lol, bratce, okolu trcanjeto moe pred "ruda" procitaj si ja recenicata. Kolku si ti NADVOR od moi 3 zivota, i kolku "nebroeni nesta" mu se slucile na eden covek.. hmmm moze da zborime tuka kolku sakas..
Mojata edinstvena primedba tuka bese samo taa, deka mnogu malce uspevaat vo toj biznis, a zasto e taka, najgolem "krivec" se nasite emocii.
Alcnost, strav, ... emocionalnit karakter na eden "trader" ili trguvac ucectvuva do 80% samo 20% se Tehnicka analiza ili fundamentalno pratenje na vesti ili izvestai..
Ova go kazuvam od moe licno iskustvo, zatoa sto toa e Edinstveniot Finasiski Izvor vo mojot zivot; ili da ti prevedam, Jas ziveam od Forex i Futures trading poslednive 6 godini bratce..
So nekoi tvoi primedbi se sluzuvam, no so mnogu od niv NE.. - zal mi e..
Edinstven kluch na uspehot lezi vo sekoj od nas.. tuka e problemot, nie moze da krivime ovoj ili onoj. Ti si toj, sto gi dava vlezovite, i ti si toj sto gi dava izlezite na bilo koe trguvanje, znaci 100% e kaj tebe..
Koristi SL i TP kako i redovno podignuvanje KESH od tvojata smetka.. toa se pomosni sredstva koi samo TI GI KONTROLIRAS..:helou:
Okolu "softwerce" - nepostoi EA ili software koj ke ti gi zameni tvoite odluki. (toa e prodavanje magla)
Koristenjeto na obicni "candlestick Bars", volume indicators, Price action, - moze nekoi MA's da ti gi pokazat S/R (support/resistance) levels, i toa e tolku..
Edna od mnogute greski koi ja pravat pocetnicite e taa sto baraat NEKAKOV sistem, koj 100% ke im bide prav ili ke im gi ispolnuva nivnite Apetiti i Alcnost. - Jas tvrdam, Ne POSTOI TAKOV...
- Poznavam fraeri, koi ne koristat niisto, bez indicatori, samo trguvaat "Patterns" i dovolno im e da go vratat svojot kapital od 200-500% godisno.
- Poznavam fraeri, so samo 2 MA (moving averages), go imaat "ispeglano" svojot sistem, i "cepaat"
- Megjutoa za zal poznavam mnogu "pocetnici" sto skokaat od sistem na sistem, i nedozvoluvaat da pomine dovolno vreme za da mozat da go usovrsat, i odat na sleden, pa na sleden, pa na sleden.. (na kraj se otkazuvaat)
Vo trguvanjeto ne postoi eden sistem koj e "bullet proof" ili otporen na se. postojat 3 razlicni fazi na eden pazar.
- koga pazarot e vo TREND
- koga pazarot e KONTRA TREND
- koga pazarot e RANGING ili koga e vo konsolidacija, pred da pocne Accumulation/Distribution proces..
Muabetov mi e..... Nieden sistem ne raboti vo site 3 fazi. Ako performancite mu se odlicni vo eden, togas imas (trpis) zagubi vo drug..
POVTORNO... odlukata za toa ili KONTROLATA za toa koj sistem, ili da li ke odis so nekoj sistem ili faza, e kaj POEDINECOT.. (kaj mene, tebe, bilo koj)
Znaci, NEMA konspirativni teorii, ili 2012, ili bankarski WNO, ili gusterski instrukcii od NUBIRU platenta.
Postojat nekolku PRAVILA na IGRA, koj otkoga ke gi naucis, ke treba da naucis da dgi "pocituvas' i toa e toa..
Na kraj da spomenam uste edna rabota. Kako vo sekoj biznis, i ovde RABOTATA ne e 100% cista, postojat "shtelani" finansiski izvestai, bankarski Intervencii, i mnogu pati nejasni ili "out of the Blue" situacii, megjutoa - ova e biznis, i kako poedinec sekojdnevno sme vo konflikt so golemite banki i nivnite interesi.. koga ke go svatime toa, togas od sosema druga perspektiva se posmatraat rabotite, i polesno se predviduvaat slednite cekori.. ili kade pazarot ke ODI... (market background)