Анализа на крв - толкување резултати

Член од
7 февруари 2011
Мислења
211
Поени од реакции
105
Добра Тема.
Имајте само во предвид дека докторите(матичните лекари) денес ве праќаат почесто да правите крвна слика - не заради тоа што се загрижени за вашето здравје туку за да ги исполнат целите што им ги налага Фондот за Здравство.Повеќе пациенти пратени да прават крвна слика,РТГ слика = повече пари за нив - повеќе боцкање за Вас,повеќе зрачење за Вас..
Така да ако скоро сте правеле крвна слика а се чуствувате добро - нема потреба. Имате право да одбиете(освен ако има индикација нормално) бидејќи јас лично не давам секој да ми зема крв..

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Ве молам ваши мислења:

1.анализа (лани ова време) 2.анализа сега

HOLEST. 6,3 6,4
TRIGLICER. 3,4 3,3
AST 30 29
ALT 62 42
GAMA-GT 61 67

Како изгледа? Фала однапред.
Ќе кажам и мое мислење.
Незнам дали си се придржувал на диети во последнава година, бидејќи скоро и да не ти се променети резултатите.
Доколку не си "постел" пробај да одбегнуваш мрсна храна, како што ти кажаа погоре, земај Омега масни киселини за триглицеридите.
Е сега ако не ти помогнала диета, право на интернист, ќе ти препише некаква терапија.

Јас исто имам проблеми со хол и триг. земам по 10мг Торвекс и по една капсула Омега 3 секој ден.

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Jagod4e kernel овој дел од форумот служи за такви совети. Не, не треба слепо да се следат. Ние се обидуваме да помогнеме, никој не даде овде крајна дијагноза ниту препиша лек на рецепт. Ајде ако не да го затвориме овој подфорум, а и да им кажеме на докторите од За Здравје да си го затворат форумот. Ако не ви се допаѓа концепцијата, слободно воопшто не го посетувајте овој дел. Престанете со офтопик коментари, мислењата што досега беа офтопик се преместени тука. Пак ќе кажам, ако сакате, отворете си соодветна тема и зборувајте за злото на интернет помошта.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Јас имам нешто покачено нешто намалано,а не се разбирам.
хемоглобин 15.1
гранулоцити 82.8
лимфоцити 13.2
лимфоцити 1.1
холестерол 7.12
лдл-холестерол 5.2
дајте некој совет.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Јас имам нешто покачено нешто намалано,а не се разбирам.
хемоглобин 15.1
гранулоцити 82.8
лимфоцити 13.2
лимфоцити 1.1
холестерол 7.12
лдл-холестерол 5.2
дајте некој совет.
Хемоглобин-одличен
Гранулоцити-повишени во однос на лимфоцити (најверојатно заради настин-бактериска инфекција)
Холестерол-повишен, обрни внимание на исхраната.
LDL хол( "лош" холестерол) - повишен, референти вредности под 3 mmol/l.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Хемоглобин-одличен
Гранулоцити-повишени во однос на лимфоцити (најверојатно заради настин-бактериска инфекција)
Холестерол-повишен, обрни внимание на исхраната.
LDL хол( "лош" холестерол) - повишен, референти вредности под 3 mmol/l.
Фала многу,анализата за урина ја заборавив каде што повеќе сум уплашена,ми рекоа дека покрај се, нешто со бубрезите не е баш добро а незнам што.Па ако може и тоа да ми објасните.
спец.тежина 1.015 тоа е изгледа во ред
пх 5 и тоа
леукоцити негативни
нитрити +++
протеини негативен
глукоза нег.
кетони нег
уробилиноген нег.
билирубин нег.
еритроцити +
хемоглобин нег.
мислев дека за бубрезите е најважно креатининот да не покачен,а кај мене е 37.7
малку сум уплашена затоа што татко ми имаше проблем со бубрезите и заврши на диализа,и да не е наследна болест.едино ако е причина што многу слабо пијам течности и вода.До сега сум немала проблем нити сум имала некој тегоби или болки.

За холестеролот морам да кажам дека не јадам мрсна храна,цел живот сум слабичка, а и сега.
исто.Поздрав.[/quote]

Член од
13 април 2012
Мислења
269
Поени од реакции
292
Фала многу,анализата за урина ја заборавив каде што повеќе сум уплашена,ми рекоа дека покрај се, нешто со бубрезите не е баш добро а незнам што.Па ако може и тоа да ми објасните.
пх 5 и тоа
леукоцити негативни
нитрити +++
протеини негативен
глукоза нег.
кетони нег
уробилиноген нег.
билирубин нег.
еритроцити +
хемоглобин нег.
малку сум уплашена затоа што татко ми имаше проблем со бубрезите и заврши на диализа,и да не е наследна болест.едино ако е причина што многу слабо пијам течности и вода.До сега сум немала проблем нити сум имала некој тегоби или болки.

За холестеролот морам да кажам дека не јадам мрсна храна,цел живот сум слабичка, а и сега.
исто.Поздрав.
[/quote]
Внесувај повеќе течности,потруди се колку можеш повеќе :) Во однос на холестеролот резултатот ти е хаотичен...нема врска дебелината со LDL holesterol ,тоа е фракција на холестерол која е штетна за организмот, зголемена концентрација има при конзумирање на масна храна, не редовна исхрана,цигари,алкохол,стресни состојби,дисбаланс на хормонален статус... Многу тешко е да се намали концентрацијата на LDL holesterol, тоа се само два метаболитички процеси...или влегува во синтеза на жолчни бои или во синтеза на стероидни хормони...А ризикот понатаму од атеросклероза е голем...да не те исплашам...би те советувала за овој проблем да се обратиш кај матичен лекар..и да си превземеш мерки навремено.Најпријателски совет.Поздрав:)

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Кои се тие мерки што се превземаат за намалување на LDL, освен континуирано внимавање на храната?

Член од
13 април 2012
Мислења
269
Поени од реакции
292
[/quote]
Кои се тие мерки што се превземаат за намалување на LDH, освен континуирано внимавање на храната?[/quote]
Мислиш на LDL:) За намалување на концентрација на LDL holesterol дефинитивно е потребна диета...терапија не постои,но може да се помогне со внесување на витаминска терапија како антиоксиданс,омега 3 ,здрава и редовна исхрана збогатена со свежо овошје и зеленчук ,што помалку алкохол,цигари, зголемена физичка активност, затоа и кажав да се обрати кај матичен лекар за консултација и добар совет за превенција околу оваа работа.
--- надополнето: 15 јуни 2012 во 23:48 ---
Добра Тема.
Имајте само во предвид дека докторите(матичните лекари) денес ве праќаат почесто да правите крвна слика - не заради тоа што се загрижени за вашето здравје туку за да ги исполнат целите што им ги налага Фондот за Здравство.Повеќе пациенти пратени да прават крвна слика,РТГ слика = повече пари за нив - повеќе боцкање за Вас,повеќе зрачење за Вас..
Така да ако скоро сте правеле крвна слика а се чуствувате добро - нема потреба. Имате право да одбиете(освен ако има индикација нормално) бидејќи јас лично не давам секој да ми зема крв..
Нормален здрав човек нормално е да провери крв на 4-6 месеци...не гледам нешто лошо во тоа.Искрено ми е гајле колку матичниот лекар си ја исполнил целта,за мене е важна мојата цел,а тоа е да колку можам си го сочувам здравјето...се што е навремено откриено ,има голема веројатност да се санира.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
пх 5 и тоа
леукоцити негативни
нитрити +++
протеини негативен
глукоза нег.
кетони нег
уробилиноген нег.
билирубин нег.
еритроцити +
хемоглобин нег.

исто.Поздрав.
Присуството на нитрити значи дека имаш бактерии во мокрача. Но може да бидат и непатогени (да не предизвикуваат инфекција). Ќе се консултираш со матичниот лекар, и најверојатно може да те упати да направиш микробиолошка анализа на мокрачата.

Нормално не треба да има присуство на ерит. во мокрача, али можно е да се настанати од камчиња во бубрезите.

Е сега за креатининот, дали испита од серум (крв) или од мокрача?

Референтни вредности

Серум
Жени 53 - 97 μmol/l
Мажи 80 - 115 μmol/l

Урина
Жени 97 - 177 μmol/kg/24h
Мажи 124 - 230 μmol/kg/24h

Логиката е едноставна. Колку поголеми вредности на креатинин има во мокрачата, толку поефикасно организмот се справува со отровните продукти од метаболизмот. Истото важи и за уреата.

Значи пак ќе напоменам. Најубаво резултатите да ги види твојот матичен лекар.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Присуството на нитрити значи дека имаш бактерии во мокрача. Но може да бидат и непатогени (да не предизвикуваат инфекција). Ќе се консултираш со матичниот лекар, и најверојатно може да те упати да направиш микробиолошка анализа на мокрачата.

Нормално не треба да има присуство на ерит. во мокрача, али можно е да се настанати од камчиња во бубрезите.

Е сега за креатининот, дали испита од серум (крв) или од мокрача?

Референтни вредности

Серум
Жени 53 - 97 μmol/l
Мажи 80 - 115 μmol/l

Урина
Жени 97 - 177 μmol/kg/24h
Мажи 124 - 230 μmol/kg/24h

Логиката е едноставна. Колку поголеми вредности на креатинин има во мокрачата, толку поефикасно организмот се справува со отровните продукти од метаболизмот. Истото важи и за уреата.

Значи пак ќе напоменам. Најубаво резултатите да ги види твојот матичен лекар.
Креатининот е испитан во крвта.Не сакам многу да ве злоупотребувам но сакам да кажам дека мојот матичен не многу ми објасни,само ми рече дека морам да одам на интернист и да се видат бубрезите на ехо.
Само сакам да ве прашам какво мислење имате за алтернативна медицина и дали треба поред медицината да се проба и алтернативата.
Извинете и ви благодарам за деталите што ми ги насочивте.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Креатининот е испитан во крвта.Не сакам многу да ве злоупотребувам но сакам да кажам дека мојот матичен не многу ми објасни,само ми рече дека морам да одам на интернист и да се видат бубрезите на ехо.
Само сакам да ве прашам какво мислење имате за алтернативна медицина и дали треба поред медицината да се проба и алтернативата.
Извинете и ви благодарам за деталите што ми ги насочивте.
Би ти препорачал да го средиш и липидниот статус.

За алтернативната медицина не сум многу запознаен.

Член од
21 март 2010
Мислења
16
Поени од реакции
12
Вака... На систематски во четврта докторката ми кажа дека нивото на хемоглобин во крвта ми е 170, имав највисоко ниво од сите. Е сега, последниве година дена почнаа на грбот во пределот на рамената и плешките костантно да ми излегуваат акни, подкожни, или со бело на врвот. Никогаш не сум имал претходно. Некој ми кажа дека тоа е резултат на јаката крв и дека треба да дадам крв, за да крвта се прочисти.

Точно е тоа? Решение?

В

влијателен

Гостин
Вака... На систематски во четврта докторката ми кажа дека нивото на хемоглобин во крвта ми е 170, имав највисоко ниво од сите. Е сега, последниве година дена почнаа на грбот во пределот на рамената и плешките костантно да ми излегуваат акни, подкожни, или со бело на врвот. Никогаш не сум имал претходно. Некој ми кажа дека тоа е резултат на јаката крв и дека треба да дадам крв, за да крвта се прочисти.

Точно е тоа? Решение?
Не е точно, тоа е мит.
За да немаш акни треба да внимаваш на мастите во исхраната и на хигиената.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Пред 24-25 години,поради попуштени вени,направив тромбо тест
на трансфузиологија,резултатот беше 63%. Лекови не пробав.
Сега отидов на матичен лекар ми текна дај да измерам „тромбоза“
но тој ме врати,вели не чепкај сега летно време,а стварно од
големиве вруќини имам тегоби и болки,затоа и отидов.
Колку треба да е резултатот на тромбо-тест. (за да биде добар)

Kajgana Shop

На врв Bottom