За денешниот празник

Член од
19 февруари 2012
Мислења
11
Поени од реакции
2
Може ли да ве запрашам вас христијаните (и муслиманите, но христијанските празници заменете си ги со исламски во темава) дали вие чекате да дојде Свети Димитрија за да појдете до најблиската црква која го носи името Св. Димитрија. Еве на пример јас живеам во Велес. Тука има манастир Св. Димитирја кој денес е масовно посетуван и од моите роднини и другари, но јас нема да одам. Ќе одам утре, ќе одам за 1 недела, ќе одам за 1 месец ама денес не одам. Зошто ? Па доколку вие чекате да дојде Св. Димитрија за да одите на црква или на манастир....Зошто ако сте толку верници, зошто не одите секоја недела до црква да се помолите и свеќа да запалите туку чекате да дојде празник да се правите верници. Еве ова ме потсети и за 8ми Март. Јас треба да чекам да дојде 8ми Март за да и поклонам на мајка ми или на баба ми цвеќе. Треба да чекате да дојде 8ми Март да се освестите дека е момент да купите цвеќе или подарок на вашите сакани ?
Јас бар вака размислувам, и не ме прави христијанин тоа што ќе запалам свеќа на празник.
Не ме прави добар син или внук тоа што на 8ми Март ќе подарам цвеќе на мајка ми или на баба ми.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.658
Поени од реакции
31.545
ne si hristijanin.,,,, ne si musliman,,,,od kade takva idea kaj tebe da generalizirash i da kazhesh deka vernicite ne gi posetuvaat svoite verski hramovi,,kako shto ti ne sakash da posetish,,,kako si pochnal tamu da redish ,ne utre,ne za nedela ne za mesec,e sega si zaborail sa dopishesh ne za godina i definitivno nikogash,,,istata paralela ja pravish i so 8-mi mart,ti dete si edno razgaleno detishte shto neznae shto saka,,,,koj si pak ti da solish pamet koj koga da gi chevstvuva svoite praznici bilo verski bilo svetovni,,,definitivno si narcisoiden tip,i samiot zaprashaj se ti zoshto ne odish da zapalish sveka ili podadesh cvet za 8-mi mart,,,,,,,
meshash verski so svetovni praznici prashuvash i toa ultimativno drugi lichnosti za raboti koi zadiraat vo nivnata na nekoj nachin lichnost,,,,,,,,
,,ti dechko definitivno imash problem so samiot sebe,,,,ochigledno nishto ne ti e po volja,,,,,,,baraj pomosh dodeka imash vreme razmazhenko,,inaetchija koj ne saka duri ni po negovo da bide,neznaejki ni samiot kako,, se nafrlash vrz drugite,,,,,,ajt nazdravje neka ti e odi lechi se,,,,,

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.216
Поени од реакции
34.484
Може ли да ве запрашам вас христијаните (и муслиманите, но христијанските празници заменете си ги со исламски во темава) дали вие чекате да дојде Свети Димитрија за да појдете до најблиската црква која го носи името Св. Димитрија. Еве на пример јас живеам во Велес. Тука има манастир Св. Димитирја кој денес е масовно посетуван и од моите роднини и другари, но јас нема да одам. Ќе одам утре, ќе одам за 1 недела, ќе одам за 1 месец ама денес не одам. Зошто ? Па доколку вие чекате да дојде Св. Димитрија за да одите на црква или на манастир....Зошто ако сте толку верници, зошто не одите секоја недела до црква да се помолите и свеќа да запалите туку чекате да дојде празник да се правите верници. Еве ова ме потсети и за 8ми Март. Јас треба да чекам да дојде 8ми Март за да и поклонам на мајка ми или на баба ми цвеќе. Треба да чекате да дојде 8ми Март да се освестите дека е момент да купите цвеќе или подарок на вашите сакани ?
Јас бар вака размислувам, и не ме прави христијанин тоа што ќе запалам свеќа на празник.
Не ме прави добар син или внук тоа што на 8ми Март ќе подарам цвеќе на мајка ми или на баба ми.
Од кај испадна дека денес е Св. Димитрија кога е на 8. ноември?
Манастирот Св. Димитрија во Велес можеби го посетуваат денес поради друга причина... Дознај, баш ме интересира :)

Член од
30 јануари 2009
Мислења
491
Поени од реакции
439
Од кај испадна дека денес е Св. Димитрија кога е на 8. ноември?
Манастирот Св. Димитрија во Велес можеби го посетуваат денес поради друга причина... Дознај, баш ме интересира :)
Источен петок Балаклија

Православните верници вечерва ќе го слават доаѓањето на Источен петок Балаклија.
Со овој празник, посветен на пресвета Богородица, и се оддава признание на мајката божја, поради тоа што непосредно по Велигден нема друг празник поврзан со нејзиното име.
Поради тоа штоБогородица му ги миела раните на Исус, на овој ден луѓето ги посетуваат изворите ги мијат лицето и очите, или три пати преку себе префрлаат вода од изворите.
„Во Цариградкста црква се случило чудо кога мајката божја се јавила над фонтаната и од таа вода или изворот е денешниот празник. Источник значи вода и денеска е празникот на водите“, вели отец Борислав Бобевски од Повардарската епархиј.
Источен петок Балаклија, во Велес се одбележува во манастирот Свети Димитриј. Уште од попладне велешани го посетуваа храмот. Најмногу посетители доаѓаат во вечерните часови.
„Се плат свеќи, на малите деца им даваме јајца, се оставаат пари на иконата и така се чествува празникот„велат луѓето од манастирот.
„Секоја година доаѓам овде ,за здравје за среќа на моите најблиски и многу го сакам овој презник“
„Доаѓам редовно. Верувам во бога и во сите светци. На сите празници си одам и си имам таксано за здравје на сите блиски носам зејтин“,велат анкетираните верници.
Од Повардарската епархија велат дека многумина грешат мислејќи дека одењето во манастирот е во чест на Светиот Великомаченик - Мимитриј.
„Има верување помеѓу народот мислејки дека го чествуваме Свети Димитриј. Но низ историјата овој храм бил посветен на мајката божја. За време турско овој манастир бил закопан ,но а според привиденијето е откриен од Хаџи Косте и му го посветил на светиот великомаченик Димитриј“, вели отец Бобевски.
Во чест на празникот, во Манастирот Свети Димитриј, вечерна богослужба ќе одржи владиката Агатангел. Утре пак наутро, овде ќе се служи златоустова литургија.

С

Само Човек

Гостин
бришете тема одма, каков свети Димитрија бе трол . Ти гарант си од рамина некаде
--- надополнето: 20 април 2012 во 00:32 ---
боље да си отишол на манастир и да се испијаниш него да збориш глупости
--- надополнето: 20 април 2012 во 00:36 ---
и да друже јас чекам четвртокот по велигден да отидам на манстир. има лошо нешто во тоа. Полошо е у Недело шо у црква има 5 души

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Таман е отворена темава ама сепак треба да отидеш во чест на празникот а и потполно се согласувам со мислењето твое иначе и ја сум од велес и тоа го вели една моја професорка :)

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
prvo ne e upateno kon tebe
vtoro denes ne e sveti dimitrija praznik
treeto verski i svetovni praznici se mesani
parodija
И ја малце ја утнав извини,ама празникот си е во ред,и во велес беше врвца од народ..секоја година на св.димитрија манастрирот се оди првиот четврток после велгиден а верувам дека и во другите градови е така..

С

Само Човек

Гостин
Денес не е свети Димитрија, туку се слави доаѓањето на источен петок. Сакав само да му укажам да смени. Друго понатамошниот текст и параболите што ги дава се и повеќе од комични. Дечкото ја гледа раската во окото на дугите, а не ја гледа гредата во своето.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
- точно денес е Балаклија , јас го знам како прв петок по Велигден
( мислам сите цркви не го празнуваат, бар не со масовност)
во Скопје се празнува овој ден,откога знам или отсекогаш во
црквата СВ.Јован во капиштец и има голема посетеност тој ден тс. денес
ние пред земјотресот си ја викавме оваа црква „црквичето“ беше стварно
едно мало црквиче во карпите на крајот од градот.Под него имаше само една куќа,понатаму беа бавчи и овоштарници.Подоле пругата заТетово.
Над црквата местото си го викавме „брдо“ празно. А сега елитна населба.
Да спомнам уште дека тогаш чешмите пред црквичето имаа вода почиста
од денешнава на Пелистер и секојдневно си полневме од таму.
Е да не стане забуна, кратко време живеев на Савска улица,инаку се сматрам за староседелец во Еврејското Маало( по мајка ми ).
Сум бил и во Велес на овој празник,но таму одат од четврток навечер,
додека овде кај нас во Св.Јован само дента.
Има се уште време кој може нека ја посети оваа црква ( на крајот од градот)

С

Само Човек

Гостин
...кога би погледнал со „отворени очи“ би видел дека и целото т.н. „православие“ е една голема Пародија.....жалосно.....
parodija e za onoj sto ne go razbira ili ne saka da go razbere

Член од
25 октомври 2010
Мислења
736
Поени од реакции
704
...кога би погледнал со „отворени очи“ би видел дека и целото т.н. „православие“ е една голема Пародија.....жалосно.....
A вие демек новотарите се појавивте да ни ги отворите очите.....

Kajgana Shop

На врв Bottom