Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
5 декември 2010
Мислења
700
Поени од реакции
157
3MaxStart пакет со 1 ресивер

Брзина во рутер 12 / 768, спидтест: исклучен тв 10.5мб, уклучен тв 8.5мб

Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.725
Поени од реакции
9.449
Бев да го сменам во вторникот и ми рекоа за околу 3 дена ќе биде променет пакетот...Можам некаде да проверам дали е променет?

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.110
Поени од реакции
9.050
Брзина во рутер 12 / 768, за нет на спиедтест ми вади 7,2 до 7,5, другото е за телевизија.
Знаеш што, еве сега кај мене тестирам иде со 7,7Mbps со еден пуштен ресивер (исто и без ниеден ресивер уклучен), за разлика од сабајле кога идеше со нешто над 8Mbps. Ќе тестирам повторно касно вечерва или утре од сабајле кога е порастеретена мрежата. Секој пат кога тестирам вадам различни брзини...најверојатно гледаат турски серии луѓево моментално па ни јебат нет :LOL:

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Нешто прочитав дека Телеком тестирале 3 канали на сателит:
http://teve.ba/article/9040/tri-makedonska-kanala-na-astra-3b

Ќе мораат како во Хрватска да почнат за некоја година да нудат телевизија преку сателит, за да линиите им се слбоодни да пуштат повеќе интернет. Инаку еве сега веќе се осеќа недостатокот што го нуди протокот преку бакар. Неможе со 15-16 Мбпс максимум да пуштат телевизија за 2 ресивери па уште и HD канали, и плус интернет околу 10 Мбпс.
Повеќе ќе им се исплати да ја префрлат МаксТВ на сателит, отколку да поставуваат оптика низ цела Македонија со се руралните средини.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Затоа и не пуштаат повеќе HD канали поради проблеми во реоните со протокот преку бакар.

Bla4KRa1n

АДМИН
Член од
19 ноември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Повеќе ќе им се исплати да ја префрлат МаксТВ на сателит, отколку да поставуваат оптика низ цела Македонија со се руралните средини.
Батка оптика кога тогаш мора да стават насекаде зошто тоа е иднината. Потребно е малку да се посветат и во руралните средини да ги пуштат каблите.
--- надополнето: 11 мај 2012 во 21:22 ---
3MaxStart пакет со 1 ресивер

Брзина во рутер 12 / 768, спидтест: исклучен тв 10.5мб, уклучен тв 8.5мб
Плаќаш за 8 MB/s, a добиваш 10 MB/s, браво кој е како тебе. :)
Mоже да знаеме како ја извади оваа брзина? Сами ти ја пуштија или ти побара? Ти знаеш ли дека протокот е еден за интернет, а друг за телевизија и знаеш ли дека протокот за телевизија неможеш да го користиш за интернет додека протокот за интернет го користиш за телевизија посебно при гледање на HD канал. Значи немој и ти да јебеш... o_O

S

Sheldon Cooper

Гостин
Луѓе што е работава, на моменти многу страни не ми се отвараат (пр. fb, time.mk и други) и пишува server not found а други ми отвара. Баш во моментов Каjгана си jа отвара супер а некои други страни не. До интернетот е или до лаптопот?

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.477
Поени од реакции
3.287
Луѓе што е работава, на моменти многу страни не ми се отвараат (пр. fb, time.mk и други) и пишува server not found а други ми отвара. Баш во моментов Каjгана си jа отвара супер а некои други страни не. До интернетот е или до лаптопот?
Try Again кликни или Refresh и ќе ти отвори. Бар мене така ми праеше.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Try Again кликни или Refresh и ќе ти отвори. Бар мене така ми праеше.
5 пати refresh праам и неќе. По 5-6 минути кога ќе пробам пак отвара. Ако прави вака постоjано ќе им се jавам

Wizz.

TheBest
Член од
27 септември 2009
Мислења
262
Поени од реакции
69
5 пати refresh праам и неќе. По 5-6 минути кога ќе пробам пак отвара. Ако прави вака постоjано ќе им се jавам
И кај мене едно време праеше така. Стаи си Google DNS (8.8.8.8 и 8.8.4.4) кај побргу ќе се апдејтираат домените, постабилен ќе ти биде и неможе да ти блокираат страни. :)
--- надополнето: 11 мај 2012 во 22:02 ---
Плаќаш за 8 MB/s, a добиваш 10 MB/s, браво кој е како тебе. :)
Mоже да знаеме како ја извади оваа брзина? Сами ти ја пуштија или ти побара? Ти знаеш ли дека протокот е еден за интернет, а друг за телевизија и знаеш ли дека протокот за телевизија неможеш да го користиш за интернет додека протокот за интернет го користиш за телевизија посебно при гледање на HD канал. Значи немој и ти да јебеш... o_O
Ако намерно оставиле така, браво, али како што се лопови тешко. Да наместат конфигурација, после амин.

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.477
Поени од реакции
3.287
Jaви им се или пробај тоа Фантом што ти кажа, кај мене максимум 2 пати рефреш ќе напраев и ќе отвореше.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Jaви им се или пробај тоа Фантом што ти кажа, кај мене максимум 2 пати рефреш ќе напраев и ќе отвореше.
може малце помош околу тоа со DNSот? Каj треба да го впишам :S

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Исклучи/уклучи рутерот од струја.

А за DNS, може да ги пробаш тие погоре, ама најдобро е автоматски од Т-Хоум.
Еве на кој начин да ги смениш: http://windows.microsoft.com/en-us/windows7/Change-TCP-IP-settings

Член од
22 април 2011
Мислења
323
Поени од реакции
105
Внимание до тие што се на Call & Suft Start од 30 GB доколку не се мигрирани на новите пакети од иста цена 1200 денари да знаат ако не се префрлени и ако ги надминете тие 30 GB ќе ве скинат после 31-виот гигабајт мене така ме зезнаа инаку напишав погоре од кога мигрирав и сега до понеделник на желка нет ќе остана се додека не им појдам во централата да се разбера добро со нив.

Член од
8 септември 2011
Мислења
100
Поени од реакции
17
Немој да јебеш! 10.5 mb/s никогаш не вадиш со проток 12mb/s. Значи од тие 12 мега проток, дел е за телевизијата и ти неможеш да го користиш тој дел за интернет!!
Значи тие приказни се глупости, нема ограничување волку ти е за ТВ, волку ти е за НЕТ, да речеме имам пуштено 12 кај мене, е сеа ако пуштиш ти HD канал ти цеди минимум 6 MB, остало ти е за НЕТ, доколку не палиш ТВ ги имаш сите за НЕТ.
А дека не лажам еве ти спид тест па увери се, иначе торент без телевизори ми иде 1.2 MB, така да тоа е доказ...

Kajgana Shop

На врв Bottom