ANDROID (OS и телефони) vs APPLE (iOS и iPhone)

Кој (според вас) е подобар?

• Android

Гласови: 154 78,2%
  • Apple iPhone

Гласови: 43 21,8%

• Вкупно гласачи
    197

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.813
Во телефонот од кој шо ми пишуваш моментално. Формата,тачот,дизајнот,софтверот......Друго нешто?
Before and after iPhone :)

--- надополнето: 30 мај 2012 во 03:06 ---

ok
Упс и за двајцата

Телефончево е на HTC....2006 год.....со Wifi,GPS,мемориска картица,оперативен систем Windows...etc.

Додека супер-дупер ултра револуционерниот Iphone има исто OS и Wifi + capacitive тач....нема GPS...нема слот за мемориска....нема Java и сл.

Каде е тука револуционерноста???.....во оперативниот систем?....ако зборувате за оперативниот тогаш молим......но за кој револуционерен дизајн зборувате вие бре??

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Упс и за двајцата

Телефончево е на HTC....2006 год.....со Wifi,GPS,мемориска картица,оперативен систем Windows...etc.

Додека супер-дупер ултра револуционерниот Iphone има исто OS и Wifi + capacitive тач....нема GPS...нема слот за мемориска....нема Java и сл.

Каде е тука револуционерноста???.....во оперативниот систем?....ако зборувате за оперативниот тогаш молим......но за кој револуционерен дизајн зборувате вие бре??
Да и телефонов го користеа во Јапан и Кореа. На кој друг пазар се избил? Сметаш дека овај телефон бил успешен и продаван? Шо не направи Самсунг 2007ма телефон со тач!?!?!?

Плус телефон со Windows,до ден денес е тешко срање. Не е воопшто конкурентен со андорид или iOS,така да од старт отпаѓа од конкуренција!

Член од
21 април 2012
Мислења
128
Поени од реакции
39
Во телефонот од кој шо ми пишуваш моментално. Формата,тачот,дизајнот,софтверот......Друго нешто?
E so ova me nasmea...
I posle nemalo ovdeka Apple fanovi..imalo samo ludje sto mrazat Apple.
Aj procitaj se uste ednas sto napisa.
Ja bataluvam temata poradi vakvi odgovori na pamet. Nisto od toa sto go kaza ne e "revolucionerno" od Apple.
Nisto od glavni karakteristiki na smartphone ne izmislile,ama revolucionerni bile..
Apple e samo dobar brand koj ekstra pomina vo amerika. Nisto drugo.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Член од
21 април 2012
Мислења
128
Поени од реакции
39
Да и телефонов го користеа во Јапан и Кореа. На кој друг пазар се избил? Сметаш дека овај телефон бил успешен и продаван? Шо не направи Самсунг 2007ма телефон со тач!?!?!?

Плус телефон со Windows,до ден денес е тешко срање. Не е воопшто конкурентен со андорид или iOS,така да од старт отпаѓа од конкуренција!
A kazi mi koga i dali se probi Apple kaj nas i vo evropa? Tie brojki na prodavanost se pravat vo amerika..a samsung buta rekordi vo svetot i im zema dobar del od amerika.
Htc se prvi ozbilni proizvoditeli na pametni telefoni vo svetot.
I ne zbori taka za win tel..sigurno ne si koristel,procitaj malku barem..

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Упс и за двајцата

И овие се пред ајфон.

Но да речеш дека го вовеле овој дизајн, тоа е друга работа. Реков, пред ајфон, овој дизајн беше за луѓе умрени по PDA телефони, каде што кога ќе ги купиш не ни можеш да ги продадеш после - е толку беше популарен ваквиот "телефон".
Јас ги имав овие уште пред ајфон, затоа многу добро знам каква револуција настана општо за поимот мобилен телефон.

Убаво што ни покажа какви PDA срања правеле и HTC пред да почнат да копираат дизајни од ајфон. :)

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
Кога некој ќе попушти на темава јавете ми се.Секој што дал 500+ евра за телефон,сигурно размислил за своите потреби и очекувања.Али видеото што го стаи Џои,ви е репер као се понаша Ајфон корисник и потенцијален купувач.Интересно е што Voice асистентите во Андроид Маркет беа пред пичку си матер,искача ЕПЛ со СИРИ,сите паѓаат у несвест,вау што се десило.СИРИ ЛЕЛЕ СИРИ АБЕ АЈФОНОВ НОВ ИМА СИРИ ЕЕЕЕЕЈ.Го зима телефонот и прво што прави уклучува Siri,"SIri how are u?Iam fine thanks,Леле абе збори телефонов,Siri find me a restoraunt near by.Sorry the region u are searching for is not avaiable".Apple као фирма,можам само да им спуштам капа како тоа добро се рекламираат,да стаат нов саат со различна боја,семинарска ќе направат.Не би земал нивни продукт,зошто знам дека ме ебат у здрав мозок за бајаги пари,од нивните персоналци,па наваму.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Кога некој ќе попушти на темава јавете ми се.Секој што дал 500+ евра за телефон,сигурно размислил за своите потреби и очекувања.Али видеото што го стаи Џои,ви е репер као се понаша Ајфон корисник и потенцијален купувач.Интересно е што Voice асистентите во Андроид Маркет беа пред пичку си матер,искача ЕПЛ со СИРИ,сите паѓаат у несвест,вау што се десило.СИРИ ЛЕЛЕ СИРИ АБЕ АЈФОНОВ НОВ ИМА СИРИ ЕЕЕЕЕЈ.Го зима телефонот и прво што прави уклучува Siri,"SIri how are u?Iam fine thanks,Леле абе збори телефонов,Siri find me a restoraunt near by.Sorry the region u are searching for is not avaiable".Apple као фирма,можам само да им спуштам капа како тоа добро се рекламираат,да стаат нов саат со различна боја,семинарска ќе направат.Не би земал нивни продукт,зошто знам дека ме ебат у здрав мозок за бајаги пари,од нивните персоналци,па наваму.
Види, од лаптопите не би им земал, Мек за работа (дизајнерска, бизнис итн) да, ајфон до 4ка и нормално iPad што веќе имам.

Кога збориме за потреби, еве да го анализираме новиве Android-и. Quad-core, чуму?
Па на iPad-ов што го имам можам да пуштам 30 апликации во позадина и секоја си работи топ со dual-core процесор.

На презентацијата покажуваат дека видео од 2 инчи од јутјуб може да работи додека сурфате. Сериозно, 2 инчи во дијаметар, демек тоа ќе гледате?

Ќе правите фотошоп дизајни на квад кор на 5 инчен екран?
Или само за игрите е квад-кор?

Тоа ти е како јас да ти продавам сега најјак десктоп компјутер, за ти да идеш на јутјуб и да сурфаш на него.
Apple одамна го виде ова, затоа 4с (колку и да е глуп), барем не се промовираше на квад, six-pack и слични хардверски глупости - туку на Siri. Јесда Сири е глупо, ама сигурно е попрактично него тој квадот што е во One X.

Вие викате според потребите, јас викам - да. Затоа сега се воведе таблетот од 10 инчи, кој е за сите мултимедијални и други позахтевни потреби. На него квад-кор? Можеби, иако е рано.

На телефон со ICS за после да ми се фалите како идел брзо?
Не бе друже, ние со ајфони сме забегани после. :)

Значи реков, реално за мене е мејнстрим телефон (не мора ајфон де) со еден гига процесор и солидна камера. Сири, квад-кор, ова/она...тоа е се само залуден обид на компаниите да ве тераат да трошите пари за нови телефони.

Castor

Ќесеџија
Член од
2 мај 2012
Мислења
481
Поени од реакции
960
Ок брат,чуму 600+ евра за Ајфон Телефон?Истите ствари ги има ко некој телефон од еве 400-450 евра,Мене знаеш што ме нервирало секогаш,што дали е компјутер,лаптоп,телфон,таблет,Apple шибал цени до коска.Јас не е дека несакам да купам нивни компјутер,но со тие пари јас незнам што монструм би купил,кој ќе ме служи со години,компјутерот го земав за пример.Никад не сум земал нивни производ зашто ја ценам парата со тоа што го добивам.Пак можеш да ми речеш па што ќе ти е таков процесор,фотошоп ли ќе работиш и сл.А за кој цацко јас да му ги дадам истите пари па за послаб?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ок брат,чуму 600+ евра за Ајфон Телефон?Истите ствари ги има ко некој телефон од еве 400-450 евра,Мене знаеш што ме нервирало секогаш,што дали е компјутер,лаптоп,телфон,таблет,Apple шибал цени до коска.Јас не е дека несакам да купам нивни компјутер,но со тие пари јас незнам што монструм би купил,кој ќе ме служи со години,компјутерот го земав за пример.Никад не сум земал нивни производ зашто ја ценам парата со тоа што го добивам.Пак можеш да ми речеш па што ќе ти е таков процесор,фотошоп ли ќе работиш и сл.А за кој цацко јас да му ги дадам истите пари па за послаб?
Еве да те израдувам - никогаш не би платил за телефон (било кој и било каков) над 250 евра. iPhone 5 би го зел ако го најдам од некој наркоман за волку пари или кога ќе му падне цената на 250 евра, а 500-600 евра за телефон???

За тоа треба да си луд или размазен...

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
E so ova me nasmea...
I posle nemalo ovdeka Apple fanovi..imalo samo ludje sto mrazat Apple.
Aj procitaj se uste ednas sto napisa.
Ja bataluvam temata poradi vakvi odgovori na pamet. Nisto od toa sto go kaza ne e "revolucionerno" od Apple.
Nisto od glavni karakteristiki na smartphone ne izmislile,ama revolucionerni bile..
Apple e samo dobar brand koj ekstra pomina vo amerika. Nisto drugo.

така е
--- надополнето: 30 мај 2012 во 14:24 ---
A kazi mi koga i dali se probi Apple kaj nas i vo evropa? Tie brojki na prodavanost se pravat vo amerika..a samsung buta rekordi vo svetot i im zema dobar del od amerika.
Htc se prvi ozbilni proizvoditeli na pametni telefoni vo svetot.
I ne zbori taka za win tel..sigurno ne si koristel,procitaj malku barem..

ок

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Споредувате Андроид со iOS? Смешки, неколку века е понапред iOS во секој поглед. Кој ги пробал двата знае.
Да не правам муабет за пластиката што ја купувате кај HTC/Samsung кои немаат никаква иновативност туку чекаат да излезе нов iPhone за да го ископираат

Член од
15 мај 2010
Мислења
540
Поени од реакции
72
Види, од лаптопите не би им земал, Мек за работа (дизајнерска, бизнис итн) да, ајфон до 4ка и нормално iPad што веќе имам.

Кога збориме за потреби, еве да го анализираме новиве Android-и. Quad-core, чуму?
Па на iPad-ов што го имам можам да пуштам 30 апликации во позадина и секоја си работи топ со dual-core процесор.

На презентацијата покажуваат дека видео од 2 инчи од јутјуб може да работи додека сурфате. Сериозно, 2 инчи во дијаметар, демек тоа ќе гледате?

Ќе правите фотошоп дизајни на квад кор на 5 инчен екран?
Или само за игрите е квад-кор?

Тоа ти е како јас да ти продавам сега најјак десктоп компјутер, за ти да идеш на јутјуб и да сурфаш на него.
Apple одамна го виде ова, затоа 4с (колку и да е глуп), барем не се промовираше на квад, six-pack и слични хардверски глупости - туку на Siri. Јесда Сири е глупо, ама сигурно е попрактично него тој квадот што е во One X.

Вие викате според потребите, јас викам - да. Затоа сега се воведе таблетот од 10 инчи, кој е за сите мултимедијални и други позахтевни потреби. На него квад-кор? Можеби, иако е рано.

На телефон со ICS за после да ми се фалите како идел брзо?
Не бе друже, ние со ајфони сме забегани после. :)

Значи реков, реално за мене е мејнстрим телефон (не мора ајфон де) со еден гига процесор и солидна камера. Сири, квад-кор, ова/она...тоа е се само залуден обид на компаниите да ве тераат да трошите пари за нови телефони.
И што дека ајфон нема појаки перформанси, демек на сите џабе им се јаки процесори? Ајфонов ем послаб, ем поскап. :)

Necrophilia

Find Prettys Womans from your city for night
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
Da, cesto ke se otvori tema za nekoj nov android i vednas ke pocnat sporedbi so iphone i prepukuvanja,benchmarkovi..ne e prv slucaj ova..da ti upropastat tema..
Ej i stom ke izleze oficijalno s3 smeni go naslovot na temata :)..Izbrisi go toa king..sala samo..;)

Како што кажа и самиот, значи мора да излезе некој нов Андроид - за да го мерат со Ајфон, кој излага еднаш годишно и нема потреба од нови модели во меѓувреме за да се мери со конкуренцијата :pos:

Интересно е што, 99% од луѓето што пишуваат на форумов - истовремено не ги користеле двата уреди/оперативни системи - да така...

Kajgana Shop

На врв Bottom