Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
atheism
1580s, from Fr. athéisme (16c.), from Gk. atheos "without god" (see atheist). A slightly earlier form is represented by atheonism (1530s) which is perhaps from It. atheo "atheist." Ancient Gk. atheotes meant "ungodliness."

deism
1680s (deist is from 1620s), from Fr. déisme, from L. deus "god" (see Zeus). Until c.1700, opposed to atheism, in a sense where we now would use theism (see theist).

religion
c.1200, "state of life bound by monastic vows," also "conduct indicating a belief in a divine power," from Anglo-Fr. religiun (11c.), from O.Fr. religion "religious community," from L. religionem (nom. religio) "respect for what is sacred, reverence for the gods," in L.L. "monastic life" (5c.); according to Cicero, derived from relegere "go through again, read again," from re- "again" + legere "read" (see lecture). However, popular etymology among the later ancients (and many modern writers) connects it with religare "to bind fast" (see rely), via notion of "place an obligation on," or "bond between humans and gods." Another possible origin is religiens "careful," opposite of negligens. Meaning "particular system of faith" is recorded from c.1300.
To hold, therefore, that there is no difference in matters of religion between forms that are unlike each other, and even contrary to each other, most clearly leads in the end to the rejection of all religion in both theory and practice. And this is the same thing as atheism, however it may differ from it in name. [Pope Leo XIII, Immortale Dei, 1885]
Modern sense of "recognition of, obedience to, and worship of a higher, unseen power" is from 1530s.

http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=atheism&searchmode=none

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.749
Поени од реакции
4.517
Атеизмот не е религија. Атеизмот е позиција, став или тврдење, дека не постојат божества.

сатанизмот.
Сатанизмот?
Нели се велича Сатаната?
Ако веруваш во сатаната по некоја логика постои Бог.
Ако постои Бог не е атеистичка религија.

П.С Корегирај ме ако грешам за нешто ,не сум нешто посебно запознаен со Сатанизмот.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Prilicno ednostavno i logicno.....ne znaci i deka e tocno.
Samo edno mene me buni. Zoshto koga ti odgovara se povikuvash na wikipedija,demek religija e "sistem na rituali, dogmi i veruvanja..." a tamo deka ne ti odgovara, wikipedija tvrdi deka Budizmot e edna od trite najgolemi religii... http://hr.wikipedia.org/wiki/Budizam...ja negirash.
Spored tvoja logika, Budizmot e samo eden del od Ateistickite religii, neli nabrojuvash deka ima i drugi ateisticki religii, voedno tvrdish deka Ateizmot ne e religija.
Prashanje: Dali Ateizmot e religija ili ne?
Ednostavno, glupavo e da se negira Budizmot kako religija.
Mislam deka so rascistuvanje na poimot religija (pogreshno definiran vo wikipedija) se dovagja do isto mislenje.
Не гледам кој дел не го разбираш.

Јас не викам дека будизмот не е религија. Јас ти викам дека е атеистичка религија. Во неа нема богови. Што те буни?

Тоа што ти цитирам од тетка Вики значи дека таму ќе најдеш дефиниција која е потврдена од изворот, од пошироката јавност и од останатите наведени подолу на страната.

Атеизмот не е религија. Атеизмот е тврдење или став. Мислам дека имаше јасна дефиниција погоре, пропратена со извор. Што е сега работата? не ти се допаѓа содржината, па нема да го прифатиш изворот?!? Ќе пребираш?

Мислам дека ти треба да си расчистиш во својата глава што е а што не е религија. Можда можеш да понудиш дефиниција која ти одговара?
--- надополнето: 19 јуни 2012 во 12:17 ---
Сатанизмот?
Нели се велича Сатаната?

П.С Корегирај ме ако грешам за нешто ,не сум нешто посебно запознаен со Сатанизмот.
Има интересни теми по форумов. Пиши „Сатаниз“ во пребарување.

Во сатанизмот, колку што јас се разбирам, не постојат божества кои се обожаваат. Луци е симбол на непокорноста, но не и божество на кое се клањаат следбениците и од кого очекуваат некаква реакција.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас не викам дека будизмот не е религија. Јас ти викам дека е атеистичка религија. Во неа нема богови. Што те буни?

Атеизмот не е религија.

Мислам дека ти треба да си расчистиш во својата глава што е а што не е религија. Можда можеш да понудиш дефиниција која ти одговара?.
Istoto i jas go mislam za tebe....trebe da rascistish shto e religija.
Vaka , povrshno svakanje na toj poim ne vodi nikade.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Istoto i jas go mislam za tebe....trebe da rascistish shto e religija.
Vaka , povrshno svakanje na toj poim ne vodi nikade.
Абе, дечко, толку ли не разбираш?!? Јас ти цитирам прифатени дефиниции. Нема што јас да шпекулирам или нагаѓам што религијата е, а што не е. Нормалниот едуциран свет знае што е дефиниција. Во што се состои твојот проблем?

Ако имаш своја дефиниција за религија - пиши ја да се посмееме. Ако не свиткај тоа опашката и прифати што широката јавност подразбира под поимот религија.

It's that simple.

M

Muranyi

Гостин
Сатанизмот?
Нели се велича Сатаната?

Има два вида на Сатанизам-теистички и атеистички.Имаш тема,провери таму.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Абе, дечко, толку ли не разбираш?!? Јас ти цитирам прифатени дефиниции. Нема што јас да шпекулирам или нагаѓам што религијата е, а што не е. Нормалниот едуциран свет знае што е дефиниција. Во што се состои твојот проблем?

Ако имаш своја дефиниција за религија - пиши ја да се посмееме. Ако не свиткај тоа опашката и прифати што широката јавност подразбира под поимот религија.

It's that simple.
Ne be decko, jas ne davam definicii......ili razbirash ili nerazbirash...
aj sega, posmejse malku...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ој си легни, море... Ова се прашања до атеистите. Ако не ти се прашува - гитла!
Штотуку те одбанираа. Да не сакаш пак?
E sega me uplashi...i da odam da si legnam nema da zaspijam...
A ti vo meguvreme dogovori se sam so sebe.... budismot ateisticka religija li e ili.... i dali ateizmot e religija...
toa bea moite prashanja.....pogledni gi tvoite odgovori i mislam deka ke razberesh deka si kontradiktoren
Aj sega na spanje...buonas noces

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
E sega me uplashi...i da odam da si legnam nema da zaspijam...
A ti vo meguvreme dogovori se sam so sebe.... budismot ateisticka religija li e ili.... i dali ateizmot e religija...
toa bea moite prashanja.....pogledni gi tvoite odgovori i mislam deka ke razberesh deka si kontradiktoren
Aj sega na spanje...buonas noces
Тебе и мозочна операција да ти прават нема да ти влезе ова во глава - ни чип да ти акнат внатре.

Ако не знаеш што е дефиниција, џабе врвиш на темава, нема место за твоите глупости. Ако некој асален човек, дошол овде да постави асално прашање, на кое му се дава асален одговор - одлично.

Ти очигледно дојден си бодеш во ребро. Е нема тоа батка. Ако нејќеш да лапнеш игнор, или ако претераш, уште еден бан.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Тебе и мозочна операција да ти прават нема да ти влезе ова во глава - ни чип да ти акнат внатре.

Ако не знаеш што е дефиниција, џабе врвиш на темава, нема место за твоите глупости. Ако некој асален човек, дошол овде да постави асално прашање, на кое му се дава асален одговор - одлично.

Ти очигледно дојден си бодеш во ребро. Е нема тоа батка. Ако нејќеш да лапнеш игнор, или ако претераш, уште еден бан.
Abe samo so toa znaete da se falite...so ban
Pokazi malku znaejnje da mu se snevidi...
Jas postaviv prashanje...ti ako ne znaesh da odgovorish...ne me plashi so baniranje...ne cip da ti imat staveno,, nego ova zapadnite idei te otupile ushte poveke.
Kazi mi dali Buizmot e del od Ateistickite religii, i po koi definicii za religi se dadeni ovie tvrdenja...
A voedno se trvrdi deka Ateizmot ne e religija.....
Razmisli malku pred da se falish so prijavuvanje za ban... mozebi ke naucish neshto poveke ....mnogu lesno vi dadoa definicii vo wikipedija, bez da procitate nekoja kniga...

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Abe samo so toa znaete da se falite...so ban
Pokazi malku znaejnje da mu se snevidi...
Jas postaviv prashanje...ti ako ne znaesh da odgovorish...ne me plashi so baniranje...ne cip da ti imat staveno,, nego ova zapadnite idei te otupile ushte poveke.
Kazi mi dali Buizmot e del od Ateistickite religii, i po koi definicii za religi se dadeni ovie tvrdenja...
A voedno se trvrdi deka Ateizmot ne e religija.....
Razmisli malku pred da se falish so prijavuvanje za ban... mozebi ke naucish neshto poveke ....mnogu lesno vi dadoa definicii vo wikipedija, bez da procitate nekoja kniga...
:facepalm:

Имаш атеизам - став.

Имаш атеистички религии - религија која го позајмува тој став (затоа и е лупната ебаната придавка "атеистичка" пред религијата - АМАН!)

Таков вид на религија нема централизирана фигура на обожување. Будизмот е таков вид религија бидејќи нема таква фигура на обожување. Будизмот не го смета Буда за таква фигура. Кога би го сметала, тоа е подеднакво дебилно како да го сметам Drunvalo Melchizedek за божество, само затоа што се осеќа човекот просветлен и дрнда некаква си филозофија која многу луѓе почнуваат да ја следат, со еднаква страст како што будистите го следат Будизмот.

Не знам што не ти беше јасно во постот на Dback. Да не треба со дијаграми да ти објаснуваме?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
:facepalm:

Имаш атеизам - став.

Имаш атеистички религии - религија која го позајмува тој став (затоа и е лупната ебаната придавка "атеистичка" пред религијата - АМАН!)

Таков вид на религија нема централизирана фигура на обожување. Будизмот е таков вид религија бидејќи нема таква фигура на обожување. Будизмот не го смета Буда за таква фигура. Кога би го сметала, тоа е подеднакво дебилно како да го сметам Drunvalo Melchizedek за божество, само затоа што се осеќа човекот просветлен и дрнда некаква си филозофија која многу луѓе почнуваат да ја следат, со еднаква страст како што будистите го следат Будизмот.

Не знам што не ти беше јасно во постот на Dback. Да не треба со дијаграми да ти објаснуваме?
Brat, jas mnogu dobro znam shto e budizam, nema potreba da mi crtash.Znaci rascistivme deka Budizmot e religija, barem toa ne mozesh da go porechesh.
Ebanata pridavka za budizmot,ateisticka religija, e skroz pogreshna. Budistite veruvaat vo reinkarnacija i nirvana, znaci i toa e nekoj tip na verba,(niedna naucna struktura ne moze da dokaze postonjeto na reinkarnacija i nirvanata) kako shto i hristijanstvoto i islamot ne mozat da go dokazat rajot i pekolot.
Pak prashanje...Ateizmot religija li e?
Namerno ni ti povtoruvam ova prashanje, taka mozebi i sam ke dojdesh do praviot zaklucok, bez da ti crtam dijagrami.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom