Дали во Прилеп, градот на револуцијата, се спрема нова револуција?

Член од
6 август 2011
Мислења
682
Поени од реакции
1.065
Немав желба а и немам време да навлегувам во тоа прашање,но ете штом беа спомнати и фамозните Дени да се надоврземе и на тоа.
Во Македонија нема уплатница нема сметка на која што не стојат фамозните 0,5 0,4 0,3 дени.
Маркетите, Бензиските пумпи останати бисниси кој работат со каса во таквите не се појавува некоја диференција и отстапувањето е минимално, но што правиме со Македонски пошти каде што се плаќаат повеќетодоспеани граѓански сметки ? Сумите се милионски, истото е и со сите телефонски оператори, ЕВН .
Пресметно е дека кај секој субјект , Банка, Пошта, Менувачница синџирот на бензиски пумпи на Макпетрол месечната диференца е од 500 000 до 2 000 000 денари токму од тие децимали дени.
Каде завршуваат тие средства,кој ги контролира нив ? Дали тие средства се оданочуваат како + профит иако реално на тие пари не им се знае потеклото и би требало така и да се третираат,како црни пари за кој не се плаќа никаква давачка.
Дали УЈП и таму си ја врши работата?
Доколку не се спроведува селективно законот,тогаш сите погоре наведени субјекти би требало да платат огромни парични казни,а и некој би требало да лежи во затвор.
Пред десетина години имаше случај каде што компјутерски хакер успеал да влезе во системот на една Германска банка,и од секоја 4-та транскакција која ги има тие 0,1,02,04 да ги префрла на друга сметка. Неприметно дискретно и така на никого не му недостигаат тие суми, тој човек беше фатен и осуден на затворска казна од 50 години,затоа што за само една година на тој начин успеал своето салдо да си го здбели за неколку милиони евра, што е со законот во Македонија зошто никој не одговара за овој вид на грабеж ?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.370
И едно директно прашање до господинот мкдвладе затоа што велите дека законот мора да се почитува, дали утре доколку донесат закон невестата да мора да ја помине првата брачна ноќ во крветот на градоначалникот или некој негов заменик дали вие и тој закон ке го подржите вака безрезервно и ке ја пуштите вашата,невеста,ќерка,сестра прво да и се качи градоначалникот па потоа вие или зетот ?
Зашто знаете и со закон ви е гарантирано правото на еднаквост, правичност пред сите државни и судски органи ама сепак се вработува исклучиво со партиска книшка од вмро/дуи/ѕинго во јавна администрација, не видов во последниве години некој со партиска книшка од друга партија или без книшка да биде вработен, каде е тука почитувањето на ЗАКОНОТ ?
веке ако си толку видовит дај кажи некој тип на спортска, пошто заклучокот дека секој кој ги оправдува мора да биди вработен во јавна администрација или така нешто ти се граничи со глупост. така јас комотно можам да речам дека кој не го подржува е од опозицијата или едноставно сака да кради па вака некако не му се исплаќа.
друга работа е она типичното македонско.
абе тие крадат, кај нив никогаш не одат и со самото тоа и јас имам такво право. е па немаш. гледај си ти за себе и за во твојот двор. ако немаш покритие не се курчи, пошто ке те казнат.
за директното прашање можеме да зборуваме кога и ако би донесле таков закон.
никој не ве спречува излезете на улица, бојкотирајте, гласајте поинаку на избори на тие што како програма велат дека ке го укинат тој закон. ама се доттогаш кога некој закон е во сила треба да се почитува. никој не вели дека е фер или незнам што, туку е во сила.
и за воља на вистината и кога беа другите јас не памтам дека некој со друга книшка влегол на државна работа, така да тоа е тоа, исто ке биди барем во врска со тоа дали биле едните или другите. но има една елементарна разлика барем спроред мое искуство. тогаш инспекторот влегуваше фино лепо ке го подмитеа, а ние вработените со прстот вуста. ни платено стаж ни платено пензиско, за даноци да не ни правиме муабет.
тогаш те казнува полицијата вртиш кај роднини пријатели и се кини. или со други зборови привидно подобро беше, но долгорочно гледано не ке да беше баш така. немаше никаков ред во ништо. анархија.
пак ке нагласам по мое видување, можеби некој има друго искуство. ама јас како обичен работник кој не работи во државно, на кој родителите не ми се во државно и немам јаки врски сметам дека е сега каде каде пофер барем за обичните смртници. на последната работа каде бев истиот ден и ме осигура и редовно ми плаќаше придонеси, плата до 15. сигурен сум да немаше вакви контроли и казни, ништо од тоа немаше да биди. газдата пак ке си го полнеше џепот, само вработените ке останеа со прстот вуста. ако споредувам тогаш и сега, повеќе сакам да има ред отколку анархија.
па сега ти види, можеби си газда па не ти одговара вака да ти дишат во вратот ама пробај да бидеш вработен како што беше порано па ке зборуваме како нема картончиња, никој не ти уплатил пензиско, плата ке земиш на крајот на месецот или на рати или со каснење од неколку месеци. како викаат стравот лозје чува. кога знаат дека ке ги казнат и тоа дебело а за право и казнуваат тие работи сега им се луксуз.
значи краен заклучок ред мора да има, а законите се менуваат.
ама додека се сменат , важат тие кои се сега во сила. толку е просто.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Zaklucok e deka inspektorite kaznuvaat samo kade sto ima makedonsko naselenie pretezno kaj albancite slabo odat toa e fakt
primer ima milion barem jas gi gledam sekoj den
Zakonot ne e ednakov za site primer na zelenite pazari ne se izdava fiskalna i nema da go resat ova ni za 100 godini
Treto nekoi primeri napisavte benziski, tineks ,vero ovie se zastiteni mecki i ujp ne odi tamu ....treba uste
Zaklucok
znaci zakonot ne vazi za sekogo

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.301
Поени од реакции
3.675
**
само да надополнам дека редовно ја барам сметката по бензиските на Макпетрол и погодете - никогаш не е складна сумата со онаа што е на пумпата за точење !

исто во големите супермаркети голем број на производи цените покрај денари им се и во ДЕНИ кои се додадени,а дени нема во промет којзнае колку време така да на скоро секоја сметка имаш додаток 50 дени за кои плаќаш цел денар,значи преку целиот ден колкава е разликата во касата чукнат промет и реални пари ?? кога се точкаат луѓе,а касите не се застанати ?!

или за овие не важи,ама за мали бизниси чија роба внатре не изнесува колку казната дадена во законот,30 денари во железни пари се тежок криминал,ја оштетиле државата и затоа треба најстрого да бидат санкционирани без никаква опомена

трагикомично е сето ова,но наместо народот да се свести и да реагира преку здруженија,сите посебно си се тресат по дуќани кое изненадување ќе им го приредат инспекциските служби

мкд владе законите какви што се не ни требало да бидат направени ни изгласани,а не сега да играме по ваков терк - самоубиствен......кога тогаш знаеш дека ќе ти биде скинат цел труд и напор вложен повеќе години наназад,која е смислата на работење во вакви услови ?!
Батали макпетрол или големите маркети таму никој не оди од инспекторите...

Што правиме со дуќани кои работат со вага, лично 95% од производи кај нас се на кило, со систем дигитална вага - фискална тежината се префрла автоматски со притискање на копче, или не мора да стегам така и рачно да впишувам тежина пута шифра на фискал не продавам шеќер или ориз да па да го токмиме да е рамно кило... секоја сметка содржи дени на истата, се наплаќа рамно до 0.49 не земаш над 0.50 земаш денар плус. До денар да наплаќаш (пр. сметки со хх1 да им го наплатуваш или сметки со хх9 иако ти вика остај денар не ми враќај ти со сила да им го пикаш во џеб ) нема теорија да на просек земаме 30 издадени сметки ти имаш варирање од 10-15 денади во каса. Ај во понеделникот некни пример имав 9 муштерии сметки цел ден ама на празник некој има и по 300-400 сметки на една фискална а само за такви 5-10 празници имаме намерно регистрирано и втора фискална каса за да не се наплаќа без сметка и работата да оди брзо. Заклучокот е очигледен...

За тоа за сопствени пари... некни дуќан затворен заради пари кои продавачката си ги чивала во чантата нејзина на 5 метри од касата... дуќанот има пломба од 15 дена и казна од илјадници евра ама има и видео систем кој на суд ќе ги кошта инспекторите односно сите нас бидеќи ние од наш џеб оти плаќаме даноци во државениот буџет ќе треба на човекот да му исплатиме оштета на суд бидеќи случајот е чист како солза, чантата е снимена дека од кога продавачката дошла на работа сабајлето си ја оставила чанта под камери а не е станата од столчето до 9-10 сатот кога дошла инсекцијта, касата и била до денар точна така да основата скриени пари од нефискализиран промет во приватна чанта најдена во објектот ќе биде јака оштата платена од наш џеб а за инспекторски лапсус...

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
* значи инспекторите не смеат да бидат недопирливи,ами тие да ја надоместат штетата која ја направиле

Член од
6 август 2011
Мислења
682
Поени од реакции
1.065
веке ако си толку видовит дај кажи некој тип на спортска, пошто заклучокот дека секој кој ги оправдува мора да биди вработен во јавна администрација или така нешто ти се граничи со глупост. така јас комотно можам да речам дека кој не го подржува е од опозицијата или едноставно сака да кради па вака некако не му се исплаќа.
друга работа е она типичното македонско.
абе тие крадат, кај нив никогаш не одат и со самото тоа и јас имам такво право. е па немаш. гледај си ти за себе и за во твојот двор. ако немаш покритие не се курчи, пошто ке те казнат.
за директното прашање можеме да зборуваме кога и ако би донесле таков закон.
никој не ве спречува излезете на улица, бојкотирајте, гласајте поинаку на избори на тие што како програма велат дека ке го укинат тој закон. ама се доттогаш кога некој закон е во сила треба да се почитува. никој не вели дека е фер или незнам што, туку е во сила.
и за воља на вистината и кога беа другите јас не памтам дека некој со друга книшка влегол на државна работа, така да тоа е тоа, исто ке биди барем во врска со тоа дали биле едните или другите. но има една елементарна разлика барем спроред мое искуство. тогаш инспекторот влегуваше фино лепо ке го подмитеа, а ние вработените со прстот вуста. ни платено стаж ни платено пензиско, за даноци да не ни правиме муабет.
тогаш те казнува полицијата вртиш кај роднини пријатели и се кини. или со други зборови привидно подобро беше, но долгорочно гледано не ке да беше баш така. немаше никаков ред во ништо. анархија.
пак ке нагласам по мое видување, можеби некој има друго искуство. ама јас како обичен работник кој не работи во државно, на кој родителите не ми се во државно и немам јаки врски сметам дека е сега каде каде пофер барем за обичните смртници. на последната работа каде бев истиот ден и ме осигура и редовно ми плаќаше придонеси, плата до 15. сигурен сум да немаше вакви контроли и казни, ништо од тоа немаше да биди. газдата пак ке си го полнеше џепот, само вработените ке останеа со прстот вуста. ако споредувам тогаш и сега, повеќе сакам да има ред отколку анархија.
па сега ти види, можеби си газда па не ти одговара вака да ти дишат во вратот ама пробај да бидеш вработен како што беше порано па ке зборуваме како нема картончиња, никој не ти уплатил пензиско, плата ке земиш на крајот на месецот или на рати или со каснење од неколку месеци. како викаат стравот лозје чува. кога знаат дека ке ги казнат и тоа дебело а за право и казнуваат тие работи сега им се луксуз.
значи краен заклучок ред мора да има, а законите се менуваат.
ама додека се сменат , важат тие кои се сега во сила. толку е просто.
За директното прашање беше хипотетичко,и затоа одговорете хипотетички бидејки сте за спроведување на законот. Ете велите закон е закон и мора да се почитува.
Она што го зборите дека помалиот гледа од поголемиот и тој сака да прави така,па тоа е поентата на слободен пазар и економија, велите дека законот мора да се почитува а од друга страна велите дека тие големите немора да го почитуваат,многу контрадикторно од ваша страна.
Ете се собираат да блокираат и вие први велите дека не се во право дека законот мора да се почитува тоест дека УЈП е во право,па дај ве молам решете се веќе еднаш или се во право или не се во право,не е можно од една страна да ги оправдувате Тинекс ,Веро ,Макпетрол само затоа што им се можело на нив додека овие помаливе не може да бидат оправдани па дури и да бидат и осудени поради незадоволството.
Што се однесува до вработувањата, апсолутно не е точно тоа што го тврдите,лично познавам луѓе кој што се имаат вработено во државни институции додека другиве биле на власт,а вмро опозиција доколку е така како што вие велите тогаш барем половина од професорската афела која што е во вмро и сега седи во пратенички клупи не би требало да бидат со звање професор.
Логикава некако ви е слаба страна колку што можам да приметам, за разлика од оваа влада во предходните зборам и за онаа на Љубџо и на Бранко и Кљусев се вработуваа и личности без партиски книшки или со книшка од опозицијата,додека сега е тотален популизам и ако немаш партиска членска книшка нема шанси да се приближиш до државна администрација.
Ајде барем по тоа прашање да не се лажеме,ве молам.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.941
Поени од реакции
23.370
**

мкд владе законите какви што се не ни требало да бидат направени ни изгласани,а не сега да играме по ваков терк - самоубиствен......кога тогаш знаеш дека ќе ти биде скинат цел труд и напор вложен повеќе години наназад,која е смислата на работење во вакви услови ?!
е ова е веќе друг муабет. точно така можеби не требало да бидат изгласани или не во ваква форма, ама сепак се изгласани, а со тоа се правосилни и треба да се почитуваат, инаку која би била целта на било кој закон ако никој не го почитува. тоа ми е поентата на цел муабет, а не дека законот е во ред и дека казните се таман.
а кој ги изгласа ??? и кој може да ги смени и како е сосем друго.
но доттогаш се такви какви што се.
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 12:22 ---
јас не велам дека е фер, но таква е реалноста.
не само тука туку секаде.
ајде ако сакаш логички. се правда арамијата од кога го фатиле дека сите крадат.
веројатно тоа многу ке му поможи на суд.
зошто и дали инспекцијата оди или не оди кај што не оди воопшто не е оправдување дека другите не треба да ги почитуваат законите, посебно ако знаат дека кај нив врви.
вие велите дека не треба да се почитуваат законите оти таму некој не го почитувал. ами ајде секој нека си ја земи правдата во свои раце. ајде сите да почниме да крадиме и да кршиме оти некој таму кршел или крадел, па по автоматизам и ние го имаме тоа право.
за време на поранешните влади реков по мое видување, можеби и грешам. никој неможе па ни јас или ти да бидеш 100% сигурна кој кога и каде влегол на работа и под кој услови. ете јас имав таков впечаток, ти имаш друг. не значи дека и јас сум во право потполно нити ти. секаде имало исклучоци. ама судејки по изјавата на градоначалникот на струмица нешто ми вели дека не се ништо подобри од овие кога е тоа во прашање, а поткрепен од искуство човекот баш точно си кажа што им е намерата.
така да ајде стварно да не се лажеме по ова прашање, тука се е јасно.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
* ги почитуваме како не..........туку тие дали не почитуваат нас,од нас чисто е ко солза почитта и разбирањето

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
никој ама баш никој не работе од моите во администрација....ама ет ги бранам бе......ама не зашто ги сакам туку оти кога јас можам да давам фискална може и он.......ма нека имат срека и што не ги кодошам....хахаах се смеам, не ми е до тоа....ама закон си е закон,,,,,првен делот на државата па после шо ке остане за мене............е така да си знаите и барајте фискална за ваше добро е......

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
првен делот на државата па после шо ке остане за мене............
Има стихови од Коста Солев Рацин не знам дали сеуште се учат во образовниот систем затоа што даваат лоши идеи:

За себе само ргај си
за себе маки тргај си.....

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
Има стихови од Коста Солев Рацин не знам дали сеуште се учат во образовниот систем затоа што даваат лоши идеи:

За себе само ргај си
за себе маки тргај си.....

е добро де, има и сметководители кои водат дупли книги за да одбегнат данок ама ке си платиш некое евро поике....и ке имаш само за себе повеке..........секој втор има таков сметководител.......не фала други пари не ми требат и овие се доста..........

F

fantomX

Гостин
Дали заборавени 10 денери во задниот џеб кои кога ќе се видат е очигледно дека поминале неколку пати низ машина за перење, можи да се сметаат како арамилак од моја страна кон државата?
Утрово најдов такви 10 денари, па шлог ме мавна од помислата дека службените државни возила можат да останат без гориво од мојот невиден арамилак. :cautious:

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
е ова е веќе друг муабет. точно така можеби не требало да бидат изгласани или не во ваква форма, ама сепак се изгласани, а со тоа се правосилни и треба да се почитуваат, инаку која би била целта на било кој закон ако никој не го почитува. тоа ми е поентата на цел муабет, а не дека законот е во ред и дека казните се таман.
а кој ги изгласа ??? и кој може да ги смени и како е сосем друго.
но доттогаш се такви какви што се.
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 12:22 ---

јас не велам дека е фер, но таква е реалноста.
не само тука туку секаде.
ајде ако сакаш логички. се правда арамијата од кога го фатиле дека сите крадат.
веројатно тоа многу ке му поможи на суд.
зошто и дали инспекцијата оди или не оди кај што не оди воопшто не е оправдување дека другите не треба да ги почитуваат законите, посебно ако знаат дека кај нив врви.
вие велите дека не треба да се почитуваат законите оти таму некој не го почитувал. ами ајде секој нека си ја земи правдата во свои раце. ајде сите да почниме да крадиме и да кршиме оти некој таму кршел или крадел, па по автоматизам и ние го имаме тоа право.
за време на поранешните влади реков по мое видување, можеби и грешам. никој неможе па ни јас или ти да бидеш 100% сигурна кој кога и каде влегол на работа и под кој услови. ете јас имав таков впечаток, ти имаш друг. не значи дека и јас сум во право потполно нити ти. секаде имало исклучоци. ама судејки по изјавата на градоначалникот на струмица нешто ми вели дека не се ништо подобри од овие кога е тоа во прашање, а поткрепен од искуство човекот баш точно си кажа што им е намерата.
така да ајде стварно да не се лажеме по ова прашање, тука се е јасно.
Значи си се фатил ко чориот за стапот, мора да се почитува, мора да се почитува. И ништо не читаш друго што ти се пишува.
Значи, се почитува, арно ама, ради такви ситни работи, денар оставено, денар повеќе вратено, на 50 фискални во колонијал, нормално е да има 50 тина денари плус минус. Овие 50 тина денари не те прават дека крадиш. Сам кажуваш, дека си работел поштено, и на крај пак си ја токмел завршната сметка.
Друга работа, можам да ти кажам 10 примери, а сигурен сум дека и ти можиш, каде влегува инспекцијата и вика, извини ама наредено ми е, морам да те казнам. Морам да барам во јајцето влакно.
Еве ти и друг пример. Во еден објект, после 3 инспекции во една недела, се затвара објектов, и газдава решава да го продава. Најдува купувач, и одат внатре да го разгледаат, и да договорат. На врата СО ТОЛКАВИ БУКВИ ПИШУВА „НЕ РАБОТИ - СЕ РЕНОВИРА“. Влегува пак (по 4 пат во неделата) инспекција, дури се внатре и се договараат за купопродажба, му вика, дај фискална за сокчинава што ги пијате. - А бе луѓе не работиме, ете пишува на врата, му го продавам објектов. - Не не интересира. 2000 евра казна.
И сега ти ќе ми кажуваш закони, глупости?
Друг пример, 2700 евра казна на локал, оти пишувало во менито Jack Daniels виски, а не Џек Даниелс.
Трет пример, 2000 евра казна оти не пишувало во менито, во макијатото колку милилитри кафе, а колку милилитри млеко имало.
Овие се вистински приказни другарче.
И погоди кај се пишани казниве од три пати.
Ако немаа капитал доволен овие примери погоре, сега 50+ души ќе беа на улица.
Ќе се согласев со тебе, дека законот е закон, и треба да се почитува. Ама ако беше ова нормална држава, и немаше селективност, и имаше барем малку човечност и разбирање.

Ама вака целта на закониве дете од 3то одделение да го прашаш, ќе ти кажи која му е...
Еве јас конкретно, 100 пати се пишманам да отворам бизнис, за кој што сум 110% сигурен дека ќе ми цвета, ама знам дека ако го отворам, нема глава да кренам од инспекции и дека ќе ме казнуваат и дека прашина немам избришано и во очи ќе ми кажат дека пратени сме да те казниме.

F

fantomX

Гостин
Трет пример, 2000 евра казна оти не пишувало во менито, во макијатото колку милилитри кафе, а колку милилитри млеко имало.
Бирократија е секогаш слаба со креативност, не има текнало фискални да побараат да се види дали е пишано од каква крава е млекото, дали македонска или странска.
Ќе паднело уште некоја илјадарка евра казна.

Член од
23 мај 2012
Мислења
21
Поени од реакции
28
Еве јас конкретно, 100 пати се пишманам да отворам бизнис, за кој што сум 110% сигурен дека ќе ми цвета, ама знам дека ако го отворам, нема глава да кренам од инспекции и дека ќе ме казнуваат и дека прашина немам избришано и во очи ќе ми кажат дека пратени сме да те казниме.
Што бизнис?

Kajgana Shop

На врв Bottom