Мачки (општи дискусии)

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Луѓе мачорот мој пролив го фати од онаа храната Daya. Видов дека не е со поминат рок, незнам од што, целиот по ногата се испокака течно:sick: Инаку денес изеде цела полна чинија од таа храна изгледа ептен му се засвиѓа, дали е можно да го фатило пролив затоа што се прејаде? Инаку не јаде по толку многу :confused:
Mојава само првиот пат кога ја отворив конзервата изеде едно 100 грама, другиот ден и денес му давав неќе ни да ја чуе храната, салама си бара. Дали не е добра хранава, или пак мојава не е учена на храна за мачки незнам.
Сега се двоумам дали да му купам сува храна или не, мислам дека нема да јади мојава.

M

Moon Child

Гостин
Храната Daya што си ја купила од КАМ маркет е една од најлошите суви храни за мачки.
Храната е ептем НЕквалитетна и речиси во составот нема никакви хранливи материи (низок процент на месо и протеини).
Храната содржи многу вештачки бои и мириси и затоа мачките „полудуваат“ по ваквите неквалитетни храни бидејќи вештачкиот мирис што го има во ваквите неквалитетни храни страшно ги привлекува.
И самата кажа дека храната јако мирисала ( читај: вештачки мирис ) и храната има вештачки бои ( читај: гранулите се фарбани во зелена, портокалова, црвена боја )

Квалитетните суви мачешки храни не содржат вештачки бои и мириси.
Проливот не е добиен од прејадување, туку добиен е од неквалитетната храна.
Моја препорака е да ја смениш исхраната на мачето и веќе никогаш да не му даваш од ѓубрето Daya.
Знаев дека не е хранлива штом толку многу јаде од неа! Нема шанси значи, сум му купувала и Кит-а-Кет, па таа особено полудува, никогаш не изел толку многу. Му ја кренав храната за да не јаде пак, инаку е научен нон стоп јадење да си има и да си крцка кога сака, никогаш не претерал како денес. Сега седи до храната и чека да му ставам :( Што ми требаше да му ја менувам Миљор Гато... Утре веднаш ќе одам да му купам од таа. Гревче, морав пак да го мијам на ногата, го пикнав под чешма ми ги искина рацете:confused:

Mојава само првиот пат кога ја отворив конзервата изеде едно 100 грама, другиот ден и денес му давав неќе ни да ја чуе храната, салама си бара. Дали не е добра хранава, или пак мојава не е учена на храна за мачки незнам.
Сега се двоумам дали да му купам сува храна или не, мислам дека нема да јади мојава.
Пробај купи и Миљор Гато храна, мојов ја јаде доста често и нема проблеми досега.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
^КАМ маркет да барам од таа храна или на друго место?

M

Moon Child

Гостин
^КАМ маркет да барам од таа храна или на друго место?
Ја има по маркетите. Немора да е Кам. Уствари во Кам незнам дали ја има Миљор Гато или е само оваа грдава Даја.
Ќе видиш со две мачиња е на амбалажата и пишува на неа Miglior Gatto :)
Еве ја најдов на интернет :)

L

Lu

Гостин
Знаев дека не е хранлива штом толку многу јаде од неа!
Точно.
Бидејќи храната е неквалитетна и не содржи доволно количество на хранливи материи (месо, протеини ...) мачето неможе да се засити, и затоа јаде голема количина на храна.

Луѓе да ве прашам, и купив на мачкава храна за мачки, во конзерва е, и сакам да прашам дали треба да ја чувам во фрижидер или на собна температура? Конзервата е отворена, и на собна температура дане се расипе јадењето?
Ваква е иначе:
Конзервираната храна МОРА да се чува во фрижидер.
Инаку конзервираните храни се неквалитетни и не содржат доволна количина на хранливи материи.
Воопшто не ги препорачувам конзервираните храни.

M

Moon Child

Гостин
Точно.
Бидејќи храната е неквалитетна и не содржи доволно количество на хранливи материи (месо, протеини ...) мачето неможе да се засити, и затоа јаде голема количина на храна.
Да видиш само колку е жален, цело време очекува храна да му ставам и се вртка таму кај што стои :( Обично кога ќе се искака веднаш потоа оди да се најаде за да си надокнади, а сега се искака и веднаш му ја собрав храната. Којзнае колку е гладен сега :( Ама не му давам веќе од неа, греота е може и мешето го боли :(
А да ти кажам, забележав бидејќи беше малку дупната кутијата од оваа грдава храна, уште пред да му дадам од неа, полуде и по кутијата, ја лижеше на тоа место каде што беше тоа дупнатото и цело време ја душкаше. Леле за греота ќе го премислам до утре гладен :(

Г

Гучи

Гостин
Колку пари се тие ампули за болви? глеам оваа мојава само се чеша нешо. Минатата недела ја носев ушите да и ги исчистат, сеа пак почна да ги чеша, пак ке си пушти крв :eek:
Треба и да ја избањам, цела прашина под плакарите ми ја собра :pos:

M

Moon Child

Гостин
Колку пари се тие ампули за болви? глеам оваа мојава само се чеша нешо. Минатата недела ја носев ушите да и ги исчистат, сеа пак почна да ги чеша, пак ке си пушти крв :eek:
Треба и да ја избањам, цела прашина под плакарите ми ја собра :pos:
Јас 200 денари ја земав. Ама има и поскапи, ваљда се потрајни и поквалитетни. Немора да го бањаш само ако собрало прашина, оно само ќе си се избања. И не е препорачливо често да се бањаат затоа што ќе почне да им мириса кожата. Мојот собира сигурно тродупло повише прашина од твојот со тоа крзно што го има, ама го бањаме само 2 пати годишно:) Еднаш кога почнува да се стоплува, на пример ова време, и еднаш на крајот на летото пред да залади.

Г

Гучи

Гостин
А може ја да прифатам болви од неа? зошо навечер ми спие до мене :) да идам уште денес да купам ампула, да не ме напуни и мене :unsure:

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
А со овие глувци шо е работава, не му расти крзно воопшто или ги бричат x)?

M

Moon Child

Гостин
Луѓе кажујте лек да му го спречам проливот. Сега пак се искака, се измачка пак а не ми дава да го измијам, пак ме издраска по рацеве :confused: Мора да се спречи некако и да постои некаков лек :confused:

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Луѓе кажујте лек да му го спречам проливот. Сега пак се искака, се измачка пак а не ми дава да го измијам, пак ме издраска по рацеве :confused: Мора да се спречи некако и да постои некаков лек :confused:

Ѕирни го линкчево, ама не читај све, да не ти падне мука...;)

http://www.zaljubi.com/index.php?u=ljubimci&ro=macke&po=odgojmace&dl=8

Од тоа, особено ова:
  • Dijeta sa prethodnim postom u trajanju od 24 sata. Za akutni proliv treba davati hranu bogatu proteinima (na primer, piletina bez kosti i kožice) sa lako probavljivim ugljikohidratima (kuvan pirinač) bez masti, dok je za hronični proliv potrebna detaljnija obrada pacijenta da bi se utvrdio tačan razlog proliva i tako odredila tačna dijeta.
  • Nadoknada tečnosti nužna je, posebno kod akutnog proliva i kod mladih životinja. Tečnost kod blažih oblika proliva nadoknađujemo preko usta, dok je kod težih oblika potrebna infuzija.
Ја мислам дека во твојов случај не е нешто опасно (со оглед на новата храна што си му ја дала). Ја би ти рекла да не му даваш храна до крај на денот, само вода...

Kajgana Shop

На врв Bottom