Постење?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
А каде е запишано дека верникот треба токму така да пости-со завет пред Бога, два дена (???), за одредена работа (која)? Камо библиски цитат за таков начин на постење?

јас постев на последниот празник и цел ден ништо скоро не јадев и вечерта:nesvest: организмот ми се одвикнал од посна храна:toe:

А каде е запишано дека верникот треба токму така да пости-со завет пред Бога, два дена (???), за одредена работа (која)? Камо библиски цитат за таков начин на постење?

"postea cel den do vecerta"
Sudii 20:26

"I postea vo onoj den i priznavaa: "Mu sogresivme na Gospoda"

1 Samuil 7:6

Gi pogrebaa nivnite koski pod dabot na Javis, i postea sedum dena.
1Letopisi 10:12

Vo tretiot den otkako prekrati da posti gi soblece molitvenite obleki.
Estir 5:1

"Postete za mene ne jadete nitu pijte tridena itri noki.I jas ke postam taka so svoite devojki."
Estir 4:16

Spored ova mozes da zaklucis deka vremetraenjeto na postot sami go odreduvale:do zajdisonce; tri dena; sedum dena; cel den.

"I taka postevme i Go molevme svojot Bog za toa i Toj ne poslusa"
Ezra 8:23

Postenje za nekoja rabota pokazuva ovoj stih.

Mislam deka e ova dovolno objasnuvanje od Biblijata se razbira.

Дечки денес прв пат во животот решив да постам.Сабајле доручав како што треба една кифла и кисела вода,но за ручек ја оплескав каснав јајце :( Се зареков сабајле дека ке постам и сега ми е неубо..Постев затоа што навистина сакам а не заради "модa" како што прават некои..И сега да продолжам да постам или ...

Мој совет е да си прочиташ на нет се што е поврзано со постење, пример зошто се пости, како се пости, кога се пости, што се јаде а што не и после кога ќе ги имаш сите информации да си почнеш.
Мислам инаку дека Велигденските пости завршуваат утре, јез да не знам како планираш да постиш....

:(
Па како да ти кажам.. што си посеал тоа ќе жнееш. Мора да испостиш до крај иначе дедо боже ќе ти се лути

Што има врска поговорката со мојот пост?

А може некој да ми каже зошто се пости ? сите што ги прашав,никој незнае...добивам одговори,таков е обичајот,голем празник е...? нема иронично ништо во постов,стварно сакам да знам..?

А може некој да ми каже зошто се пости ? сите што ги прашав,никој незнае...добивам одговори,таков е обичајот,голем празник е...? нема иронично ништо во постов,стварно сакам да знам..?
Postish za da se iscistish od grevovi......duhovno
aj sega razmisli malce.....znaci ne jadish :meso, jajca sirenje ..itn itn..
so samoto toa si ja procistuvash krfta od holestorolot.....znaci i cistenje na teloto
zajaknuvanje na voljata i svesta.....so pazenje shto ke stavish vo usta
dovolno e ili...

Postish za da se iscistish od grevovi......duhovno
aj sega razmisli malce.....znaci ne jadish :meso, jajca sirenje ..itn itn..
so samoto toa si ja procistuvash krfta od holestorolot.....znaci i cistenje na teloto
zajaknuvanje na voljata i svesta.....so pazenje shto ke stavish vo usta
dovolno e ili...

Кажав дека не ми е цел да испровоцирам.

само болдираното го сфаќам како добро.

Кажав дека не ми е цел да испровоцирам.

само болдираното го сфаќам како добро.
Ne ti ni dadov odgovor kako nekoj shto e isprovociran.....go procitav tvoeto prashanje i ti dadov odgovor kako shto jas mislam....
duhot,teloto i svesta....elementi na koi covekot trebe da "raboti" sekoj den....pa i za vreme na posti

Е ова сега е период на постење како никогаш досега... Се постит од финансиски а не од верски причини.

Нит сум постел, нит постам нит ќе постам.
Џабе постат некои луѓе и јадат граФ секој петок кога устата им е полна со гомна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom