Дечки ке има чистка на лето.
Како што пренесуваат медиумите списокот на Мурињо се состои од следниве играчи:
Голман: Тибо Куртоис(Челзи).
Одбрана: Ван дер Вил (Ајакс),Пишчек(Борусија Дортмунд), Тиаго Силва (Милан), Бранислав Иванович (Челзи), Томас Вермален (Арсенал), Андре Ираола (Атлетик Билбао).
Среден ред: Лукас Моура(Сантос), Хави Мартинез (Атлетик Билбао), Јан М'Виља(Лил), Аксел Вител(Бенфика), Лукас Биглиа(Андерлехт).
Напад: Љоренте(Атлетик Билбао), Фалкао(Атлетико Мадрид), Џеко(Манчестер Сити), Кавани( Наполи).
"Сакам Игуаин да остане, но доколку некој плати 150 милиони евра, тогаш може да замине. Значи ако некој дојде и ја плати клаузулата на играчот ние нема што да правиме. Јас сакам да остане, исто така и клубот и навијачите сакаат да остане. Постојат клаузули кои ги пореметуваат плановите. Доколку некој клуб понуди 1 евро помалку од 150 милиони евра, ние нема да го пуштиме, а ако платат 150 милиони, Гонзало е слободен. Игуаин е еден од најдобрите напаѓачи на светот", рече Мурињо за Игуаин
"Имаше добри натпревари, на некои беше и играч кој ги одлучуваше натпреварите, имаше натпревари во кој ниту јас, ниту тој не бевме задоволни. Кака секогаш беше спремен, не се повредуваше и тоа беше многу важно за нас. Неговото присуство во тимот оваа сезона беше позитивно", додаде Мурињо околу играта на Кака оваа сезона.
"Игуаин и Адан се мадридисти. Адан израсти тука како и Игуаин. Тие двајца Реал го имаат во срцето. Случајот со Игуаин е една работа додека амбициите на Адан да игра секоја недела се нормална работа. Адан е голман со голем потенцијал и тој е една квалитетна замена за Икер и според тоа ние сакаме да остане со нас. Адан работи секој ден феноменално. Кога е во игра тој брани одлично, сакаме да остане со нас, има голема иднина, тој е голем професионалец", рече Мурињо за Адан.
"Ситуацијата со Карваљо е тешка, го познаваме многу добро и знаеме како стојат работите. Тој не е млад играч кој може да прави што сака. Оваа сезона не играше затоа што Рамос и Пепе направија фантастична работа и одлично соработуваат. Ако Рики сака да остане, тој ќе остане, но доколку мисли дека треба да замине, тој е слободен. Тој е специјален играч во мојата кариера, бидејќи освојуваше титули со мене во Португалија, Англија и Шпанија, според тоа јас ќе му помогнам во се", рече "специјалниот" околу неговиот долгогодишен соработник Рикардо Карваљо.
"Ниту ни треба ниту сакаме нова екипа. Ни требаат 2 играчи да ја подобриме екипата, тие 2 засилувања ќе ги донесеме без притисок. Следната сезона е сезона која нема шанси да ја завршиме подобро од оваа. Да го подобриме нашето ниво на игра е невозможно, иако постојат луѓе кои мислат дека постои само еден начин на играње фудбал. Нема да го мениме нашиот стил на игра, но ке се потрудиме да направиме повеќе избор за другата сезона и да бидеме подобри", рече Мурињо околу засилувањата и наредната сезона
"Мораме да се смириме на псхичкото ниво затоа што ова игра е луда. Мораме следната сезона да освоиме 94 бодови за да бидеме шампиони и тоа ни е целта.
Оваа сезона беше многу добра и убава. Се подобривме, екипата беше одлична игравме секогаш на исто ниво. Срушивме рекорди кои беа многу тешки за достигнувања и освоивме титула која ни беше многу важна. Ла Лига не е таа која има возбудлива моменти, напорната работа која траеше 11 месеци не награди. Мислам дека нашите бројки се недостижни, но нашата наредна цел за наредната сезона е да ја освиоиме Ла Лига иако мислиме дека ќе биде многу тешко. Јас како тренер на екипата добив 9, но има играчи кои нивната оценка е 10", рече Мурињо за оваа сезоната
"Дојдовме до полуфинале две години pо ред. Од задните 24 утакмици изгубивме само 2. Што се однесува за Купот на Кралот, тоа што не отидовме понатаму не е резултат на лоша игра, игравме спектакуларно, но не ни дадоа да се пласираме во финалето", рече Мурињо во врска со Лигата на Шампиони и Купот на Кралот.