Конкурирал на 18 универзитети - 15 од нив му дале целосна стипендија

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Јас сум чиста негација за твојот пример сум се родил во просечно семејство и тоа што имам многу работи постигнато ги имам постигнато со мое знаење и труд ,без партиска книшка без врски така да не ти држи примерот што го наброја ти можеш на такви како кремацов да свршуваш на нив но ти ке си останеш на тоа ниво кое што си за разлика од мене што успевам, и сум направил многу поголеми работи од овој кремацов,,, не ми треба да се палат на мене на конференции:)
И шо?
Еве бе, и јас без никакви врски, студирам, имам добар просек, кога можам работам, и сеа треба да кењам дека овој не го бива само затоа што потекнува од добро ситуирана фамилија?
--- надополнето: 23 мај 2012 во 13:28 ---
Учел средно образование во приватно училиште НОВА (6000 евра годишно) и завршил нормално со сите 5ки плус некои бонус поени од натпревар, аплицирал за стипендија на универзитети и добил стипендија ништо чудно.. впрочем 90% од НОВА ако аплицираат за стипендија на Американските универзитети би добиле. Е сега да се разбереме немам ништо против детево може стварно има потенцијал, ама оваа вест повеќе ми личи на реклама за средново училиште - НОВА да земат нешто пари плус со ново упишани ученици ништо друго.. да не “изгори“ само детево од превише дигање во воздух а сеуште ништо не ни завршил.

Викам сеуште ништо не завршил/покажал зошто неможе овој да се рамни да речеме со Марко Чаласан кој на свои години од цел свет се докажа како најдобар, со еден куп сертификати во Мајкрсофт па дури и гостувања на елитни телевизии ширум светов.. значи преставен како ИТ гениј што се вика за разлика од овој сега што се запишува и може апсолутно ништо да не докаже.
Има една девојка, која повеќе не живее во Македонија, сосема оправдано.
Заврши во НОВА, и тоа предвреме полагаше предмети, на едвај 17 години беше матурантка.
Доби целосна стипендија во Израел на факултет за разузнавање (точно не знам како се вика, ниту смерот не знам точно да го кажам) но знам дека доби работа веднаш по дипломирањето, исто така, во Израел.

Тоа е, си ги плаќаат оценките во НОВА, и на факултетот, и после земаат ЕНОРМНИ плати со врски, исто така.
Свашта.

М

Мартин`

Гостин
Има една девојка, која повеќе не живее во Македонија, сосема оправдано.
Заврши во НОВА, и тоа предвреме полагаше предмети, на едвај 17 години беше матурантка.
Доби целосна стипендија во Израел на факултет за разузнавање (точно не знам како се вика, ниту смерот не знам точно да го кажам) но знам дека доби работа веднаш по дипломирањето, исто така, во Израел.

Тоа е, си ги плаќаат оценките во НОВА, и на факултетот, и после земаат ЕНОРМНИ плати со врски, исто така.
Свашта.
Каде прочита дека реков со врски е нешто ? Кажав дека средно гимназија во приватно училиште е дури и полесно, не те малтретираат толку како во државните немаш проблеми со ифрустрирани професори итн. Мислиш дека од оние стварно квалитетни што се на државните нема да ги имаат истите оценки на приватните, ќе ги имаат дури и полесно од овие.. и пак ќе кажам премногу галама се дигнало за вакво нешто кога дечкото прво како прво воопшто не почнал и да студира ..

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.653
Научи ја вистинската биографија за стив џобс како собирал конзерви на улица за да ги продаде за да си купи јадење и како заради немање финасии се откажал од факс бидејки бил посевоен од сиромашни родители итн.... па после и ти изигравај експерт зошто тоа што го имаш напишано се тешки глупости
Прочитај ја биографијата на Џобс(вистинската, затоа што таа биографија е напишана по барање на Џобс), па после кажувај вакви глупости.
Родителите кои го посвоиле можеби биле сиромашни (т.е. не биле и толку сиромашни како што ти мислиш), но собрале буџет и можеле да го испратат на нормален факултет. Но тој не сакал да оди на „обичен“ факултет, избрал приватен факултет на кој оделе хипици како него, т.е. работата била или таму или никаде. На почетокот на првата година сфатил дека не го интересираат сите предмети, па одел на она што го интересира и почнал да забушава, па по една година ги напуштил студиите, па така во една година ги истрошил сите пари кои неговите родители ги заработувале за цел живот.

На темава, голема работа ако некој се запишал на странски универзитет, мислам дека тоа не е сторија за која треба да се кажува на вести. Ок ќе беше за едно 15-20 години кога овој ќе имаше постигнато нешто, а вака, се запишал на факултет со стипендија. Па сигурно како него во моментов има најмалце стотици студенти од Македонија, ако не и повеќе. Или само еден од државава има екслузивно право да се запише на реномиран факултет, па ајде за него ќе кажуваме на телевизија.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Каде прочита дека реков со врски е нешто ? Кажав дека средно гимназија во приватно училиште е дури и полесно, не те малтретираат толку како во државните немаш проблеми со ифрустрирани професори итн. Мислиш дека од оние стварно квалитетни што се на државните нема да ги имаат истите оценки на приватните, ќе ги имаат дури и полесно од овие.. и пак ќе кажам премногу галама се дигнало за вакво нешто кога дечкото прво како прво воопшто не почнал и да студира ..
Епа грешиш за НОВА и леснотијата во учењето таму.
Не е НОВА Европски.

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Биологија - КГФ.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Прочитај ја биографијата на Џобс(вистинската, затоа што таа биографија е напишана по барање на Џобс), па после кажувај вакви глупости.
Родителите кои го посвоиле можеби биле сиромашни (т.е. не биле и толку сиромашни како што ти мислиш), но собрале буџет и можеле да го испратат на нормален факултет. Но тој не сакал да оди на „обичен“ факултет, избрал приватен факултет на кој оделе хипици како него, т.е. работата била или таму или никаде. На почетокот на првата година сфатил дека не го интересираат сите предмети, па одел на она што го интересира и почнал да забушава, па по една година ги напуштил студиите, па така во една година ги истрошил сите пари кои неговите родители ги заработувале за цел живот.
.
Со што губам време јас ама ај еве ти видео од говорот на стенфорд кај што кажува како собирал пари собирајки конзерви за да купи храна и кај спиел така да, и како јадел во народни кујни од 3 мин и 4сек до 3 мин и 20 сек.поголем доказ за тоа што го пишував горе нема и осмели кажи дека Стив Џобс е лажго:)

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.653
Со што губам време јас ама ај еве ти видео од говорот на стенфорд кај што кажува како собирал пари собирајки конзерви за да купи храна и кај спиел така да, и како јадел во народни кујни од 3 мин и 4сек до 3 мин и 20 сек.поголем доказ за тоа што го пишував горе нема и осмели кажи дека Стив Џобс е лажго:)
Клипот ми е гледан, а ти твојот живот не можеш да го раскажеш во 15 минути, не па да дознаеш се за животот на еден човек. Биографијата ти е 600 страни, јадел во народни кујни, ама не дека неговите немале пари, туку таков си бил човекот, бунтовник, во времето во кое живеел тоа било во мода.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
И шо?
Еве бе, и јас без никакви врски, студирам, имам добар просек, кога можам работам, и сеа треба да кењам дека овој не го бива само затоа што потекнува од добро ситуирана фамилија?

Свашта.
Дали некого ке кртикувам или нема да критикувам е мое право. А јас си ценам мојот успех во деловниот свет за мене оценките од факс не се репер за успешност зошто некој успеси што ја ги имам направено за некој со 10 просек се мисловна именка патем колку луге се со 10 просек а седат дома зошто седат зошто освен теоретско познавање на работите немаат ни еден ден работно искуство а не па да напредуват на работа или во кариерата,според американската дефиниција секој вреди толку колку што го плаќаат а за дипломи просеци не вреди да се збори и" теле да учи 10 саати секој ден може 10ки да изведе"( ова го има кажано мој пријател кој магистрирал на харвард, а докторирал на кембриџ):) а овој лепатонов уште не се ни запишал а продава муда за бубрези. Завршувам со дискусијата немам што повеке да коментирам. А вие и понатака палете се на некој што ке се запишал на факс небаре нобелова награда добил или влегол да работи како CEO за некоја компанија од FORTUNE 500.
--- надополнето: 23 мај 2012 во 15:08 ---
Клипот ми е гледан, а ти твојот живот не можеш да го раскажеш во 15 минути, не па да дознаеш се за животот на еден човек. Биографијата ти е 600 страни, јадел во народни кујни, ама не дека неговите немале пари, туку таков си бил човекот, бунтовник, во времето во кое живеел тоа било во мода.
Хехехе откако се фати во тесно и се виде дека тезите твои се лажни сега ваков бил онаков бил тоа што го кажува во тој делон тоа е факт и не можеш да побиеш. Стандард оправдувања кога на некого му пропага тезата и искача дека е лажго

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.653
Хехехе откако се фати во тесно и се виде дека тезите твои се лажни сега ваков бил онаков бил тоа што го кажува во тој делон тоа е факт и не можеш да побиеш. Стандард оправдувања кога на некого му пропага тезата и искача дека е лажго
Абе оди прочитај некоја книга, не се прави паметен со мотивациско клипче од 15 минути.
Човеков бил далеку од сиромашен (не бил ни богат), татко му работел во електронски фирми, мајка му учителка, си играл со различни електронски направи уште како дете, не продолжил со студиите оти не сакал, ако сакал да студира можел да избере поефтин факултет, како што пишав претходно, тој избрал факултет кај што студирале хипици, кај што имало многу LSD, професорите имале поинакви методи на предавање. Дали во клипот пишува дека имал обичај да оди бос, дека не користел дезодоранси, дека јадел специфична храна, во третиот дел од клипот кажува дека ја победил битката со ракот и смртта иако вистината била дека болеста во тој момент му се повратила.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Абе оди прочитај некоја книга, не се прави паметен со мотивациско клипче од 15 минути.
Не се секирај имам повеке од една книга прочитано, за разлика од некој со неколку прочитани книги стануваат експерти.Што викаше еден професор од факс порано најстрашни не се тие што немаат прочитано ниедна книга има и пострашни од нив а тие се тие со една прочитана книга.:sneaky:

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.006
Поени од реакции
5.653
Не се секирај имам повеке од една книга прочитано, за разлика од некој со неколку прочитани книги стануваат експерти.Што викаше еден професор од факс порано најстрашни не се тие што немаат прочитано ниедна книга има и пострашни од нив а тие се тие со една прочитана книга.:sneaky:
Сум ја имал таа среќа да одам кај истиот професор на предавања... ;) За тоа што си го напишал за Стив Џобс не си во право, не бил такво греФче како што се обидувал да се покаже. Околу другиот дел од твојот претходен пост, целосно се сложувам.

Член од
1 септември 2011
Мислења
177
Поени од реакции
113
:cuc:Секоја чест, и му посакувам големи успеси.
п.с. Мислам дека не е во ред иронични и хејтерски изјави на оваа тема

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Дали некого ке кртикувам или нема да критикувам е мое право. А јас си ценам мојот успех во деловниот свет за мене оценките од факс не се репер за успешност зошто некој успеси што ја ги имам направено за некој со 10 просек се мисловна именка патем колку луге се со 10 просек а седат дома зошто седат зошто освен теоретско познавање на работите немаат ни еден ден работно искуство а не па да напредуват на работа или во кариерата,според американската дефиниција секој вреди толку колку што го плаќаат а за дипломи просеци не вреди да се збори и" теле да учи 10 саати секој ден може 10ки да изведе"( ова го има кажано мој пријател кој магистрирал на харвард, а докторирал на кембриџ):) а овој лепатонов уште не се ни запишал а продава муда за бубрези. Завршувам со дискусијата немам што повеке да коментирам. А вие и понатака палете се на некој што ке се запишал на факс небаре нобелова награда добил или влегол да работи како CEO за некоја компанија од FORTUNE 500.
--- надополнето: 23 мај 2012 во 15:08 ---
Се согласувам дека оценките не се репер за квалитет, но исто така морам да се изнасмеам за болдот, во македонски услови.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Се согласувам дека оценките не се репер за квалитет, но исто така морам да се изнасмеам за болдот, во македонски услови.
Можеш да се смееш на болдот на тие што работат, во јавна администрација аме не и на тие што работат во приватен сектор, тие што се вистински добри компании од приватниот сектор секој го плакаат заради знаењето и заради вредноста што ја придонесува за својата,компанија.Најодговрно не познавам некој што е квалиттен а минимум 600 евра а не зема. Секоја сериозна компанија која сака да си обезбеди поглеми профити и поголеми удели на пазарот го интересира квалитетен кадар а не на перо комшивката зашто си пиеле кафе а не перо комшивката пример врска нема од финансии сигурно нема да ја стават во финансики сектор и да зема преку 700 евра, инт ин, да не редам поонатака. Колку повеке странски јаки компании влегуваат тука во македонија и колку македонските компании стануваат се поголеми и со подобар менагмент, дефинитвно квалитетот го ценат а не врските. Врски само во државна администрација и во некој банана компании. Сите компании што вработија квалитетн кадар стануваат се подобри и подобри сите што вработуваат заради тоа што пример сопственикот е од пример свирипичено па сега и вработените ке ги вработува зошто се од таму а не зоошто се соодветни за тие позиции таквите компании се на работ на банкрот или живуркаат и само кукаат како ништо не им чини а они се топ.Крај на дискусијата немам веке што да додам кој е сфати ме сфати, кој не ме сфати пак ок е.
И за крај квалитетниот кадар е секат поскап од обичниот кадар. Колку пари толку музика. Колку добра музика . Толку поголема публика. Колку поголема публика толку поголем профит(КАПИТАЛИЗАМ).

Kajgana Shop

На врв Bottom