Мачки (општи дискусии)

M

Moon Child

Гостин
аха... значи затоа она пак го внесуваше мачето внатре кога јас го вадев надвор :D

Инаку сега се во подрумот на сигурно, мачката не мрде од таму, нон-стоп е со маченцето :)
Да, она ќе го крие додека не порасне. И пази да не ти го внесе дома а да не приметиш каде ќе го пикне, затоа што нон стоп ќе се обидува да го довлечка и скрие :pos:

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.485
Поени од реакции
3.299
Луѓе, дали е можно при раѓање некое маче да не се роди и да остане во стомакот на мачката? :confused:

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Луѓе, дали е можно при раѓање некое маче да не се роди и да остане во стомакот на мачката? :confused:
:confused: Зошто вака мислиш, се породи мачката твоја и пак крупна ти делува?

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.485
Поени од реакции
3.299
:confused: Зошто вака мислиш, се породи мачката твоја и пак крупна ти делува?
Па не можам по изглед да оценам, ама ветеринарката пред 2-3 недели ја гледаше на ехо и рече дека има 4 мачиња, а мачката сабајле роди само 3? о_о
Колку е сигурен тој ехо тест не знам, може ли погрешно да изброила? Мачката до сега се понаша нормално и преде, единствено нешто е што цел ден не е излезена од кутијата.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Па не можам по изглед да оценам, ама ветеринарката пред 2-3 недели ја гледаше на ехо и рече дека има 4 мачиња, а мачката сабајле роди само 3? о_о
Колку е сигурен тој ехо тест не знам, може ли погрешно да изброила? Мачката до сега се понаша нормално и преде, единствено нешто е што цел ден не е излезена од кутијата.
Можно е.
Мачката моја прв пат кога се пораѓаше тоа се случи, 4 ги роди здрави и живи, другото не можеше да излези. Се мачеше мачката многу ама џабе. Ја оденсов на ветринар и со операција го истадоа мачето, целото беше скапано. Најсигурно ти е да ја оденсиш на ветринар одма ќе ти кажат дали има во нејзе маче или не.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Се испостави тоа на старите дека прво легло треба да се фрлат мачињата.
Кај мене во комшии се омачи мачка,прво легло и е,абе ич не знае да ги чува,наместо да ги носи за врат,ги мкне за нога,коа ки дои наеднаш станува,ги треска од пархет,абе лудило :D
А гругата што е таму,си е милина :)

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.485
Поени од реакции
3.299
Можно е.
Мачката моја прв пат кога се пораѓаше тоа се случи, 4 ги роди здрави и живи, другото не можеше да излези. Се мачеше мачката многу ама џабе. Ја оденсов на ветринар и со операција го истадоа мачето, целото беше скапано. Најсигурно ти е да ја оденсиш на ветринар одма ќе ти кажат дали има во нејзе маче или не.
Мојава не се мачи, ништо не и' е. Инаку исто прво пораѓање. Ја мислам дека ветеринарката погрeшно изброја ама сепак најсигурно е да ја однесам.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Мојава не се мачи, ништо не и' е. Инаку исто прво пораѓање. Ја мислам дека ветеринарката погрeшно изброја ама сепак најсигурно е да ја однесам.
Kaмо среќа грешно да имат избројано. Дајму да јајт, ако јајт мислам би требала да е во ред, зошто ако не му е погодено нема да сака ни храна.
Но сепак, не те кошта ништо утре од сабајле на ветринар.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.729
Поени од реакции
13.468
ми се породи мачката у шакф,иам 3 мачиња,некој совет да не треба нешто да направам ?
Направи и` место во шкафот (тапацирај го со некакви крпи, перничиња) после тоа првите две недели не ги пипај мачињата, инаку ќе ризикуваш мајката поради присуството на стран мирис да ги отфрли од грижа. После откако ќе прогледаат и шетаат по шкафот, земи смени локација на истите перничиња. Коа ќе имаат веќе месец, моеш слободно да ги „малтретираш“. Исто тука моеш и лепче со млеко да им даваш, песок обавезно - да научат да кењаат кај што треба - мајката ќе ги учи. После 2тиот месец треба веќе да им мислиш дали ќе ги даваш или ќе останат со тебе.

KIFFLA

не ме викај друже
Член од
5 ноември 2008
Мислења
548
Поени од реакции
180
Направи и` место во шкафот (тапацирај го со некакви крпи, перничиња) после тоа првите две недели не ги пипај мачињата, инаку ќе ризикуваш мајката поради присуството на стран мирис да ги отфрли од грижа. После откако ќе прогледаат и шетаат по шкафот, земи смени локација на истите перничиња. Коа ќе имаат веќе месец, моеш слободно да ги „малтретираш“. Исто тука моеш и лепче со млеко да им даваш, песок обавезно - да научат да кењаат кај што треба - мајката ќе ги учи. После 2тиот месец треба веќе да им мислиш дали ќе ги даваш или ќе останат со тебе.
ова не сум знаел дека ако и ги фаќам сеа мачињата може да изгубат мирис и да ги отфрли.Коа ќе стане мачката да иде надвор доаѓа кучево легнува и он ги чува

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.729
Поени од реакции
13.468
пробај кучето да го отфрлиш да спие на друго место.

Член од
1 декември 2010
Мислења
1.294
Поени од реакции
2.781
Што се е спремна да направи една мачка за да го заштити своето маченце... пред малку мојата мачка нападна куче 5 пати поголема од неа, само поради тоа што кучето влезе во дворот, а маченцето е во подрумот... Храбро од неа, али не би сакал во иднина да се закачува со кучиња, дека и сега малку фалеше сериозно да настрада, среќа што јас бев таму да го изгонам кучето.

Член од
14 мај 2011
Мислења
374
Поени од реакции
388
ова не сум знаел дека ако и ги фаќам сеа мачињата може да изгубат мирис и да ги отфрли.Коа ќе стане мачката да иде надвор доаѓа кучево легнува и он ги чува
Не можат да изгубат мирис, туку замирисуваат на туѓо (на тебе, без навреда :)), но тоа не мора да значи дека ќе ги отфрли - зависи од карактерот мачката и од тоа колку ти е приврзана и ти верува. На пример, мојата повеќе сака да се омачи кога сум до неа и постојано преде. Ми дозволува да ја вртам и сучам колку сакам за да видам до каде е стигната работата, дури и сама се мести како некоја родилка, чиниш очекува да и помогнам. После, откако ќе ја изеде плацентата и ги исчисти мачињата можам веднаш да ги фаќам на кратко (експерт сум за одредување пол :P) . Таа не се лути, ама ми ги турка рацете со носето, па после ги лиже за да го измие мојот мирис и се мести да ги покрие со нозете и опашот - како да се плаши да не ги урочам :confused:

M

Moon Child

Гостин
Луѓе мачорот мој пролив го фати од онаа храната Daya. Видов дека не е со поминат рок, незнам од што, целиот по ногата се испокака течно :sick:
Инаку денес изеде цела полна чинија од таа храна изгледа ептен му се засвиѓа, дали е можно да го фатило пролив затоа што се прејаде? Инаку не јаде по толку многу :confused:

L

Lu

Гостин
Луѓе мачорот мој пролив го фати од онаа храната Daya. Видов дека не е со поминат рок, незнам од што, целиот по ногата се испокака течно :sick:
Инаку денес изеде цела полна чинија од таа храна изгледа ептен му се засвиѓа, дали е можно да го фатило пролив затоа што се прејаде? Инаку не јаде по толку многу :confused:
Храната Daya што си ја купила од КАМ маркет е една од најлошите суви храни за мачки.
Храната е ептем НЕквалитетна и речиси во составот нема никакви хранливи материи (низок процент на месо и протеини).
Храната содржи многу вештачки бои и мириси и затоа мачките „полудуваат“ по ваквите неквалитетни храни бидејќи вештачкиот мирис што го има во ваквите неквалитетни храни страшно ги привлекува.
И самата кажа дека храната јако мирисала ( читај: вештачки мирис ) и храната има вештачки бои ( читај: гранулите се фарбани во зелена, портокалова, црвена боја )

Квалитетните суви мачешки храни не содржат вештачки бои и мириси.
Проливот не е добиен од прејадување, туку добиен е од неквалитетната храна.
Моја препорака е да ја смениш исхраната на мачето и веќе никогаш да не му даваш од ѓубрето Daya.

Kajgana Shop

На врв Bottom