Хип хоп културата во Македонија

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
^^ ^ ^ ^ ^
Ова ми е најтрагично :facepalm:
Songwriters: Jovan Jovanov/ Stefan Marinkovic - Che/ Ivan Jovanov/ Marko Marinkovik - Slatkaristika

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.315
Поени од реакции
21.511
Еве некои стари траки од Дудо, решив да ги upload-ирам кај мене на канал. Сите се снимани пред 6-7 години. Ги нема на друго место, стари траки се. Деновиве очекувајте и доста други траки кои не се објавени на YouTube (стари траки), но вредат да ги има.

http://www.youtube.com/watch?v=fCYoi4gNuK0

http://www.youtube.com/watch?v=CPrtMG7MFZM

http://www.youtube.com/watch?v=YkFHsGdJ7SE

http://www.youtube.com/watch?v=1mBWg9C3i1c

http://www.youtube.com/watch?v=mQVbvaP0ieA

Нека има и нека се шири рапот. ;)

Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.734
Поени од реакции
9.477
Од аспект на приказна и текст стварно добро. Можеби комерцијално издание, ама приказна топ што е и доста реална слика барем кај нас. А битот не ми се свиѓа воопшто. Зошто се замара со тој ЈЈ кога до него ги има Че и Скит кои се едно 100 пати продукциски подобри од овај, стварно не можам да разберам.

Слаткар има талент од аспект на лирика, но со вакви лејм битови стварно ја намалува својата креативност.

Towelie

теХАЦЕ
Член од
26 јуни 2011
Мислења
307
Поени од реакции
254
Не брат, МОРА на таков бит да пее... под контрола е на ЈЈ.. текстот е реална вистина, ама лоша реализација, и рефренот е ....

Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.734
Поени од реакции
9.477
Не брат, МОРА на таков бит да пее... под контрола е на ЈЈ.. текстот е реална вистина, ама лоша реализација, и рефренот е ....
Па тоа зборувам...ЈЈ ја лимитира креативноста на Слаткар со тие битови со кои уште еднаш покажа дека нема никаква дарба за добар бит иако има мега-студио и се така натаму. Сеуште не го разбирам искрено, кога во Токсикологија го има Скит кој сите знаеме каков бит може да скува, тој се замара сеуште со ЈЈ.

Towelie

теХАЦЕ
Член од
26 јуни 2011
Мислења
307
Поени од реакции
254
Абе си има потпишано он, плус се има со Џака, а Џака има многу добра креативност..

--------------------------

Брус ги прави најдобрите битови на Балканот... нема промашај..

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Абе си има потпишано он, плус се има со Џака, а Џака има многу добра креативност..

--------------------------

Брус ги прави најдобрите битови на Балканот... нема промашај..
Deka e stvarno dobar producent, E. Ali deka gi pravi najdobrite bitovi, toa e relativna rabota.Oti i Ago iskaruva dobri bitovi, i Vali iskaruva dobri bitovi, i Skit iskaruva dobri bitovi i Fundament i dr dr dr.Ali ne brkaj potencijal i vozmoznosti so dela vekje sozdadeni.Ima u nasta drzava momci sto pravat dobri bitovi. Mene ete MASTA od Srbija mi pravi 3 pati po dobri bitovi od Brus.Zatoa toa nesto e relativno osobeno pak i na balkanot.Ne zabravaj deka na balkanot se i Skill & Jose od Bugarija ili FM Jam od Bosna i nekoi drugi producenti od Hrvatska.
Taka da suma sumare drugo e da si potencijalno epten silna konkurencija na vrvni producenti a drugo e kontinuirano da imas fantasticen kvalitet ( koe po retko se slucuva). Brus e super duper producent ali ne i naj dobar na balkanot.Konkurencijata e epten golema na balkanot.Da mi kazese deka u USA e najdobar, kje ti poveruvav.Ali tuka na balkanot ima druga prikazna.Nie tuka na balkanot sme po dlaboko vo rapot odkolku koja bilo druga drzava vo svetot, zatoa tuka i ima mnogu vrela konkurencija osobeno koga stanuva zbor za producenti i kvalitetni producenti ;)

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
И кога брат со брат од иста екипа сега се кинат, младиве се умноболни, во тоа уживаат!!!

:cuc:

Член од
20 март 2008
Мислења
377
Поени од реакции
280
Deka e stvarno dobar producent, E. Ali deka gi pravi najdobrite bitovi, toa e relativna rabota.Oti i Ago iskaruva dobri bitovi, i Vali iskaruva dobri bitovi, i Skit iskaruva dobri bitovi i Fundament i dr dr dr.Ali ne brkaj potencijal i vozmoznosti so dela vekje sozdadeni.Ima u nasta drzava momci sto pravat dobri bitovi. Mene ete MASTA od Srbija mi pravi 3 pati po dobri bitovi od Brus.Zatoa toa nesto e relativno osobeno pak i na balkanot.Ne zabravaj deka na balkanot se i Skill & Jose od Bugarija ili FM Jam od Bosna i nekoi drugi producenti od Hrvatska.
Taka da suma sumare drugo e da si potencijalno epten silna konkurencija na vrvni producenti a drugo e kontinuirano da imas fantasticen kvalitet ( koe po retko se slucuva). Brus e super duper producent ali ne i naj dobar na balkanot.Konkurencijata e epten golema na balkanot.Da mi kazese deka u USA e najdobar, kje ti poveruvav.Ali tuka na balkanot ima druga prikazna.Nie tuka na balkanot sme po dlaboko vo rapot odkolku koja bilo druga drzava vo svetot, zatoa tuka i ima mnogu vrela konkurencija osobeno koga stanuva zbor za producenti i kvalitetni producenti ;)
Се е ок, само ова болдираново не ти требаше...
Како може на балканот да има подобри продуценти и да се подлабоко навлезени во рапот? - Кога рапот потекнува од USA.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.315
Поени од реакции
21.511
HAhahahha epa pogledni go dokumentarecot za magijata na edna kultura i vidi go strajk kolku e izguben tamu haha.Go nema Blazej ali za mene blazej e mnogu mnogu po dobar od strajk,
Не игра многу голема улога кој прв почнал да рецитира. Поважно е моментално кој до каде е дојден. И Аго почнал пред 25 год. да рецитира, но моментално има мнооогу артисти кои се далеку подобри и поталентирани за рап од него, а почнале многу подоцна.

Што се однесува до Страјк и Блажеј, има многу да се дискутира. Има премногу споредби за правење и многу за пишување. Сега ме мрзи да пишувам.

a Tonio San e MCto so naj dobaro potencijal.
Во Легијата или во цела македонска рап сцена?

Spored mene Blazej ako si go zeme Brus i da napravi 1 album po negov licen koncept bez vlijanie na ekipata kje naprave fantasticen album.Samo Blazej i Brus imat takov vkus za old school rap + i tonio san e dobar na takvi bitovi.Site drugi nekako mene mi otpagjat.Ne deka ne sedobri ali Brus i Blazej u kombina mozat da narpavat strasni proekti.No kako celo Legijata mene ne mi se svigat oti nemaat definirana koncepcija na stilot i produkcijata na stilot.
Како Легијата, немаат дефинирана концепција и продукција на стилот бидејќи се групација. Легијата е составена од 3 групи (Против Сите, СТР2, Green Out) и двајца соло артисти (Ронин и Кемп ОД). Сите со различен стил. Кога прават трака како Легијата, доаѓа до мешање на неколку различни стилови. И поради такво мешање на стилови, немаат како што викаш ти, дефинирана концепција и продукција на стилот.

@All
Upload-ирав нови траки на канал. Сите се стари траки од 2003/2004 и ги нема на YouTube, а се многу квалитетен рап.

SiGi - Premnogu Za Vas (feat. Skeet & Koma)
http://www.youtube.com/watch?v=oXXV8tpU4y4
(Сиги многу јако ја испука, како и секогаш. Инаку, овој Кома е од Исток Запад)

Ова се 4 траки од Тежок Удар. Незнам колку од вас слушнале за дечкиве (Џоле и Бамбус), не снимаат повеќе. Тракиве се од периодот 2003/2004/2005. Многу добри инструментали и продукција, флоу, текстови. Стил сличен како Исток Запад, СВП...

Тежок Удар - Пушти Ритам
http://www.youtube.com/watch?v=u_AeTaDE8wc

Тежок Удар - Што ќе Кажете
http://www.youtube.com/watch?v=FlaCXuDKC28

Тежок Удар - Животот во Рапот
http://www.youtube.com/watch?v=oPjzmgbOfrA

Тежок Удар - Тежок Удар
http://www.youtube.com/watch?v=QU6imoEhIGk

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Се е ок, само ова болдираново не ти требаше...
Како може на балканот да има подобри продуценти и да се подлабоко навлезени во рапот? - Кога рапот потекнува од USA.
Kazi mi dali vo momentov vo USA ima producenti koi imaat stil kako BRUS, MISTA 93, FUNDAMENT, VALI, MASTA (srbija) ?????NEMA ! ;) ... zatoa koga velam deka ako mi kazes deka u USA Brus e najdobar kje ti poveruvam ( bidejki nema da ima konkurencija i produktot koj toj kje go plasira e originalen ).No tuka na balkanot ima bate noooooogu nogu dobri producenti, nema sto da sporime za toa nesto, nogu ubavo znam sto tvrdam koga go tvrdam.
A toa deka rapo poteknuva od USA ne znaci deka vo Japonija nema fantasticni producenti.Ete zemi go za primer DJ Krush.Vo ranite devedeseti DJ Krush ne e prifaten kako fundamentalen del na Hip Hop kulturata na globalno nivo oti amerikanskite producenti mu bile ljubomorni deka e od zoltata rasa a pravi bitovi ebati mokjnite.Taka da uopste nema veza toa dali si od amerika za da imas originalen stil i da imas potencijal da pravis kvaliteten rap.I crncite i belcite i zoltite se homo sapiens, znaci deka site mozeme da stigneme do edno isto nivo na idei i kreativnost.

Не игра многу голема улога кој прв почнал да рецитира. Поважно е моментално кој до каде е дојден. И Аго почнал пред 25 год. да рецитира, но моментално има мнооогу артисти кои се далеку подобри и поталентирани за рап од него, а почнале многу подоцна.
I jas ne velam deka ima vrska koj prv pocnal, duri i ne znam a i ne e ni vazno.Velam deka bolje mi e mene Blazej, a i vokalot mu e po dinamicen dodeka strajk ne mi se sviga kako recitira ne deka loso ili ne precizno recitira, prosto mene ne mi se sviga kako recitira.

Во Легијата или во цела македонска рап сцена?
I vo dvete e naj potencijalnoto MC.Ne znam koj kur ne naprave eden album kako Cvetot na Svetot.

Како Легијата, немаат дефинирана концепција и продукција на стилот бидејќи се групација. Легијата е составена од 3 групи (Против Сите, СТР2, Green Out) и двајца соло артисти (Ронин и Кемп ОД). Сите со различен стил. Кога прават трака како Легијата, доаѓа до мешање на неколку различни стилови. И поради такво мешање на стилови, немаат како што викаш ти, дефинирана концепција и продукција на стилот.
Da.Za toa istoto zboruvam i jas.Zatoa i mi e glupo deka nemaat stil kakov sto moze da imat.Vaka stilot im e multikolor.

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Го заборави Кискинов. И дечкото од Зад Аголот (му го заборавив името)
Abe ima nogu producenti sto imat potencijal.Toa e fakt.Ne mozam site da gi izredam ali gi kazav tie sto mene mi se u glava i sum im go analiziral stilot i mi se dopagja sushtinata i lojalnosta na stilot koi sami si ja kreirat.Brus si e Funk Fu vo sekoj aspekt.Fundament si e originalen od sekade.Vali isto taka si e dosleden na stilot i jas isto taka i drugi momci.No fakt e deka imame na balkanot fantasticni producenti poradi koe onkurencijata e mnogu golema i zatoa nema nikogas da ima NAJ dobar bit mejker na balkanot oti sekoj sto ima ptencijal vo sekoe vreme moze da izbace nekoja bombasticna traka.Pozz

Kajgana Shop

На врв Bottom