Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
22 април 2011
Мислења
323
Поени од реакции
105
Поднесено барање за миграција на 8 mbit/s на 2-ри мај одбиено истата ден после тоа пак прифатено истото после тоа во вторник во фаза на пред реализација и заглавува некаде во некоја дупка и утрово сум без брз интернет имам сега желка нет вози со 256/256...:eek: Барем да ми речеа за 2 недели ќе ти средиме ќе си штедев од лимитот од 30 ГБ, а не вака за 2-3 дена навистина незнам што да кажам не се за фалење сега овие од мене едно голема 0 како оценка.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Мора да сака, земи ако не чепкалка за заби наместо игла ако ти е полесно така и кога ќе направи клик држи едно 10-на секунди. По 30-на секунди ќе се изгасат сијаличките и ќе се ресетира рутерот.
Со спајалица пробвев, и се ресетира фала богу, 20 секунди го држев стегнато.. Иначе еве го засега 6.5 мбпс ојт, според тоа како било кај тебе, до утре 8 ќе ги имам :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Со спајалица пробвев, и се ресетира фала богу, 20 секунди го држев стегнато.. Иначе еве го засега 6.5 мбпс ојт, според тоа како било кај тебе, до утре 8 ќе ги имам :)
На спидтест 6.5Mbps? Кај мене на спидтест е 7Mbps равно, со пуштени ~8Mbps во рутер, ама кога имав 6 на спидтест ми покажуваше 5.2-3Mbps па така да мислам дека е нормално за кај мене. Торентите идат со 800-850kBps.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.111
Поени од реакции
9.051
Ок направив малце тестирања (speedtest.net) за 3 Max Start пакетот со два ресивера и еве ги што добивам:

На сите тестирања пингот се движеше меѓу 32-37 ms
Без ниеден ресивер уклучен брзината на интернетот ми се движи помеѓу 8,0 - 8,12 Mbps
Со еден ресивер уклучен дава брзина на download од 8,0 - 8,06 Mbps
Со втор ресивер уклучен брзина меѓу 6,0 - 6,05 Mbps
Вчера додека врнеше интернет брзината падна на ~6 Mbps, но интернетот беше стабилен и не се прекинуваше конекцијата.

До рутер ми имаат пуштено 12288 kBit/s (max DSLAM data rate), а мојот рутерот се синхронизира до 11811 kBit/s не знам зашто (current data rate). Се надевам ќе пуштат 14 Mbps за корисници со два ТВ ресивери, за да не губиме на брзина (нормално таму каде што линијата тоа го дозволува). За телевизијата не коментирам многу, сликата е стакло, каналите се тие што ги промовираат на нивниот сајт, снимање, ТВ-тека, Video on Demand се е тоа супер. Заклучив дека еден ресивер троши околу 2 Mbps сообраќај (нормални канали, не HD), а интернетот ми е ограничен на ~8 Mbps без разлика дали имам пуштено ТВ или не. Торенти симнува со 900-940 kB/s

П.С. На предходните страници некој напиша дека добил интернет брзина и до 10 Mbps со истиов пакет, затоа не го земајте мојов пост како правило, туку чисто како информација. :)

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
На спидтест 6.5Mbps? Кај мене на спидтест е 7Mbps равно, со пуштени ~8Mbps во рутер, ама кога имав 6 на спидтест ми покажуваше 5.2-3Mbps па така да мислам дека е нормално за кај мене. Торентите идат со 800-850kBps.
Не на беоцити мерев..
1222.png
Еве на спидтест

И еве ова
thome.png

Во ред е?

Член од
5 декември 2010
Мислења
700
Поени од реакции
157
Ок направив малце тестирања (speedtest.net) за 3 Max Start пакетот со два ресивера и еве ги што добивам:
Сега пробав со еден уклучен ресивер(ХД канал) и додека симнувам торрент брзината ми е 7.9мб а торрентот оди со 840кбпс и сликата воопшто не сецка..Задоволен сум :vozbud:

Bla4KRa1n

АДМИН
Член од
19 ноември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10

На сите тестирања пингот се движеше меѓу 32-37 ms
Без ниеден ресивер уклучен брзината на интернетот ми се движи помеѓу 8,0 - 8,12 Mbps
Со еден ресивер уклучен дава брзина на download од 8,0 - 8,06 Mbps
Со втор ресивер уклучен брзина меѓу 6,0 - 6,05 Mbps
Вчера додека врнеше интернет брзината падна на ~6 Mbps, но интернетот беше стабилен и не се прекинуваше конекцијата.

До рутер ми имаат пуштено 12288 kBit/s (max DSLAM data rate), а мојот рутерот се синхронизира до 11811 kBit/s не знам зашто (current data rate). Се надевам ќе пуштат 14 Mbps за корисници со два ТВ ресивери, за да не губиме на брзина (нормално таму каде што линијата тоа го дозволува). За телевизијата не коментирам многу, сликата е стакло, каналите се тие што ги промовираат на нивниот сајт, снимање, ТВ-тека, Video on Demand се е тоа супер. Заклучив дека еден ресивер троши околу 2 Mbps сообраќај (нормални канали, не HD), а интернетот ми е ограничен на ~8 Mbps без разлика дали имам пуштено ТВ или не. Торенти симнува со 900-940 kB/s

П.С. На предходните страници некој напиша дека добил интернет брзина и до 10 Mbps со истиов пакет, затоа не го земајте мојов пост како правило, туку чисто како информација. :)
Зар не треба да ти пуштат повеќе од 12288 kBit/s (max DSLAM data rate) штом си со два ресивера? Јас со еден имам 14336 kBit/s (max DSLAM data rate) и 13826 kBit/s (current data rate). Вака со вклучен обичен канал брзината ми е иста, 7.50 MB/s на speedtest.net, а со вклучен HD канал ми се намалува за 2 MB/s. Инаку треба да одам до салон и да земам втор ресивер, но мислам дека тогаш ќе имам проблеми со брзината..

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.111
Поени од реакции
9.051
Според логика треба да осигураат 8Mbps за интернет, и во зависност од колку ресивери има корисникот треба да пуштат дополнително проток за да ја гарантираат интернет брзината која ја промовираат во пакетите. Инаку целиот моабет дека интернетот и телевизијата идат преку исти кабел но не делат брзина паѓа во вода. Се е маркетинг. :)

Член од
8 септември 2011
Мислења
100
Поени од реакции
17
Значи луѓе, нема никакви поделби кај никого праено. Еве мене конечно ми го пуштија новиот пакет, проток 12/768, и со 2 ресивера, на 2 канала HD нема шанси, едниот телевизор јаде 6 и другиот 6, и се мрзне на помалиот ресивер сликата. Кога ќе се пуштат 1 HD еден обичен програм брзината е 2.50, 2 обични канали 6.30 иде кај мене, а само 1 ресивер обичен канал 8.70 иде кај мене. Без телевизори 10.5 шиба :) Ја сум задоволен, ајт отидов да спуштам сеа :)

Bla4KRa1n

АДМИН
Член од
19 ноември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Според логика треба да осигураат 8Mbps за интернет, и во зависност од колку ресивери има корисникот треба да пуштат дополнително проток за да ја гарантираат интернет брзината која ја промовираат во пакетите. Инаку целиот моабет дека интернетот и телевизијата идат преку исти кабел но не делат брзина паѓа во вода. Се е маркетинг. :)
Телевизијата користи од загарантираните 8Мb/s за интернет кога иа потреба, а интернетот за телевизија неможеш да го користиш. Каква дискриминација! Хаха
Ама се тоа е за да не сецка сликата и сл...
--- надополнето: 11 мај 2012 во 20:03 ---
Без телевизори 10.5 шиба :) Ја сум задоволен, ајт отидов да спуштам сеа :)
Немој да јебеш! 10.5 mb/s никогаш не вадиш со проток 12mb/s. Значи од тие 12 мега проток, дел е за телевизијата и ти неможеш да го користиш тој дел за интернет!!

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Што се дешава со интернетов побогу,цел ден ми е турни ме да кинисам...да дае господ да доживее распад т-хоум.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Луѓе ај ако сакате кога пишувате за новите брзини и пакети, да пишете на почеток на кој пакет сте и колку ресивери, вака некако побркано доаѓа :)

Еве пример вака е кај мене:

3MaxStart пакет со 1 ресивер

Брзина во рутер 12 / 768, за нет на спиедтест ми вади 7,2 до 7,5, другото е за телевизија.

Член од
15 јуни 2007
Мислења
70
Поени од реакции
20
Ова со бакарнава парица е многу лошо, дај боже за брзо време да стигне оптика во зградава.

Кога гледам HD телевизија не можам ништо да правам... 8 мега ми имаат пуштено (current data и max dslam data) а attainable ми е 11 мега, им викам пуштете повеќе на пример 10, ми викаат немаме таков профил или 12 мега или 14 а не можеме толку бидејќи нема да ти биде стабилно. Ќе им досадувам да пуштат 12 иако не ми подржува зошто вака не се живее. Со 1 ресивер сум. Морав да исклучам download за да гледам HD канал....
--- надополнето: 11 мај 2012 во 20:30 ---
Луѓе ај ако сакате кога пишувате за новите брзини и пакети, да пишете на почеток на кој пакет сте и колку ресивери, вака некако побркано доаѓа :)
3MaxStart пакет со 1 ресивер

Брзина во рутер 8 / 768, за нет на спиедтест ми вади 5.

Kajgana Shop

На врв Bottom