Легализирање на марихуаната?

Да се легализира Марихуаната во РМ ?

• Вкупно гласачи
    435

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Во право си, само мене ми е страв, да речиме дали може да се деси да ти земаат примерок и без твое знаење да испитаат (под директива на некои надредени на пример)? Или тоа е незаконско? Затоа што мене ми се има случено на работа, имав инфекција на грло, ептен лоша настинка беше тоа, и после 1 недела се нацртав во лабараторија, да ми земаат урина! Докторот ми кажа дека сите што имале такви проблеми со грлото, морат урина да дадат! :tapp::tapp::tapp:
Толку трипав, и само му закачив на крај, дај бе не дупчи ме на здрав памет говедо едно кажи дека тоа е дрога тест! И говедото, цело време вртеше тема!
Само со крв и урина може да ти дознаат и тоа за урина 10-14 дена откако си земал може да ти откријат (кај некој секојдневно што конзумираат долг период(преку година) и до 30-90 дена останува ) а за крв 2 недели до месец.
Ако земаш еднаш месечно е нешто побрзо, околу 2-3 дена за крв. А за урина си останува 10 дена.

Можеш да ги тужиш за присилен (додуше без сознание) тест на дрога. :)
Макар да, кај нас поинаку работи малце судството,.

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
Во право си, само мене ми е страв, да речиме дали може да се деси да ти земаат примерок и без твое знаење да испитаат (под директива на некои надредени на пример)? Или тоа е незаконско?
Вајда трипаш. :) Зависи што работиш, тоест било кога може претпоставениот да ти рече да направиш тест за дрога, но треба да ти посочи дека е тоа. Тоа е законски. Јас што имам читано на нет за законите во други држави, не смее газдата да ти направи тест без ти да знаеш за што е. Можеш да го тужиш за измама.
Додека кај нас тајно да ти направат тест, по налагање на некој, не ми се верува, ама можно е, и вајда ако ти најдат ТХЦ нема да ги тужиш. :) И законски имаш право во македонија да го поништиш првиот позитивен тест, но ке ти направат одма и втор. Ова се прави ако сакаш да си купиш некој 24часа за детоксикација, но со адвокат. True story. За 24 часа се чистиш 98% со доволно труд.
Ти можеш да дуваш четврток и петок, и со малку повеќе вода и витамини, до понеделник ке нема трага од тхц во мочката. Те уверувам во ова. :)

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
:LOL: Тоа беше на работа, во странство! За МК колку што имам работано, се врши само стандарден систематси преглед, и немало такви узбуни!
Иначе сум будуче мед. лице, и како студент ме натерале два пати да давам примероци!

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
:LOL: Тоа беше на работа, во странство! За МК колку што имам работано, се врши само стандарден систематси преглед, и немало такви узбуни!
Иначе сум будуче мед. лице, и како студент ме натерале два пати да давам примероци!
Epaa togas nemas gajle....drogiraj se. :)........bez navreda, e zato sme vakva zemja , ti buduce medicinsko lice tako zvani doktor , a na treva ti vrti umot! abe ti doktorke treba kako tuka, taka i segde primer da ni bidis , a neee da ne motiviras i nie da pusime :) nemate predmet na medicina Etika na ondsuvanje ili?.........sepak bidi pozz i so Um doktorka ke bidis :)

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Epaa togas nemas gajle....drogiraj se.
Извини лепотанец ама јас не се дрогирам оки, ниту пушам цигари ниту ганџа! Баш напротив водам здрав живот! Само немам ништо против повеќекратно пафкање во годината и легализирање на ганџата!

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Извини лепотанец ама јас не се дрогирам оки, ниту пушам цигари ниту ганџа! Баш напротив водам здрав живот! Само немам ништо против повеќекратно пафкање во годината и легализирање на ганџата!
Izvini Mada-Faka ali nejkev da te navredam......zato go dopolniv komentarot(docitaj go).....mi se stisna na greska samo to......bez navreda ne se ustrucavaj , ve znam ja vas doktorkite..... ;) dobri mi ste site i uste ednas izvini.....citaj malce megu redovi :)

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Izvini Mada-Faka ali nejkev da te navredam......zato go dopolniv komentarot(docitaj go).....mi se stisna na greska samo to......bez navreda ne se ustrucavaj , ve znam ja vas doktorkite..... ;) dobri mi ste site i uste ednas izvini.....citaj malce megu redovi :)
Извини не го видов дополнатото! Иначе не сум докторка!:)
Јас сум за умерена употреба, се што е прекумерно штети!
Е сега, не чини ако не му дајш на душата малце уживање!....
А Етиката би ја оставила настрана за некои други етични дилеми!
Ова и не е нешто сериозно, се додека се има мерка!

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Дали ти Јагода имаш пробано марихуана, дали имаш доживено марихуана?
Дали ти Јагода се мислиш дали да пробаш или не?

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Дали ти Јагода имаш пробано марихуана, дали имаш доживено марихуана?
Дали ти Јагода се мислиш дали да пробаш или не?
Имам историја со ганџата, не зборам на памет!

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Abe i ne e neso sreiozno......neznam bas za to!, jas bev na rabot da ne se navlecam na teski drogi, a pavkav samo marihuana na 2-3 meseci ednas......ama se zatera da pocnam sekoj vikend.....pa pak pauzirvav so meseci, ama rabotata e so stanvas otvoren za drogi pa taka probav i ,,amfetamin'' (spid) , pa i ,,belo'' i taka si odi to......ama eve 2 ili 2 i pol godini niso skroz neam zemeno nitu ke zemam poveke, cist sum celosno! Ali pazi oti na pocetok site go imale to mislenje ama od takvite misliteli 90% se navlekvat i to kakvi krasni lujge i pametni i dobri ama naivni i si go papat nakrajot......zato bidi pretpazliva oti ti neznam so istorija imas , ama jas imam!

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Тревата за плука е штетна кога ја пушиш како џоинт поради тоа што ризлата го прави димот дупло пожежок и ти ја гори плуката но ти можеш да пушиш и преку бонг со ладна вода што го лади димот и димот што го увлекуваш е ладен затоа и можеш да се напуниш од бонг многу повеке него од џоинт.
Е сега имаш и други начини за конзумирање како преку vaporiser што го претвара димот во пареа и иде директно во мозок не поминува низ плука и така па ИЧ не е штетно за плуката.

jas bev na rabot da ne se navlecam na teski drogi, a pavkav samo marihuana na 2-3 meseci ednas......ama se zatera da pocnam sekoj vikend.....pa pak pauzirvav so meseci, ama rabotata e so stanvas otvoren za drogi pa taka probav i ,,amfetamin'' (spid) , pa i ,,belo'' i taka si odi to......ama eve 2 ili 2 i pol godini niso skroz neam zemeno nitu ke zemam poveke, cist sum celosno! Ali pazi oti na pocetok site go imale to mislenje ama od takvite misliteli 90% se navlekvat i to kakvi krasni lujge i pametni i dobri ama naivni i si go papat nakrajot......zato bidi pretpazliva oti ti neznam so istorija imas , ama jas imam!
Јбг брат кога немаш карактер,на тебе тревата не ти го опседнува умот и да каже пробај потешка дрога како некој демон да е во тебе:pos:
Ти самиот си одлучуваш за тоа така да ако се навлечеш или претераш на тешка дрога си апсолутно само ти крив а не ганџата.

Член од
17 јули 2010
Мислења
1.422
Поени од реакции
2.203
Abe i ne e neso sreiozno......neznam bas za to!, jas bev na rabot da ne se navlecam na teski drogi, a pavkav samo marihuana na 2-3 meseci ednas......ama se zatera da pocnam sekoj vikend.....pa pak pauzirvav so meseci, ama rabotata e so stanvas otvoren za drogi pa taka probav i ,,amfetamin'' (spid) , pa i ,,belo'' i taka si odi to......ama eve 2 ili 2 i pol godini niso skroz neam zemeno nitu ke zemam poveke, cist sum celosno! Ali pazi oti na pocetok site go imale to mislenje ama od takvite misliteli 90% se navlekvat i to kakvi krasni lujge i pametni i dobri ama naivni i si go papat nakrajot......zato bidi pretpazliva oti ti neznam so istorija imas , ama jas imam!
Добро е на време што си се отргнал!
Само индивидуално е! Ако си поставиш одредена граница, никој на ништо не може да те навлече!
И јас бев пола год еден период буквално секој ден земја-ваздух,(и цела заработка одеше на ганџа.).... па не ми сакала душата нешто повеќе како на пример бело!
Ама тоа беше пред неколку години! Младост - лудост :LOL:

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
Јебига у Калифорниа,докторот додека ти препишува рецепта за медицинска трева пуши џоинт пред тебе.Дечки,тревата има историјат со илјадници години.Така направија и со афионот.Афионот ти е значи природен лек за секаква болка.Дедоми и бабами на времето,коа нивните иделе на поле да работат,ќе му намачкаат на цуцлата дур е бебе,да спие мирно,да не плаче исл.Заб те болело,глава,нога,што и да е малце лизни и готово.Дедоми изживеа 84 години,бабами уште е жива 89.Јас со денешниот ебан и брз(нездрав) живот и сите ебани нервози,,неотспиени ноќи и сл,се кладам дека нема да преживеам здрава 50-ка.Дојдоа западнњаците и ебаните комунисти,дрогериите си побараа банирајте ова,банирајте она,удрија монопол и сеа курац ипол.Иди земи си ужина во Аптека,пола од апчињата се плацибо,само јетрата ќе си ја ебеш.Ај споредете го животниот век,кога луѓе пашкале хашиш и режеле афион,јаделе здрава храна и пушеле непреработен тутун и сегашниот,кога јас на 25 години имам испиено повеќе аналгини,кафетини,парацетамоли,сирупи,инекции и сл одколку што сум тежок.Ако тревата е банирана,по таа логика треба да е забранет и алкохолот,кој и да е доктор ќе ти каже дека алкохолот е поштетен од трева.А зависноста од алкохол е во иста мера со зависноста од хероин.Кој имал познати луѓе што се лечеле од алкохол,знае која тешка заебанција е.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Јебига у Калифорниа,докторот додека ти препишува рецепта за медицинска трева пуши џоинт пред тебе.Дечки,тревата има историјат со илјадници години.Така направија и со афионот.Афионот ти е значи природен лек за секаква болка.Дедоми и бабами на времето,коа нивните иделе на поле да работат,ќе му намачкаат на цуцлата дур е бебе,да спие мирно,да не плаче исл.Заб те болело,глава,нога,што и да е малце лизни и готово.Дедоми изживеа 84 години,бабами уште е жива 89.Јас со денешниот ебан и брз(нездрав) живот и сите ебани нервози,,неотспиени ноќи и сл,се кладам дека нема да преживеам здрава 50-ка.Дојдоа западнњаците и ебаните комунисти,дрогериите си побараа банирајте ова,банирајте она,удрија монопол и сеа курац ипол.Иди земи си ужина во Аптека,пола од апчињата се плацибо,само јетрата ќе си ја ебеш.Ај споредете го животниот век,кога луѓе пашкале хашиш и режеле афион,јаделе здрава храна и пушеле непреработен тутун и сегашниот,кога јас на 25 години имам испиено повеќе аналгини,кафетини,парацетамоли,сирупи,инекции и сл одколку што сум тежок.Ако тревата е банирана,по таа логика треба да е забранет и алкохолот,кој и да е доктор ќе ти каже дека алкохолот е поштетен од трева.А зависноста од алкохол е во иста мера со зависноста од хероин.Кој имал познати луѓе што се лечеле од алкохол,знае која тешка заебанција е.
Денеска е Денот на непушењето , извадија статистика и според неа , на годишно ниво од директна консумација на тутун умираат накај 5 милиони луѓе , а индиректно , од секундарна изложеност , умираат уште 600.000 луѓе. Тутунот не е забранет , туку обратно се рекламира и промовира и носи огромна,огромна заработка.

Од друга страна од директна консумација на марихуана , на годишно ниво умираат 0 луѓе.

Проблемот е тоа што канабисот делува негативно кај луѓе кои имаат психички проблеми или се склони на психички проблеми, посебно оние кои се склони на шизофренија.
Канабисот се користи ко лек , пред се поради хронична болка во зглобови, анксиозност , епилепсија , склероза , инсомнија итн. 5000 години се користи ко лек во разни култури.
Нема забележани случаеви со предозирање од марихуана.
Проблемот е со психоактивната компонента на марата ( THC) која делува на краткотрајната меморија ( али само за време на користење на канабисот , после тоа се си е у ред ) и има само мало негативно делување врз белите дробови како резултат на чадот од марихуаната.

Шеќерот убива повеќе луѓе од канабисот , зејтинот убива повеќе луѓе од канабисот !
Лично не гледам причина зашо да биде забранета , иако огромен број на луѓе ја користат , од сите слоеви на опшеството. Бенефитите се поголеми од негативностите ( ко шо кажав делува негативно само кај луѓе кои се склони кон шизофренија).

M

Moon Child

Гостин
Побарај си го проблемот во себе. Веројатно не си бил доволно созреан за да си знаеш колку ти е доста.
Незнам зошто некој би имал против да се легализира марихуаната. Едно единствено издржано мислење не прочитав од такви. Тоа е исто како јас сега да сакам да се укинат цигарите затоа што сум непушач и ми сметаат. Има некој што си ужива во нив, која сум јас да се противам на тоа, и да барам да му го скратат задоволството?

Kajgana Shop

На врв Bottom