Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Сега бев до сколија и се најдов со една професорка по македонски. Ми рече се шушкало дека ќе бил тестот скоро ист со онај од јуни 2008ма. И интересно, на страната кај шо ги има тестојте за матура, сите ги има освен тој од јуни 2008ма.:icon_lol:

Dobro tolku nema nikoj na forumov od Josib Broz Tito Skopje da pisi, slusnav tamu gi pravat testovite, pa mozebi nekoj znaj nekoja informacija.
Ја учам у ЈБТ, ама немам таква информација слушнато...

Него темава станува смешна...
Демек ќе немало слободна тема, па тестот ќе бил 50-50 граматика-литература, па ќе имало повеќе со дополнување него со заокружување... секој си пишува шо ќе му текне. Како што рече некој погоре, не паничете до толку (не е дека мене не ме фаќа паника у моментов ама ова е претерано) тестовите сигурно ќе бидат како тие до сега не сме ние некоја посебна генерација па којзнае какви тестови да има

Сега бев до сколија и се најдов со една професорка по македонски. Ми рече се шушкало дека ќе бил тестот скоро ист со онај од јуни 2008ма. И интересно, на страната кај шо ги има тестојте за матура, сите ги има освен тој од јуни 2008ма.:icon_lol:
sigurna ti e ovaa informacija? inaku vratise ponazad na temata nekoj imase staveno link od ovaa matura

sigurna ti e ovaa informacija? inaku vratise ponazad na temata nekoj imase staveno link od ovaa matura
Ништо не е сигурно, се е релативно :icon_lol:
Така ми кажаја, така ви пренесвам. Ако ме лажат, ве лажам. Ако не ме лажат, не ве лажам.

Уште една шпекулација, верувам не се толку глупи. Него ајде поарно нека бидат :icon_lol:

Уште една шпекулација, верувам не се толку глупи. Него ајде поарно нека бидат :icon_lol:
Дека ми рекоја така, сега ќе го решам тој од јуни 2008ма. Чисто онака да не е вистина то шо ми го кажаја :) .

Во тестот од јуни 2009, прашање број 4.4 гласи:

Во македонската литература овој вид поезија (станува збор за народна поезија- песна и детска игранка) доминантно влијалела врз творештвото на:
А. Кирил Пејчинивоќ
Б. Димитар Миладинов
В. Коле Чашуле
Г. Димитар Солев

во клучот точниот одговор е под Б. Па сега се замислив од кога Димитар Миладинов да има свое творештво?
Најверојатно се мисле на песните од нивнио зборник. :)

И јас сега идам од на школа па имам исти информации како Кико Д.
Јуни 2008 и пилот државната матура ноември 2006. (ако ја има некој од ноември 2006 нека ја остави тука)
Темите, како што некој погоре имаше спомната:
Романтичарксите мотиви во делата на Бајрон и Пушкин
На крајот од тунелот секогаш имам светлина

и профеосркава ми рече да бидеме трпеливи- сигурно во теков на денов, особено после 20h ќе излезе темате некаде.. така да не очекува бурен ден :P

Да не заборавите да си ги повторите најбитните години што се споменуваат. Кога е издадена За македонцките работи, Бели мугри, зборникот на Миладиновци, Сердарот, кодификацијата на мак. јазик и правопис и слично. :P

И јас сега идам од на школа па имам исти информации како Кико Д.
Јуни 2008 и пилот државната матура ноември 2006. (ако ја има некој од ноември 2006 нека ја остави тука)
Темите, како што некој погоре имаше спомната:
Романтичарксите мотиви во делата на Бајрон и Пушкин
На крајот од тунелот секогаш имам светлина

и профеосркава ми рече да бидеме трпеливи- сигурно во теков на денов, особено после 20h ќе излезе темате некаде.. така да не очекува бурен ден :P

И ти си од Битола ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom