Правна помош и совети

Член од
7 јули 2011
Мислења
309
Поени од реакции
57
jas se izvinuvam imam edno prasanje
dali moze da se patuva vo juni na odmor nadvor od makedonija ako pasosot mi zavrsuva na 09 09 2012

Дим4е

NZT-48, want some?
Член од
24 октомври 2007
Мислења
7.278
Поени од реакции
8.439
Moже прашањево не е за тука... ама правнициве би требало да знаат

За составување приговор треба дали треба да се придржувам според некоја стандардизирана форма?

Член од
12 март 2009
Мислења
20.169
Поени од реакции
16.304
Правило број еден - Никогаш не потпишувај нешто што не си прочитал. Од таквите случаи јас работам.
Правило број два- читај правило број еден
Правило број три- Никогаш не дозовлувај некој да потпише за тебе. Од кај знаеш таа од сметковосдтсво што потпишала. Како смее да помисли дапотпише. не дека ти ќе трпиш санкции, ама сигурно ти потпишале некој договор кадешто можат во секое време да те отпуштат и слично.
Најитно да си го прочиташ договорот. Инаку ке те сметам за глуп:)
ubavi pravila..ama.nikoj nikade .ne ti dava vreme da čitaš i razmisliš.. eve pojdi od sud, ti dava da potpišeš zapisnik a kaj ima vreme da go pročitaš ??.. baška na glavna rasprava i ne potoišuvaš ti, samo advokatot ... go se snima se ama ne veruvam... a ima i slučaj sudija da potturi na neuka stranka da potpiše nešto drugo od toašto mu go kažuva usno i plus da napiše bez obvrska za pismeno izvestuvanje, pa strankata poim nema što potpišala, a predmetot može i nabrgu da se arhivira...turi mu pepel..
Ispravno bi bilo se sekoj pišan dokument što treba da se potpiše ( osven ako e standarden multi dokument za mnogu luđe ) davreme na građaninot da go prouči i po poptreba da se konsultira... tipično e reagiranjeto na nadležnite, n.pr. pazarni inspekcii u zaštita na potrošuvači deka ne reagiraat nitu na protivpravni dogovori za usluga koj se potpišuvaat standardno.. ( samo se vmetnuva ime i prezime)..Pa takvi tipski dogovori bi trebalo prvo da im gi odobri nekoj NADEŽEN
--- надополнето: 10 јуни 2012 во 13:20 ---
Mozes da patuvas samo treba da se vratis do 08.09.2012 godina vo zemjava

Relativno e..ima državi koj baraat pasošot da ima važnost pogolem period od datumot koga vleguvaš tamu ( za da ima vreme da te ekspedira nazad, da ne mu ostaneš tamu)...treba da se informira za koja država stanuva zbor...

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
ubavi pravila..ama.nikoj nikade .ne ti dava vreme da čitaš i razmisliš.. eve pojdi od sud, ti dava da potpišeš zapisnik a kaj ima vreme da go pročitaš ??.. baška na glavna rasprava i ne potoišuvaš ti, samo advokatot ... go se snima se ama ne veruvam... a ima i slučaj sudija da potturi na neuka stranka da potpiše nešto drugo od toašto mu go kažuva usno i plus da napiše bez obvrska za pismeno izvestuvanje, pa strankata poim nema što potpišala, a predmetot može i nabrgu da se arhivira...turi mu pepel..
Ispravno bi bilo se sekoj pišan dokument što treba da se potpiše ( osven ako e standarden multi dokument za mnogu luđe ) davreme na građaninot da go prouči i po poptreba da se konsultira... tipično e reagiranjeto na nadležnite, n.pr. pazarni inspekcii u zaštita na potrošuvači deka ne reagiraat nitu na protivpravni dogovori za usluga koj se potpišuvaat standardno.. ( samo se vmetnuva ime i prezime)..Pa takvi tipski dogovori bi trebalo prvo da im gi odobri nekoj NADEŽEN
Никој никогаш не те брза да потпишеш нешто без да прочиташ. Јас скоро секогаш читам записник во суд и некогаш ми рекле, ајде дечко не замарај. ама, јас си читам па нека проба да ме избрза или слично. исто е и со полиција кога потпишуваш записник и со се друго. Бидејки тоа и работам, нема жива сила што ке ме натера да потпишам нешто што не сум прочитал. Ако ме брзаат верувај дека нема да добијат мој потпис.
А законсултации на неуки странки јас тврдам дека доаѓа време кога секој човек ке си има свој личен адвокат.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
fala na odgovort
nazad sum najkasno do 07 07 2012
a dali znaes kolku trae postapkata za izdavanje na nov na primer ako podadam vo ponedelnik za kolku vreme ke e gotov
uste ednos fala
Две недели негде.

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
Moже прашањево не е за тука... ама правнициве би требало да знаат

За составување приговор треба дали треба да се придржувам според некоја стандардизирана форма?
Приговорот е неформален акт-поднесок со којшто се обраќаш до одреден наслов.
Само означи кој го пишува против што приговараш и до кај се обраќаш.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.169
Поени од реакции
16.304
Никој никогаш не те брза да потпишеш нешто без да прочиташ. Јас скоро секогаш читам записник во суд и некогаш ми рекле, ајде дечко не замарај. ама, јас си читам па нека проба да ме избрза или слично. исто е и со полиција кога потпишуваш записник и со се друго. Бидејки тоа и работам, нема жива сила што ке ме натера да потпишам нешто што не сум прочитал. Ако ме брзаат верувај дека нема да добијат мој потпис.
А законсултации на неуки странки јас тврдам дека доаѓа време кога секој човек ке си има свој личен адвокат.
..да, убаво е тоа, ама тешко кај нас, кај нас тарифата на адвокатот за едно рочиште е 30% од плата на граѓанин, а башка има многу спора процедура... а во Германија дури во апсолутен износ не е значително поскапо... во регионот н.пр. Хрватска има поскапи адвокати ( но не верувам релативно во однос на платите), ама сепак имаат и друг систем, државни адвокати кој по службена должност гонат корупција и за приватни предмети.... а имаат и специјализиран земјишно книжен суд ... кај нас се е отидено во тотализам на судската независност, законот не владее во целата држава...последен пример е бунтот на дуќанџиите против УЈП... демек во Прилеп неможе да важи тоа што важи во Скопје .. исто и за проблематиката од областа на градење и недвижности споредбено Охрид и Скопје...

Pravnice

The Don
Член од
15 ноември 2007
Мислења
2.462
Поени од реакции
1.433
..да, убаво е тоа, ама тешко кај нас, кај нас тарифата на адвокатот за едно рочиште е 30% од плата на граѓанин, а башка има многу спора процедура... а во Германија дури во апсолутен износ не е значително поскапо... во регионот н.пр. Хрватска има поскапи адвокати ( но не верувам релативно во однос на платите), ама сепак имаат и друг систем, државни адвокати кој по службена должност гонат корупција и за приватни предмети.... а имаат и специјализиран земјишно книжен суд ... кај нас се е отидено во тотализам на судската независност, законот не владее во целата држава...последен пример е бунтот на дуќанџиите против УЈП... демек во Прилеп неможе да важи тоа што важи во Скопје .. исто и за проблематиката од областа на градење и недвижности споредбено Охрид и Скопје...
Тарифата ти е тотално утната. Што се однесува дека некоои работи не се ок...така е, но во однос на 3-4-5 години наназад има значително подобрување и тој тренд е неминовен.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
652
Поени од реакции
192
Moja drugarka e stratel na edno dete koe nema tatko, a majkata gi ostavila decata. Znaci mojata drugarka e zakonski staratel na deteto so resenie. E sega, saka da patuva so deteto preku granica vo Grcija na odmor. Sto i e potrebno osven pasos se razbira. Jas mislam ne treba nisto zatoa sto taa e startel na deteto, a staratel e isto sto i roditel fakticki ( mislam ok ne a ama go menuva) i ajde na MK granica ke razberat deka e startel koga ke go vidat resenieto, no Grcite sto ne razbiraat, da ne gi vratat od granica. A deteto normalno nema isto prezime kako nea?

Член од
13 март 2012
Мислења
64
Поени од реакции
2
ITNO ITNO ITNO !!!!!!!!!!!
Edna nasa firma e izmamena od bugarska banka.Imeno firmata ispratila eden kamion so stoka na bugarska firma odkako stignal lazen swift od bugarska banka na nasa banka,i isprakacot ja odnesol stokata vo bugarija.Otposle videl deka vsusnost nema stignato pari od bugarskata na nasata banka, no za povrtat na stokata e kasno.A ima i faktura po koja treba da se plati stokata.
Prasanjeto e kako sega nasata firma po najlesen pat da gi naplati tie pari,a seuste kontaktira so bugarskata firma koja tvrdi deka gi ispratila parite.
POMOSSSSSSSSS

Член од
28 ноември 2009
Мислења
4.870
Поени од реакции
7.103
Леле се плашам дека имам лоша вест за тебе, денеска на огласната табла на фах прочитав на некои слични ситуации со твоите (препишување, слушалки, навреда на професор) им одредиле забрана за полагање на неколку сесии, презапишување на предметот, а она од што највеќе се запрепастив беше исклучување од учебната година :S Се надевам ништо од наведеното нема да ти се случи. Изгледа се зависи од комисијата. Пиши после што како било. Поздрав.
Казна:
Презапишување на предметот ,ич и не отидов на расправата :\
Фала на информациите :)

Член од
16 декември 2008
Мислења
391
Поени од реакции
125
Казна:
Презапишување на предметот ,ич и не отидов на расправата :\
Фала на информациите :)
Добро е со мала казна си поминал :)
--- надополнето: 12 јуни 2012 во 17:21 ---
ITNO ITNO ITNO !!!!!!!!!!!
Edna nasa firma e izmamena od bugarska banka.Imeno firmata ispratila eden kamion so stoka na bugarska firma odkako stignal lazen swift od bugarska banka na nasa banka,i isprakacot ja odnesol stokata vo bugarija.Otposle videl deka vsusnost nema stignato pari od bugarskata na nasata banka, no za povrtat na stokata e kasno.A ima i faktura po koja treba da se plati stokata.
Prasanjeto e kako sega nasata firma po najlesen pat da gi naplati tie pari,a seuste kontaktira so bugarskata firma koja tvrdi deka gi ispratila parite.
POMOSSSSSSSSS
За ова ви треба адвокат под итно !!!

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Ми треба помош.
Прочитав сега брзо во Вест дека после менување на презимето ако патуваш со пасош со старото презиме следи казна од 500 евра.
Јас правам свадба сега брзо и сакам веднаш после тоа да одам надвор од земјава. Нормално, ќе нема време да извадам нов пасош.
Дали има некаков период за кој е дозволена отстапка? Ќе може повеќе детали околу ова? Што прават младите брачни парови за меден месец во случајов?

Kajgana Shop

На врв Bottom