Водни желки

Член од
3 март 2009
Мислења
601
Поени од реакции
178
Да, тие пластичните садови со палмичка во средина се поскапи, а аквариумчињата се поевтини.
А и многу покомотно ќе се осеќа желчето во 25 / 30 литарско аквариумче отколку во такво пластично садче со палмичка во средина.

Јас би забранила да се продаваат такви пластични садови бидејќи тие се направени само за профит.
Таквите пластични садови се мачилиште за желчињата.
Секое желче има потреба од пливање и потребно е да има доволна количина на вода за да може желчето комотно да плива.
Да, па јас не се разбирав тогаш и така земав. Ама сега желчето ми е веќе пораснато и му купив уште пред година дена голем аквариум. Т.е. не е стаклен аквариум туку пластичен. Али врши работа. И голем е доста. Има место за шеткање и пливкање :)

Член од
10 февруари 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
Зависи од кој Пет шоп си го зела, некои имаат повисоки, а некои пониски цени.
Јас пред 6 - 7 месеци зедов 26 литарско аквариумче за 300 денари од Амазон.
Стаклен е овој аквариум? И ако можеш да споделиш кај точно се наоѓа Амазон? :)

L

Lu

Гостин
Епа нормално дека е стаклен, сите аквариуми се стаклени :)
Амазон се наоѓа позади Грчка амбасада, а исто така има Амазон и кај Млечен ресторан и во Аеродром.
Аквариуми се продаваат во секој пет шоп, можеш во било кој пет шоп да купиш аквариум, немора специјално од Амазон да зимаш.

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Планирам желче да земам,па дали може да го чувам од оние куглите за караши шо се 5 литарските??? онака вода да му наполнам длабока и камен голем за да може да си седи и на површината?? оти немам услови за аквариум да му правам а оние пластичните шо се многу ми се глупи! онака во куглата барем ќе може да плива намира да кружи и во длабоко да е!

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Планирам желче да земам,па дали може да го чувам од оние куглите за караши шо се 5 литарските??? онака вода да му наполнам длабока и камен голем за да може да си седи и на површината?? оти немам услови за аквариум да му правам а оние пластичните шо се многу ми се глупи! онака во куглата барем ќе може да плива намира да кружи и во длабоко да е!
Тебе да те стават во соба, ќе живееш?

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Тебе да те стават во соба, ќе живееш?
па не,ама не им е ништо посебно и во пет шоповите каде еден рој ги чуваат на мал простор,а јас немам посебен аквариум за желка па затоа прашувам.инаку куглата е таман голема белки ќе може да се снајде

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
па не,ама не им е ништо посебно и во пет шоповите каде еден рој ги чуваат на мал простор,а јас немам посебен аквариум за желка па затоа прашувам.инаку куглата е таман голема белки ќе може да се снајде
Епа пробај стави го во кугла.

L

Lu

Гостин
Па нормално дека во пет шоповите ги чуваат цел куп во мал простор бидејќи се за продавање и гледаат да си направат бизнис и да си заработат и не им е гајле за условите во кои што ги чуваат животните.

А ти како сопственик кој што ќе го купи животинчето од пет шоп си должен да му ги обезбедиш потребните услови за здрав и нормален живот.
Но бидејќи ти ги немаш потребните услови за да чуваш водно желче, јас најдобронамерно ти препорачувам да не земаш водно желче бидејќи само ќе се мачи во куглата и нема да ги има потребните услови за здрав и нормален живот.
Водните желчиња не се чуваат во кугла (ниту рибите нетреба да се чуваат во кугла, али тоа е веќе друга тема) водните желки се чуваат во голем аквариум, убаво уреден со камења и дрва и со голема количина на вода за да можат комотно да пливаат.
Такада бидејќи немаш услови да чуваш водно желче ти препорачувам да не земаш бидејќи ќе се мачи во куглата.

V

Vollstandig

Гостин
Tи правиш, ко во војска му давале риби за јадење, и некој шо не јадел свинско си прашал: “Да не е свинска рибава“?

Желката брзо расти, и ако ја почуваш внатре валјда ќе треба да ја кршиш куглата за да излези.Најмногу сакаат простор желките иначе,џабе ти е земањето само ќе хибернира ако нема место да се растрча, УВ ламба да се печи на суво, и нормално храна. Чував желки порано, имав направено голем терариум, кој во средината беше со вода, а странично со стакла направено сув дел полн со земја и насадено трева, од далеку изгледаше како ливада со езеро на сред неа. Живееја некое време, додека не влегов еден ден в соба (а ме немаше 3 дена) и не ме мавна гаднас миризба. Премногу валкаат, премногу смрдат, како и секој рептил пренесуваат салмонела, сака хигиена и многу чистење. Со исхрана се деликатни, ја им купував 1 кило мали рипчина од рибарница, 50-60 денари се просек, сецкани и по 2-3 парчиња дневно добиваа, замрзнати ракчиња сецкани, по некој црв дождовен се основна храна за нив. После 2-3 дена посна храна им се дава од тие глупите смоки и сушени ракчиња. Трева некој што има пловечка од аквариум добро е да се земи од неа, ја јадат ненормално, цела ќе ја испасат за 2 минути.
Кој ќе чува да знај предвреме ќе си ја земи белјата. Желка препорачувам најубаво да си ја чувате во двор, ако имате дворно езеро.Едино што ќе треба да и ставите греач во зима, или да ја преместите во некој терариум за хибернација. Напролет, пак во езерото.

L

Lu

Гостин
Избришав 3 оф-топик пораки од Hiperaktiv и sphinx
Темава е за Водни желки, а не за тоа дали Карасите треба да се чуваат во Кугла.
Во форумов Животни има подфорум за Акваристика и таму слободно можете да дискутирате за Карасите и Куглите :)

Kapince

Cameleon
Член од
14 мај 2012
Мислења
45
Поени од реакции
36
Јас чував две желчиња. Едната ја имав 2 ипол години и ми умре, а другата само неколку месеци и ми умре :(. многуууууу и до ден денес ми е криво зашо неможев да сватам кај ми беше грешката...а тоа ми е едно од најомилените миленичиња.:notworthy:

V

Vollstandig

Гостин
Јас чував две желчиња. Едната ја имав 2 ипол години и ми умре, а другата само неколку месеци и ми умре :(. многуууууу и до ден денес ми е криво зашо неможев да сватам кај ми беше грешката...а тоа ми е едно од најомилените миленичиња.:notworthy:
Тешки се за одгледување ако сакаш веќе на правилниот начин.Обично преживуваат во аквариум со поголеми димензии подолго време некоја година, али сепак желката сама по себе треба да знаеш дека како и секој рептил салмонела пренесува, и доста инфекции можеш да добиеш. Миризбата низ дома тие гратис,а нејзиното мачење е пресудно од самото раѓање на желката.
Ја би ти препорачал, ако имаш двор да направиш дворно езерце со добра филтрација и поголемко, па така да оставиш желки на природен начин да растат, што према мене изгледа многу, многу поубаво за разлика од гњавењето во аквариум. Се надевам не си ги чувал/а во пластичен сад со палмичка, а доколку да, незнам зошто воопшто пишуваш на темата.

Kapince

Cameleon
Член од
14 мај 2012
Мислења
45
Поени од реакции
36
Тешки се за одгледување ако сакаш веќе на правилниот начин.Обично преживуваат во аквариум со поголеми димензии подолго време некоја година, али сепак желката сама по себе треба да знаеш дека како и секој рептил салмонела пренесува, и доста инфекции можеш да добиеш. Миризбата низ дома тие гратис,а нејзиното мачење е пресудно од самото раѓање на желката.
Ја би ти препорачал, ако имаш двор да направиш дворно езерце со добра филтрација и поголемко, па така да оставиш желки на природен начин да растат, што према мене изгледа многу, многу поубаво за разлика од гњавењето во аквариум. Се надевам не си ги чувал/а во пластичен сад со палмичка, а доколку да, незнам зошто воопшто пишуваш на темата.
не ги чував во пластичен сад нормално, ги чував една по една....со пауза од некоја година. Баш и на нет гледав од што би можело да умрат(ја си увртев у глава дека од осаменост може да ми умрела, пошо сите ми викаа да и купам уше една желка за друштво).
А садот не беше баш и некоја големина (не беше ни мал)...нешто ги мачело...за првата претпоставував да не е храната зашто и ја сменив на 1 месец пред да се деси тоа. Како и да е...предлогот твој за надвор у двор да направам базенче повеќе ми се допаѓа, но за сега ке мирувам...некако "ме исфрустира" ова што се деси така. У секој случај ...желчињата ми останувааат како едни од омилените миленичиња.

Hiperaktiv

Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
не ги чував во пластичен сад нормално, ги чував една по една....со пауза од некоја година. Баш и на нет гледав од што би можело да умрат(ја си увртев у глава дека од осаменост може да ми умрела, пошо сите ми викаа да и купам уше една желка за друштво).
А садот не беше баш и некоја големина (не беше ни мал)...нешто ги мачело...за првата претпоставував да не е храната зашто и ја сменив на 1 месец пред да се деси тоа. Како и да е...предлогот твој за надвор у двор да направам базенче повеќе ми се допаѓа, но за сега ке мирувам...некако "ме исфрустира" ова што се деси така. У секој случај ...желчињата ми останувааат како едни од омилените миленичиња.
Направи езерце ...
јас сум во преговори во дворот да направиме имаме малку место онака со камења да заградиме тревичка околу него и барем во големина и длабочина од еден леѓен да ми направат и кога снемува вода да долевам и да чувам 2 желчиња таму а зимно време ќе ги чувам во леѓен внатре инаку можат да издржат на температура до 0 т.е се додека водата не почне да мрзне така да надвор до ноември абер ќе немаат само може некоја мачка да им пресуди ...
Инаку еден другар од Берово чуваше една желка 6-7 години ама многу порасна и неможеше да се чува веќе и ја пушти тој во езерото сеега после 5-6 години главна сензација е таму во езерото една и единствена желка и многу голема!

Kapince

Cameleon
Член од
14 мај 2012
Мислења
45
Поени од реакции
36
Направи езерце ...
јас сум во преговори во дворот да направиме имаме малку место онака со камења да заградиме тревичка околу него и барем во големина и длабочина од еден леѓен да ми направат и кога снемува вода да долевам и да чувам 2 желчиња таму а зимно време ќе ги чувам во леѓен внатре инаку можат да издржат на температура до 0 т.е се додека водата не почне да мрзне така да надвор до ноември абер ќе немаат само може некоја мачка да им пресуди ...
Инаку еден другар од Берово чуваше една желка 6-7 години ама многу порасна и неможеше да се чува веќе и ја пушти тој во езерото сеега после 5-6 години главна сензација е таму во езерото една и единствена желка и многу голема!
Дада растат многу големи...мене и трета желка ми поклонија (све за поклон ги добивав желчињата) и таа беше баш голема...мислам дека 3 и нешо години беше стара. Знам сестра ми ја хранела нешо (или сакала да ја погали), па коа и го гризнала прстот хахахах цела недела ми збореше (т.е. ми кукаше де :D). Таа немаше шанси да ја чувам...као шо ми ја поклони бившиот ... у аквариум му ја вратив за месец ипол. Знам дека сега он уше ја има у огромен аквариум и таква луда си е...па се качувала на тие едни стаклени моменти што и ги дадов ја за у аквариумот и се фрлала у вода хахххаа. Еднаш као шо ја држел у рука ... (има он кане корсо - куче), поминување кучево, ја лизнуе овааа го вчопала за јазик...вика борба имавме. хахахха ја тегнам он тегне хахахах. Среќа попуштила лудава :D. ххаахха абе топ е да имаш желчиња ... само ти со базенчето малтретирање ке биде надвор внатре пред зима да ги преместуваш.

Kajgana Shop

На врв Bottom