Откако дојде Ди Матео цел тим игра како да им е последен меч во животот, сите се толку организирани и дисцплинирани со точни инстуркции за својата обврска на теренот, секоја чест за Ди Матео и целиот стручен штаб. Работата што ја прави Ди Матео е за секаков восхит и респект, секоја чест како се снајде, иако јас очекував да биде уште поголем фејл од АВБ.
Но Роби испадна крал, покажа голема фудбалска и тренерска интелигенција во неколку наврати, откако стана главен Челзи во клучни мечеви игра се пожестоко и се подобро, откако стана тој главен, Челзи игра подобро и од ерата на Мурињо, ова е незамисливо, сеуште не ми се верува што направи човекот.
Стојам цврсто на ставот дека Ди Матео е највеќе заслужен за ваков дух и работа во екипата, човекот е легенда знае точно како да мотивира играчи на Челзи, и што значи да се биде претставник на Челзи, овој човек мора да добие договор од Абрамович без разлика дали ќе освои ЛШ/ФА или дали ќе се пласира во топ4.
После Мурињо, Ди Матео ми е омилен тренер, човек на кој се восхитувам и уживам да го пратам како го води тимот, едноставно човеков е гение.
Ди Матео е гладен за успех, тој е гладен за трофеи и тоа уште повеќе го прави да биде идеален кандидат за тренерска легенда на Челзи.
Секако тука се веднаш и играчите, секоја чест за нашите лидери на теренот како Лампард, Тери, Дрогба и Чех, овие луѓе се најзаслужни за пласманов на Челзи во финале на ЛШ/ФА куп. Ди Матео направи одлична формација која одговара на играчите на Челзи, го врати стариот добар начин на играње кој веднаш резултираше со резултати и извади максимум од сите во овие утакмици, дури ме импресионираше и Калу како игра под негово водство, особено во некои дуели каде е потребно да се помага во дефанзива.
Играме одлично во одбрана, одлично се позинионира одбраната, се поставува одлична линија на дефанзива која е потпомогната од средниот ред кој истотака е перфектно среден со цел да се извади максимум од Микел и Лампард кои под водство на АВБ неможеа ни 5% да покажат што знаат.
Јас навистина неможам да најдам замерки ни за играчите, ни за Роби, сега за сега се оди беспрекорно и одлично за Челзи, се игра дисцплинирано и со срце, нешто што Челзи го нема веќе 3 сезони по ред, сезонава последниве месеци покажавме пример што значи тоа да се игра со срце за клуб, ова е вистински однос кој треба да го има и претставува секој фудбалер.
Секоја чест за сите, и што е до мене, за партиите кои ни ги пружија последниве 2 месеца простена им е цела сезона ладење што имаа под АВБ, сега се игра како што треба.
За во финале на ЛШ да ви кажам право, сеедно ми е кој ќе ни се падне, дали Реал или Баерн, навистина ми е сеедно. Сега ќе речете зошто? Еве зошто.
За мене финалето беше Барселона, ние победивме и ги пониживме за поразот од 2009г. За мене ова е доволно. За во финалето ионака ќе фалат стандардни првотимци како Тери, Иванович, Рамирес кои се столб на играта на Челзи, па така нејќам да мислам и да се замарам со кој тим би излегле и како би изиграле, затоа што сезонава тоа неможе да се предвиди под водството на Роби, сите се добри, сите играт одлилно, мислам дека и Трнбал да го пуштат како шпиц ќе игра како класа голгетер.
Но едно е сигурно, генерација на фудблаери како Кол, Лампард, Чех, Тери и Дрогба дефинитивно заслужува трофеј за ЛШ, ако некој заслужил трофеј во ЛШ, тоа се овие момци, тоа е овој тим, дефинитивно, затоа што покажавме дека Челзи знае да игра со срце и желба за победа!