Болести на здравиот разум

Дали македонското општество (политички, економски, судски систем) правилно се развива

• Вкупно гласачи
    55
Член од
29 ноември 2008
Мислења
83
Поени од реакции
46
Темава ја отворив за да ги евидентираме „Болестите на здравиот разум“. Тоа се болести на општеството што го спречуваат правилно да се развива.
Можеби некој ќе допише уште некоја точка во набројувањето, а можеби некој ќе оспори некоја со тезата дека се тоа општочовечки слабости кои се среќаваат и во други општества.

Мораме да сфатиме и да прифатиме дека на секое општество (група, заедница на луѓе) им е потребна заедничка организација, затоа што тоа им го олеснува живеењето на луѓето, го прави посигурно, насочено и им дава цел на единките.
Главна форма на организација и на здружување на луѓето, застапена денес е формата на држава. Значи ние споделуваме во рамките на државата во којашто живееме и добро и лошо.

Некои држави имаат позитивен имиџ, други негативен. Некои се продуктивни, други се непродуктивни. Во некоја држава луѓето работат за мизерна надница, во други држави месечната плата е поголема од таа на претходно споменатите добиена за целогодишна работа.

Нашиот живот, нашите постигнувања и остварувања во многу зависат од општеството во коешто живееме, затоа наша обврска е да ги евидентираме и да се бориме против горенаведените болести.

Како и при постапување при лекување на некоја болест во човечкиот организам, се постапува и при лекување на болест на општеството:
1. Се евидентира болеста (дијагноза).
2. Се наоѓаат и отстрануваат причините што доведоа до болест.
3. Се отстрануваат последиците на болеста.
4. На организмот му се даваат биостимуланси за да го зголеми имунитетот и овие болести веќе да не можат да му наштетат, туку да ги отстранува (уништува) со самата нивна појава.

Во постовите погоре беше споменато дека државата е форма несвојствена на слободата на човечкиот дух. Се согласувам. Ги поддржувам и сега за сега утопистичките идеи за една економија, базирана врз правилно и одржливо раководење со ресурсите на големиот дом во којшто живееме.
Но!
Но, покрај тоа, многу повеќе се залагам за промени во микроопштеството во коешто живеам - Македонија. Размислувај глобално - дејствувај локално.

Ги молам тие од вас што не ја прочитаа, да ја посетат оваа моја тема каде изложувам начини за дејствување за да ги излекуваме болестите: http://forum.kajgana.com/threads/Департизација-Ослобоување-на-разумот.43281/

Стојам на располагање за било-каква соработка со било-кого во функција на создавање на поправедно и попродуктивно општество.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Поради фактот што лугето не се плашат од законот и ке ти влезат дома ке те ограбат цел и ке те изрокаат.
Таков е човекот братче јебеш га,гладен е за мок.
Ti takov si......gladen za mok?
Od druga strana bez drzavata mokta ke bide nepoznanica za lugeto.
Mokta i vladeenjeto odat raka pod raka.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во постовите погоре беше споменато дека државата е форма несвојствена на слободата на човечкиот дух. Се согласувам.
Природата го створила човекот, таков каков што е.
Ние, сме обдарени со свест и разум. Ние мораме нашите деца да ги одгледуваме 20 години и затоа склопуваме бракови. Ние сме како поединец слаби, затоа живееме во села и градови да се одбраниме од ѕверовите. И многу други, работи потекнуваат од нашите природните особини
Од нашите природни особини, потекнува целата наша Цивилизација.
Ниеден човек не живее сам како што живеат мечките.
Ниеден човек не живее во глутница, како што живеат волците.
Ниеден човек не живее како што живеат мравките.
Стално сме живееле во некаква општествена заедница. Порано тоа било племе, хорда... подоцна имало други начини. Со развојот на Цивилазацијата е створена модерната правна држава во која владеат законите. За илјада години, можеби ќе има друга организација на општеството. Но секако нема да живееме без општествена организација. Ние и да сакаме, поради нашите природни особини, не можеме да бидеме, мечки, волци или мравки..

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Природата го створила човекот, таков каков што е.
Ние, сме обдарени со свест и разум. Ние мораме нашите деца да ги одгледуваме 20 години и затоа склопуваме бракови. Ние сме како поединец слаби, затоа живееме во села и градови да се одбраниме од ѕверовите. И многу други, работи потекнуваат од нашите природните особини
Од нашите природни особини, потекнува целата наша Цивилизација.
Ниеден човек не живее сам како што живеат мечките.
Ниеден човек не живее во глутница, како што живеат волците.
Ниеден човек не живее како што живеат мравките.
Стално сме живееле во некаква општествена заедница. Порано тоа било племе, хорда... подоцна имало други начини. Со развојот на Цивилазацијата е створена модерната правна држава во која владеат законите. За илјада години, можеби ќе има друга организација на општеството. Но секако нема да живееме без општествена организација. Ние и да сакаме, поради нашите природни особини, не можеме да бидеме, мечки, волци или мравки..
Ме интересира кои се тие природни особини, да ги наведеш ако не ти е тешко..

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ме интересира кои се тие природни особини, да ги наведеш ако не ти е тешко..
Воопшто не ми е тешко, веќе некои наведов тоа се:
- свест и разум, само ние сме свесни за своето постоење
- на нашите деца им се потребни 20 години живот од раѓањето, за да пораснат и да можат сами да се грижат за себе.
- физички сме релативно слаби, како поединец не можеме да се спротивставиме на ѕверовите, но здружени стануваме посилни. Таа особина ја користиме и при лов.
- Се потиме - тоа е многу важна особина. Со потењето се разладуваме и тоа ни користи за да издржиме долготрајни физички напори.
- Љубопитни сме - ова особина ја имаат само мал број други животински видови
- само ние можеме да размислуваме и да донесуваме заклучоци
- само ние можеме да цртаме
- само ние разликуваме добро од лошо
- сакаме да бидеме во друштво со други луѓе
Сега не ми текнуваат други особини, сепак јас не сум антрополог. Но секако дека некој друг и ти ќе ме надополните.
Што значи, Човечкиот род, има природни особини, кои потекнуваат длабоко во предисторијата и кои ја одредуваат нашата денешна позиција во природата.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Ti takov si......gladen za mok?
Od druga strana bez drzavata mokta ke bide nepoznanica za lugeto.
Mokta i vladeenjeto odat raka pod raka.
Без разлика дали јас сум таков или не сум,општо познато е дека свеста на човекот е таква.
Како ке биде непознаница од секогаш уште од почетокот на човештвото лугето воделе војни за територија за храна и за еден куп други работи па се до денес.

Член од
29 ноември 2008
Мислења
83
Поени од реакции
46
Стално сме живееле во некаква општествена заедница. Порано тоа било племе, хорда... подоцна имало други начини. Со развојот на Цивилазацијата е створена модерната правна држава во која владеат законите. За илјада години, можеби ќе има друга организација на општеството. Но секако нема да живееме без општествена организација.
Се е верно.
Туку, мојата поента е:
„Што можеме да направиме за да ја цивилизираме и направиме продуктивна сегашната наша „општествена заедница“ = држава“

AntiZionist

undergoing construction
Член од
31 март 2009
Мислења
305
Поени од реакции
144
Се е верно.
Туку, мојата поента е:
„Што можеме да направиме за да ја цивилизираме и направиме продуктивна сегашната наша „општествена заедница“ = држава“
Да го симнеме Исус од рајот за луѓево да не се делат по партии и да ги видат можностите и недостатоците на нашата ни држава (иако можно е и дури и тоа да не функционира)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Се е верно.
Туку, мојата поента е:
Да инсистираме да се почитуваат Уставот и Законите.
Еве погледај го мојот случај во врска со рампите и зоните и пајак возилата. Во Општина Центар знаат дека не се во право, дека на тој начин се прави дискриминација и незаконско казнување, но бидејќи сум никој и ништо не ме „ рецкаат “
Затоа ги дадов во Стразбур.

Член од
29 ноември 2008
Мислења
83
Поени од реакции
46
Да инсистираме да се почитуваат Уставот и Законите.
Уставот и законите не ги опфаќаат сите сфери на живеењето, освен тоа законите се почитуваат во функционален систем а нашиот е нефункционален.

А дали има закон за внатрепартиска демократија? Против партиски вработувања и непотизам? А закон за одговорност на лицата избрани на јавна функција?
Тоа што бараш правда во Стразбург е надворешен коректив на домашниот нефункционален систем.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Уставот и законите не ги опфаќаат сите сфери на живеењето, освен тоа законите се почитуваат во функционален систем а нашиот е нефункционален.

А дали има закон за внатрепартиска демократија? Против партиски вработувања и непотизам? А закон за одговорност на лицата избрани на јавна функција?
Тоа што бараш правда во Стразбург е надворешен коректив на домашниот нефункционален систем.
Внатрепартиската демократија нема значај за правата на човекот.
А за партиските вработувања е посебна приказна.
Во јавната администрација и јавните претпријатија има одреден број работни места и партиите всушност се борат за тие работни места. Е сега, како ќе ги меѓусебно поделат тоа е друга работа.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Без разлика дали јас сум таков или не сум,општо познато е дека свеста на човекот е таква.
Како ке биде непознаница од секогаш уште од почетокот на човештвото лугето воделе војни за територија за храна и за еден куп други работи па се до денес.
Догма број 1 е ова твоево.
Луѓето сами си ја направиле државата.

Ако земеме примери со абориџините или со индијанците во Северна и Јужна Америка некако не се поклапа оваа претпоставка....да не образлагам во таа насока.
Хипнозата има многу заедничко нешто со магичните кругови.....
иако во основа се различни, хипнозата е контролирана од други, додека магичниот круг е само-организирачки. Како и да е, државата не е производ на луѓето. А државниците не се избраниците на луѓето, освен ако не сакаш тоа да го видиш со сила.
--- надополнето: 16 април 2012 во 15:20 ---
- на нашите деца им се потребни 20 години живот од раѓањето, за да пораснат и да можат сами да се грижат за себе.
- физички сме релативно слаби, како поединец не можеме да се спротивставиме на ѕверовите, но здружени стануваме посилни. Таа особина ја користиме и при лов.
- Се потиме - тоа е многу важна особина. Со потењето се разладуваме и тоа ни користи за да издржиме долготрајни физички напори.
Сега не ми текнуваат други особини, сепак јас не сум антрополог. Но секако дека некој друг и ти ќе ме надополните.
Што значи, Човечкиот род, има природни особини, кои потекнуваат длабоко во предисторијата и кои ја одредуваат нашата денешна позиција во природата.
Човекот ги има овие предиспозиции и цап, пред едно 6000 год. стига државата, имаме писмо, математикаи т.н. .....ебати квантниот скок.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тоа е само мантра на секуларната религија и како таква се употребува без критичко расудување.

Каква е природата на човекот?
“Таква“ не е одговор, мора да се почне од некаде за да муабетот има насока...значи ваква или онаква, каква е точно?

Се е верно.
Туку, мојата поента е:
Кое е твоето мислење, што може (и како) да се направи?
На кој начин граѓаните би ја спречиле партизацијата на пример?
--- надополнето: 16 април 2012 во 17:47 ---
Во ред, но ништо од ова не го допира постоењето на државен апарат или власт.
Дали сме родени грешни (една од основните догми на теистички религии) или сме родени ѕверови кои се раководат само од нагонот (како што тврдат секуларните религии) и следствено, само одредени меѓу таквата човекова популација, морално, физички, интелектуално супериорни и водени од повисока свест и алтруизам се кадри да владеат со масата, за нејзино добро секако, која оставена без нивна заштита ќе се врати на владеењето на нагонот?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Прво се уништија моралните вредности со тоа се ослабе борбениот морал стана популарно да се биде неморален значи да се нема свест за солидарност сочувство и без таков борбен морал не поразија без борба.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
--- надополнето: 16 април 2012 во 17:47 ---
Дали сме родени грешни (една од основните догми на теистички религии) или сме родени ѕверови кои се раководат само од нагонот (како што тврдат секуларните религии) и следствено, само одредени меѓу таквата човекова популација, морално, физички, интелектуално супериорни и водени од повисока свест и алтруизам се кадри да владеат со масата, за нејзино добро секако, која оставена без нивна заштита ќе се врати на владеењето на нагонот?
Tи постави толку прашања на кој немам одговор. За ова што го подцртав, моето искуства зборува дека глупоста, кретенизмот како и алтруизмот и интелигенцијата се рамномерно распоредени.
И во највисоките структури на власта постои одреден број добри луѓе, но исто така постои одреден број на вистински глупаци. ( Подсети се на Берлускони )
Додека студирав и меѓу професорите имаше добри и кретени.
И додека служев војска исто имаше такви и онакви
На работа исто
Од ова заклучив дека идиотизмот и генијалноста се рамномерно распоредени во сите општествени структури
Правната држава и владеењето на законите е голем напредок на Цивилизацијата. За прв пат во историјата јас на секој човек можам да му кажам - Здраво Брат
Затоа сум резервиран кон оние што ја критикуваат државата како институција

Kajgana Shop

На врв Bottom