Пушењето - зависност или навика?

• Креатор на темата Креатор на темата mUv@ ThE DoGg
  • Време на започнување Време на започнување
Најголем недостаток кога не се има запалено цигаре подолго време е во раката доколку имаш што да правиш со рацете не ти требаат цигари.
П.С. Пушам 5 години

Би рекла навика.. но шознам има удел и зависноста овде.. пушам веке 7 год... 7 месеци непушев и сеа пак почнав..но да напоменам бев трудна коа ги откажав :toe:

Пушеф еден подолг период , сега се откажав и немам запалено месец ипол цигара :) Браво за мене :)

Пушеф еден подолг период , сега се откажав и немам запалено месец ипол цигара :) Браво за мене :)

Браво за тебе ако не запалиш цигара до крајот на твојот живот.

Никогаш не сум ни помислил да пушим зашто многу ми смета димот. Инаку според реакциите на моите другари, сепак пушењето е зависност. Да беше навика ептен лесно ќе можеше да се одвикнеш

zavisna navika :)

stoznam se otkazav pred 6 dena ( posle 10 , 11 godini pusenje ) 100 pati se imam "probano" ama ovoj pat ke bidam "pouporen" se nadevam dolgo - dolgo :)

pozZ

Па најверојатно е зависна навика ..:) ,но незнам точно што е и како е пошто не пушам..:nenene:

Пушењето е само лоша и штетна НАВИКА !
Пред точно 5 години ги фрлив цигарите и замислете: не кризирав, не ме врзуваа со ланци, не бев на метадонска терапија... Зависноста е веројатно во нашите глави, нешто како изговор пред себе и другите дека неможам да ги откажам никако, колку и да сакам...Дрн, дрн јариња... Мој познаник успеа да ги откаже цигарите после 35 години активен пушачки стаж и тоа верувале или не, пушеше по 5-6 кутии дневно !!! А ги откажа без проблеми, ниту му сметаа ниту некој му рекол дека мора да ги откаже...Едноставно направил математика колку пари изгорел за 35 години имајќи предвид дека пред да ги откаже пушеше 5-6 кутии цигари кои чинеа по само 30 денари, а тоа се просечно по 4500 денари месечно или 54000 годишно или поточно 1 890 000 денари (30 731 Евра ) за 35 години пушачки стаж. Еден стан ! Еба ти цигарите :toe: .

Пушењето не ни навика ни зависност него е срање.Ја ни сум пушел ни ке пушам.:kickbox:(тој од лево е пушач)

Навика е. Јас умеам да ги контролирам. Свесен сум дека е навика и можам и цела недела да не запалам ниту една цигара, а веќе 8 години кај шо мавам по пакета денот. Рекордот ми е 6 месеци ниту еден дим да не вдишам, ниту да запалам, ама сексот беше предобар :) хехехехехе

Иначе 100-ти пост ми е ова. Добивам некое честитање? :pos2:

Што мислите..дали навистина сме зависни од цигарите?Дали може да се намали бројот на дневно испушени цигари и како?Дали има некој на кого цигарите му го нарушиле апетитот како мене..Јас лично пред две години ослабев 10 кила за два месеци и се си мислам дека беше резултат на големиот број испушени цигари кои до ден денес ми го намалуваат апетитот.Дали кога сте во друштво можете да ги игнорирате оние кои околу вас пушат и да дадете негативен одговор на прашањето-Ајде да палиме по една,доколку од дома сте решиле-ќе ги намалам и нема да палам на секои 10 минути...?

Сум кажувал да,ама ете,пак сум палел.
Инаку да,мене ми намалуваат апетит,незнам зошто.

Што мислите..дали навистина сме зависни од цигарите?Дали може да се намали бројот на дневно испушени цигари и како?Дали има некој на кого цигарите му го нарушиле апетитот како мене..Јас лично пред две години ослабев 10 кила за два месеци и се си мислам дека беше резултат на големиот број испушени цигари кои до ден денес ми го намалуваат апетитот.Дали кога сте во друштво можете да ги игнорирате оние кои околу вас пушат и да дадете негативен одговор на прашањето-Ајде да палиме по една,доколку од дома сте решиле-ќе ги намалам и нема да палам на секои 10 минути...?
Темава постоеше, затоа ја споив со твојата.

Цигарите се дефинитивно навика. Бар кај мене беше така, зошто веќе година ипол не пушам. Првите 2 недели беа нервозни, ама потоа едноставно ти се менуваат животните навики и забораваш дека воопшто си пушел. Сега немам никаква потреба да запалам цигара, иако во првите неколку месеци секогаш кога ќе се напиев пиво ми се враќаше желбата. Цигари или се откажуваат, или се пушат. Тоа со „намалувањето“ не функционира.

Тоа со апетитот е индивидуално и зависи од човекот. Јас не осетив никаква промена ни кога почнав, ни кога престанав да пушам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom