Предизвик за 40 прочитани книги во 2012, Кажи ДА!

Доколку го прифаќаш штиклирај.

• Вкупно гласачи
    113
Статус
Затворена за нови мислења.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
12. Крик во ноќта - Мери Хигинс Кларк. Втор пат ја читам, од пуста досада. Ја препорачувам, трилече кое ќе ве држи во мистерија.

13. Игри на гладните 3 - Мокингџеј. Јас бев воодушевена од првиот дел од серијалот. Вториот ми беше некако набрзинка. А третиов - па, не сум воодушевена. Заврши онака како што сакав да заврши - горе-долу. Ама многу некако акција имаше, почетокот посебно. И ако има војна мајку му стара, овие цело време пред камери го минуваа. Прва книга прочитана на киндлот :)

14. Малиот принц :)
Кои метафори ги држи книгава... Ѕверска.
15. Последната Нова Година - Николо Аманити. Првиот пат кога ја прочитав - пред ено 5-6 години, бев воодушевена. Сега некако - не. Премногу морничаво за мене, плус одбивам да поверувам дека нема еден нормален човек на планетава (освен мене, нели :)). Али, секоја чест за иронијата на Аманити. Од тој аспект, може со Сидни Шелдон да се носи.
Дејствието: доживувањата на вечерта на Нова Година на станарите на една зграда.

16. Песоци на времето - Сидни Шелдон. Сидни Шелдон е еден од моите омилени писатели.
Во оваа книга се зборува за четири калуѓерки, кои ќе мора да патуваат со едни терористи. Патувањето од само неколку дни ќе им ги смени животите на сите.
Судбината на Сестра Тереза е причината поради која погоре реков дека Аманити може да се носи со иронијата на животот која Шелдон ја вплетува во своите приказни,
На моменти книгава ме нервираше - се упознаваат двава пара и одма после еден ден маживе ги прашуваат жениве за брак. Кај го има тоа?
И друг недостаток - (сигурна сум дека намерно, тоа е својствено за Сидни Шелдон), не докажува некои работи. На пример, имаме еден пар, моментално се далеку еден од друг. Таман девојкава треба да му се јави на мажот, и текнува дека не се еден за друг (шпанскосериски стварчиња бла бла) и одлучува да не му се јави, главата завршува, ти мислиш дека готово со нив двајца. И на последната страница од книгава ги покажуваат заедно. Што станало, како станало, ела откриј да те видам.

Прочитав уште две книги ама ај не ги ставам во списоков.
Првата, затоа што ми е срам, не кажувам која е.
А втората е 20.000 милји по морето од Жил Верн. Книгата си е супер ама е као лектира, па реков ај за 200 страни...

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.717
Поени од реакции
13.428
2. Џорџ Орвел - 1984.
Социо психолошки трилер - мал поглед во иднината, повеќе како тоа општеството би еволуирало. Орвел како комунист - го пишува ова дело како револт на сталинизмот кој носи големи неправди врз човештвото. Покажувајќи го општеството под мониторинг низ будното око на „Големиот Брат“, тој но укажува дека всушност не се работи за хиерархиски поделено општество, туку за истото изградено врз темелите на стравовладанието. Според мене ја ставам во тесниот избор на досега најдобри прочитани книги.

3. Новеченто - Алесандро Барико.
Иако ја прочитав пред 2 години, (а и филмот ми го прави меракот чат пат коа ќе си го пуштам), вчера синоќа повторно си ја препрочитав со мерак. Приказна за човекот кој никогаш го нема пречекорено прагот од бродот во кој што се родил и живеел. Книжуле - библија за животот. Има доста мали нешта кои на скриен начин ни доловуваат колку животот ни се ограничува ако ние навистина сакаме така (а сакаме). Еден прекрасен цитат:
Имаше се`/
Но немаше крај. Она што не го видов е каде завршува сето тоа. Крајот на светот/
Замисли си: пиано. Клавишите почнуваат. Клавишите завршуваат. Знаеш дека ги има 88, тука никој не може да те излаже. Тие не се бескрајни. Ти си бескраен и бескрајна е музиката што внатре, во тие клавиши, можеш да ја создадеш. Тие се 88. Ти си бескраен. Тоа мене ми се бендисува. Тоа може да се живее. Но ако ти/
Но ако јас се искачам по онаа скаличка, а пред мене/
Но ако јас се искачам по онаа скаличка, а пред мене се постеле клавијатура од милиони клавиши, милиони и милијарди/
Милиони и милијарди клавиши кои никогаш не завршуваат и тоа е целата вистина, дека никогаш не завршуваат и дека таа клавијатура е бескрајна/
Ако таа клавијатура е бескрајна, тогаш/
На таа клавијатура нема да можеш да отсвириш. Си седнал на погрешно столче: тоа е пијаното на кое свири Господ/
Една од најдобрите книги икад читана.​

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
„Песоци на времето“ според мене е најлошата книга од Шелдон без сомнеж :)

Член од
22 август 2011
Мислења
326
Поени од реакции
346
^^Зарем има книга за која можеш да кажеш дека ти е срам што си ја прочитала?
Срамота за мене е кога некој ќе каже дека едина прочитана книга во животот му е Зоки Поки.:)
А и морам да се согласам дека Песоци на времето и мене некако ми е послаба од другите негови.
Поназад имам пишано дека не се нафаќам на предизвиков, ама онака си ги борја и до сега негде 15 имам прочитано.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
„Песоци на времето“ според мене е најлошата книга од Шелдон без сомнеж :)
А и морам да се согласам дека Песоци на времето и мене некако ми е послаба од другите негови.
Поназад имам пишано дека не се нафаќам на предизвиков, ама онака си ги борја и до сега негде 15 имам прочитано.
Зошто?

^^Зарем има книга за која можеш да кажеш дека ти е срам што си ја прочитала?
Срамота за мене е кога некој ќе каже дека едина прочитана книга во животот му е Зоки Поки.:)
Кога книгата е напишана од старлета на која најголем успех во животот и е брак со фудбалер, да, срам ми е.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Ух, па има многу недостатоци во книгата. Шелдон ми е омилен автор и сум читал безброј други подобри книги од него, од сите издадени на македонски уште само три ги немам прочитано и тоа новите Голото лице, Господарот/Господарката на играта.

Во Песоците на времето некако ми немаше никаква возбуда книгата, ужасно опишани ликови, целата книга како набрзина да е напишана без да се почувствува напнатост како што има во неговите книги. Не знам, не ми се допадна, и тоа е прва книга од Шелдон за која такво мислење имам.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Ух, па има многу недостатоци во книгата. Шелдон ми е омилен автор и сум читал безброј други подобри книги од него, од сите издадени на македонски уште само три ги немам прочитано и тоа новите Голото лице, Господарот/Господарката на играта.

Во Песоците на времето некако ми немаше никаква возбуда книгата, ужасно опишани ликови, целата книга како набрзина да е напишана без да се почувствува напнатост како што има во неговите книги. Не знам, не ми се допадна, и тоа е прва книга од Шелдон за која такво мислење имам.
Ок, чисто информативно прашав :)

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.717
Поени од реакции
13.428
Абе Сидни Шелдон е лесен за читање, зошо не пробате на Англиски? Ем ќе забаталите овие лоши преводи, ем ќе се воведете во англисиот за понатаму да читате оригинали.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Не сум некој што е многу загреан за предизвици, па не се ни пријавувам за 40-ката. А и бројките се релативна работа.

Овде веројатно станува збор за нешто што се прави за себеси и ми се допаѓа како идеја, ако е така.(y)

Инаку за чалам, ако запне некој 40 поетски збирки не се ништо посебно. За месец се читаат :) Ако некој сака проза, секогаш тука се изданијата на Ѓурѓа, (не)згодно скратени и осакатени. Така, на пример (не знам дали го објавиле ни дали имаат намера) ќе се јават читатели кои Тивкиот Дон го решиле за два часа, ако не и за пократко.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Абе Сидни Шелдон е лесен за читање, зошо не пробате на Англиски? Ем ќе забаталите овие лоши преводи, ем ќе се воведете во англисиот за понатаму да читате оригинали.
Па јас на англиски читам. Ела ти најди електронски книги на македонски :)
--- надополнето: 29 април 2012 во 20:53 ---
Не сум некој што е многу загреан за предизвици, па не се ни пријавувам за 40-ката. А и бројките се релативна работа.

Овде веројатно станува збор за нешто што се прави за себеси и ми се допаѓа како идеја, ако е така.(y)

Инаку за чалам, ако запне некој 40 поетски збирки не се ништо посебно. За месец се читаат :) Ако некој сака проза, секогаш тука се изданијата на Ѓурѓа, (не)згодно скратени и осакатени. Така, на пример (не знам дали го објавиле ни дали имаат намера) ќе се јават читатели кои Тивкиот Дон го решиле за два часа, ако не и за пократко.
Леле, зошто толку се замарате околу бројката? Членот кој ја отвори темава не вети некаква награда за тие што ќе прочитаат 40 книги. Читајте вие, па како сакате бројте си ги. Никој не ви брани Војна и мир да не ја сметате како 5 книги, исто како што никој не ви брани ако сте ја прочитале Зоки Поки да не ја вметнете во тие 40 книги.Списокот е за вас и за никој друг.

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
15. Тhe Girl Who Played With Fire - Stieg Larson
16. The Gril Who Kicked The Hornet's Nest - Steig Larson
17. The Bourne Identity - Robert Ludlum

Сега ја читам The Bourne Supremacy на Ludlum.

Имате препораки за некој техно-трилер? Нешто како Bourne или Digital Fortress?

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.717
Поени од реакции
13.428
15. Тhe Girl Who Played With Fire - Stieg Larson
16. The Gril Who Kicked The Hornet's Nest - Steig Larson
17. The Bourne Identity - Robert Ludlum

Сега ја читам The Bourne Supremacy на Ludlum.

Имате препораки за некој техно-трилер? Нешто како Bourne или Digital Fortress?
Еве читај го Шелдон. Или пак Стивен Кинг. Можеш и Мапа од коски/Храмот на инките од Џејмс Ролинс. Ваква литертура вала имаш колку сакаш.

On Topic

#4 Спутник Љубов - Харуки Мураками.
Интересно лесно книжуле. За тоа како љубовта поготово онаа невозвратената го менува човекот. Опис како 3цата ја доживуваат душевно, хормонално и физички.

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Еве читај го Шелдон. Или пак Стивен Кинг. Можеш и Мапа од коски/Храмот на инките од Џејмс Ролинс. Ваква литертура вала имаш колку сакаш.
Фала. :)
Ќе побарам нешто од Шелдон.

Со месеци ја барам 11/22/63 од Кинг. Никаде ја нема. :(

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.717
Поени од реакции
13.428
Фала. :)
Ќе побарам нешто од Шелдон.

Со месеци ја барам 11/22/63 од Кинг. Никаде ја нема. :(
Делата на Кинг повеќето ги имаш во Икона на англиски. Претпоставувам ги читаш на оригинал.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom