Како да се промениме самите себе?

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Главно е да се живее сегашноста, моментот таков каков што е. И медитација не е лотус положба во која се дешаваат чуда. Тоа е начин на живот.

Член од
14 април 2012
Мислења
365
Поени од реакции
112
Пробувам да се сменам себе си од еден аспект али не ми успева...
Значи се работи за мојата импулсивност, брзоплетост, нетрпеливост, па и ароганција...

Да можам да го вратам времето назад многу работи ќе променам.....Луѓе што не ме познаваат доволно доаѓаат до заклучок дека сум агресивна, арогантна, самобендисана...
И морам да додадам дека контроверзноста е моето второ ЈАС...Значи или не се поднесувам со некој и водам војни со него или скрос обратното - пријателство, почит, разбирање...Од екстрем во екстрем...За мене може некој да каже или најдобро или најлошо, средина нема, рамнодушни нема... :( Или ме има за пријател, безрезервен или за државен непријател бр 1, кој при прва прилика ќе го срамнам со земја...
А прва не се закачам никогаш...Едноставно некои имбецили се способни ѓаволот да го извадат од тебе и да ти проработи истиот и да немаш милост...
Јбг не сум како оние, ТИВКА ВОДА БРЕГ РОНИ, трај-прај, ќути, бутај и на крај ќе го добие тоа што го сака а душата и е гнила и бедна...
И немојте сеа да ми кажете дека со своите постапки сум иницирала вака да биде, дрн дрн дрн...
Поготово со женски особи, ама ИЧ не ми иде дружбата...Многу поцврсто пријателство градам со машки, али и тука има проблем...Или тој некој ќе глуми дека само како другар ме гледа или ќе реши да биде искрен и ќе ми признае дека на мене гледа како на девојка...
Ете со вакви срања цел живот се соочувам и ме следат како проклетници некои...
И во врска со скромноста...Не можам да бидам скромна...НЕ СУМ СКРОМНА, затоа што целиот склоп на моите особини и квалитети не ми го дозволува тоа...Да глумам ли треба скромност? Едноставно не е возможно...Да не се лажеме - скромноста е карактеристика на просечните и подпросечните луѓе, а јас не спаѓам во тие две категории...Или некој глуми само скромност и е крајно проѕирен во тоа...
И знам сега си мислите јас нарцис ова она, егоист...
Инаку свесна сум за негативните карактерни црти и си ги признавам и се трудам неккао да ги сменам, али залудно...
Тоа е... :)
Незнаев дека имам сестра близнак.

Да го смениш текстот во машки род и трето лице, и исфрлиш нарцисоидноста и егоизмот, ќе мислев дека ме критикуваш и вреѓаш.

П.С. не ни помислувам да се сменам.

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Пробувам да се сменам себе си од еден аспект али не ми успева...
Значи се работи за мојата импулсивност, брзоплетост, нетрпеливост, па и ароганција...
Ваквите особини ми носат само штета во животот, го знам тоа, свесна сум али изгледа така сум кодирана и нема да се променам никогаш...Посебно импулсивноста и брозплетоста ми пречат...Многу...
Да можам да го вратам времето назад многу работи ќе променам.....Луѓе што не ме познаваат доволно доаѓаат до заклучок дека сум агресивна, арогантна, самобендисана...
И морам да додадам дека контроверзноста е моето второ ЈАС...Значи или не се поднесувам со некој и водам војни со него или скрос обратното - пријателство, почит, разбирање...Од екстрем во екстрем...За мене може некој да каже или најдобро или најлошо, средина нема, рамнодушни нема... :( Или ме има за пријател, безрезервен или за државен непријател бр 1, кој при прва прилика ќе го срамнам со земја...
А прва не се закачам никогаш...Едноставно некои имбецили се способни ѓаволот да го извадат од тебе и да ти проработи истиот и да немаш милост...
Јбг не сум како оние, ТИВКА ВОДА БРЕГ РОНИ, трај-прај, ќути, бутај и на крај ќе го добие тоа што го сака а душата и е гнила и бедна...
И немојте сеа да ми кажете дека со своите постапки сум иницирала вака да биде, дрн дрн дрн...
Поготово со женски особи, ама ИЧ не ми иде дружбата...Многу поцврсто пријателство градам со машки, али и тука има проблем...Или тој некој ќе глуми дека само како другар ме гледа или ќе реши да биде искрен и ќе ми признае дека на мене гледа како на девојка...
Ете со вакви срања цел живот се соочувам и ме следат како проклетници некои...
И во врска со скромноста...Не можам да бидам скромна...НЕ СУМ СКРОМНА, затоа што целиот склоп на моите особини и квалитети не ми го дозволува тоа...Да глумам ли треба скромност? Едноставно не е возможно...Да не се лажеме - скромноста е карактеристика на просечните и подпросечните луѓе, а јас не спаѓам во тие две категории...Или некој глуми само скромност и е крајно проѕирен во тоа...
И знам сега си мислите јас нарцис ова она, егоист...
Инаку свесна сум за негативните карактерни црти и си ги признавам и се трудам неккао да ги сменам, али залудно...
Тоа е... :)
Ист сум и несакам да се променам ! Си стојам зад своите ставови и ги срамнувам оние кои не ми одговараат! А тие што ги почитувам,навистина ги почитувам! Ако го смениш овој став,луѓето ќе почнат да те газат,,,

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Како мислиш??
Не мислам туку знам дека не може да те гази некој. Тоа е илузија, која можеби ствара екстаза на некој начин во потсвеста..... Па зема да се фалиш по форумов.

Член од
5 февруари 2012
Мислења
54
Поени од реакции
14
Воља и фокусирај се на тоа што сакаш да го промениш (читај: не се опседнувај)..ако си сигурен во тоа што го сакаш некако потсвеста сама ке работи за тебе. Само најди си го својот начин (пробај секакви методи) , на крај нешто ке упали. И дружи се само со луѓе кои те мотивираат. За да бидеш посреќен/на и позадоволен/на прави го тоа што те радува. ..И јас сум на патот кон подоброто..сите сме мислам :)

С

Само Човек

Гостин
Не можеш да се промениш себеси,но можеш да го промениш мислењето за себеси.Сама по себе си СОВРШЕНА
На прашањето како би одговорил со самонабљување. Ти набљудувај го своето „себе„ и ќе сватиш дека таа арогантната не си ти туку тоа е твоето „себе„ . Е сега „себе„ може да се менува. Секоја ситуација набљудвај ја.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Mnogu teshko ova.....kako da se promenime vnatreshno...se misli na vnatreshna evolucija,taka li...ne samo da se promenime nego i da postigneme cekor napred vo taa promena.Go imam kazano vo temata VNATRESHNA EVOLUCIJA NA COVEKOT moeto mislenje za toa.......hahaha...jas ja otvoriv, ne za drugo. Ovdeka samo ke povtoram.
Covekot e samo "mashina" i kako takov nevozmozno e da postigne nekoj vnatreshen napredok.Istite problemi shto gi ima pred 2000 g gi ima i denes, postignal nekoj napredok vo tehnolohijata, megutoa na duhoven plan e na isto livelo. Probemite shto gi imal vo toa vreme se prisutni i den denes. Ushte e vo potraga na srekata, na "mir" vo dushata, na sostojba na smirenost,na toa kako da zaspie bez da go macat mislite od sekojdnevnite problemi, itn, itn.....
Najtezok cekor e toj shto toj sam na sebe ne saka da si priznae deka e "mashina",pa zatoa i ne pravi nikakvi cekori vo odnos na toa, da se zapoznae samiot sebe, da vidi kako funkcionira ovaa "mashina". a so toa i da pocne so promenite.
Znam deka ova e dosta tezok udar i za moite prijateli shto praktikuvaat yoga i meditacija, i za tie shto go citaat i osho i di melo i patanjali i krishnamurti i krouli i buda i isus i mohamed, pa i za ateistite....zatoa shto spored niv covekot e sovrshen takov kakov shto e, i nema potreba za nikakva vnatreshna evolucija .....so pocit

С

Само Човек

Гостин
Covekot e samo "mashina" i kako takov nevozmozno e da postigne nekoj vnatreshen napredok.Istite problemi shto gi ima pred 2000 g gi ima i denes, postignal nekoj napredok vo tehnolohijata, megutoa na duhoven plan e na isto livelo. Probemite shto gi imal vo toa vreme se prisutni i den denes. Ushte e vo potraga na srekata, na "mir" vo dushata, na sostojba na smirenost,na toa kako da zaspie bez da go macat mislite od sekojdnevnite problemi, itn, itn.....
Najtezok cekor e toj shto toj sam na sebe ne saka da si priznae deka e "mashina",pa zatoa i ne pravi nikakvi cekori vo odnos na toa, da se zapoznae samiot sebe, da vidi kako funkcionira ovaa "mashina". a so toa i da pocne so promenite.
Znam deka ova e dosta tezok udar i za moite prijateli shto praktikuvaat yoga i meditacija, i za tie shto go citaat i osho i di melo i patanjali i krishnamurti i krouli i buda i isus i mohamed, pa i za ateistite....zatoa shto spored niv covekot e sovrshen takov kakov shto e, i nema potreba za nikakva vnatreshna evolucija .....so pocit
Ајде вака да ги разделиме рабоптите. Човекот е машина нели. Е сега само да те прашам дали машината може да се надогради, не не може нели. По самото тоа таа машина е совршена . Е сега друг е проблемот дали функционира совршено . Со учење како функционора машината ќе почнеме да ја користиме совршено. Често луќето го барааат мирот надвор од нив или надвор од машината , а незнаат дека таа функција ја има машината, со тоа не ја користат совршено...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ајде вака да ги разделиме рабоптите. Човекот е машина нели. Е сега само да те прашам дали машината може да се надогради, не не може нели. По самото тоа таа машина е совршена . Е сега друг е проблемот дали функционира совршено . Со учење како функционора машината ќе почнеме да ја користиме совршено. Често луќето го барааат мирот надвор од нив или надвор од машината , а незнаат дека таа функција ја има машината, со тоа не ја користат совршено...
Prirodata go sozdala covekot takov kako sto e.
Dali ne moze istiot da evolvira?
Dali sme sovrsheni takvi kakvi sto sme?
Dali moze da se postigne "nekoj" povisok stepen?
Covekot vo svojot napredok uspeal da napravi i izmisli mnogu mashini, megjutoa ne saka da priznae deka i toj samiot e "mashina". Vo koj smisol mislam "mashina"?? Vo smisla deka site negovi misli,akcii,emocii,idei se zavisni od nadvoreshnite vlijanija.Najzalno e shto toj ne moze (ili ne saka) da napravi nishto za da go promeni istoto. Zivee so lazna idea deka toj samiot e inicijator na svoite postapki,i ne saka da priznae deka ne pravi nishto za toa da se promeni.Ne ulozuva dovolno trud za zapoznavanje na samiot sebe.Pred se ne saka da priznae deka ne e EDNO,deka nema postojano EGO,deka ne e svesen za samiot sebe i deka nema volja.
Dali e mozna evoluzija kaj site lugje?- Ne
Zosto za edni moze a za drugi ne?-Odgovorot e mnogu ednostaven,zatoa sto ne sakaat.

Член од
14 мај 2011
Мислења
374
Поени од реакции
388
Ако си начисто зошто треба да се промениш, спонтано ќе почнат да се случуваат фазите како. Потоа само препушти се на текот, но секогаш имај на ум зошто, бидејќи ако таму имаш недоумици, ќе те нападне подмолното дали и ќе те врати на стартна позиција.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Човекот мора да има многу добра причина, за да си признае сам себе дека неопходна е промена.
Натпревар од разум, подсвест, инстикти, чувства.. искуства.. Никогаш не се знае кој победува.
И да, борбата е бесконечна, НО промените се со рок на траење, како и самиот човек. Адаптација.

PSY M.D.

the Bloodroyal
Член од
14 март 2009
Мислења
20
Поени од реакции
14
Човекот постојано се менува како таков, меѓутоа менувањето најчесто е несвесен процес односно ние самите не можеме да забележиме дека настанала промена од психолошки аспект. Зошто - затоа што според Роџерс за да дојде до промена во личноста на човекот , потребно е прво личноста да се прифати таква каква што е , без разлика колку е тоа сурово или тешко за признавање, мора да дојде до прифаќање на нашата личност како таква. Моментот кога ќе се прифатеме себе си такви какви што сме, автоматски доаѓа до промена на личноста. Зошто - Затоа што во моментот кога ќе имаме личен увид во нашите најдлабоко скриени тајни за себе , разбираме зошто сме биле такви и можеме сега а и знаеме како сега повеќе да не бидеме такви. Пред каква и да било промена во личноста , лицето мора прво да има јасна перцепција за тоа кој&која е и што е , но ова многу често е тешко да се направи Зошто = Затоа што често е тешко да си кажеме на себе си дека има некои работи во светот што не можеме да ги имаме или да ги направиме , и многумина мислат дека небото им е граница , а не е ! Мора да си признаеме прво за што сме способни и желни да направеме , превисоките амбиции се совршена формула за разочарување и депресија. ИЛИ може да не сакаме да си признаеме дека можеме да направиме нешто значи способни сме за тоа но заради страв или други нерационални причини потсвесно самите се кочиме и се стопираме уште пред да се обидеме да го направиме некој чин. Значи каков и да е проблемот мора да ги преминеме границите што не блокираат за да имаме увид во нашето ЈАС , а за тоа да се случи мора да имаме разговори со самите себе или да побараме стручна помош од психотерапевти за да можеме да откриеме што е тоа што не спречува да се промениме. Самиот акт на признавање на тоа што сме директно води кон првата фаза од серијата фази што треба да ги поминеме за наша лична промена . Ова се однесува на работи кои можеме да ги промениме , значи ние како личности не можеме да се промениме од корен , не можеме да се вратиме во детството и да имаме попродуктивно или помалку стресно детство. Исто така не можеме да промениме некои црти на нашата личност. Она што може да се промени е нашиот однос кон нештата во реалниот надворешен свет, ако успееме да се прифатиме во контекс на тој надворешен свет и да видеме какви сме во реалноста и пред другите , тогаш можеме тој фактор од нашиот живот да почнеме да го прилагодуваме кон она што ние сакаме да бидеме. Односно можна е промена на нашите реакции и однос кон реалноста или кон другите , но потребно е да се прифати се (добро и лошо) што ни се случило во нашата лична реалност , и во односите кон другите.
Колку повеќе работи сознаеме и прифатиме за нас , до толку повеќе ќе можеме да се промениме. Зошто - Затоа што не можеме да промениме нешто што не го гледаме во нашата перцепција на реалноста , затоа е потребно тоа осознавање и прифаќање на нашата личност , за да видеме каде се потребни промени , или кои ни се посилни а кои послаби страни на нашата личност. Послабите особини ќе пробаме да ги промениме , а посилните особини ќе можеме уште повеќе да ги истакнеме и покажеме пред другите.

ЈуријАркадиевич

Модератор
Член од
10 мај 2010
Мислења
1.837
Поени од реакции
7.187
Добар начин е кога ќе ти се плеснат некои работи во лице. Јас имам проблем да се видам себеси од други очи, да ги анализирам помалку пристрасно ( што сметам дека и други го имаат тој проблем, секако затоа што за себе човек не знам дали може да биде непристрастен ). Но, сепак мислам дека во секое време ние мораме да внимаваме како се однесуваме, бар кога ќе почувствуваме дека нешто не е како што треба. Јас имам одредени проблеми во социјализирање во група, односно не секогаш ги исполнувам своите обврски во таа група. Тоа мислам дека ми е од смотаност, но и веројатно поради некоја слика што си ја имам за себе, па сметам дека е исправна и така да продолжам. Но, често таа слика не е флексибилна и не успевам да одговорам на барањата, па постапувам грешно. Сметам дека откако некои работи ми се кажани, ќе поработам на тоа. Себично е, но луѓето ( барем јас, а секако дека е себично секој човек или група луѓе да го поиставиш со себеси, но некако како изрека ми е, па не е толку буквално ) пред да ги тресне во глава често замижуваат на нештата што не ги прават добро. И дури тогаш, кога ќе паднат во амбисот или кога ќе бидат на линија да паднат, им се просветлува видикот. А, сметам дека докоолку види самиот пред да дојде до линијата би било полесно. Сега всушност, треба од поново да гради и веројатно да отиде наспроти себеси. Јас го застапувам мислењето дека човек е променлив, дека мора да се надоградува и да се соочува со своите негативни особини.

Kajgana Shop

На врв Bottom