Тргување со валути-FOREX

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Пред една недела, симнав FX Lider Meta Trader, се расчепкав да видам како одат некој работи, некој стратегии, и дали на среќа, или не знам како, почнав со 100 000 виртуелни пари, сега ги направив 160 000 :)
Значи, моментално тотален Noob сум на ова поле, ама од тоа што можев да приметам, финтава е, да бидиш стрплив, и да не лакомиш многу.
Ако ги дотерам париве до 1 000 000 одма отварам сметка и почнувам сериозно со ова да се занимавам :)

Член од
6 декември 2011
Мислења
11
Поени од реакции
0
Сум чул за некои од проблемиве. Ме предупредија за македонска сметка да не користам. Затоа за тргување користам странска сметка. Инаку сум испаќал пари во МК од физичко лице на физичко лице и немало проблеми. Исто така сум корстел македонски кредитни картички(тутунска банка) за пеипал и немало проблеми. Може е проблематичкно да примаш пари од фирма странска на МК сметка. За тоа нема искуство може некој знае нека се јави. Овие од традер скул имаат и за МК форекс може подобро знаат нека ти објаснат тие. Толку од мене :)
Za Tutunska znam so sigurnost deka mozat da se povlecat pari nazad na karticka, isto taka i Stopanska i Komercijalna, so niv do sega ne sum imala nikakov problem se bilo ok. Taka da ete toa se 3 banki kade znam deka moze sigurno da se povlece imav okolu 15 transferi do sega. Pozz

Член од
22 ноември 2011
Мислења
475
Поени од реакции
177
lol, bratce, okolu trcanjeto moe pred "ruda" procitaj si ja recenicata. Kolku si ti NADVOR od moi 3 zivota, i kolku "nebroeni nesta" mu se slucile na eden covek.. hmmm moze da zborime tuka kolku sakas..

Mojata edinstvena primedba tuka bese samo taa, deka mnogu malce uspevaat vo toj biznis, a zasto e taka, najgolem "krivec" se nasite emocii.

Alcnost, strav, ... emocionalnit karakter na eden "trader" ili trguvac ucectvuva do 80% samo 20% se Tehnicka analiza ili fundamentalno pratenje na vesti ili izvestai..

Ova go kazuvam od moe licno iskustvo, zatoa sto toa e Edinstveniot Finasiski Izvor vo mojot zivot; ili da ti prevedam, Jas ziveam od Forex i Futures trading poslednive 6 godini bratce..

So nekoi tvoi primedbi se sluzuvam, no so mnogu od niv NE.. - zal mi e..

Edinstven kluch na uspehot lezi vo sekoj od nas.. tuka e problemot, nie moze da krivime ovoj ili onoj. Ti si toj, sto gi dava vlezovite, i ti si toj sto gi dava izlezite na bilo koe trguvanje, znaci 100% e kaj tebe..

Koristi SL i TP kako i redovno podignuvanje KESH od tvojata smetka.. toa se pomosni sredstva koi samo TI GI KONTROLIRAS..:helou:

Okolu "softwerce" - nepostoi EA ili software koj ke ti gi zameni tvoite odluki. (toa e prodavanje magla)

Koristenjeto na obicni "candlestick Bars", volume indicators, Price action, - moze nekoi MA's da ti gi pokazat S/R (support/resistance) levels, i toa e tolku..

Edna od mnogute greski koi ja pravat pocetnicite e taa sto baraat NEKAKOV sistem, koj 100% ke im bide prav ili ke im gi ispolnuva nivnite Apetiti i Alcnost. - Jas tvrdam, Ne POSTOI TAKOV...

• Poznavam fraeri, koi ne koristat niisto, bez indicatori, samo trguvaat "Patterns" i dovolno im e da go vratat svojot kapital od 200-500% godisno.
  • Poznavam fraeri, so samo 2 MA (moving averages), go imaat "ispeglano" svojot sistem, i "cepaat"
  • Megjutoa za zal poznavam mnogu "pocetnici" sto skokaat od sistem na sistem, i nedozvoluvaat da pomine dovolno vreme za da mozat da go usovrsat, i odat na sleden, pa na sleden, pa na sleden.. (na kraj se otkazuvaat)
Vo trguvanjeto ne postoi eden sistem koj e "bullet proof" ili otporen na se. postojat 3 razlicni fazi na eden pazar.

1. koga pazarot e vo TREND
  2. koga pazarot e KONTRA TREND
  3. koga pazarot e RANGING ili koga e vo konsolidacija, pred da pocne Accumulation/Distribution proces..
Muabetov mi e..... Nieden sistem ne raboti vo site 3 fazi. Ako performancite mu se odlicni vo eden, togas imas (trpis) zagubi vo drug..
POVTORNO... odlukata za toa ili KONTROLATA za toa koj sistem, ili da li ke odis so nekoj sistem ili faza, e kaj POEDINECOT.. (kaj mene, tebe, bilo koj)

Znaci, NEMA konspirativni teorii, ili 2012, ili bankarski WNO, ili gusterski instrukcii od NUBIRU platenta.

Postojat nekolku PRAVILA na IGRA, koj otkoga ke gi naucis, ke treba da naucis da dgi "pocituvas' i toa e toa..

Na kraj da spomenam uste edna rabota. Kako vo sekoj biznis, i ovde RABOTATA ne e 100% cista, postojat "shtelani" finansiski izvestai, bankarski Intervencii, i mnogu pati nejasni ili "out of the Blue" situacii, megjutoa - ova e biznis, i kako poedinec sekojdnevno sme vo konflikt so golemite banki i nivnite interesi.. koga ke go svatime toa, togas od sosema druga perspektiva se posmatraat rabotite, i polesno se predviduvaat slednite cekori.. ili kade pazarot ke ODI... (market background)
Totalno si vo pravo se soglasuvam i ja isto taka trguvam so forex...

Член од
20 септември 2011
Мислења
70
Поени од реакции
43
Златно правило за сите кои имаат на ум да отворат live account во некоја forex фирма:

Се отвора DEMO account, и на него се тргува за период не помал од шест месеци ( активно секој ден , барем по неколку саати). При тоа мораш да се придржуваш кон два услови: demo accountot да не биде поголем од оној што ти реално сметаш да го отвориш како live account ( на пример да не биде поголем од 1000 евра), и второ, тоа да биде некоја респектирана forex фирма, веќе утврдена на светскиот пазар. Ако после овој период (никако помалку од шест месеци !!!), сеуште си профитабилен, тогаш можеш да се впуштиш во бизнисот со валути наречен FOREX.

Ако го поминеш овој тест, сеуште постои ризик да изгубиш пари кога се работи за live account, зашто кога тргуваш со вистински пари, на сцена стапуваат емоциите, стравови, алчност итн., но сепак веќе не си почетник и ја разбираш тежината и комплексноста на бизнисот наречен FOREX.

За форексот треба многу истражување и пракса на интернет, многу труд и време пред да вложиш реални пари и да тргуваш, би рекол тоа е цела наука. Добро би било внимателно да прочиташ и да разбереш се она што погоре го има напишано Piters.

Зошто Форексот не е игра...

Член од
14 октомври 2011
Мислења
5
Поени од реакции
1
Dali nekoj imal iskustvo so FXlider i dali moze da ni objasni podetalno za nego??

corba666

Аполитичен промакедонски
Член од
3 април 2008
Мислења
266
Поени од реакции
55
Dali nekoj imal iskustvo so FXlider i dali moze da ni objasni podetalno za nego??
Што се однесува до мене јас не би ви препорачал да си имате работа со market maker и од типот на forex.com, fxlider и други..... овој тип на брокери имаат dealing desk односно работат против вас. Да не се распишувам многу еве линк со многу податоци за многу различни типови на брокери www.100forexbrokers.com Многу корисни информации за типовите на брокери.... важно четиво. Во врска со broker review-ата не ги земајте здраво за готово има многу тролови од конкурентски брокери .... земете ги со резерва.

Член од
23 април 2009
Мислења
35
Поени од реакции
5
strasni ste site :)
patot do uspehot
1. koeficient na intelegencija minimum 120 :) ( site mislime deka sme najpametni ama najarno da probame nekoj test)
2.babypips.com - tamu imash BEZPARI objasneto najprosto sho moze se za forex. Ne vi treba nikakvi kursevi za pari se e gola voda.
3.Isfiltrirana baza na informacii(sajtovi so analizi, twiter, blogeri etc). - Nikogash, ama nikogash ne gi chitaj informaciite sho gi dava brokerot kade ti e akauntot. Nivnite analizi se napraveni da ve zbunat maksimalno i da ve izvadat od kolosek, oti sekoj vash profit e nivni zijan
4. trguvanje so DEMO minimum 6 meseci ... isto nekoj napomena gore . NAJBITNO E OVA
--- надополнето: 12 април 2012 во 00:07 ---
ZLATNI PRAVILA

Nikogas ne plakjaj pari za signali i analizi
Nikogas ne plakjaj pari za kursevi - ima poveke od dovolno na internet
Nikogas ne davaj drug da se kocka so tvoite pari

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Прашање дали AUDUSD- 0.9808- е добар шорт или пак EURAUD добар лонг. Главна причина за да оди подолу АУД е рецесијата што ќе се случи во Кина.. Почната е ама сеуште немаме ништо видено.. Рецесија во Кина значи суровините одат надолу а со тоа и австралискиот долар. Да имав пари на акаунтот ќе го шортав АУДУСД сега. Кога рецесијата во Кина ќе го достигне дното тогаш АУДУСД ке биде супер кери трејд.

Член од
18 ноември 2010
Мислења
436
Поени од реакции
135
Прашање дали AUDUSD- 0.9808- е добар шорт или пак EURAUD добар лонг. Главна причина за да оди подолу АУД е рецесијата што ќе се случи во Кина.. Почната е ама сеуште немаме ништо видено.. Рецесија во Кина значи суровините одат надолу а со тоа и австралискиот долар. Да имав пари на акаунтот ќе го шортав АУДУСД сега. Кога рецесијата во Кина ќе го достигне дното тогаш АУДУСД ке биде супер кери трејд.
Mislam deka malku docnis da odis short AUD. Toj veke padna od 1.10 na 0.97. A za recesija vo Kina ne e logicno barem vo skora idnina zosto seuste porastot na GDP e dvocifren taka da tie se daleku od recesija. Moja prognoza e deka AUD/USD be odel najmnogu do 0.9350

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Mislam deka malku docnis da odis short AUD. Toj veke padna od 1.10 na 0.97. A za recesija vo Kina ne e logicno barem vo skora idnina zosto seuste porastot na GDP e dvocifren taka da tie se daleku od recesija. Moja prognoza e deka AUD/USD be odel najmnogu do 0.9350
Recesijata vo Kina ne e pocnata.. Ama vejke ja ima vo vestite. Vidi bloomberg itn.. duri i vladnite brojki za rast se revidiraat nadolu. Kina nema dvocifren rast na BDP tuku okolu 6% momentalno.. No toa i ne e nekoj indikator. Proizvodstvo na celik, cimento, krediten rast, cena na nedviznina site ovie indkatori upatuvaat na recesija vo Kina. Recesija vo KIna znaci crash na commodities.. A so toa i na AUDUSD.. AUDUSD ima i mnogu carry trade momentalno kako so ke pajga taka ke se stignuvaat stop-loss orders i ke paga poveke. NIskiot AUDUSD ke pretstavuva odlicna moznost za carry trade, samo ke treba da se odbere momenetot koga da se odi long.. toa ke bide najverovatno nekade vo 0.8tite

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Recesijata vo Kina ne e pocnata.. Ama vejke ja ima vo vestite. Vidi bloomberg itn.. duri i vladnite brojki za rast se revidiraat nadolu. Kina nema dvocifren rast na BDP tuku okolu 6% momentalno.. No toa i ne e nekoj indikator. Proizvodstvo na celik, cimento, krediten rast, cena na nedviznina site ovie indkatori upatuvaat na recesija vo Kina. Recesija vo KIna znaci crash na commodities.. A so toa i na AUDUSD.. AUDUSD ima i mnogu carry trade momentalno kako so ke pajga taka ke se stignuvaat stop-loss orders i ke paga poveke. NIskiot AUDUSD ke pretstavuva odlicna moznost za carry trade, samo ke treba da se odbere momenetot koga da se odi long.. toa ke bide najverovatno nekade vo 0.8tite
I jas mislam taka AUDUSD kje pagja na kratok rok ovaa godina mozebi no posle kje odi dosta gore. Jas ne bi odel short na AUDUSD premnogu e mal prozorecot za toj trejd po sigurno e long i carry trade. Ne ocekuvam repriza na 2008 barem ne vo tolku jaka forma Grcija nema da dozvoli da izleze nadvor od euro gabe se sili onoj Cipras kje pee kako kje mu svirat inaku nema pari od tetka Merkel i EU.

corba666

Аполитичен промакедонски
Член од
3 април 2008
Мислења
266
Поени од реакции
55
Работи ли некој Live или Демо сите играат? Споделете искуства со вашиот брокер од кои да бегаме :) кои се добри.

Веќе некое време пробувам да најдам одговор на неколку прашања. Ако се повлечат пари од брокер на своја банкарска сметка, бидејќи е прилив од странство, во банка ти даваат еден формулар во кој треба да наведеш по кој основ ти е приливот за да ти одобрат исплата. Овој формулар го бара НБРМ. Е сега доаѓаме до проблемот. Според Законот за девизно работење на македонските граѓани не им е дозволено да имаат сметка во странски банки ниту пак им е дозволено да тргуват со странски хартии од вредност, деривати или спотови сем преку инвестициски фондови или посредници кои исто така се македонски субјекти односно се регистрирани како фирми во РМ. Тргнувајќи од ова се наметнуваат неколку прашања
1)Дали поседување на сметка кај форех брокер потпаѓа под законски предвидената категорија сметка во странска банка?
2) Дали е дозволено да се користат услуги на странски посредници (брокери) од македонски граѓани ?
3) Дали доколку се напише на формуларот во банка дека приливот е од тргување со валути може да настанат правни проблеми?

Во принцип при отварање на Live сметка кај брокер средствата со кои ја финансираме својата форех сметка се уплатуваат на депонентна банка на брокерот на име на брокерот а не на лично име на носителот на форех сметката. Следствено на тоа кога се повлекуваат пари од форех сметка на лична банкарска сметка на свифтот како уплаќач се јавува Брокерот од неговата сметка која се наоѓа во неговата депонентна банка.

Кај нас има посредници преку кои може да се тргува со монетарно злато.

Ако некој има одговор или размислување на оваа тема нека го сподели за да разјасниме барем некои дилеми

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Работи ли некој Live или Демо сите играат? Споделете искуства со вашиот брокер од кои да бегаме :) кои се добри.

Веќе некое време пробувам да најдам одговор на неколку прашања. Ако се повлечат пари од брокер на своја банкарска сметка, бидејќи е прилив од странство, во банка ти даваат еден формулар во кој треба да наведеш по кој основ ти е приливот за да ти одобрат исплата. Овој формулар го бара НБРМ. Е сега доаѓаме до проблемот. Според Законот за девизно работење на македонските граѓани не им е дозволено да имаат сметка во странски банки ниту пак им е дозволено да тргуват со странски хартии од вредност, деривати или спотови сем преку инвестициски фондови или посредници кои исто така се македонски субјекти односно се регистрирани како фирми во РМ. Тргнувајќи од ова се наметнуваат неколку прашања
1)Дали поседување на сметка кај форех брокер потпаѓа под законски предвидената категорија сметка во странска банка?
2) Дали е дозволено да се користат услуги на странски посредници (брокери) од македонски граѓани ?
3) Дали доколку се напише на формуларот во банка дека приливот е од тргување со валути може да настанат правни проблеми?

Во принцип при отварање на Live сметка кај брокер средствата со кои ја финансираме својата форех сметка се уплатуваат на депонентна банка на брокерот на име на брокерот а не на лично име на носителот на форех сметката. Следствено на тоа кога се повлекуваат пари од форех сметка на лична банкарска сметка на свифтот како уплаќач се јавува Брокерот од неговата сметка која се наоѓа во неговата депонентна банка.

Кај нас има посредници преку кои може да се тргува со монетарно злато.

Ако некој има одговор или размислување на оваа тема нека го сподели за да разјасниме барем некои дилеми
Јас тргувам со странска банкарска сметка. Парите си ги вадам директно од банкомат со дебитна картичка. А сум и праќал девизни дознаки на Македонска сметка од странската и не ми бараат никакви потврди. Но, ми рекоа да не префлам повеќе од 10000 евра зошто УЈП може да ми бара потекло на парите.

corba666

Аполитичен промакедонски
Член од
3 април 2008
Мислења
266
Поени од реакции
55
Јас тргувам со странска банкарска сметка. Парите си ги вадам директно од банкомат со дебитна картичка. А сум и праќал девизни дознаки на Македонска сметка од странската и не ми бараат никакви потврди. Но, ми рекоа да не префлам повеќе од 10000 евра зошто УЈП може да ми бара потекло на парите.
Законски може македонски државјанин да има сметка во странска банка само доколку има регулиран престој во друга земја (работна дозвола, студенска виза, лична карта за странец итн) или има двојно државјанство.

Нема проблем доколку имаш државјанство од земја членка на ЕУ или студираш/работиш во странство. Истотака, доколку странец или македонец кој ги исполнува условите и има сметка во странство префрла од странска сметка на физичко лице на домицилна (македонска) трансакциска сметкана на физичко лице нема проблем. Незнам каква е фактичката состојба кај тебе во врска со ова што го пишувам во првиот став?

Знам дека кај некои брокери можеш да си ја надополнуваш сметката преку дебитна/кредитна картица како и да вршиш повлекување на средства на истата картичка па после да ги вадиш на банкомат но мене ме интересира дали законски е дозволено?

Инаку јас имав исплата на штета за сообраќајка во странство од осигурителна компанија (странско правно лице). Кога парите пристигнаа на мојата трансакциска сметка преку свифт дознака од странство, ме известија од банката и кога отидов да ги подигнам ми дадоа формулар во кој меѓудругото се бара информација за основот на приливот. Откако го пополнив истиот ми рекоа дека ќе ги имам парите штом заврши процедурата во НБРМ. По два дена ми ги ослободија средствата и си ги подигнав.

Затоа и се прашувам што ќе се случи доколку брокерот (странско правно лице) од неговата сметка ми префрли преку свифт дознака на моја трансакциска сметка профит од мојата форекс сметка кај него на име повлекување од форекс сметка? Согласно законот за девизно работење не е дозволено тргување на странски пазари за македоски граѓани . Со што ќе се соочам тогаш?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Законски може македонски државјанин да има сметка во странска банка само доколку има регулиран престој во друга земја (работна дозвола, студенска виза, лична карта за странец итн) или има двојно државјанство.

Нема проблем доколку имаш државјанство од земја членка на ЕУ или студираш/работиш во странство. Истотака, доколку странец или македонец кој ги исполнува условите и има сметка во странство префрла од странска сметка на физичко лице на домицилна (македонска) трансакциска сметкана на физичко лице нема проблем. Незнам каква е фактичката состојба кај тебе во врска со ова што го пишувам во првиот став?

Знам дека кај некои брокери можеш да си ја надополнуваш сметката преку дебитна/кредитна картица како и да вршиш повлекување на средства на истата картичка па после да ги вадиш на банкомат но мене ме интересира дали законски е дозволено?

Инаку јас имав исплата на штета за сообраќајка во странство од осигурителна компанија (странско правно лице). Кога парите пристигнаа на мојата трансакциска сметка преку свифт дознака од странство, ме известија од банката и кога отидов да ги подигнам ми дадоа формулар во кој меѓудругото се бара информација за основот на приливот. Откако го пополнив истиот ми рекоа дека ќе ги имам парите штом заврши процедурата во НБРМ. По два дена ми ги ослободија средствата и си ги подигнав.

Затоа и се прашувам што ќе се случи доколку брокерот (странско правно лице) од неговата сметка ми префрли преку свифт дознака на моја трансакциска сметка профит од мојата форекс сметка кај него на име повлекување од форекс сметка? Согласно законот за девизно работење не е дозволено тргување на странски пазари за македоски граѓани . Со што ќе се соочам тогаш?
Имам сметка на основа на регулиран престој во странство. И поради тоа што го напиша користам само странска сметка за тргување...(акции, валути, метали, енергенси итн). Инаку сум слушнал дека некој користеле македонски кредитни картички за тргување на форекс и немале проблеми само јас не сакав да ризикувам. Користам само СВИФТ од странска банка. Со Македонски Свифт не би си играл. Инаку во државата од која имам банкаска сметка нема данок на капитална добивка така да не морам да плаќам данок на профитот.

Kajgana Shop

На врв Bottom