Прашања и одговори

Член од
26 февруари 2012
Мислења
271
Поени од реакции
232
Од прилика која е наставната програма по Физика 4та година Гимназија?

F

FuckYouAll

Гостин
Дали факултетите имаат право да ви ги задржат документите ако не се плати одреден семестар, и да ви бараат пари за да ви ги вратат ?

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Здраво имам некој проблеми со пресметување на плоштина на разностран и рамно крак триаголник ако може некој да ми ги каже или објасни само колку да имам некоја видна слика..

фала..

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Братче ти од прва година чим си имаш проблеми рачунај за следните години ..

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Братче ти од прва година чим си имаш проблеми рачунај за следните години ..
Братче...трето место државен натпревар...ама имам една малце залаткана професорка,а од учебников ништо неможам да сватам...иначе математика ми одеше перфектно..се додека не дојде нова професорка..

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Здраво имам некој проблеми со пресметување на плоштина на разностран и рамно крак триаголник ако може некој да ми ги каже или објасни само колку да имам некоја видна слика..

фала..
Плоштина на разностран триаголник најлесно можеш да пресметаш со Хероновата формула, ако се познати сите три страни.

Формулата е

каде што s = a + b + c/2, збирот на сите три страни, поделен со 2. На крајот не заборавај да пишеш единица мерка, бараат професорите.

Плоштина на рамнокрак ќе пресметаш oткако ќе повлечеш висина h и ќе ја дели основата а на два еднакви дела. Потоа, од познатите страни ќе ја најдеш h висината преку Питагоровата теорема, само пази, ќе треба да вметнеш а половина, затоа што пресметуваш само за едниот триаголник, бидејќи се исти. На крајот, плоштината ќе е еднаква на 1/2 помножено со а по h.

Прашај ако нешто е нејасно.

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Иначе ги имаш формулите ? ако ги имаш лесно е многу .. ако ги немаш еве ти ги :
за рамнокрак a 2*b
a за разностран можеш со херонова формула .
прво го сметаш ова :s=1/2(a+b+c)
после : A=koren od s(s-a) (s-b) (s-c)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544

фала..
Плоштина на рамностран триаголник се пресметува по формула P = (a2* квадратен корен од 3)/4, каде a е должина на страната на рамностраниот триаголник,
Зз рамнокрак триаголник нема посебна формула туку се користат формули кои важат за сите триаголници. Обично се користи P = (a*h)/2, ( а е основата на триаголникот, а h е висина кон основата )

Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Братче...трето место државен натпревар...ама имам една малце залаткана професорка,а од учебников ништо неможам да сватам...иначе математика ми одеше перфектно..се додека не дојде нова професорка..
Сигурно е некоја млада па и го имаш меракот фрлено хахах .. сигурно го :drk: на час затоа не си внимавал добро :D

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Ја споив темава, колку да знаеш :)

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.705
Поени од реакции
11.523
Дали факултетите имаат право да ви ги задржат документите ако не се плати одреден семестар, и да ви бараат пари за да ви ги вратат ?
Мислам дека да, на еден другар му бараат 100 евра ако не се лажам да му ги вратат документите, бидејќи сака да се отпише од факултет (УГД Штип).
Најдобро е да си прашаш на студентски прашања.

На кој факултет си ?

F

FuckYouAll

Гостин
Мислам дека да, на еден другар му бараат 100 евра ако не се лажам да му ги вратат документите, бидејќи сака да се отпише од факултет (УГД Штип).
Најдобро е да си прашаш на студентски прашања.

На кој факултет си ?
ФТУ Охрид, и јас сакам да се отпишам ама ми бараат 100 евра, откако заврши првиот семестар си ги побарав документите и ми побараја 50 евра, сега пред некое време појдов 100 евра ми побараја и ми рекоја дека ако не платам ќе ме тужат.:cautious:

Член од
21 февруари 2011
Мислења
142
Поени од реакции
163
Поздрав.

Незнам дали е овде правото место на моето прашање .

Ме интересира за работно место за Библиотекар во средно стручно училиште во кое има
тестирање по Македонски јазик , ме интересира дали тестирањето е по Граматика или Литературни дела па да знам на што повеке да се посветам.
Се надевам некој ке ме информира со било какво инфо околу ова , фала. (y)(y)

Kajgana Shop

На врв Bottom