноста. Имаш повише невработени него вработени.
А спореди со Југоисточниот регион каде на 6 вработени има само еден невработен. Сите работат бе.

Бруто домашниот производ во регионите каде живеат исклучиво македонци е најмалку 2 пати поголем од регионите каде живеат албанци. (2009та)

Тетово и Гостивар најмногу преживуваат заради парите од странство , а во Тетово има и студенти.

Ти сакаш да се споредиш со некој кој има син во Сплит или Цирих и држи фирма таму.

Кај нас 1 работи, 5 јадат.

Што се однесува до автопатот до Гостивар ... тоа е дел од коридор , кој патем требало да заврши досега , исто како што требало да заврши делот до Крива Паланка.

Не може цела држава да биде на автопат ... но почитувам да има магистрала до другите поголеми градови.

Za rabotnite mesta jasno e koj i kako se vrabotuvase vo poslednite 10 godini. Drzavnio sluzbenici stanaa nepismeni luge (vrati se na pocetokot na postot) , taka da i toa ne pominuva. Dardanija te pocituvam kako sogovornik no politikata na postojano zalenje nepali poveke.
Имав при рака документ колку албанци досега се вработени во државниот сектор , еве ќе барам пак , и ќе видиш колку малце е тоа во споредба со бројот на невработени албанци , односно на вработени македонци.

Има и еден сериозен проблем кај албанците , тотално кренаа раце од земјоделството (од нормални причини)... порано многу се трудеа во тој сектор , цело семејство работаше ... но не се исплатуваше последните години ... сега тажно е да се гледаат нивите пусти ... цела надеж е да најдат работа преку партија или да фатат џаде за странство.

И тамам кога албанците се повлекоа од земјоделие , почнаа со субвенции некои.

P.S.Se izvinuvam za latinicata
И јас едновремено пишував така , признавам , не е доволно читливо.

Член од
2 мај 2012
Мислења
216
Поени од реакции
264
По селата се краде струја партал се прави. Посебно по аљбанските села кај што е све дива лига. Нормално дека че го паљи. Све се каубојци. Хехе, леле сеа ми текна на видеово :icon_lol:

:pos:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.459
Поени од реакции
5.873
По селата се краде струја партал се прави. Посебно по аљбанските села кај што е све дива лига. Нормално дека че го паљи. Све се каубојци. Хехе, леле сеа ми текна на видеово :icon_lol:
Албанците последните неколку години почнаа да крадат , а сум слушнал еден муабет дека македонците од одамна краделе. Ако има некој искрен да одговори на ова.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723

45% од турците

34% од албанците

17% од македонците

Зошто ?
Еден куп причини.

Зошто ?

Зошто избегаваш да ми одговориш ? те прашав најкулурно дали е океј тоа што во министерставата каде што министри се албанци (најсолиден пример е Бејта) се дури и до 60% од вработените Албанци ? дали е тоа океј ? и дали ние Македонците сме дебело дискриминирани во тој поглед ?
--- надополнето: 21 јуни 2012 во 19:11 ---
Албанците последните неколку години почнаа да крадат , а сум слушнал еден муабет дека македонците од одамна краделе. Ако има некој искрен да одговори на ова.
Еве јас најискрено ќе ти одговорам има Македонци што крадат струја ама се во многу мал број тоа се бивши или сегашни вработени во ЕВН ... додека кај Албанците тоа се сите Албански маала којшто се чисти , а за селата да не прајме муабет и што е најбитно кога ќе те фатат ГЛУПО е да се буниш !!! да му ебам мајката КРАДЕШ и се буниш зошто не ти даваат да крадеш тоа е многу многу нечуено

Член од
2 мај 2012
Мислења
216
Поени од реакции
264
Крадат сите кој може да украде, и македонци и албанци, ама за "че го паљим" филм првпут сеа глеам од албанциве. Кај краделе, кај ја заебале мрежата заради крадењето уште и отишле да го прават љом. :pos:

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.652
Поени од реакции
35.242
Албанците последните неколку години почнаа да крадат , а сум слушнал еден муабет дека македонците од одамна краделе. .
Така е Дарди, браво.
Како може Албанците одамна да крадат струја, кога до вчера беа во подрум скриени,
Од кај да крадат тие струја. Македонците се виновни, тие одамна почнале да крадат струја и виделе Албанците дека оние крадат, па се научиле и тие.
Од кај да најдат Албанците пари за да платат струја кога од секоја фамилија имаат само по 1 член во странство, а 5 души јадат, + си ги оставија нивите кутрите цели несработени,
Јас мислам дека треба веднаш да се направи еден масовен протест, како можело Владата сега да дава субвенции за земјоделство, а кога Албанците ги работеа нивите, тогаш немаше субвенции:свиркам:

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.459
Поени од реакции
5.873
Зошто избегаваш да ми одговориш ? те прашав најкулурно дали е океј тоа што во министерставата каде што министри се албанци (најсолиден пример е Бејта) се дури и до 60% од вработените Албанци ? дали е тоа океј ? и дали ние Македонците сме дебело дискриминирани во тој поглед ?
Да видов дека во некој си сектор за Охридски договор имало премногу вработени албанци ...
Но пошто се работи за државни административци и службеници , кога ќе ги собереш сите заедно , се добива 17% албанци. Фалат уште 8%.
Во никој случај не ми се допаѓа тоа со Бејта ... јас би сакал кај Бејта да има 25% а и кај Спировски 25% , а не 5%. (паушален пример)

Еве јас најискрено ќе ти одговорам има Македонци што крадат струја ама се во многу мал број тоа се бивши или сегашни вработени во ЕВН ... додека кај Албанците тоа се сите Албански маала којшто се чисти , а за селата да не прајме муабет и што е најбитно кога ќе те фатат ГЛУПО е да се буниш !!! да му ебам мајката КРАДЕШ и се буниш зошто не ти даваат да крадеш тоа е многу многу нечуено
Токму тие од ЕСМ порано им ги средувале саатите за да крадат ... а наводно албанците не биле во можност за тоа.
А дека крадат и македонци , па се знае тоа и статистички можам да ти го докажам.
Ме интересира дали на пример пред 10 - 15 - 20 години се крадело струја кај македонците.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom