Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Се разбира дека игра... ако останело 0.8 милиметри на старите свеќички, немало да има потреба да ги смениш... или посликовито: старите се истрошени со 1 милиметар во споредба со новите. Клај ги и уживај.
Освен делот „Клај ги и уживај“ другото не го разбирам баш.Значи кај старите свеќи растојанието е 0.9мм и на моторот пишува дека треба да биде 0,9мм.Новите свеќи се 0,8мм.Ме интересираше дали би правело разлика во работата на моторот и дали може да му прави проблем при согорувањето.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Да де нормално, исти се 60ки, само стариот киселински новиот затворен
Моево мислење е црно.... Но, не мора да значи. Ако немаш кого да прашаш пиши во пп да ти дадам контакт каде што го носам мојот опел за разни аномалии во електроника.

Член од
16 ноември 2011
Мислења
222
Поени од реакции
67
дали има некој искуство со репарирање на турбина
и каде вршат добро репарирање и дали да репарирам ( да не се мачам џабе)
се работи за цитроен 1.4 хди 16 v
nekoja informacija???

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
nekoja informacija???
Во Македонија тешко кој ги репарира. Во околниве земји во фабрики каде што прават авионски мотори... Репарацијата ќе те кошта дебело. Подобро види во Тетово.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Моево мислење е црно.... Но, не мора да значи. Ако немаш кого да прашаш пиши во пп да ти дадам контакт каде што го носам мојот опел за разни аномалии во електроника.
Незнам од менување акумулатор нема теорија да цркне компјутерот, може треба да се ресетира да се чепне нешто ... мора да има некоја финта
минатиот пат пред x години кога го менував извади стај и си цепа сега прави проблем

имам и јас мајстор ама ќе треба да ја шлепам у п.м.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Незнам од менување акумулатор нема теорија да цркне компјутерот, може треба да се ресетира да се чепне нешто ... мора да има некоја финта
минатиот пат пред x години кога го менував извади стај и си цепа сега прави проблем

имам и јас мајстор ама ќе треба да ја шлепам у п.м.
И јас сам сум менувал акумулатор ама до сега ваква работа не ми се случила. Малку невообичаено е. Ти зашмелцува ли повеќе кога го поврзуваше акумулаторот ?

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
И јас сам сум менувал акумулатор ама до сега ваква работа не ми се случила. Малку невообичаено е. Ти зашмелцува ли повеќе кога го поврзуваше акумулаторот ?
Не ... нешто е до компјутерот, или треба да се ресетира, да се исправи грешката или штознам

како и да е утре ќе ја шлепнам до кај мајсторов па ќе ја среди

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Не ... нешто е до компјутерот, или треба да се ресетира, да се исправи грешката или штознам

како и да е утре ќе ја шлепнам до кај мајсторов па ќе ја среди
Ако не е тајна кај кого ќе ја носиш и ако можеш пиши дијагностиката.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Ако не е тајна кај кого ќе ја носиш и ако можеш пиши дијагностиката.
Кај олимписки, приватен сервис е сега, порано беше официјален авто куќа

ќе пишам обавезно што како ќе испадне

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Освен делот „Клај ги и уживај“ другото не го разбирам баш.Значи кај старите свеќи растојанието е 0.9мм и на моторот пишува дека треба да биде 0,9мм.Новите свеќи се 0,8мм.Ме интересираше дали би правело разлика во работата на моторот и дали може да му прави проблем при согорувањето.
Охоо... кај го ископа податокот за болдот? Сум видел миљарда мотори, никаде не пишувало колку мм треба да има простор...

Друго, имаш разлика од производител до производител, така да и тоа игра улога (јас на моторот експериментирав, па имав клаено бош свеќица ваква со 4 пипци)

Така да во глобала нема да има разлика, ама за точно 100%, треба сам да си провериш.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Охоо... кај го ископа податокот за болдот? Сум видел миљарда мотори, никаде не пишувало колку мм треба да има простор...

Друго, имаш разлика од производител до производител, така да и тоа игра улога (јас на моторот експериментирав, па имав клаено бош свеќица ваква со 4 пипци)

Така да во глобала нема да има разлика, ама за точно 100%, треба сам да си провериш.
Ги ставив преѓеска и добро работеше моторот нема проблем.Благодарам на одговорот.
П.С.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.058
Поени од реакции
11.232
Дај бе зачисти го моторов. :)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
1.2 еnergy....
Сите постари Рено мотори се со таа лепенка на која пишува типот на свеќица (шифрата по производител) и растојанието на електродите.
Французите се зезнати типчиња хехехе... И на ова од аватаров мој ја има таа лепенка, останата е во голем дел читава, а ја видов дури кога поштено го исчистив моторот.
Ако е растојанието 0,8 и си работи ОК колата, не чепкај.
Ако сакаш да биде по лепенката 0,9, тогаш мерните листови и шрафцигер во рака и прај ја 0,9.
Макар што, по мене, побитно е свеќицата да ја има топлинската вредност пропишана за тој мотор. Тука треба да ти е најмногу податокот на свеќицата со оној од лепенката погоден. :)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Дечки, да ве прашам - ако извадам сега зелен картон и после месец дена ја регистрирам колата...ќе мора нов зелен картон да вадам после тоа?

Јас како што знам не треба, ама ми ја увртеа таа идеја во глава и си викам да прашам. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom