Бугарските ѕверства врз Македонскиот отпор

Dekemvri

Неписмен уличар
Член од
8 декември 2010
Мислења
338
Поени од реакции
247

Dramski1923 Да продолжим си фактите, кои пак кажувам ги имате во МАНУ и нема човек кои ги демантира досега..№ 3Барање од Лазар Колишевски до воениот министер за намалувањето на смртната му казна Скопје, 7 декември 1941.До ГосподинМИНИСТРИТЕ на војната,СОФИЈАБарање за милостОд Лазар Панев Колишев, затвореник во Скопскиот окружен затвор, осуден на СМЬРТ од Битолскиот воено-теренски суд за кривично дело 133/1941, во Законот за заштита на државата.
Точно е дека си драмски според некоја хорор драма. Да кажеш со одговор (по втор пат го пишувам ова само изгледа ти & CO не читате туку го пишувате она што ви е напишано од бан)

1. Под претпоставка Македонија дека била со хитлер окупатор на БГ и дека е фатен цар борис или некој ваш тогаш политик и осудени на смрт.
Ај да ми одговориш, ти и твоите што ќе напишат во молба да ги ослободат.

Баш ме интересира ... бујрум.

--- надополнето: 22 мај 2012 во 16:13 ---
Меѓутоа. на 18 септември 1944 година, градот го
нападна 16-от германски пешадиски полк, од 22-та
германска дивизија и по тешки борби со Четвртата
македонска бригада (Четвртата бригада по низа успеси
во Брегалничката долина беше префрлена во
Струмичко), успеаја да ја преземат Струмица. Бригадата
и Струмичкиот партизански одред, се повлекоа во
правец на Огражден. 48-от Бугарски полк, на 17-ти
септември вечерта, без да ја извести Четвртата
македонска бригада и Струмичкиот партизански одред,
ја напушти Струмица и се повлече на граничната линија Коњарево — Ново Село — Дражево, одбивајќи да води
борба против Германците.
На територијата на Грција и Албанија во 1944
година, Германците имаа концентрирано доста големи
сили (околу 400.000 војници), во армиската група „Е", а
под команда на фелдмаршалот Лер. Приближувањето на
Црвената армија кон границите на Бугарија, ја влошува
положбата на Германските единици во Грција и
Албанија. Германската команда била принудена да
презема мерки за извлекување на оваа армиска група, и
беше свесна дека тоа, низ територијата на Југославија,
ќе биде тешко и низ борби со НОВ и ПОЈ. Дел од своите
сили, по капитулацијата на Бугарија, командата ги
испрати во Македонија за да ги заземат поважните
стратегиски места и да го олеснат извлекувањето на
групата „Е". Германците лесно освоија повеќе градови во
Македонија, поради неактивноста на бугарските
единици што се најдоа во Македонија. Армиската група
„Е", за извлекување на своите единици од територијата
на Грција ги користеше овие правци:
Солун — Дојран — Валандово — Струмица — Штип
— Скопје;
Солун — Гевгелија — Титов Велес — Скопје; и
Лерин — Битола — Титов Велес — Скопје.
За да го осигурат извлекувањето во правецот:
Дојран — Струмица — Штип,

Член од
22 април 2012
Мислења
146
Поени од реакции
20
Точно е дека си драмски според некоја хорор драма. Да кажеш со одговор (по втор пат го пишувам ова само изгледа ти & CO не читате туку го пишувате она што ви е напишано од бан)

1. Под претпоставка Македонија дека била со хитлер окупатор на БГ и дека е фатен цар борис или некој ваш тогаш политик и осудени на смрт.
Ај да ми одговориш, ти и твоите што ќе напишат во молба да ги ослободат.

Претпоставки нема во историјата, братчето ми, ама можда МАНУ ги допуска. Значи, ако ти замениш навсјак'де "бугарските зверства врз македонскиот отпор" со "фашистките зверства врз комунистичкија отпор" нема да има еден човек думи да обели. Как споредуваш Лазо (1941) со цар Борис ? Виж за што е суден Лазо, и сите такозвани "македонски борци" ? Там ви е проблемот, а инак се пак можел е да напише многу други работи внатре, можел и судот да напише уште по-други ствари, ама се пак не мислам дека 1941 Бугариа е знаела дека 2011 ке се појави тема "бугарски зверства врз македонскиот отпор" на Кајгана. Поздрави, ништо лично, но сите документи ги има во Македонија уште след 1944г., заштото на КПју е получила от БКП сите судски пресуди против лугето от југославија (сори ама така е истината) от Бг.

Dekemvri

Неписмен уличар
Член од
8 декември 2010
Мислења
338
Поени од реакции
247
Ти, Драмски ќе солиш филозофија или метании??? а стално ви е во устите зборот - белетристика па ко папагали во секој пост го спомнувате.

Одговори ти и твоите на конкретното прашање:

Ај да ми одговориш, ти и твоите.... што ќе напишат во молба да ги ослободат.

Не држи филозофско предавање според твојата хисторическа папазјанија:

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711

Ова е исто како хитлеровиот фашистички геноцид за заштита на ариевската нацистичка раса.
Што е ако не геноцид? и дали ти требат џозлуци со поголема диоптрија па не ги гледаш фотографираните постирани докази?

Не треба друга пресуда.

Се прашувам дали имаш нешто човечко во себе???
Ако се зборува за геноцид, треба да има многу жртви. Колку Евреи точно убиле "Бугарите"? 5, 10?
--- надополнето: 22 мај 2012 во 20:20 ---
Ти, Драмски ќе солиш филозофија или метании??? а стално ви е во устите зборот - белетристика па ко папагали во секој пост го спомнувате.

Одговори ти и твоите на конкретното прашање:

Ај да ми одговориш, ти и твоите.... што ќе напишат во молба да ги ослободат.

Не држи филозофско предавање според твојата хисторическа папазјанија:

Ти поглупо прашање не можеше ли да измислиш?
Ќе ти одговорам соодветно: Ќе замолам моите браќа македонските Бугари да се разбудат, зашто се одвили и им седат нозете на ладно - ќе се изладат и ќе се разболат.

Dekemvri

Неписмен уличар
Член од
8 декември 2010
Мислења
338
Поени од реакции
247
Ако се зборува за геноцид, треба да има многу жртви. Колку Евреи точно убиле "Бугарите"? 5, 10?
Само од Македонија
Ликвидирањето на Евреите од Македонија било резултат на договор меѓу нацистичка Германија и Царството Бугарија. Од името на двете држави на 2 февруари 1943 година договорот го потпишале Адолф Бекерле, (германски полномошен министер во Бугарија) и Петар Габровски,бугарски министер за внатрешни работи.
Конкретните планови за депортацијата се документирани во извештај од 12 ноември 1942 година на Министерството за надворешни работи од Германија до Германската легација во Софија во кој се вели дека „Бугарската влада со особено задоволство известува дека конечно ќе се реши еврејското прашање.
На Комесарството за еврејски прашања бугарската влада му дава налог да направи списоци на целокупното еврејско население во Македонија, со имотите на сите членови на семејството, возраст, пол, професијата и улицата, бројот и местото на живеење. Рокот за доставување на главните списоци бил само неколку дена. Делегатот на скопската еврејска општина бил задолжен покрај списоците на еврејското население од Скопје да достави списоци за Евреите што живеле во места каде што поради малиот број на Евреи не се формирани еврејски општини. Станува збор за: Куманово, Прешево, Удово, Гевгелија, Крива Паланка и Бујановац. Собраните податоци покажувале дека во 1941 година во Скопје имало 1181 семејства со 3795 члена, во Битола имало 810 семејства со 3351 члена, во Штип 140 семејства со 551 члена, во Куманово 7 семејства со 17 члена, во Гевгелија 3 семејства со 11 члена, во Велес имало 2 семејства со 8 члена, во Крива Паланка 1 семејство со 5 члена, а во останатите места 6 семејства со 28 члена. Станува збор за вкупно 2150 семејства со 7762 члена.

Меѓу 7215 души што беа затворени во магацините на Државниот монопол имало:
  • деца до 3 години: 539
  • деца од 3 до 10 години: 602
  • деца од 10 до 16 години: 1172
  • старци преку 60 години: 865
  • тешки болни врзани за постела: 250
  • бремени жени кои се породиле во логорот: 4
  • при самото пристигнување во логорот починале: 4
Засрами се од овие недолжни жртви фашисту. И престани веќе да сереш.

Ќе ти одговорам соодветно: Ќе замолам моите браќа македонските Бугари да се разбудат, зашто се одвили и им седат нозете на ладно - ќе се изладат и ќе се разболат.
Македонските бугари се во канализација и не можат д се разбудат.

Будни се македонските Македонци.

Има една поговорка и гласи :
Од глупавиот и неписмениот..... ѓаволот и пијаниот бегаат.

--- надополнето: 22 мај 2012 во 21:06 ---
штипјанец'
Ова ги помина сите граници на толеранција. Верувам дека администраторите ќе прочитаат и ќе ти определат соодветна награда.

Ова е нешто страшно во 21 век, а расправаме за втората светска војна кој бил окупатор и вршел злосторства во Македонија.

Гебелсовата фашистичка пропаганда уште не е искоренета.

--- надополнето: 22 мај 2012 во 21:18 ---
Откако бугарскиот 48-ти полк, на 17-ти септември
1944 година беше истеран од Струмица, во градот и на
позициите останаа Четвртата македонска бригада и
Струмичкиот партизански одред. Покасно бугарските
единици се вратија и тоа без согласност од Главниот штаб на НОВ на Македонија, на територијата на
Струмичка околија. Тие беа распоредени во поширокиот
реон на Ново Село. По силниот притисок на германските
единици на 18 септември, Четвртата бригада и
Струмичкиот одред беа принудени да ја напуштат
Струмица и да се повлечат кон Огражден.
На 21 септември, кога неколкумина членови на
Околискиот комитет, поминаа во селата од Новоселска
општина, а по договор со командантот на Струмичкиот
одред Боро Поцков, тие во Ново Село побараа од
командантот на 48-от бугарски пешадиски полк, на 22
септември да тргне во напад на Струмица. Бугарскиот
командант се противеше под изговор дека немал
наредба за акција од својата команда.

--- надополнето: 22 мај 2012 во 22:00 ---

штипјанец'

Ако се зборува за геноцид, треба да има многу жртви. Колку Евреи точно убиле "Бугарите"? 5, 10
Заедно со Евреите од Вардарскиот дел на Македонија бугарските власти депортирале и Евреи од Тракија и од Егејска Македонија. Со ова вкупниот број на депортирани Евреи во логорите на смртта од бугарските власти во текот на Втората светска војна изнесува околу 11.400

Концентрациониот логор Треблинка, местото каде се егзекутирани сите македонски Евреи
Сите Евреи од Македонија биле депортирани во логорот Треблинка во Полска, каде што биле задушени во гасни комори. Од Треблинка не се вратил никој. Не останал ниту еден сведок да прераскаже за стравотиите на уништувањето на еврејското население од Македонија. Документите се единствените сведоци за докажувањето на судбината на Евреите во Македонија.
Според проценките, во Треблинка се убиени околу 900.000 луѓе, од кои над 750.000 Евреи. Жртвите на холокаустот во тој логор, лоциран 100 километри североисточно од Варшава, биле убивани во периодот од јули 1942 до октомври 1943 година.

До 10 ли знаеш да броиш?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711
Лага. Ниту еден од овие Евреи не бил убиен од Бугарин.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Можеби директно не убиле ама биле доста гадни со нив ... јас знам од дедоми што ми кажувал они живееле тогаш блиску до еврејското маало и ги познавал од евреите гадно ги дробеле тоа е дефинитивно од 2ра рака знам : ... може не било нивна желба тоа е нели на Хитлер идеологијата ама сепак

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
акција, Бугари - Евреи
1. собирање,апсење од постела
2. носење,приведување во монополот
3. затварање,чување една недела
4. товарање.качување во возови
5. транспортирање со железница
6. предавање на „џелатите“

1-6 = дело на Бугари

јас ќе те соберам од постела, ќе те затворам неколку дена, ќе те чувам и
потоа само ќе те однесам и предадам на некој гладни мечки да те лапнат .
Ама нели јас не сум те убил,кога ќе праша ИСТОРИЈАТА,јас сум си чист.

Член од
22 април 2012
Мислења
146
Поени од реакции
20
Мислам дека веке има тема Бугариа призна вина за македоснките евреи, Анчо префрли таму, се пак тука за друго става впрос. Но е ето на твоите питаниа

акција, Бугари - Евреи
1. собирање по искане на Германија и след отказ на Англиа и Америка да ги префрлат во Палестина, апсење од постела с много ус'рдната помошт на местното население, което не само не помогнало на своите сограгани, ами посочвали евреиските домове на полицијата
2. носење,приведување во монополот - без да има един убит евреин или македонски борец против геноцида
3. затварање,чување една недела през което време местни луге веке ги окупирали куките на евреите и дуканите
4. товарање.качување во возови - согласен
5. транспортирање со железница - согласен
6. предавање на „џелатите“(германците, ама зошту се боите да говорите отворено за вистинските убиици ?) - согласен

1-6 = дело на Бугари по искане на Германија.

Ти шо не кажеш нешто за тиа питаниа
1. Има ли един доказ, да е Бугариа по своја инициатива уфатила и предала евреите или целата работа почва после искането на Германија?
2. Има ли опити на Бугариа да спаси сите евреи и бугарски, и грчки и југославски (евреите от МК са описани като жертви от југославија, да ме извините сите)
3. Има ли широка кампанија во Бг, довела до спасуване на 50 000 евреи?
4. Има ли барем един човек, които во Скопие или негде во МК да е дигнал глас за спасуване на евреите ?
5. Имало ли е немски официри, кои су пратили тиа ствари от 1-6 кои си навел и има ли случаи, во кои немски војници су сменили бугарските воиници, кои одбили заповед да товарат евреите?
6. Зошто на пероните на гарата во Скопие евреите преди да ги качат на воза, певали бугарскиот химн?
Нали татко ти е бил борац, питаи зошто нема един опит, се пак 1943 са били сила борците веке, да спасат евреите? Питаи, зошто тренерот на Вардар го спасил пак бугарски офицер, а не македонски патриот.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
не ли гледаш-читаш,тоа тој „вашиот“ штипски го бараше, а за тоа
со Евреите доста кажавме, јас напишав неколку сихови од таа
жалосна поема, и ти ги претвори во сценарио за драма
Гледам те бива по документите и судските одлуки и пресуди.
Дај и за овој случај нешто поконкретно,обвиненија и зошто и сл.
...........
бугарските зверства врз Македонскиот отпор
Ноќта меѓу(секогаш е ноќ за вакви храбри дела) 20 и 21 јануари 1943 година
во централниот затвор во Скопје,бугарските фашистички слуги-џелати
ги обесија Македонските синови борци за национална слобода на својот
народ и борци за слобода на својата татковина М А К Е Д О Н Ј А.

Благоја Давков
Герас Цунев
Јован Басаров
............
сведоци на ова убиство се другите затвореници од ќелиите
а со исти идеали меѓу кој и Раде Бурчевски сведокот од „Пуста Кула“
Јас ова само од „белетристика“- а ти дај оригинал историски факти
во кој ќе ги прочитаме и последните зборови на овие наши ХЕРОИ.

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
НИТУ ХИТЛЕР НЕ УБИЛ НИ ЕДЕН ЕВРЕИН! ДУРИ НЕ УБИЛ НИ НЕКОЈ ДРУГ ЧОВЕК (освен, наводно, себе си).

Тоа за него го правеле другите...

Член од
22 април 2012
Мислења
146
Поени од реакции
20
не ли гледаш-читаш,тоа тој „вашиот“ штипски го бараше, а за тоа
со Евреите доста кажавме, јас напишав неколку сихови од таа
жалосна поема, и ти ги претвори во сценарио за драма
Гледам те бива по документите и судските одлуки и пресуди.
Дај и за овој случај нешто поконкретно,обвиненија и зошто и сл.
...........
бугарските зверства врз Македонскиот отпор
Ноќта меѓу(секогаш е ноќ за вакви храбри дела) 20 и 21 јануари 1943 година
во централниот затвор во Скопје,бугарските фашистички слуги-џелати
ги обесија Македонските синови борци за национална слобода на својот
народ и борци за слобода на својата татковина М А К Е Д О Н Ј А.

Благоја Давков
Герас Цунев
Јован Басаров
............
сведоци на ова убиство се другите затвореници од ќелиите
а со исти идеали меѓу кој и Раде Бурчевски сведокот од „Пуста Кула“
Јас ова само од „белетристика“- а ти дај оригинал историски факти
во кој ќе ги прочитаме и последните зборови на овие наши ХЕРОИ.
Значи отиваш во архивата на МАНУ, сите судски ги имате таму, и за тиа повтарам судени за комунистичка соработка луге го имаш. Па аз ти давам оригинали, които може да проверите сите сами и то во Македонија, ти пак - белетристика. Не става вака.
--- надополнето: 23 мај 2012 во 12:30 ---
НИТУ ХИТЛЕР НЕ УБИЛ НИ ЕДЕН ЕВРЕИН! ДУРИ НЕ УБИЛ НИ НЕКОЈ ДРУГ ЧОВЕК (освен, наводно, себе си).

ама многу немци, унгарци, аустрианци, полјаци су били директно замесени, а бугари нема. Евреите има право да плјукат кон Бугариа, полно и неотменно, ама тиа дека само са седели во молк и даже се радвали на ставаштото (имало и вакви) - немат право. Во Скопие 99% са от втората група (говорим за 1943-1944).

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
711

Хитлер е да наредбата за убивањето им. Бугарите ли дале наредбата за убивањето на Евреите од Македонија и Тракија? Или Бугарите од "Стара Бугарија" правеле простести за спасувањето на Евреите?
--- надополнето: 23 мај 2012 во 13:13 ---
акција, Бугари - Евреи
1. собирање,апсење од постела
2. носење,приведување во монополот
3. затварање,чување една недела
4. товарање.качување во возови
5. транспортирање со железница
6. предавање на „џелатите“

1-6 = дело на Бугари

јас ќе те соберам од постела, ќе те затворам неколку дена, ќе те чувам и
потоа само ќе те однесам и предадам на некој гладни мечки да те лапнат .
Ама нели јас не сум те убил,кога ќе праша ИСТОРИЈАТА,јас сум си чист.
Ако ти си полицаец и добил наредба да прибереш некој човек, да го затвориш во килиja и потоа да го транспортираш на некое место, ти ли си виновен, дека на тоа место тој човек е убиен?

Евреите од Тракија и Македонија не биле бугарски поданици и Царство Бугарија е немало никакви права над нив.

Член од
26 март 2005
Мислења
237
Поени од реакции
94
Мислам дека веке има тема Бугариа призна вина за македоснките евреи, Анчо префрли таму, се пак тука за друго става впрос. Но е ето на твоите питаниа

акција, Бугари - Евреи
1. собирање по искане на Германија и след отказ на Англиа и Америка да ги префрлат во Палестина, апсење од постела с много ус'рдната помошт на местното население, което не само не помогнало на своите сограгани, ами посочвали евреиските домове на полицијата
2. носење,приведување во монополот - без да има един убит евреин или македонски борец против геноцида
3. затварање,чување една недела през което време местни луге веке ги окупирали куките на евреите и дуканите
4. товарање.качување во возови - согласен
5. транспортирање со железница - согласен
6. предавање на „џелатите“(германците, ама зошту се боите да говорите отворено за вистинските убиици ?) - согласен

1-6 = дело на Бугари по искане на Германија.

Ти шо не кажеш нешто за тиа питаниа
1. Има ли един доказ, да е Бугариа по своја инициатива уфатила и предала евреите или целата работа почва после искането на Германија?
2. Има ли опити на Бугариа да спаси сите евреи и бугарски, и грчки и југославски (евреите от МК са описани като жертви от југославија, да ме извините сите)
3. Има ли широка кампанија во Бг, довела до спасуване на 50 000 евреи?
4. Има ли барем един човек, които во Скопие или негде во МК да е дигнал глас за спасуване на евреите ?
5. Имало ли е немски официри, кои су пратили тиа ствари от 1-6 кои си навел и има ли случаи, во кои немски војници су сменили бугарските воиници, кои одбили заповед да товарат евреите?
6. Зошто на пероните на гарата во Скопие евреите преди да ги качат на воза, певали бугарскиот химн?
Нали татко ти е бил борац, питаи зошто нема един опит, се пак 1943 са били сила борците веке, да спасат евреите? Питаи, зошто тренерот на Вардар го спасил пак бугарски офицер, а не македонски патриот.
Има доказ - Бугарија примила “Закон за заштита на нација“ на 23 јануари 1941 година а стапила во сојуз со силите на оската на 1 март 1941, демек вие сте почнале да ги бркате евреите без каков било притисок однадвор, за да се правдате сега во германците. Целата работа почнува со појавата на бугарскиот фашизам како политика уште од дваесетите години, Така што вие сте виновни и не се правдај се друг !

Дело на Бугари по желба на самите Бугари. Соучеството во убиство е толку виновно колку и самото убиство.
--- надополнето: 23 мај 2012 во 17:42 ---
Хитлер е да наредбата за убивањето им. Бугарите ли дале наредбата за убивањето на Евреите од Македонија и Тракија? Или Бугарите од "Стара Бугарија" правеле простести за спасувањето на Евреите?
--- надополнето: 23 мај 2012 во 13:13 ---

Ако ти си полицаец и добил наредба да прибереш некој човек, да го затвориш во килиja и потоа да го транспортираш на некое место, ти ли си виновен, дека на тоа место тој човек е убиен?

Евреите од Тракија и Македонија не биле бугарски поданици и Царство Бугарија е немало никакви права над нив.
Евреите од Македонија не биле бугарски државјани зашто Бугарија донела закон со кој тоа било ЗАБРАНЕТО !!! Никој не ви е крив за тоа. Никој ! И штом сте имале право да одлучите дали тие луѓе ќе бидат бугарски државјани или не, значи сте уживале полно право над нив. Со тоа вие сте и го решиле прашањето - да живеат ли евреите од Македонија или да умрат. ВИНОВНИ сте. Нема бегање !

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Има доказ - Бугарија примила “Закон за заштита на нација“ на 23 јануари 1941 година а стапила во сојуз со силите на оската на 1 март 1941, демек вие сте почнале да ги бркате евреите без каков било притисок однадвор, за да се правдате сега во германците. Целата работа почнува со појавата на бугарскиот фашизам како политика уште од дваесетите години, Така што вие сте виновни и не се правдај се друг !

Дело на Бугари по желба на самите Бугари. Соучеството во убиство е толку виновно колку и самото убиство.
Интересно каде сме ги бркали(пази некои овде зборуват за геноцид). Интеесно ми е да ни кажеш за бугарскиот фашизам малце повеке. Партиите кои са на власт, кои фашистички партии са во влада, собрание... па да видим дали имало вакво нешто.
Евреите од Македонија не биле бугарски државјани зашто Бугарија донела закон со кој тоа било ЗАБРАНЕТО !!! Никој не ви е крив за тоа. Никој ! И штом сте имале право да одлучите дали тие луѓе ќе бидат бугарски државјани или не, значи сте уживале полно право над нив. Со тоа вие сте и го решиле прашањето - да живеат ли евреите од Македонија или да умрат. ВИНОВНИ сте. Нема бегање !
Бугариja не им е дала државенство зарад закона и тоа е факт, но това не е гревот на бугараската држава. Интересно ми е денес кога одлочуваме на кого да дадем државенство ,дали уживаме полно право за лугето от днешна РМ? Тоа што го зборуваш е повеке от смешно.
Да видим и што пишува во "Историja на македонскиот народ" от 1988.

Kajgana Shop

На врв Bottom