Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
за првото незнам за второто е доста реално, освем ако хирургот или менаџерот не е од старото кино. па скоро сите што биле во ЈНА имаат тетоважа.
а сегашните генерации незнам кој нема тетоважа, така да кога тие ке станат хирурзи или менаџери еден ден, ке биде чудно ако немаат тетоважа.
Само Сељаците и Камионџиите имаат ЈНА тетоважи, незнам во какви кругови се движиш ама најголем дел од пропалиците и криминалци имаат тетоважи. Посебно многу и големи. Додуше има разлика од тетоважа до тетоважа. Има типични ганстерски тетоважи. Ретко кој бил во затвор а да не заврши истетовиран. Се е веројантост...се разбира има исклучоци.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.078
Поени од реакции
23.528
Само Сељаците и Камионџиите имаат ЈНА тетоважи, незнам во какви кругови се движиш ама најголем дел од пропалиците и криминалци имаат тетоважи. Посебно многу и големи. Додуше има разлика од тетоважа до тетоважа. Има типични ганстерски тетоважи. Ретко кој бил во затвор а да не заврши истетовиран. Се е веројантост...се разбира има исклучоци.
а извини кај те растеја тебе.... во саксија.
си прошетал скоро низ народот или се дружиш стриктно низ твојата фела.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
72 percent of respondents with face, neck, hands, or fingers tattoos have spent more than three days in jail, compared to 6 percent of the nontattooed population.
Laumann, Anne; Amy Derick (2006), "Tattoos and Body Piercings in the United States: A National Data Set", Journal of the American Academy of Dermatology 55: pp. 413-421

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
stefus во стаклено ѕвоно да не си растен :) тетоважи никогаш не сум сакал, ама во денешно време имаат многу луѓе, девојки,дечковци што немаат никаква врска со пропалици. Стана ептен помодарство така да тетоважа не е ништо необично барем за мене. Сеа добро ако се појави некој со две раце целосно истетовирани ќе го прифатам малку со резерва :)

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
72 percent of respondents with face, neck, hands, or fingers tattoos have spent more than three days in jail, compared to 6 percent of the nontattooed population.
Laumann, Anne; Amy Derick (2006), "Tattoos and Body Piercings in the United States: A National Data Set", Journal of the American Academy of Dermatology55: pp. 413-421
Што ако имам на гз тетоважа и ми е скриена, тоа ме прави интелектуалец и помалку веројатно дека ќе станам криминалец во животов?

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.382
Поени од реакции
4.201
логиката ти вриштииииииии.
месарот не бил по шорцеви туку најверојатно прикладно облечен.
дали имал или не тетоважа, коса во репче и незнам што тоа е негов приватен живот. друго дали некој сметал дека не е прикладно да се има тетоважа е малце глуп муабет. денес сите имаат така да ......
во врска со примањата и образованието и тука врска ти нема муабетот. демек јас учев и треба да земам повеќе плата.
а што ако су учел напамет а појма немаш од реалниот живот.
што ако си ја купил дипломата со канта сирење што ти ја пратиле твоите од село за да некој професор како венко да ти прогледа низ прсти и да ти пушти.
за услугата.
пак ке спомнам дека плаќате за грамажата во случајот. вашите желби и очејкувања чувајте си ги за дома. или платите дополнително. јас немам видено никаде дека треба да се нареди под конец и да ви прави ордевер дека така вас ви се прднало.
во ред за твои пари се работи. па доплати и ке имаш. другото е само демек кој сум јас а кој си ти.
месарот најнормално постапил и се тргнал, не од страв од муштеривката туку да не изгуби нерви и да и ја учука една. во дадената ситуација најдобар избор.
после со венко е само приказна за себе. тоа дека на венко му се повраќало дека некој не е задоволен од работното место и смета дека е малце платен и дека очекувал да има плата колку неговата за која овај учел години и години е глупо и да се коментира. ако имал толку години школо и ете академнски граѓанин можел и да се испонаша како таков. не е месарот психолог па да чита мисли што венко мисли во даден момент. а тоа што овај смета дека има плава крв само затоа што имал школо не му дава за право да изиграва бог. па и да се крија зад рафтот. јас да сум месарот и да се препознаам во колумната тие дипломите во ке му ги начукам ај да не речам каде. пошто секако така го опиша како полуписмен неандреталец па нормално е такво однесување од него.
Месарот не е психолог и треба да ќути и да си ја работи работата а не да коментира муштерии. И траба да си ја работи работата како што треба и сигурен сум дека ако не требало да и ја нареди саламата на госпоѓата немало да и ја нареди туку требало и одкако се побунила муштериката и ја наредил... за се треба да се побуниме...., а и тетоважите, па траба да си ги покрие на работа, ако има реп треба да си стави хигиенска шапка и сл....за се си има ред како треба да се изгледа и да се понаша. Еве и јас сум спортски тип ама неможам во тренерки да се треснам во судница или да закачам пирс на носот или да истетовирам гола женска на раката и да се чепатам пред судот, или некој полицаец да се истетовира и да пушти реп и брадиште... се си има ред. И читај поубаво, за платата ЈАС како критериум не го земам образованието туку пазарот и потребата на пазарот во сооднос со заменливоста на еден работник
--- надополнето: 6 април 2012 во 12:24 ---
Месарот не е психолог и треба да ќути и да си ја работи работата а не да коментира муштерии. И траба да си ја работи работата како што треба и сигурен сум дека ако не требало да и ја нареди саламата на госпоѓата немало да и ја нареди туку требало и одкако се побунила муштериката и ја наредил... за се треба да се побуниме...., а и тетоважите, па траба да си ги покрие на работа, ако има реп треба да си стави хигиенска шапка и сл....за се си има ред како треба да се изгледа и да се понаша. Еве и јас сум спортски тип ама неможам во тренерки да се треснам во судница или да закачам пирс на носот или да истетовирам гола женска на раката и да се чепатам пред судот, или некој полицаец да се истетовира и да пушти реп и брадиште... се си има ред. И читај поубаво, за платата ЈАС како критериум не го земам образованието туку пазарот и потребата на пазарот во сооднос со заменливоста на еден работник
Мојата работа е врзана за луѓе и што ако јас фатам да коментирам со муштериите кој во гарадот колку должи, кој има хипотека, кој смрди, кој што направил... не личи на ништо да се коментираат муштерии...

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Што ако имам на гз тетоважа и ми е скриена, тоа ме прави интелектуалец и помалку веројатно дека ќе станам криминалец во животов?
Мали и скриени тетоважи не се толку асоцирани со криминал, големи и видни се повеќе. Не треба да си научник да го заклучиш тоа.
--- надополнето: 6 април 2012 во 12:30 ---
stefus во стаклено ѕвоно да не си растен :) тетоважи никогаш не сум сакал, ама во денешно време имаат многу луѓе, девојки,дечковци што немаат никаква врска со пропалици. Стана ептен помодарство така да тетоважа не е ништо необично барем за мене. Сеа добро ако се појави некој со две раце целосно истетовирани ќе го прифатам малку со резерва :)
Истото и јас го кажувам големи и видни тетоважи во најмала рака се сумљива работа и јас со резерва гледам кон тие луѓе.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Мали и скриени тетоважи не се толку асоцирани со криминал, големи и видни се повеќе. Не треба да си научник да го заклучиш тоа.
Стефус, пред 30 години тетоважите беа асоцијација за криминал. И мислам на тетоважи од типот SOИJA :)
Денес тетоважите се уметнички дела. И не треба да си научник да го заклучиш тоа.
Да сум јас работодавец, поверјатно би вработила некој што се покажува каков што е, отколку некој што ќе одлепи на стари години.

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
--- надополнето: 6 април 2012 во 12:30 ---

Истото и јас го кажувам големи и видни тетоважи во најмала рака се сумљива работа и јас со резерва гледам кон тие луѓе.
Да? А од кај знаеш кај му била тетоважата на месарот? Може кога се наведнувал по саламата му се симнале пантолоните па се видела... Што вели науката за тоа?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Венко преку овој ,,месар,, зборува за сите како него, зборува за цела една група на непрофесионалци, за една појава во општеството... мислам дека колумната не е насочена стриктно према тој ,,месар,, туку кон општествената појава, тетовираниот месар можеби и не постои, можеби не постои и случката како таква, но појавата во општеството постои а општествената појава јасно дека може и треба да се третира во весниците.... треба целот живот да ни помине во жалење кај шефови ако се жалиме за секој мрзлив, некултурен непрофесионалец кој е незадоволен од својата плата... такви срекаваме секојднево по еден куп...
Ко Венко да е некоја посебна врста на животиња, па само тој има право да ги наоѓа маните кај другите и тоа преку колумни. И само поради тоа што бил професор и имал n години образование, неговото мислење колку и да е дискриминирачко и радикално, пак
треба да биде вреднувано, а неговото мислење нема никаква врска со неговото образование, ниту пак со тоа колку книги за бонтон прочитал во животот, туку со лични фрустрации. Наредна колумна нека му биде "Професорите масовно се разведуваат и си земаат млади асистентки за жени".

Член од
20 мај 2010
Мислења
78
Поени од реакции
78
Венко направил грешка во колумната, бинарната логика не е 1 и 2, ама бидејќи толку прекрасна теорија имаше развиено за броевите во една негова книга (ако не се лажам Азбука на непослушните) би рекла дека и намерно ставил 2. Едно девојче, веднаш после дипломирање, отишло на интервју во една од нашите 4 „големи„ банки, оглас шалтерски работник (мора од некаде да се почне). И на поставеното прашање „дали ќе бидеш вообразена со колегите кои имаат средно„ им дала прекрасен одговор „јас никогаш не сум вообразена, и нема ни да бидам, но тие ќе бидат вообразени кон мене, со зајадливи коментари дека денес секој завршува факултет, дека денес секој има 10 просек, дека...„ Професорот не бил вообразен, вообразено било детето.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.292
Поени од реакции
26.178
Ама му се нафрливте на професорот. Што, демек ако е универзитетски професор, нема право некогаш да му пукне филмот и да отера се у курац?

Член од
20 мај 2010
Мислења
78
Поени од реакции
78
Јас сум доктор на науки, па далеку сум од професорска плата од над 1000 евра, Венко лаже дека зема 40.000 ден. :)

Уште колку имаш ти да губиш мотивација...:), ама верувај не е само знаењето сила и моќ, има и други фактори кои сигурно ќе можеш да ги искористиш кога ќе аплицираш за работно место, без разлика на образованието.:)
Професорот напиша дека 40.000 денари се плата повисока од неговата. Значи, зема помалку од 40.000 денари, и ако ја избришеме веројтатноста дека зема 0 денари, тогаш неговата плата се движи од 1 до 39.999 денари... 1000 евра се 61250 денари... ве молам “докторе“!

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
1. Теоретско идолизирање. Лажно. Нашминкано. Во истиот момент со критиката како таква, за да критиката добие на тежина. Пример: Овој Џоле, адвокат бил, учен чоек...ти да видиш како го испцу келнерот кога овој му рече дека немале готови ќебапчиња.
2. Решението, какво и да е, е ставено на "тапет" и се плука обилно не само по колумната, туку и по човекот. Му се зема академската наобразба како позадина, па оттаму потекнува критиката. Лажеш кога пишуваш дека го земаш како изолиран случај. И ти и јас знаеме кој е Венко. Јас само посочив дека Венко не е ништо повеќе или помалку човек од мене. Ти, иако не признаваш, како предуслов за критиката го земаш тоа дека тој треба да биде...едно од двете. Па отвараш нуклеарен реактор кој некој мора да го деактивира. Не е ова холивудски филм, па јас Лаконскиот јунак со два збора да би можел да објаснам зошто ова се претвори во сатанизирање на личноста Венко Андоновски. :)

Не очекував тебе да морам да ти цртам. Изгледа муабетов со изолирани случаи и нивниот eфект врз читателот стварно имале смисла.
Особено ми се допаѓа начинов на кој мене под маса ми ја префрлаш топкава со многу ниски констатации додуша, ама твој избор на изразување, твое право.
Не си ти толку неразбирлив за да мора да црташ, само ти велам дека не си во право, согласно мојата маленкост која го констатирала тоа.
Е сега може да навлеземе дали јас не сум разбрала, дали ти не си разбрал, ама со тоа одиме на ризик максимално да го затупиме, а тоа мене барем воопшто не ми е намерата.

@драга вештица, не ја бива на човек како противаргумент да му кажеш дека има лажен морал без воопшто да го познаваш во случајов. Но, не ни очекувам ништо помалку кога свој суд за еден човек кој не го познаваш донесуваш врз основ на колумнист.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom