Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593

bungee

Jedi Master
Член од
2 декември 2005
Мислења
75
Поени од реакции
67
А вредно и трајно не се новите објекти на археолошки музеј,на музеј за македонската борба,народен театар,на македонска филхармонија ??? Тоа не е трајно,или само тоа што ти одговара го кажуваш.
Трајно е, само што тие објекти се градат кога се останато во државата ти е средено, повеќето граѓани се задовлни, образование и здраство е средено. Кажи ми како социјалецот ќе добие нешто со тоа што ќе се изгради музеј, или по училиштава по некои општини што се греат на ќумбе на дрва ќе добие нешто од музејот на македонска борба, ма ајде молим те. Најлошиот дел од Е-75 е во Македонија, нема ни една асална болница во ниту еден град освен во Скопје. Оди на бит-пазар - криминал на кило. И се тоа не е битно, ама битно е музеј имаш. Епа може браќата од другата страна ќе одат во музејот и ќе ја засакаат Македонија па се ќе биде подобро. И ајде да преминеме преку сите ПОБИТНИ проблеми на државата, ќе речете комуњариве ги создале, па ако се толку паметни овие нека ги средат по ред, а не од најнебитните и оние каде најлесно се краде. А иначе јас не сум СДСМ ниту ВМРО, и прв пат кога се кандидираа гласав за ВМРО со Грујо, ама не знаев дека ќе забегаат до волку па сега да ми е срам што сум го сторил тоа. А за стиловите уште сто пати ќе повторам, неможе на вмро или на сдсм ова им се допаѓа па вака ќе се гради, па нема везе како сакаме ќе градиме, како и во се во животот и тука има правила, стандарди и нормативи, КЛАСИЦИЗАМ И БАРОК СЕ ЗАВРШЕНИ СТИЛОВИ. СЕГА Е ПЕРИОД НА МОДЕРНАТА АРХИТЕКТУРА НА 21ВЕК.
--- надополнето: 13 јуни 2012 во 14:27 ---
Иначе на овие две слики се гледа дека има добар спој помеѓу класичното и модерното.. судот и стакленикот на екс народна банка..само голема замерка имам за тањирот горе на екс народна.. без него ќе беше многу поубава зграда,плус со висина ќе беше со екс Типо зградата...ама пуст криминал,се гледа максимално да се искористи секој сантиметар,па макар на ништо неличело.
Точно дека се гледа спој, само спојот треба да се прави кога веќе постои нешто со векови па ти му додаваш нешто ново, кое соодветсвува со истото, а не од еднава страна ми се гради модерно, па така ќе го правам, ама ај од другава ќе градам барокно, зошто мене топ ми изгледа... знаеш ли по светов колку интернационални конкурси се објавуваат за проекти од ваков тип, а не некои скулптори од 25 години да се вежбаат на нешто што ние ќе го гледаме уште долго време... а за квалитетот да не зборуваме, за Ченто на трупче што е потпрен или споменикот до Соборна што го заваруваа 1 месец по поставувањето...

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Во врска со будалаштиниве со владиниве проекти за спортски сали, компјутери бла бла. Во моето основно училиште влегов вчера после долги години. Надвор има изградено нова спортска сала од пред година-две која верувате ли се распаѓа, распукана фасада ако воопшто може да се каже како фасада! Во училиштето подот е ист како што бил во мое време дури сега распаднат очи да извадиш од дупки, вратите исто и столчињата и табли се од титово време, се живо скапано, единствено клупи што смениле поради тие компјутери за кои децата велат учителите и професорите не им давале ни да ги користат. За вц-ата да не зборам ужас, без казанчиња, без ништо, глота.
Која е таа будала во полураспаднато училиште ќе внесува компјутери кога децата очи ќе исповадат од лоши подови и столчиња и сл. Само перење пари, ништо друго, срамота мажат очи на народот дека нешто сработиле, жими тасе. За темава одамна сум се изјаснил, исто како и со училиштава, демек нешто паметно граделе/краделе. Народот пари нема да преживее, секаде отпуштаат ако побараш плата, а и тој што не работи едвај врзува крај со крај, мизерија, дно, а овие модернизираат метропола, се имало средено па ред било да се украсува во бароци и триста глупости, бог да чува.

P

PewDiePie

Гостин
Другите 99% од постот не ти паднаа во око?
Нема што да ми.
Традиционално цмиздрење за нешто што неговите го направиле,а сега кога некои други сакаат на некои начин да им олеснат на децата,барем во некој поглед се јаде гомна.

Чисти необјективни глупости.

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Кои МОИ што направиле(веројатно мислиш на сдсм, ме боли к за нив, за ни еден нема да гласам следниве избори, никој не заслужува повеќе глас, сите се лопови), ако веќе нешто средуваат нека средат неопходни работи за едно училиште, а не одма на ИТ да се идело, исти прозорци од титово време(наместо да изолираат ѕидови, пвц прозори да стават), исти ќумбети стојат, он става компјутери уште па и во план беа touch табли да ставаат:pos: . Исто како на човек кој живее во шупа, да му градиш базен нели? Некој нема леб да јаде, он му нуди попусти на балет и опера да иде, нема крај на будалаштини. Со што им олесниле на децата, со не-поправање на подови и столчиња, и неисправни вц-а? Со компјутери кои не ги ни палат?

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
А вредно и трајно не се новите објекти на археолошки музеј,на музеј за македонската борба,народен театар,на македонска филхармонија ??? Тоа не е трајно,или само тоа што ти одговара го кажуваш.
Не е трајно, ниту функционално ниту приоритетно. Ама барем признај дека не те интересира тоа. Не ти е гајле ни за факти ни за состојби, ти имаш решено да го браниш ова. Уствари некој има решено место тебе. Секој нормален човек би застанал и би размислил две секунди, ако не повеќе, кога му се укажува на нешто, ама ти, кога некој ќе се обиде да те образува во однос на ова како од пушка почнуваш со некои политички пропаганди и теории на заговор. Анти - реклама правиш. Барем на ова место, каде колку толку има по некои поинтелегентни индивидуи кои се упатени во ситуациите и имаат развиено критичко мислење. Обиди се да ги истакнеш убавите страни, не да ги форсираш неубавите. А за да знаеш кои се убавите страни, послушај и туѓо мислење. Не се сите тука партиски извидници, не биди параноичен.

bungee

Jedi Master
Член од
2 декември 2005
Мислења
75
Поени од реакции
67
Во врска со будалаштиниве со владиниве проекти за спортски сали, компјутери бла бла. Во моето основно училиште влегов вчера после долги години. Надвор има изградено нова спортска сала од пред година-две која верувате ли се распаѓа, распукана фасада ако воопшто може да се каже како фасада! Во училиштето подот е ист како што бил во мое време дури сега распаднат очи да извадиш од дупки, вратите исто и столчињата и табли се од титово време, се живо скапано, единствено клупи што смениле поради тие компјутери за кои децата велат учителите и професорите не им давале ни да ги користат. За вц-ата да не зборам ужас, без казанчиња, без ништо, глота.
Која е таа будала во полураспаднато училиште ќе внесува компјутери кога децата очи ќе исповадат од лоши подови и столчиња и сл. Само перење пари, ништо друго, срамота мажат очи на народот дека нешто сработиле, жими тасе. За темава одамна сум се изјаснил, исто како и со училиштава, демек нешто паметно граделе/краделе. Народот пари нема да преживее, секаде отпуштаат ако побараш плата, а и тој што не работи едвај врзува крај со крај, мизерија, дно, а овие модернизираат метропола, се имало средено па ред било да се украсува во бароци и триста глупости, бог да чува.
Тоа ми е муабетот низ сите минати постови во темава, дека има мнооогу побитни работи да се средат пред да се гради археолошки музеј и мозеј на вмро или сдсм. ;) Знам за пример од прва рака каде во училиште има компјутери и интернет, а децата сеуште се трујат од чадот од ќумбето на дрва на кое се греат. Па зарем не е понормално да им ставиш во најмала рака клима уред за регулирање на температура, па после да му ја мислиш дали децата ќе гледаат клипчиња на youtube во училиште? :tapp:

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
А некој спомне дека некои школи се бедни, домовите за студенти се пред пропаѓање одма се фаќате за тоа кој прв почнал. Па добро, почнале они. Зошто овие кога ја имаат можноста да им докажат дека можат да го средат тоа што предходните го уништиле, ги допосеруваат работите и се спуштаат на бедно ниво... на нивно рамниште. Освестете се бре луѓе, не барајте причини за незаинтересираност во клучни проекти во минато време, гледајте во сегашноста. Бранко бил крив... Ма и Бранко и сите по него и сите за нив да ги наденам на кол.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.786
Поени од реакции
12.261
Има ли крај на "генијалните" замисли на овие луѓе.
Фолклорни дополнувања во Музејот на ВМРО

Нема што да ми.
Традиционално цмиздрење за нешто што неговите го направиле,а сега кога некои други сакаат на некои начин да им олеснат на децата,барем во некој поглед се јаде гомна.

Чисти необјективни глупости.
Ние имаме многу проблеми. Некои од нив, еден од приоритетите на кои губиме многу пари
Патиштата низ Македонија прв дел
Патиштата низ Македонија втор дел

Еве и друг приоритет во друга област, исто како пример пред зградите концентрирани во центарот на Скопје (што е уште еден апсурд на концентрација во само една општина во само еден град).
Катастрофално лоши услови за работа во кумановската Општа болница, се жалат и лекарите и пациентите

Критики од Стразбур за Психијатриските Болници

Нема пари за крводарителски акции, болниците може да останат без потребните единици крв

Болницата во Штип како во хорор филм

„Умри машки“ по болниците

и од образованието
И 48 години по земјотресот илјадници деца учат во бараки

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Кога сме кај патиштата патот за манастирите Водоча и Вељуса во Струмица е катастрофа.Мислам стварно е срамота и странци се носат таму да ги видат тие прекрасни манастири,а се работи за неколку километари кој треба да се асфалтираат.
Не можам логички да си го објаснам ова.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133

Kajgana Shop

На врв Bottom