Книга што не сте ја сфатиле?

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.957
Без оглед на тоа дали сте ја читале во возраст несоодветна за книгата или пак едноставно не сте ја разбрале вистински. На пример јас во 5то одделение читав класици што воопшто не ги разбирав, немав познавања од општествените случувања во тој период и воопшто од историјата на тој народ.

Такви беа:

„Мајки“ - Максим Горки
„Детство, момчештво и младост“ - Толстој

Сигурно има и други кои подоцна ќе ги надополнам.

„Малиот принц“ ја читав ко мала, па потоа и се навратив и ја препрочитав.
За некои дела ми е криво што сум ги читала кога не требало, па ми создале аверзија и не верувам дека повторно ќе ги разлистам нивните страници.

За некои книги треба да пораснеш, некои ги имаш надраснато. Вистинскиот период за избор на некое дело е фактор за нивно разбирање. Па повелете?

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Мислам дека беше во средно "Силјан штркот", таа најглупа лектира ми беше за читање.

alexmacedonia

jack of all trades ,master of none
Член од
7 февруари 2007
Мислења
30
Поени од реакции
48
од џејмс џојс, улис ,

ка читах,читах..... и па ништо не разбрах

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.559
Поени од реакции
2.524
Пред едно 11-12 год. од библиотекана спроти Карев ја земав (третата) Одисеја 2061-ва од Артур Кларк да ја читам за на одмор, и што дека ја (про)читав :) , ништо не ја разбрав, кој ми е крив :) кога почнав од третиот дел а ни филмот го немав гледано па не можев за бајги работи и ликови кои се спомнуваа од претходните два дела да си создадам некоја претстава, да поврзам некои работи, итн...

коментатор

Пингвин
Член од
25 февруари 2010
Мислења
3.546
Поени од реакции
9.457
Во 4то или 5то одделение ја читав ''Црно лале'' од Александар Дима и ништо не разбрав.

S

Shellshock nam67

Гостин
ZA kogo bijat kambanite ludnica 500 strani a vo sredno ne ti se uci a kamo li da ti se cita ali se isplatese zemav 5 ka :)

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.431
Поени од реакции
6.078
Божествената комедија- пеколот од Дантета ...2ра година средно ,период кога ги читав книгите али оваја гледав што побрзо да ја поминам ...а таа го бара сосема спротивното , голема посветеност и читање со голема концентрација...А и мислам тајмингот беше погрешен ,2ра средно , копиљ од 15-16 години...Сега имам намера да ја прочитам целата трилогија али потребно е слободно време и пуста мрза да изчезнит...

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Божествената комедија- пеколот од Дантета
Jас ќе те надополнам со Сребрените Снегови - Ж. Чинго... Некаде во 4-то или 5-то одделение ни беше за лектира... Па да ме убиеш од овие две книги ништо не сватив.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Тихиот Дон... не за разбирање туку што му било на лудакот да нашлапа 3 тома од книгава :/

Инаку... да видиме Старецот и Морето, никако неможев да сфатам што е величината на делово, во кое имаме чиче кое кризира среде море бркајќи риба која небаре ако ја улови ќе надомести се што изгубил/испуштил во животот.

M

Moon Child

Гостин
Мајсторот и Маргарита. Ме напна книгава, ја почнав и не ја ни довршив :cautious:

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
790
Процес од Кафка првпат ја читав на 14-15 години и комплетно се исфрустрирав
Господа Глембаеви е уште една книга која ја немав соодветно разбрано во времето кога ја читав за првпат

Книга која и ден денеска ми е проблематична за читање - Критика на практичниот разум од Кант и Божествената Комедија од Данте...

Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
За кого бијат камбаните. Значи нема некој кој кажал нешто лошо за книгава, а јас не можам да мрднам од 103 страна за жива глава, прашина почна да фаќа книгата.

Член од
12 јуни 2010
Мислења
200
Поени од реакции
61
"Азбука на непослушните" којашто ја читав 3 пати во првото полугодие и неможев да ја сфатам

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Мистерии од Кнут Хамсун, сега брзо ја читав и крајот не го сфатив.
Има уште многу, ама кај ќе ми текнат сега.

Kajgana Shop

На врв Bottom