Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Како е можно тоа? Па кај секој факултет има режим на редовност, освен ако стуудиите не се вонредни. Не разбирам како може да биде и едно и друго.

Пријателот не може да посетува настава, сака само испитите да ги положи кога ќе дојде време, и да добие диплома - затоа прашав дали има вонредна настава.
Така фино, не постои мислам дека за скоро сите технички факултети важи истото. Мислам дека и на машински нема вонреден/редовен.

Едноставно ако си способен и работи и студирај. Твое е како ќе комбинираш.

Гледам ти ги спомнаа лабораториските вежби... Не можеш баш да гледаш дека се еднаш неделно по секој предмет. Како прво некои предмети се секоја недела, други се преку една, трети имаат само 2-4 вежби за цел семестар (полугодие на средношколски). Друга работа е што не сите почнуваат од одма со вежби, треба да се насобере материјал, па обично знае да поминат 3-4 недели додека да се почне со првите вежби...

Сакам да кажам воопшто не се пречка лабораториските. Многу не ги ни идат, па на крајот ги обработуваат тие што им се пропуштени, или ќе заглават цел ден од сабалје до вечер ќе обработуваат колку што има термини, или па ако се пократки вежбите работат 2 вежби во 1 термин... Не е страшно во секој случај. Кај дел од професорите ни тие не се задолжителни, викаат дека се, ама на крај и на тие што не иделе им даваат потписи, али во секој случај носат поени, отприлика една цела оценка (10 поени од 100).

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.210
Поени од реакции
1.252
Здраво луѓе, како матурант кој планира да се запише на ФИНКИ, би сакал да ве прашам неколку прашања. Како прво ме интересира начинот на отценување, (прашањево е глупаво) но во споредба со електро дали е потешко или полесно? Бидејќи имам многу другари кои ќе студираат информатика на електро само затоа што мислат дека студиите на ФИНКИ се од послаб карактер... Всушност која е разликата помеѓу студирањето на овие два факултета?
Како второ би ве замолил ако можете да кажете збор два за смеровите, кои се нивните предности и слабости, со кој смер каква работа можеме да работиме итн...

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Ме интересира околу презапишување на некој предмет. Ако презапишам некој предмет си го иам за редовен како секој друг и си посетувам лаб. вежби итн. како и претходно.
Е сеа ако ми влечи предмет од зимски семестар (предмет од 1 семестар ми влечи од 3 семестар), тој предметот од 3 семестар (зимски) треба пак во зимски (непарен) или можам да го запишам кога сакам?

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Ме интересира околу презапишување на некој предмет. Ако презапишам некој предмет си го иам за редовен како секој друг и си посетувам лаб. вежби итн. како и претходно.
Е сеа ако ми влечи предмет од зимски семестар (предмет од 1 семестар ми влечи од 3 семестар), тој предметот од 3 семестар (зимски) треба пак во зимски (непарен) или можам да го запишам кога сакам?
Некои професори дозволуваат да слушаш предмет кај нив, иако немаш исполнето услов за слушање. Се` што треба да направиш е да напишеш молба, да земеш потпис од професорот кој ти го дозволува тоа, и да ја однесеш молбата кај продеканот за настава / студентска служба.

Член од
20 ноември 2011
Мислења
68
Поени од реакции
11
како е со уписите на финки, пример за да се запишам на мрежни технологии дали мора да бидеш супер со оценките или можеш и со просек 4 негде од сите 4 години средно да се запишеш, односно дали постои можност да не влезам ако не сум поминувал со 5 ки просек ?

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Se ti e relativno , ne e loso da gi poglednes poenite na minatite primeni kandidati pa ke vidis otprilika do kolku poeni vleguvaat vo drzavna kvota. I + toa zavisi od godinata, kakva ke bide konkurencijata i slicno. Moja procenka e deka bi trebalo da imas od najmalce 85 poeni pa nagore za da imas kakva - takva nadez deka ke te primat :)

Член од
20 ноември 2011
Мислења
68
Поени од реакции
11
a za privatna kvota kako odi, postoi sansa da ne vlezes ako ne si pominal so 5 ka prosek ili pustaat tamu polesno?

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
a za privatna kvota kako odi, postoi sansa da ne vlezes ako ne si pominal so 5 ka prosek ili pustaat tamu polesno?
Друже, уписот се сведува на правење на листа на луѓе кои аплицирале, и рангирање на тие луѓе според нивниот просек. Врз основа на тоа се одлучува кој влегува во државна (првите, да речеме, 100 луѓе), и кој во приватна квота (останатите 100, доколку аплицирале 200 луѓе). Доколку аплицирале 250, ги примаат само првите 200.

Hyperz

Изгубен во времето и просторот...
Член од
13 август 2011
Мислења
715
Поени од реакции
423
Se ti e relativno , ne e loso da gi poglednes poenite na minatite primeni kandidati pa ke vidis otprilika do kolku poeni vleguvaat vo drzavna kvota. I + toa zavisi od godinata, kakva ke bide konkurencijata i slicno. Moja procenka e deka bi trebalo da imas od najmalce 85 poeni pa nagore za da imas kakva - takva nadez deka ke te primat :)
Каде може да ги видам поените на минатите примени кандидати?
И дали некаде може да се види со колку поени влегле оние во приватна квота?

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
Каде може да ги видам поените на минатите примени кандидати?
И дали некаде може да се види со колку поени влегле оние во приватна квота?
Poveli

Код:
http://join.finki.ukim.mk/Files/%D0%9F%D1%80%D0%B2%20%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BD%20%D1%80%D0%BE%D0%BA/%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8/%D0%A0%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC/%D0%A4%D0%98%D0%9D%D0%9A%D0%98%20-%20%D0%A0%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%20(%D0%BF%D1%80%D0%B2%20%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BD%20%D1%80%D0%BE%D0%BA).pdf

Член од
20 јуни 2012
Мислења
147
Поени од реакции
40
Здраво на сите ,
Првично едно големо фала за тој што ја креира оваа дебата на форумов, така да тука има мн корисни информации за ФИНКИ ,
Во однос на ФИНКИ и јас сум заинтересиран да студирам таму.
Ме интересира каде можам да ги најдам книгите(скриптите) од кои учат студентите на ФИНКИ за 1 и 2 семестар,
со што ќе можам да ги прелистам набрзина и така ке имам најдобра претстава што да очекувам.
Ги разгледав наставните програми за предметите на веб страната на ФИНКИ, но таму е опишано само во 2 реченици што ќе се учи за одреден предмет.
Јас сакам подетално да ја разгледам програмата.
Ако некој може да ми каже каде можам да ги најдам книгите, во некоја фотокопирница или слично , или пак ако имате електронска верзија да ги постирате тука или на ПМ , би ви бил многу благодарен.
Очекувам пост во врска со ова.

/МIRЧ3_МкД\

Временски патник
Член од
7 март 2012
Мислења
380
Поени од реакции
102
^ Isto i jas bash sakav istoto da prasam , bi bil mnogu blagodaren ako nekoj od ovde moze da mi prati materijal od matematika prvenstveno ili nekoi drugi predmeti za 1 semestar od smer IKI . Znaci konkretno toa me interesira , pa sea zdravje ako imam dovolno bodovi za upis bi sakal uste sega da pocnam da se spremam.

Член од
20 јуни 2012
Мислења
147
Поени од реакции
40
Јас сум заинтересиран за смерот

Компјутерски науки и инженерство

Ги барам книгите или скриптите за овие предмети

Семестар 1

Концепти за развој на софтвер
Основи на софтверско инженерство
Дискретна математика 1
Професионални вештини
Калкулус 1

Семестар 2

Напреден развој на софтвер
Дискретна математика 2
Архитектура и организација на компјутери
Калкулус 2
Компјутерски компоненти / Веб дизајн

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Ги барам книгите или скриптите за овие предмети
Калкулус се учи од оваа книга (на сликава е 9то издание. има и седмо ама потполно истите работи се. тука има и некои нови финти.) Ја имам јас испечатено ако некој ја сака по поволна цена. За некој ден ќе имам и инфо дали и Дискретна ќе можам да ја продавам.

Инаку за другиве предмети немаш книги. Се учи од предавања, слајдови и слични срања. :)
И имате време луѓе за материјали шо ви е, се форсирате од јуни :pos:

Г

Грејвдигер

Гостин
Книга имаш само за Дискретна математика, на англиски - „Discrete Mathematics and Its Applications“ и ја имаш на копирница на ФЕИТ/МФ или може на интернет да ја најдеш. За Архитектура и организација на компјутери ја имаш „Компјутерска организација и дизајн“, 4то издание и ја има во Просветно Дело (а можда ја земале и на копирница), а за практичниот дел имаш скриптиче во копирницата на ФЕИТ/МФ. И за ОСИ не сум сигурен, но мислам дека имаше едно мало скриптиче во копирница, кое баш и нема да ти е многу од помош. Во глобала сѐ имаш на слајдовите.

За Калкулус и Компјутерски компоненти не знам дали има книги бидејќи ги немам учено тие два предмети, а за другите немаш конкретна литература по која се учи. Концепти за развој на софтвер учиш C, Напреден развој на софтвер ти е ООП и учиш C++ и Java.

Kajgana Shop

На врв Bottom