Постење?

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
TOCNO....BASKA I AKO JA CITAME BIBLIJATA KE VIDIME DEKA POVEKETO OD BOZJITE IZBRANICI ZIVEEJA VO ROPSTVO, PROGONSTVO, BEA TEPANI, MACENI, PLUKANI, GLADNI ITN...A I MNOGU OD NIV UMREA SO MACENICKA SMRT....TAKA DA NE ZNACI DEKA AKO ZIVEEME TEZOK ZIVOT SME DALEKU OD BOG....BAS NAPROTIV (AMA NE I SEKOGAS).
VERATA E BAS VO TAKVITE TESKOTII DA NE FRLAS KAMENJA PO BOG!

А дали знаете како ПОСТЕШЕ Исус во пустината
Ете тоа се вика ПОСТ а не воа ноа.
Најдете Библиски докази за ПОСТОТ во Православието и за ПРАЗНИЦИТЕ.

Посочи ми, плс, КАКО Исус постеше во пустината и зашто токму така а не поинаку?

postenje znaci nejadenje.Starozavetnoto postenje bilo bez nikakva hrana.
Biblijata ne kazuva za nikakva posna ili mrsna hrana za vreme na postot.

И постот сам по себе, само како апстинирање од храна не е ништо друго туку диета....значи постот и молитвата се неразделни! Само постот придружен со молитва е ПОСТ.
И нормално без никаква храна, и нормално со причина.....дали заради некоја потреба, дали заради благодарност, дали заради духовно зајакнување.......ама се ова го имам кажано:helou:

Постот, како израз, не е ограничен само на нејадење како старозаветен принцип. За среќа, Христос ни го донесе Новиот Завет па сега според него и треба да живееме, оти „..старото помина...„ Постот не е апсолутно нејадење, туку воздржување/стражарење/самоконтрола на вкупното наше битие (дух, душа и тело) во одредени делови од годината, во кои треба повеќе да се занимаваме со своите духовни а не само материјални потреби.

ПАтем кажано, во пустината, Христос постеше 40 дена БЕЗ храна и БЕЗ вода, не затоа што сите треба така да постат, туку од проста причина што за Христа Богочовекот тоа било лесно изведливо! На Синот Божји ионака не Му е потребна ни храна ни вода, а Христос, синот човечки, кој едноставно, се „прилагодил„ на волјата од Синот Божји, не Му било проблем да преживее 40 дена без јадење и пиење.

Постот, како израз, не е ограничен само на нејадење како старозаветен принцип. За среќа, Христо ни го донесе Новиот Завет па сега според него и треба да живееме, оти „..старото помина...„ Постот не е апсолутно нејадење, туку воздржување/стражарење/самоконтрола на вкупното наше битие (дух, душа и тело) во одредени делови од годината, во кои треба повеќе да се занимаваме со своите духовни а не само материјални потреби.

ПАтем кажано, во пустината, Христос постеше 40 дена БЕЗ храна и БЕЗ вода, не затоа што сите треба така да постат, туку од проста причина што за Христа Богочовекот тоа било лесно изведливо! На Синот Божји ионака не Му е потребна ни храна ни вода, а Христос, синот човечки, кој едноставно, се „прилагодил„ на волјата од Синот Божји, не Му било проблем да преживее 40 дена без јадење и пиење.
Ако е така зашто тогаш и Мојсеј постеше така???
И те молам каде во Библијата пишува кога да се пости? Во кој дел од годината ? Пишува само дека постот и молитвата се наше оружје!

Хммммм..ајде вака.

Би те потсетил на онаа пофалба од фарисејот, кој, удирајќи се во гради и посочувајќи го митарот, вели дека постел „..два пати неделно...„. Имено, два пати неделно постат и православните, во среда и петок: во среда, оти Христос е продаден од Јуда во тој ден, а во петок, оти Христос е распнат во петок.

А одговори ми: каде е посочено дека Мојсеј треба да пости 40 дена (ИСТО како и Христос во пустината!) пред да ги добие Божјите заповеди на двте камени плочи?

Мојсеј постеше така, за да може ОЧИСТЕН да ги прими Заповедите, оти и земјата околу капинатакоја гореше и не согоруваше, беше СВЕТА земја.

Мора ли нешто за биде запишано за да биде практикувано? А каде е ЗАБРАНЕТО да се пости? ПА и Адам и Ева требаше да постат во Рајот, НЕЈАДЕЈЌИ од ТОЧНО псочената храна ( а не било која!) ама ја оплескаа работата...

Хммммм..ајде вака.

Би те потсетил на онаа пофалба од фарисејот, кој, удирајќи се во гради и посочувајќи го митарот, вели дека постел „..два пати неделно...„. Имено, два пати неделно постат и православните, во среда и петок: во среда, оти Христос е продаден од Јуда во тој ден, а во петок, оти Христос е распнат во петок.

А одговори ми: каде е посочено дека Мојсеј треба да пости 40 дена (ИСТО како и Христос во пустината!) пред да ги добие Божјите заповеди на двте камени плочи?

Мојсеј постеше така, за да може ОЧИСТЕН да ги прими Заповедите, оти и земјата околу капинатакоја гореше и не согоруваше, беше СВЕТА земја.

Мора ли нешто за биде запишано за да биде практикувано? А каде е ЗАБРАНЕТО да се пости? ПА и Адам и Ева требаше да постат во Рајот, НЕЈАДЕЈЌИ од ТОЧНО псочената храна ( а не било која!) ама ја оплескаа работата...

Епа токму така де! Два пати неделно постеа фарисеите-симбол за лицемерство во Библијата! Значи само лицемерите постат во одредени денови за да сите знаат дека постат, а Бог наредува да постиме тајно за да не награди јавно...така да ете ти.
А за Мојсеј нема што да пишува кога Бог тогаш лично им се обраќаше на своите избраници......и за вакви битни работи како постењето ДА мора да биде напишано, како и што ти реков погоре, напишано е не треба да се пости во одредени денови кога сите ќе знаат дека постиш.
И не реков дека негде е забрането да се пости, само многу луѓе не го знаат вистинското значење на постот, тоа е утната работа од почеток. Ништожно во Божјите очи!:wink:

Хммммм....фарисејско постење (два пати неделно) = православно постење (два пати неделно) ?????

Am I right?

Да не речете пак дека оцрнувам, ама да...лицемерно е сите да знаат дека постиш, лицемерно е да постиш зашто баба ти така правела во среда и петок....лицемерно е да не си ја чепнал Библијата и да не знаеш ништо за Бог, а да постиш......значи ако постите вака лицемерно е. Во спротивно не е!

" Ovoj,pak rod se isteruva samo so molitva i post"
Matej 17;21

"Ovoj, pak rod" se misli na [demonite] i jasno Hristos ni objavuva za silata na postot vo kombinacija so molitvata.

" Ovoj,pak rod se isteruva samo so molitva i post"
Matej 17;21

"Ovoj, pak rod" se misli na [demonite] i jasno Hristos ni objavuva za silata na postot vo kombinacija so molitvata.

Па, мислам и дека напоменав, дека ние на овој свет не се бориме против крв и месо, па за да ни треба ладно оружје, бомби, пиштоли итн, туку се бориме против сатанските упоришта, па баш затоа и нашето оружје е духовно!
Значи крајно време е да сфатат сите оние кои се пуцаат у груди дека постат за Велигден, што е постот и да го користат за тоа, а не за фалење колку се религиозни.
Иначе КСТ одлично исконзумиран стих!

Зашто нашата борба не е против крвта и телото, туку против началствата, против властите, против светските владетели на темнината на овој век: против духовните сили на злото во небесните места.

Ef-6:12

So ovoj bibliski stih sakam da se nadovrzam na posledniot post.
Bas mi e milo sto Marina 21 se soglasuva so mene.

a sto vikate da postite kao muslimanite? 30 dena godisno od izgrejsonce do zajdisonce????

cisto ljubopitno

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom