150 евра плата ли е?

Плата од 150 евра доволна ли е за нормален живот?

• Вкупно гласачи
    169

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
....И нигде во устав пиењето кафе во град не уставно загарантирана право.
Е токму тоа е и проблемот, никаде во устав кафето не е загарантирано, али исто така никаде до вчера ги немаше и дебилните казни и даноци, а денес кафето пак не е загарантирано право, но дебилните казни и даноци ги додадоа и ги додаваат секој ден. Тоа е проблемот.
И се додека има такви како тебе на кои им е испран мозокот и на кои им е всадено дека се освен четврт леб на ден е луксуз ситуацијата нема да се промени.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Е токму тоа е и проблемот, никаде во устав кафето не е загарантирано, али исто така никаде до вчера ги немаше и дебилните казни и даноци, а денес кафето пак не е загарантирано право, но дебилните казни и даноци ги додадоа и сега имаш секакви дебилни казни и даноци. Тоа е проблемот.
И се додека има такви како тебе на кои им е испран мозокот и на кои им е всадено дека се освен четврт леб на ден е луксуз ситуацијата нема да се промени.
Како прво мешаш баби и жаби цело време зборам дека некој што зема 150 евра дека не може основни трошоци за живот да си покрие а не па кафе да пие за викенди во центар. А не реков дека за сите е луксуз кафе да пијат ама очигледно селективно читаш , а од такви како тебе што не им испран мозокот што сакаат со 150 евра и сметки да плата и храна да купат и плус кафе да пијат во град а не кажуваат математика како ќе го извеат тоа , од такви магионичари како тебе државата ке процвета. Ти немаш основна финансиска писменост за да сфатиш што зборам.Јас ти кажувам факти а ти ми кажуваш приказни. И дај првин одогови ми го прашањето КАКО СО 150 ЕВРА ЌЕ ПЛАТИШ СМЕТКИ ХРАНА ЗА ЦЕЛ МЕСЕЦ И ПЛУС ЌЕ ТИ ОСТАНАТ ПАРИ ДА ПИЕШ КАФЕ ВО ЦЕНТАР. Па после раскажувај ми приказни.

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Како прво мешаш баби и жаби цело време зборам дека некој што зема 150 евра дека не може основни трошоци за живот да си покрие а не па кафе да пие за викенди во центар. А не реков дека за сите е луксуз кафе да пијат ама очигледно селективно читаш , а од такви како тебе што не им испран мозокот што сакаат со 150 евра и сметки да плата и храна да купат и плус кафе да пијат во град а не кажуваат математика како ќе го извеат тоа , од такви магионичари како тебе државата ке процвета. Ти немаш основна финансиска писменост за да сфатиш што зборам.Јас ти кажувам факти а ти ми кажуваш приказни. И дај првин одогови ми го прашањето КАКО СО 150 ЕВРА ЌЕ ПЛАТИШ СМЕТКИ ХРАНА ЗА ЦЕЛ МЕСЕЦ И ПЛУС ЌЕ ТИ ОСТАНАТ ПАРИ ДА ПИЕШ КАФЕ ВО ЦЕНТАР. Па после раскажувај ми приказни.
Како? Нема да ги платиш сите сметки, ке земеш кредит ете како.
Ти мислиш сите имаат се подмирено?
Со 150 евра сметките не можеш да ги платиш, а не на кафе да одиш.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Како? Нема да ги платиш сите сметки, ке земеш кредит ете како.
Ти мислиш сите имаат се подмирено?
Со 150 евра сметките не можеш да ги платиш, а не на кафе да одиш.
А така значи немаш пари основни потреби да задоволиш а ќе земеш кредит за да можеш да пиеш кафе во центар:pos: А во меѓувреме платата ти останува иста како што сите тврдите и освен главницата на кредитот плус камата ќе плаќаш. И од тие 150 евра понаатака ни кредитот нема да можеш да го отплаќаш а камоли па да плаќаш сметки храна инт и дури кафе во центар да пиеш, и на крај кога ќе бидеш пред банкрот ќе ти дојдат извршители и ќе ти соберат све што имаш по дома и така. Важно ти во меѓувреме си бил фраер си пиел кафе на ул Македонија со парите на кредитот и супер ти било. И кредитот одлично си го искористил . Само македонец може да ти смисли ваква финансиска политика. Грците се добар пример со таков живот на вересија до каде се стигнува и како го кркаат стапот сега. Ама очигледно некој не сфаќа дека е во грчки филм.

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
А така значи немаш пари основни потреби да задоволиш а ќе земеш кредит за да можеш да пиеш кафе во центар:pos: А во меѓувреме платата ти останува иста како што сите тврдите и освен главницата на кредитот плус камата ќе плаќаш. И од тие 150 евра понаатака ни кредитот нема да можеш да го отплаќаш а камоли па да плаќаш сметки храна инт и дури кафе во центар да пиеш, и на крај кога ќе бидеш пред банкрот ќе ти дојдат извршители и ќе ти соберат све што имаш по дома и така. Важно ти во меѓувреме си бил фраер си пиел кафе на ул Македонија со парите на кредитот и супер ти било. И кредитот одлично си го искористил . Само македонец може да ти смисли ваква финансиска политика. Грците се добар пример со таков живот на вересија до каде се стигнува и како го кркаат стапот сега. Ама очигледно некој не сфаќа дека е во грчки филм.
Грешка си сфатил ти друже.
Не велам јас да земеш кредит за кафе туку за сметки.
И не велам дека кафето е есенцијална потреба, туку дека е нормална работа и дека не е луксуз. Е сега, кој има ке пие, кој нема нема да пие. Али тој што нема да пие, нема да пие затоа што нема пари, а не затоа што е луксуз.
По твојава "теорија за луксуз" за некои луге и лебот е луксуз.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.998
Поени од реакции
7.154
Читам сите ги набројувате трошоците за храна и сметки како примарни. А каде е тука станбеното прашање?! Се знае дека во државава најголеми шансите се да најдете работа во Скопје. Во помаливе градови е ептен тешко, знаеме сите што живееме во таквите градови. Еве го мојот пример: Работев една година во една фирма која не е толку позната ама сите ја знаат :D и тоа не по нешто многу добро. Земав 300 евра фиксно, без разлика на обемот на работата, која се зголеми значително и преку 30%(имав преглед на официјални статистики) последните 4-5 месеци, исто работев и во смени, на 1-ви Мај, Велигден, Бадник, 8-ми Септември...во недела сум немал превоз....Седев во Аеродром со уште 3 цимери и тоа прилично поволен стан, 220 евра кирија. Знаете колку тежеше пликото за кирија и сметки шо го собиравме секој месец?!?! Минимум 20 000 денари :eek: И дури последниве 2-3 месеци нешто над тоа, секако со тенденција да расте. Срце ме болеше секогаш кога ќе го видев така дебело, полно со илјадарки кои ние сите четворицата макотрпно сме ги заработувале, а треба да ги дадеме за сметки и кирија. Ако земеме дека просечно платата на секој беше 20 000, вкупниот прилив е 80 000 од кои 20 000 одат на трошоците за сместување и кирија. Плус секој што си троши за храна, излегувања и сл. тоа си е индивудуално. Јас еве на пример од 300 евра плата, најмногу што сум успеал да заштедам како рекорд, за еден месец ми е 8 000 али почесто таа заштеда е околу 5-6 000 денари. И тоа ова ти испаѓа како идеален случај, од четири члена на семејството сите да работат и да земаат вкупно 80 000. Реалниот случај е дека ќе работат 2 (или пореално 1) со по 300 евра плата. Заклучок:
За тие што не се од Скопје, маф им е планот ако не земаат по 400-500 евра плата. Тие што си се тука, шо си имаат свои станови и куќи мислам и 300 евра не би им биле лоши воопшто. Зарем вечно ќе живееме на кирија? Сметките од ден на ден растат со висока стапка. Платите пак од друга страна многу споро или воопшто не растат.

Не дај боже да спомнеш нешто за повисока плата или само да се пожалиш на постојната. Одма накриво те гледаат, одма си непријател бр. 1, одма им сметаш. На газдите им требаат телиња, што само ќе работат ко магариња и нема да мислат со своја глава. Јас не барам богатство, не барам висока позиција, сакам само нормален човечки однос, разбирање и реална плата според работата и трошоците за живот.

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
go molam administratorot tie sto pisale dovolno ili sosema dovolno da se baniraat i izbrasat nivnite akaunti,, kako ne vi e sram taka da pisuvate, 9000 denari, so tie pari sveki da si kupite SRAM DA VI E

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Како можете да се жалите дека 150 евра не се доволни?

Можеби не се кој знае колку, но затоа ја имате таа предност да живеете во библиската земја Македонија, каде што во црквите иконите сами се чистат и светат...

Што сакате повеќе?

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Како можете да се жалите дека 150 евра не се доволни?

Можеби не се кој знае колку, но затоа ја имате таа предност да живеете во библиската земја Македонија, каде што во црквите иконите сами се чистат и светат...

Што сакате повеќе?
Врби од 1/4 милион евра

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Читам сите ги набројувате трошоците за храна и сметки како примарни. А каде е тука станбеното прашање?! Се знае дека во државава најголеми шансите се да најдете работа во Скопје. Во помаливе градови е ептен тешко, знаеме сите што живееме во таквите градови. Еве го мојот пример: Работев една година во една фирма која не е толку позната ама сите ја знаат :D и тоа не по нешто многу добро. Земав 300 евра фиксно, без разлика на обемот на работата, која се зголеми значително и преку 30%(имав преглед на официјални статистики) последните 4-5 месеци, исто работев и во смени, на 1-ви Мај, Велигден, Бадник, 8-ми Септември...во недела сум немал превоз....Седев во Аеродром со уште 3 цимери и тоа прилично поволен стан, 220 евра кирија. Знаете колку тежеше пликото за кирија и сметки шо го собиравме секој месец?!?! Минимум 20 000 денари :eek: И дури последниве 2-3 месеци нешто над тоа, секако со тенденција да расте. Срце ме болеше секогаш кога ќе го видев така дебело, полно со илјадарки кои ние сите четворицата макотрпно сме ги заработувале, а треба да ги дадеме за сметки и кирија. Ако земеме дека просечно платата на секој беше 20 000, вкупниот прилив е 80 000 од кои 20 000 одат на трошоците за сместување и кирија. Плус секој што си троши за храна, излегувања и сл. тоа си е индивудуално. Јас еве на пример од 300 евра плата, најмногу што сум успеал да заштедам како рекорд, за еден месец ми е 8 000 али почесто таа заштеда е околу 5-6 000 денари. И тоа ова ти испаѓа како идеален случај, од четири члена на семејството сите да работат и да земаат вкупно 80 000. Реалниот случај е дека ќе работат 2 со по 300 евра плата. Заклучок:
За тие што не се од Скопје, маф им е планот ако не земаат по 400-500 евра плата. Тие што си се тука, шо си имаат свои станови и куќи мислам и 300 евра не би им биле лоши воопшто. Зарем вечно ќе живееме на кирија? Сметките од ден на ден растат со висока стапка. Платите пак од друга страна многу споро или воопшто не растат. Не дај боже да спомнеш нешто за повисока плата или само да се пожалиш на постојната. Одма накриво те гледаат, одма си непријател бр. 1, одма им сметаш. На газдите им требаат телиња, што само ќе работат ко магариња и нема да мислат со своја глава. Јас не барам богатство, не барам висока позиција, сакам само нормален човечки однос, разбирање и реална плата според работата и трошоците за живот.
Тоа на везилка и на доом3 објасни им го мене тоа што ти го објаснуваш мене ми е јасно намерно само основните работи ги набројав а каде се дополнилтени трошоци на некој што нема каде да живее па плаќа кирија. Ама кај нас преку леб погача бараат. Кај нас со 150 евра сакаат да живеат како да имаат примања од 500 евра. А кога ќе загалават со пари зимаат кредит а од кредитот заглавуваат до коска во претходните текстови кажав зошто. И после гледаш Грчки филмови. Ама важно ако некој им каже да си испружат нозете колку што им е долга чергата ќе го прогласат за тип со испран мозок. А некој со 150 евра сака да си дозволи живот за кој реално му требаат 500 евра тој не е со испран мозок па уште кога ќе направи дополнителни трошоци од кредитот каде што освен и главницата ќе плака и камата тој е супер човек без испран мозок.И кога ќе заебе на крај се кој е крив државата. кој е крив комшијата кој е крив мама и татко сите се криви само они се прави и тоа е тоа.

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Врби од 1/4 милион евра
Да бидеме по претцизни и да потенцираме, 3 врби од 1/4 милион евра.
За да не помисли некој од страна дека за тие пари се купени 2-3 милиони врби.
--- надополнето: 30 април 2012 во 15:40 ---
Тоа на везилка и на доом3 објасни им го мене тоа што ти го објаснуваш мене ми е јасно намерно само основните работи ги набројав а каде се дополнилтени трошоци на некој што нема каде да живее па плаќа кирија. Ама кај нас преку леб погача бараат. Кај нас со 150 евра сакаат да живеат како да имаат примања од 500 евра. А кога ќе загалават со пари зимаат кредит а од кредитот заглавуваат до коска во претходните текстови кажав зошто. И после гледаш Грчки филмови. Ама важно ако некој им каже да си испружат нозете колку што им е долга чергата ќе го прогласат за тип со испран мозок. А некој со 150 евра сака да си дозволи живот за кој реално му требаат 500 евра тој не е со испран мозок па уште кога ќе направи дополнителни трошоци од кредитот каде што освен и главницата ќе плака и камата тој е супер човек без испран мозок.И кога ќе заебе на крај се кој е крив државата. кој е крив комшијата кој е крив мама и татко сите се криви само они се прави и тоа е тоа.
А зошто на Doom3 да му го објасни тоа? На Doom3 му е сосема јасно дека 150 евра се НЕВИДЕНА МИЗЕРИЈА.
И Doom3 си е задоволен од своите примања и си ги протегнува нозете колку што му е долга чергата. Али за срека работодавците на Doom3 не се македонци, или поточно македонски транзициски профитери (читај ајдуци) и месождери.
Туку на тебе некој нека ти објасни дека штом кафето и лебот станаа луксуз нешто на големо смрди во државава.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Да бидеме по претцизни и да потенцираме, 3 врби од 1/4 милион евра.
За да не помисли некој од страна дека за тие пари се купени 2-3 милиони врби.
--- надополнето: 30 април 2012 во 15:40 ---

А зошто на Doom3 да му го објасни тоа? На Doom3 му е сосема јасно дека 150 евра се НЕВИДЕНА МИЗЕРИЈА.
И Doom3 си е задоволен од своите примања и си ги протегнува нозете колку што му е долга чергата. Али за срека работодавците на Doom3 не се македонци, или поточно македонски транзициски профитери (читај ајдуци) и месождери.
Туку на тебе некој нека ти објасни дека штом кафето и лебот станаа луксуз нешто на големо смрди во државава.
Значи ако некој е македонец работодавец автоматски значи дека е цитирам македонски транзициски профитери (читај ајдуци) и месождери.(y)

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Значи ако некој е македонец работодавец автоматски значи дека е цитирам македонски транзициски профитери (читај ајдуци) и месождери.(y)
Не по дифолт, али 90% да.
Ботом лајн, да не си трошиме време и ти и јас, ти сметаш дека 150 евра плата е доволно за нормален живот?
Ако одговорот е потврден тогаш нема што повеке да дискутирам со тебе.

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
ЦЦ го слушам овој министерот изгубил контакт со реалноста и народот такви се сите политичари кога се на власт.
Држи прес со синдикатот вели во европа имало штрајкови бидејќи била лоша состојбата таму кај нас било далеку подобро и ``стабилно``.
Штом е така јас мислам државата треба да преземе мерки на границите да се запре налетот на мигранти од З.Европа кај и да е ќе се научат за најстабилната држава во Европа криза што не ја фаќа.
А кој степен на развиеност е Македонија се гледа во синдикатот која власт и да дојде тие се со неа.Вакво нешто нема во зафатената од криза бедна Европа.

150 евра е една од најзастапените плати во Македонија замислете грк да ја има оваа плата мислам Атина пепел ќе ја направат.

Kajgana Shop

На врв Bottom