Редовна војска повторно?

M

.:makedonec:.

Гостин
Нема шанси да одам војска. Имам ,дисциплина ,морал и изграден сум како карактер немам потреба од генерали да се изживуваат врз мене. Доколку добијам покана за регрутација .!. вака ќе им напрам и нема да одам.
А неверувам дека и ке го одобрат затоа што и така е лоша економијата, па уште и дополнителни средства да се издвојуваат од буџетот не се нормални. Според мене е непотребно, чисто губење на време.

Oд таквите како тебе се уќина служењето војска, и наместо ... да имаме АРМИЈА , ние денеска имам само една 6000-7000 ајдучка дружина, кои според мене се недоволни за одбрана на државава, а камоли пак да праќаме војници во мировни мисии,... како прво за да пратиш мировници ,треба да имаш домашен мир и 100% загарантирана состојба, што во моментот немаме (да не заборавиме дека пред 10 год имавме војна)

P.S - И Грузија така оптимистички како нас делуваше бидејки мислеа дека војните кои ги водеа1991-1993 со Абхазија и Ј.Осетија се минато, ... ама не го решија тогаш проблемот, овие области си останаа оделни и еве, грузијците беа приморани за 3 години да направат армија (2005-2008) ,и да се припремат за војна бидејки беше најавено дека во Август месец 2008 Ј.Осетија ќе се приклучи на Северна Осетија, ... и заради тоа толку брзо и гадно ја изгубиа војната, и они така како нас намалија на 10 000-15 000 и тоа на 70 000км2 територија и ете шо бидна ги разебаа за 10 дена (никој не очекуваше да ја тепаат Русија, ама барем да покажеа некоја воинственост)... а и што ќе покажат кога ја градеа војската 3-4 години само, им нашибаа М4А1-Карбин , на нивните војници, кои 30-40 години употребувале АК-47 ,им купија чешки и германски ракетни системи и ете биде што биде пуздер ги направија, се утепаа возејќи грузиски- ХАМВИ русите,... тоа е тоа, заради тоа не е работата како што викате вие не е се на ''има време, има'' , до кога уште војниците со старите М-70 пушки се, до кога ќе биде така... ова беше само пример, за тоа што може да се случи со една армија ако на време не се среди и едуцира !

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Нема повеќе војска да има редовна државата нема пари да ја финансира а башка Војник се раѓа а не се обучува 6 месеци служење нема ништо да научиш.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Oд таквите како тебе се уќина служењето војска, и наместо ... да имаме АРМИЈА , ние денеска имам само една 6000-7000 ајдучка дружина, кои според мене се недоволни за одбрана на државава, а камоли пак да праќаме војници во мировни мисии,... како прво за да пратиш мировници ,треба да имаш домашен мир и 100% загарантирана состојба, што во моментот немаме (да не заборавиме дека пред 10 год имавме војна)

P.S - И Грузија така оптимистички како нас делуваше бидејки мислеа дека војните кои ги водеа1991-1993 со Абхазија и Ј.Осетија се минато, ... ама не го решија тогаш проблемот, овие области си останаа оделни и еве, грузијците беа приморани за 3 години да направат армија (2005-2008) ,и да се припремат за војна бидејки беше најавено дека во Август месец 2008 Ј.Осетија ќе се приклучи на Северна Осетија, ... и заради тоа толку брзо и гадно ја изгубиа војната, и они така како нас намалија на 10 000-15 000 и тоа на 70 000км2 територија и ете шо бидна ги разебаа за 10 дена (никој не очекуваше да ја тепаат Русија, ама барем да покажеа некоја воинственост)... а и што ќе покажат кога ја градеа војската 3-4 години само, им нашибаа М4А1-Карбин , на нивните војници, кои 30-40 години употребувале АК-47 ,им купија чешки и германски ракетни системи и ете биде што биде пуздер ги направија, се утепаа возејќи грузиски- ХАМВИ русите,... тоа е тоа, заради тоа не е работата како што викате вие не е се на ''има време, има'' , до кога уште војниците со старите М-70 пушки се, до кога ќе биде така... ова беше само пример, за тоа што може да се случи со една армија ако на време не се среди и едуцира !
Тебе ако ти се војува пали патиките и Афганистан или Ирак. А тоа дека јас не сакам да служам војска има образложение кое сега ке ти го докажам, можеби си мал и нема да сватиш ама ако, ке се потрудам во неколку постови со подпрашања да ти докажам.
Јас бев на регрутација и прифатив да одам војска ама тоа кога бев на 18 години, ама тогаш војската ја укинаа.
Се запишав на факултет го завршив. Отворив свој бизнис, тој бизнис мене ми повлече кредити. Ако јас одам војска сега кој ке ми ги подмири мене обврските према банките?
Мене ми помина мандатот за војска, да кажеа дека ке се оди немаше да ризикувам толку труд и време да вложвам да се залагам и заборчувам. Доколку јас сега одам не само што финанскиски ке ме ослабат туку и целиот мој труд ке треба да го преадаптирам за повторно да стигнам на ова ниво што ке ми одземе исто толку време. А то шо им текнало на генералите сега војска сега овие 5 години нема владата пари па ке го укиниме уште еднаш ке повторам овој пат со букви не со симболи ( Кој ги ебит). Нема шанси да го јадам истото што го претрпев овие 4 години за некој си генерали мочковци

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.264
абе да не решат та ке тргниш како попче.
--- надополнето: 28 декември 2011 во 01:43 ---
Нема повеќе војска да има редовна државата нема пари да ја финансира а башка Војник се раѓа а не се обучува 6 месеци служење нема ништо да научиш.
џентлмен се раѓа а не војник.
а си бил па знаеш или така си претпоставуваш.
инаку да не решат, ке најдат пари не се секирајте.

M

.:makedonec:.

Гостин
Тебе ако ти се војува пали патиките и Афганистан или Ирак. А тоа дека јас не сакам да служам војска има образложение кое сега ке ти го докажам, можеби си мал и нема да сватиш ама ако, ке се потрудам во неколку постови со подпрашања да ти докажам.
Јас бев на регрутација и прифатив да одам војска ама тоа кога бев на 18 години, ама тогаш војската ја укинаа.
Се запишав на факултет го завршив. Отворив свој бизнис, тој бизнис мене ми повлече кредити. Ако јас одам војска сега кој ке ми ги подмири мене обврските према банките?
Мене ми помина мандатот за војска, да кажеа дека ке се оди немаше да ризикувам толку труд и време да вложвам да се залагам и заборчувам. Доколку јас сега одам не само што финанскиски ке ме ослабат туку и целиот мој труд ке треба да го преадаптирам за повторно да стигнам на ова ниво што ке ми одземе исто толку време. А то шо им текнало на генералите сега војска сега овие 5 години нема владата пари па ке го укиниме уште еднаш ке повторам овој пат со букви не со симболи ( Кој ги ебит). Нема шанси да го јадам истото што го претрпев овие 4 години за некој си генерали мочковци

Па добро за тоа војска се служе на 18-19 години пред да почнеш да учеш факултет или да отвореш било каков бизнис,... пошто да имаш воено искуство е многу јака работа (барем за мене така е) ако има било какви судири во иднина, додека неискусните и млади ќе бегаат и ќе бараат помош, ти ќе бидеш во состојба сам да се снајдеш, било да си во војската, било да си приморан сам да се снаоѓаш, е сеа тоа што ти си имаш убава работа и си најверојатно 23+ тоа е друга работа, како прво касно ти е да служиш војска а како второ ,штом си имаш работичка што ти дава леб... кулирај си така и не му се нервирај, (што е и логички) ...;) :D

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.264
знаете како реагираат повеќето кога ке се најдат во ситуација на која не се навикнати, не зависи од нив, ситуацијата се менува од лошо на бетер и кога има големи шанси да загинат.
ПАНИЧАТ
не зборувам само за воен конфликт во кој секако се паничи на големо. тоа може и да биде автомобилска несреќа, здравствен проблем, да те фати грч кога пливаш, да се изгубиш и уште еден милион ситуации. немојте да ми речите дека никогаш не сте испаничиле или не сте присуствувале во ситуација кога некој испаничил. не е убаво чуство нели??
само што при воен судир паниката не само што ке те убие тебе туку најверојатно и сите околу тебе. најсигурна превентива против паника е обуката. предвидливоста на настанот, да знаеш што можи да се случи и да го очекуваш тоа, да бидеш спремен.
не се учи тоа гледајки филм или на училиште или за една недела или така нешто.
замислете што ке се случеше да испаничеше старешината како што испаничи војникот, и замислете си го сега тоа на бојно поле. не е за џабе вервајте ми, не дај боже еден ден тие неколку месеци животот можат да ви го спасат.

Член од
23 април 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
А да ве прашам јас, женски да се пријават за во војска можат? И како оди цел процес, колку години треба да има, итн...

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
А да ве прашам јас, женски да се пријават за во војска можат? И како оди цел процес, колку години треба да има, итн...
Со мене имаше околу 30 девојки кои служеа војска .... исти правила за сите . Машките кои ќе наполнат 18 + мораа да служат а девојките доброволно се пријавуваа
А сега и едните и другите доброволно и платено

Член од
23 април 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
Со мене имаше околу 30 девојки кои служеа војска .... исти правила за сите . Машките кои ќе наполнат 18 + мораа да служат а девојките доброволно се пријавуваа
А сега и едните и другите доброволно и платено
како мислиш платено?

M

Moon Child

Гостин
како мислиш платено?
Месечно на војниците им следуваа по околу 1000 и нешто денари за лична хигиена, ако мисли на тоа.
Треба да имаш полни 18 години. Одиш во министерство за одбрана во твојот град, даваш пријава, и те викаат на прегледи во Воена болница во Скопје, дома ти стигнува писмо кога треба да одиш. Два дена по ред има прегледи, како систематски е, се проверува се, тежина, висина, очи, нос, заби, психо тестови има итн. Треба да имаш најмалку 50 кг за да можеш да служиш и ако планираш да се пријавуваш треба ептен добар кондиционен тренинг да имаш, било да одиш да трчаш на стадион, склекови, стомачни и такви работи. Јас отидов улежана, без никаков тренинг и кондиција и уште вториот ден паднав и физички и психички :)
Тоа, ако сакаш да се пријавуваш ептен треба да имаш воља и желба, да бидеш спремна оти се бара многу дисциплина, ред, да бидеш подготвена на се, па да тргнеш, ако сакаш да останеш до крај;)

Член од
25 април 2009
Мислења
367
Поени од реакции
135
не е по европски стандарди да немаш војска? т.е да имаш, но платеничка, а не редовна? o_O

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.264
треба да е некој ептен наивен за да после се што се случува кај нас и околу нас тврди дека не ни треба редовна војска. платеничката била доволна.
да да доволна ама за кој како. за еу и нато е сосем доволна, така можат многу лесно да не натераат да прифатиме било што.
за нас во моментална ситуација ни приближно не е доволна.
колку што видов на вести и претседателот нешто потспомна.
можеби се свестија и тие на време дека не мисира са арно работата.
барем активна обука од 6 недели теренска ако ништо друго.
за сите без изклучок. и машки и женски. на никој нема да му се скрши бисерот ако неколку недели помини надвор од дома.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
моментално Македонија нема пари за вакво нешто (n)
а инаку убаво би било да се има некаква обука бар 1 месец ако не повеќе

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.868
Поени од реакции
23.264
не се работи повеќе за дали има или нема.
и дали е убаво или не е.
се работи за елементарна потреба.
последните случувања мислам дека се доволен знак дека е време да престаниме да си играме со државата.
ни треба војска, каква таква. подобро од никаква.
не зборувам за класична редовна војска од неколку години туку елементарна обука од неколку недели, колку да научат најосновни работи.
можеби нема да бидат обучени како професионална војска ама ке бидат во многу поголем број од професионалната. а као викаат и ќората кокошка некогаш ке колвне некое зрно на нејќење. со други зборови од 100 куршуми еден ке погоди.

Kajgana Shop

На врв Bottom