Матура

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Сега бев до сколија и се најдов со една професорка по македонски. Ми рече се шушкало дека ќе бил тестот скоро ист со онај од јуни 2008ма. И интересно, на страната кај шо ги има тестојте за матура, сите ги има освен тој од јуни 2008ма.:icon_lol:

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Dobro tolku nema nikoj na forumov od Josib Broz Tito Skopje da pisi, slusnav tamu gi pravat testovite, pa mozebi nekoj znaj nekoja informacija.
Ја учам у ЈБТ, ама немам таква информација слушнато...

Него темава станува смешна...
Демек ќе немало слободна тема, па тестот ќе бил 50-50 граматика-литература, па ќе имало повеќе со дополнување него со заокружување... секој си пишува шо ќе му текне. Како што рече некој погоре, не паничете до толку (не е дека мене не ме фаќа паника у моментов ама ова е претерано) тестовите сигурно ќе бидат како тие до сега не сме ние некоја посебна генерација па којзнае какви тестови да има

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Сега бев до сколија и се најдов со една професорка по македонски. Ми рече се шушкало дека ќе бил тестот скоро ист со онај од јуни 2008ма. И интересно, на страната кај шо ги има тестојте за матура, сите ги има освен тој од јуни 2008ма.:icon_lol:
sigurna ti e ovaa informacija? inaku vratise ponazad na temata nekoj imase staveno link od ovaa matura

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
sigurna ti e ovaa informacija? inaku vratise ponazad na temata nekoj imase staveno link od ovaa matura
Ништо не е сигурно, се е релативно :icon_lol:
Така ми кажаја, така ви пренесвам. Ако ме лажат, ве лажам. Ако не ме лажат, не ве лажам.

М

Мартин`

Гостин
Уште една шпекулација, верувам не се толку глупи. Него ајде поарно нека бидат :icon_lol:

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Уште една шпекулација, верувам не се толку глупи. Него ајде поарно нека бидат :icon_lol:
Дека ми рекоја така, сега ќе го решам тој од јуни 2008ма. Чисто онака да не е вистина то шо ми го кажаја :) .

Leo Bonnie

Кад се врате скитнице
Член од
20 декември 2008
Мислења
4.492
Поени од реакции
5.586
Ништо не е сигурно, се е релативно :icon_lol:
Така ми кажаја, така ви пренесвам. Ако ме лажат, ве лажам. Ако не ме лажат, не ве лажам.
кај учиш битола?

Член од
19 ноември 2010
Мислења
47
Поени од реакции
11
Во тестот од јуни 2009, прашање број 4.4 гласи:

Во македонската литература овој вид поезија (станува збор за народна поезија- песна и детска игранка) доминантно влијалела врз творештвото на:
А. Кирил Пејчинивоќ
Б. Димитар Миладинов
В. Коле Чашуле
Г. Димитар Солев

во клучот точниот одговор е под Б. Па сега се замислив од кога Димитар Миладинов да има свое творештво?
Најверојатно се мисле на песните од нивнио зборник. :)

Член од
2 јуни 2012
Мислења
43
Поени од реакции
7
И јас сега идам од на школа па имам исти информации како Кико Д.
Јуни 2008 и пилот државната матура ноември 2006. (ако ја има некој од ноември 2006 нека ја остави тука)
Темите, како што некој погоре имаше спомната:
Романтичарксите мотиви во делата на Бајрон и Пушкин
На крајот од тунелот секогаш имам светлина

и профеосркава ми рече да бидеме трпеливи- сигурно во теков на денов, особено после 20h ќе излезе темате некаде.. така да не очекува бурен ден :P

Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
Да не заборавите да си ги повторите најбитните години што се споменуваат. Кога е издадена За македонцките работи, Бели мугри, зборникот на Миладиновци, Сердарот, кодификацијата на мак. јазик и правопис и слично. :P

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
И јас сега идам од на школа па имам исти информации како Кико Д.
Јуни 2008 и пилот државната матура ноември 2006. (ако ја има некој од ноември 2006 нека ја остави тука)
Темите, како што некој погоре имаше спомната:
Романтичарксите мотиви во делата на Бајрон и Пушкин
На крајот од тунелот секогаш имам светлина

и профеосркава ми рече да бидеме трпеливи- сигурно во теков на денов, особено после 20h ќе излезе темате некаде.. така да не очекува бурен ден :P
И ти си од Битола ?

Kajgana Shop

На врв Bottom