Редовна војска повторно?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
I get your point.
Ама тоа е веќе друга тема и примерот не држи многу вода.
Некој симболичен воен рок ниту ќе одземе нешто од животот на младата машка популација, ниту ќе ја наруши нивната иднина на некаков начин. Напротив. Барем лигушите/хипстерите/емовците ќе искусат нешто од она што значи да носиш машки полов орган, ќе се дисциплинираат малку. Не ги поистоветувај поимите еманципација кај жените и феминизација кај мажите. Жените се и работници и домаќинки во 90% од домакинствата.
И не мора да се исклучат и тие од ова. Затоа што мажите се задолжени за заштита и снабдување, тие ќе служат воен рок, а еве пошто жениве се задолжени за грижа и нега, може да се направи некој задолжителен курс за прва помош, независно од оној што се посетува кога полагаш за возачка.
--- надополнето: 28 април 2012 во 13:25 ---

И тој систем е добар, само што не би функционирал во наши услови. Немаме ние стандард за тоа. Ова што го имаше пишано мкд владе е поспроведливо според мене. И навистина не ја гледам штетата од сево ова. Освен нели, што ќе мора машките малку да ги мрднат задниците од пред компјутер или каде и да им се поставени.
Па да али чим мажите се задолжени за заштита снабдување ондак ви се укинуваат правата. Ви текнува?
Зашо ондак нема задолжителна војска за жените? И онака веќе мажите мораат сами да готват пошо на модерната домакинка куварот и е пун со броеви на сендвичари/пицерии. Башка баравте рамноправност а сеуште не глеам жени на градилиште.

I

Iblis

Гостин
I get your point.
Ама тоа е веќе друга тема и примерот не држи многу вода.
Некој симболичен воен рок ниту ќе одземе нешто од животот на младата машка популација, ниту ќе ја наруши нивната иднина на некаков начин. Напротив. Барем лигушите/хипстерите/емовците ќе искусат нешто од она што значи да носиш машки полов орган, ќе се дисциплинираат малку. Не ги поистоветувај поимите еманципација кај жените и феминизација кај мажите. Жените се и работници и домаќинки во 90% од домакинствата.
И не мора да се исклучат и тие од ова. Затоа што мажите се задолжени за заштита и снабдување, тие ќе служат воен рок, а еве пошто жениве се задолжени за грижа и нега, може да се направи некој задолжителен курс за прва помош, независно од оној што се посетува кога полагаш за возачка.

И тој систем е добар, само што не би функционирал во наши услови. Немаме ние стандард за тоа. Ова што го имаше пишано мкд владе е поспроведливо според мене. И навистина не ја гледам штетата од сево ова. Освен нели, што ќе мора машките малку да ги мрднат задниците од пред компјутер или каде и да им се поставени.
Какви слатки лицемери знаеме да бидеме. Да примерот на Quo е од друга тема, ама е аналоген на оној што ти го даде, дури и потврден (за некои минати времиња).
Проблемот со симболичниот воен рок е дека тие мамини синчиња после 1-3 месеци ќе се вратат дома, пак ќе се мамини синчиња+ќе се чукаат во гради дека биле војска (курс до душа во тој случај).
И како може да немаме станард за систем кој ја одржува и унапредува благосостојбата во време на мир, а имаме цтандард за систем кој би ја одржувал војската за време на мир. Малку нелогично ми е....

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Па да али чим мажите се задолжени за заштита снабдување ондак ви се укинуваат правата. Ви текнува?
Зашо ондак нема задолжителна војска за жените? И онака веќе мажите мораат сами да готват пошо на модерната домакинка куварот и е пун со броеви на сендвичари/пицерии. Башка баравте рамноправност а сеуште не глеам жени на градилиште.
Па јас гледам и многу мажи што не се на градилиште. Рамноправноста не иде со обрска да работиш на градилиште или во рудник.
И каква врска има биолошката предиспозиција со социјалната рамноправност.
Не правиме муабет тука за радилакен феминизам или за мисандрија. Во основата на рамноправоста е разграничување на односите јавно - приватно. Кај мене или кај тебе дома кој ќе готви, кој ќе ја коси тревата или кој ќе лежи зависи од нас и од нашите пртнери. Ствар на договор.
Социјалните и општествените обврски се друга работа. За жените нема задолжителна војска затоа што не се физички способни колку мажите. Доколку толку им паѓа на мажите тешко што имаат жените немаат задолжителна обврска, ете јас погоре наведов предлог што осигурува рамноправност. Жените ќе имаат обврска да ја покажат и тренираат својата природно дадена предиспозиција. Нега и грижа. И за уште поголема рамноправност, ќе биде дозволено да се заменат овие улоги, како што и е. Доколку жена се докаже способна и желна да служи воен рок, ќе и биде дозволено, доколку маж се докаже неспособен за истото ќе му биде дадена друга, по женска функција.
--- надополнето: 28 април 2012 во 14:04 ---
Какви слатки лицемери знаеме да бидеме. Да примерот на Quo е од друга тема, ама е аналоген на оној што ти го даде, дури и потврден (за некои минати времиња).
Проблемот со симболичниот воен рок е дека тие мамини синчиња после 1-3 месеци ќе се вратат дома, пак ќе се мамини синчиња+ќе се чукаат во гради дека биле војска (курс до душа во тој случај).
И како може да немаме станард за систем кој ја одржува и унапредува благосостојбата во време на мир, а имаме цтандард за систем кој би ја одржувал војската за време на мир. Малку нелогично ми е....
Она за стандардот се однесуваше на моменталната поставеност на работите и тоа како би можело да се организира воениот рок во нашата држава. Ти даде пример за поставеноста на работите во Америка, каде во суштина се е приватно а оние кои служат воен рок се привилигирани. Јас реков дека го немаме тој стандард затоа што кај нас сеуште се е државно. Приватното здравство кошта многу, можат да си го дозволат само 10% од популацијата. Сите приватни услуги чинат многу. Што би се случило кога одеднаш на сите би ни ја одземале привилегијата на користење на државните услуги? Затоа наместо да се менува од корен системот, што во секој случај не е возможно во ниедна држава тоа да се случи нагло, туку се одвива постепено, јас ја прифатив и изнесов идеата која што предвидува малку да се изменат работите. А таа идеја, доколку некој не ја прочитал, беше да се укинат некои државни привилегии за оние кои не сакаат да служат воен рок. Значи сепак нема да биде задолжително во права смисла на зборот, како што било порано кога од дома те земале за да служиш воен рок, туку само ќе мораш да бираш. Доколку сакаш да имаш обезбедено државно здравство, социјални услуги, работа во државна адмистрација и државна пензија (или поедини од овие услуги) тогаш ќе отслужиш воен рок. Државата бара - државата дава. Многу едноставно и практично. Сепак имаш право на избор. Ако сметаш дека подобро би функционирал без овие привилегии, тогаш никој нема да те чепне. Ем војската обезбедена ем државата растеретена.

Јас пишав дека го сфатив примерот на Status quo, и сметам дека реплицирав соодветно. Само што примерот беше крајно шовинистички и доколку го разглобуваме, многу неоснован. Суштината е она што мажите имаат некоја државна обврска а жените не. Затоа и пишав, правилно е и жените да имаат слична обврска која соодветствува на нивните можности. Но доколку отидеме подалеку, и жените имаат таква обврска со бременоста. Месеци во кои се онеспособени да учествуваат рамноправно во општеството, со слични услови како што ги споменав погоре.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Да, точно е тоа.Демократска држава не би можела да те присилува на ништо. Ама затоа пиша погоре мкд владе убаво. Не сакаш да одиш во војска? Нема да ги имаш бенифициите што ти ги дава државата. Нема државно здравство, нема социјално, нема државно образование и државна плата и пензија. Исто како сметките за струја. Колку плаќаш толку добиваш. Тоа би било една од ретките паметни работи кои би ги направила државава, доколку се случи.
Пензиско,здравствено,образование,пензија не се бенефиции за тоа секој си плаќа преку даноци и не можеш да му одзимаш на некој работи за кој платил зошто неќе да биде приморан да се мрцвари 1 година од својот живот за џабе.
[
--- надополнето: 28 април 2012 во 14:17 ---
Па јас гледам и многу мажи што не се на градилиште. Рамноправноста не иде со обрска да работиш на градилиште или во рудник.
И каква врска има биолошката предиспозиција со социјалната рамноправност.
Не правиме муабет тука за радилакен феминизам или за мисандрија. Во основата на рамноправоста е разграничување на односите јавно - приватно. Кај мене или кај тебе дома кој ќе готви, кој ќе ја коси тревата или кој ќе лежи зависи од нас и од нашите пртнери. Ствар на договор.
Социјалните и општествените обврски се друга работа. За жените нема задолжителна војска затоа што не се физички способни колку мажите. Доколку толку им паѓа на мажите тешко што имаат жените немаат задолжителна обврска, ете јас погоре наведов предлог што осигурува рамноправност. Жените ќе имаат обврска да ја покажат и тренираат својата природно дадена предиспозиција. Нега и грижа. И за уште поголема рамноправност, ќе биде дозволено да се заменат овие улоги, како што и е. Доколку жена се докаже способна и желна да служи воен рок, ќе и биде дозволено, доколку маж се докаже неспособен за истото ќе му биде дадена друга, по женска функција.

Абе ајде тие приказни на други продавајте ги.

21 век е ова не е 14 век па гради во гради борба да има каде физичките предиспозиции би биле важни.Во модерните армии секоја позиција може да ја држи и жена.

Куршумите и експлозивите не дискриминираат дали ќе убијат маж или жена исто им е.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Пензиско,здравствено,образование,пензија не се бенефиции за тоа секој си плаќа преку даноци и не можеш да му одзимаш на некој работи за кој платил зошто неќе да биде приморан да се мрцвари 1 година од својот живот за џабе.
Се, ама во голем број случаи се неправедно организирани. Некој максимално го искористува здравството и користи услуги што чинат многу поскапо отколку што и платил на државата, некој зема пензија подолго отколку што има работен стаж. Во некои случаи се привилегија. Но сепак држи вода тоа што го имаш пишано, затоа што некој и нема прилика да ги искористи овие услуги.Тие беа дадени само како дел од примерите. Во тој случај може да се најдат други привилегии така? На пример правото за социјална помош, правото да се вработиш во државна администрација, правото на користење студентски домови и слични на овие, можат да се сместат во група на привилегии. А во секој случај, право на државата е да побара услуга од тебе која што ќе ја услови некако.

I

Iblis

Гостин
Не сме се разбрале, никој не е привилегиран. Што си сработил тоа добиваш, затоа голем дел од воените ветерани кои се без ранк се бездомници.
Колку да прашам за системот кој го предлагате, начин на финансирање на војската; кој се би ги финансирал јавните здравствени и образовни институции и фондови?

Погоре некој го спомна задолжителното служење на војска во Германија. колку за информација, истот е под суспензија од 1 јули 2011. Начинот на служење пред тоа бил активна воена служба , доколку се одбие истата , можност за цивилна служба. Веднаш по суспензијата служењето на војската е доброволно.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Се, ама во голем број случаи се неправедно организирани. Некој максимално го искористува здравството и користи услуги што чинат многу поскапо отколку што и платил на државата, некој зема пензија подолго отколку што има работен стаж. Во некои случаи се привилегија. Но сепак држи вода тоа што го имаш пишано, затоа што некој и нема прилика да ги искористи овие услуги.Тие беа дадени само како дел од примерите. Во тој случај може да се најдат други привилегии така? На пример правото за социјална помош, правото да се вработиш во државна администрација, правото на користење студентски домови и слични на овие, можат да се сместат во група на привилегии. А во секој случај, право на државата е да побара услуга од тебе која што ќе ја услови некако.
Mислам дека треба да се бира дали сакаш во војска или сакаш да платиш на некого да служи за тебе. Безбеноста на државата е како данок. Сите имаат бенефит од тоа. Според мене за тоа треба да се плаќа но како паушал а не како процент од данок. Смешно е сите различно да плаќаат за истата услуга.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Абе ајде тие приказни на други продавајте ги.

21 век е ова не е 14 век па гради во гради борба да има каде физичките предиспозиции би биле важни.Во модерните армии секоја позиција може да ја држи и жена.

Куршумите и експлозивите не дискриминираат дали ќе убијат маж или жена исто им е.
Јас сум метро и желба за растење и едвај 40 кг месо. Татко ми има пушка дома и едвај можам да ја перенесам од едно на друго место. Недајбоже да треба да пукам со неа. Рамото ќе ми летне 2 метра наназад. Во армија се потребни физички способности, без разлика дали сме 12 или 21 век. Имам другарка која е на воена академија и одприлика ми е јасно кои услови се потребни за да можеш да просперираш таму. Во тој поглед јас не можам да придонесам. Затоа што темава сепак е за тоа колку и како ќе се придонесе за државата а не препукувања меѓу половите. Од друга страна јас можам да пружам медицинска нега доколку за тоа има потреба. Можам да се грижам за семејство. Можам да извршам многу функции во кои би била попродуктивна отколку маж. Како што мажот би бил попродуктивен од мене во војска. Апсурдно е да тераме инат со природата

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Тогаш влегуваш во тоа што ти го кажа Lblis дека не би требало државата да ги организира тие работи од старт и дека би требало секој да си плаќа за себе.А не еден оди 2 пати годишно на доктор другиот оди 300 пати годишно на доктор.

За сите кои ќе почнат да ми ги кажуваат сега приказните како " И што треба да го оставиме сега да умре " ќе ви одговорам ако сакате да бидете "добротвори" бидете си од сопствените пари.Нека се намалат даноците со тоа што ќе се одземе делот за здравство па после од тие ваши додатни пари земете и давајте ги на луѓе кои им требаат али не ме терајте да плаќам за 7 те баби во ординација кои по цел ден седат таму и си прават муабет,мерат притисок поради кој чекам по 1 саат за упат да земам само.

I

Iblis

Гостин
оф-топик
Mислам дека треба да се бира дали сакаш во војска или сакаш да платиш на некого да служи за тебе. Безбеноста на државата е како данок. Сите имаат бенефит од тоа. Според мене за тоа треба да се плаќа но како паушал а не како процент од данок. Смешно е сите различно да плаќаат за истата услуга.
Ова со начинот на плаќање од секогаш е било проблематично. Погледни вака на работите, кој има поголем интерес да биде заштитен, оној кој има мали материјални и финансиски средства за државата или оној кој има значајно поголеми?

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Не сме се разбрале, никој не е привилегиран. Што си сработил тоа добиваш, затоа голем дел од воените ветерани кои се без ранк се бездомници.
Колку да прашам за системот кој го предлагате, начин на финансирање на војската; кој се би ги финансирал јавните здравствени и образовни институции и фондови?

Погоре некој го спомна задолжителното служење на војска во Германија. колку за информација, истот е под суспензија од 1 јули 2011. Начинот на служење пред тоа бил активна воена служба , доколку се одбие истата , можност за цивилна служба. Веднаш по суспензијата служењето на војската е доброволно.
Повторно, самите граѓани. Идејата не вклучува укинување на даноците и апсолутно бесплатни услуги. Ама ете подолу ја исклучивме оваа идеја како малку порадикална и се наведоа други услови. А треба да се земат во предвид и средставта што одат за финансирање на платената војска.
--- надополнето: 28 април 2012 во 14:47 ---
Смешно е и сите да плаќаат исто за различни услуги ама тоа се случува во секој аспект од социјалните услуги. Нема идеален систем, единствено што може да се направи е да биде малку попродуктивен од овој што е сега.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Мешате баби и жаби, секој граѓанин на една држава без разлика дали е маж, жена, стар, млад, инвалид... има право на здравствено и пензиско осигурување, образование, социјална помош(доколку му е потребна), пари/помош за нега доколку е болен/инвалид, секој има право да се вработи секаде(секако доколку успее) ........... тоа не се бенефиции, тоа се нормални работи т.е. нормални обврски на државата спрема сите граѓани, бидејќи граѓаните си плаќаат за сето тоа(даноци) ......... а тоа дали некој сака или несака да оди да мие подови, плочки и клозети во некоја руинирана касарна и да оди на стража да држи пушка тоа си е веќе споредна работа, тоа треба да биде на доброволна основа, сакаш оди, несакаш не оди, несекој е спремен и желен да се замара со такви работи, оружје, војска, војна ... тој што има желба нека оди сам нека се пријави, нека го вработат таму и нека си тера, но некој ако несака да држи пиштол или автомат во рака незнам како ќе се натера со сила на тоа !
Б.Т.В. Одењето во војска е само губење на време(без разлика дали 3, 6, 9 или 12 месеци) бидејќи кога одат во војска повеќето се шланк, а кога ќе се вратат од војска повеќето се дебели како свињи, така да каква е таа физичка активност и вежби таму, кога скоро сите се враќаат како телиња, наместо да трчаат, вежбаат, тие си кркаат, лапаат, пијат по тоа војничките мензи и пак немаат појма за што всушност го одржиле воениот рок ......... несекој има време да се замара со непотребни работи, според мене(кој сака секако, кој е заинтересиран) доволен е еден минимален курс(неколку дневен или неколку неделен), колку да се знаат основни работи околу огненото оружје(за недај боже), но спиење по касарни по година дена за џабе, не фала !
А што се однесува до дисциплинирањето на младите, кој си е воспитан и дисциплиран од дома и да не оди во војска, пак ќе си биде дисциплиниран, познавам дечки(постари другари) што отслужија воен рок и повторно се однесуваат како што се однесуваа и претходно, па дури и бетер, така да нема везе !

jinxblog

форум силеџија
Член од
25 април 2012
Мислења
7
Поени од реакции
1
:pos:Добро што не си бил како Том Хенкс у Forest Gump....Знаеш коа сите ги спаси еден по еден ........
:pos: :pos::pos:......
прмногу ја политизирате темата,но ништо ново кај нас........конфликтот кај нас во 2001 год. во Еребино Тетовско беа сместени 700 војници од резевен состав кои иле некогаш во редовен состав(војници аматери) кои ги заменија 70 професионални војници однос 10:1 затоа е и подобро да има професинален состав кој сака слободно може да биде специјалец ко Вилем Дефо во Platoon(многу добар филм да го гледате)....3 месеци и ќе заврши обуката и потоа 6 месеци незнаеш што да правиш со себеси,се движиш на релација кантина-телефон и 6 месеци државата троши пари на мене за џабе(што не е толку лоша работа)
кој незнае кантина е војничка продавница во која има пиво само по наредба........

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Јас сум метро и желба за растење и едвај 40 кг месо. Татко ми има пушка дома и едвај можам да ја перенесам од едно на друго место. Недајбоже да треба да пукам со неа. Рамото ќе ми летне 2 метра наназад. Во армија се потребни физички способности, без разлика дали сме 12 или 21 век. Имам другарка која е на воена академија и одприлика ми е јасно кои услови се потребни за да можеш да просперираш таму. Во тој поглед јас не можам да придонесам. Затоа што темава сепак е за тоа колку и како ќе се придонесе за државата а не препукувања меѓу половите. Од друга страна јас можам да пружам медицинска нега доколку за тоа има потреба. Можам да се грижам за семејство. Можам да извршам многу функции во кои би била попродуктивна отколку маж. Како што мажот би бил попродуктивен од мене во војска. Апсурдно е да тераме инат со природата
Можеш да идеш во артилерија,тенкиста,да бидеш возач,пилот или пак за извидница.

Твоите физички предиспозиции не би биле пречка да работиш било која од овие задачи всушност во некои би имала и предност поради големината.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Можеш да идеш во артилерија,тенкиста,да бидеш возач,пилот или пак за извидница.
Обично послабите/потенките ги ставаат во извидница, курирство, шпионажа, разузнавање, брз напад/блицкриг ... :D

Тој што е 2 на 2(читај ко теле) ќе го стават да носи/влече товар и да дига тешко, тој што е клинец(низок) или пак долго стапче од 40/50/60кг ќе треба повеќе да трча, тоа е тоа, на секому спрема потребите, а и можностите ! :X3::ROFLMAO:

Kajgana Shop

На врв Bottom