Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Зашо „саламарот“ да има било какви консеквенции побогу?

Си примал инекции у гз, може и ти си фатил хепатитис. Или сида. Или неспособност да прочиташ како се пренесува хепатитис.

И кажи ми како знаеш дека тие шо ја спремаат храната по рестораните позади у кујна немаат некоја болест? Или ги проверуваш пред да решиш да јадеш на некое место?
„Ве молам викнете ги готвачите од кујна да видам да не имаат некоја тетоважа, и ве молам извештај од вчера за анализа на бакерии у мокрача од секој вработен, анализа на крв и столица, и кога последен пат примиле вакцина“
Ај не се пренамагај.
Глеј неможе по фаца да му се прочита некој дали е ХИВ позитивен или не. Ама ако има многу тетоважи тоа е сумљиво имал ризично однесување. Ако нешто не се познава неможеш да бидеш сомничав ама за нешто очигледно како тон тетоважи или пирвоси е очигледно. Што знам наречи го предрасуда ама несакам некој ишаран или пун со пирсови да ми фаќа храна или да ме оперира. Едноставно тетоважите се асоцирани со болест и често пати со антисоцијално однесување. Сите во затвори се пуни со тетоважи. Не дека тетоважа = Криминалец со Хепатитис Ц ама сепак е некој лош знак.
Сума сумарум ако незнаш нешто неможе да претвоствауваш но, ако нешто видиш има основа да си сомничав.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Глеј неможе по фаца да му се прочита некој дали е ХИВ позитивен или не. Ама ако има многу тетоважи тоа е сумљиво имал ризично однесување. Ако нешто не се познава неможеш да бидеш сомничав ама за нешто очигледно како тон тетоважи или пирвоси е очигледно. Што знам наречи го предрасуда ама несакам некој ишаран или пун со пирсови да ми фаќа храна или да ме оперира. Едноставно тетоважите се асоцирани со болест и често пати со антисоцијално однесување. Сите во затвори се пуни со тетоважи. Не дека тетоважа = Криминалец со Хепатитис Ц ама сепак е некој лош знак.
Сума сумарум ако незнаш нешто неможе да претвоствауваш но, ако нешто видиш има основа да си сомничав.
И замисли шефот на работа ти е пун тетоважи и пирсови, ќе му го кажеш ли и него ова ако знаеш дека ризикуваш работно место, или сега си имаш слободни саати за држење морални лекции?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
И замисли шефот на работа ти е пун тетоважи и пирсови, ќе му го кажеш ли и него ова ако знаеш дека ризикуваш работно место, или сега си имаш слободни саати за држење морални лекции?
Тетоважи оставаат негативен прв впечаток... Не дека би дискримирал некој поради тоа ама сепак има одредени карактеристки на физички изглед кој се асоцирани со негативено однесување. Јас ако би вработувал некој на работа ама имам два апсолутно исти кандидати едниот без а другиот со тетоважи би го избрал тој без. Исто важи и за Црнец или Циган. Едноствно одредени карактеристики се асоцирани со негативно однесување.

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Шефот не може да има Хепатитис, тоа го закачуваат само луѓе со антисоцијално ризично однесување и само оние сомничавите ( вметни си категорија по избор).

Z

zmej gorjanin

Гостин
Тетоважи оставаат негативен прв впечаток... Не дека би дискримирал некој поради тоа ама сепак има одредени карактеристки на физички изглед кој се асоцирани со негативено однесување. Јас ако би вработувал некој на работа ама имам два апсолутно исти кандидати едниот без а другиот со тетоважи би го избрал тој без. Исто важи и за Црнец или Циган. Едноствно одредени карактеристики се асоцирани со негативно однесување.
Јаки критериуми имаш. :)

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Тоа што го пишуваш Е дискриминација, сакал ти или не.

И веројатно не си ја читал „Вештица“ каде што Јована си тетовира пеперуга,па спомнувањето на тетоважата од страна на Венко е уште почудна.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Тоа што го пишуваш Е дискриминација, сакал ти или не.

И веројатно не си ја читал „Вештица“ каде што Јована си тетовира пеперуга,па спомнувањето на тетоважата од страна на Венко е уште почудна.
Не дека сакам да дискримирам некој ама статистички е поверојанто некој со тетоважи да има заразни болести или да е антисоцијален. Исто важи и за Роми или Црнци. Боја на кожа и тетоважи се доста видливи на прв контакт и кога немаш многу други податоци за некого ти останува само прв впечаток. А со некој луѓе (продавачи) ќе имаш само прв впечаток ништо повеќе од тоа. Не дека треба да се многу водиш од прв впечаток ама често пати луѓе судат врз база на тоа. И не ја гледам логиката намерно да оставаш лош прв впечаток згора на тоа тетоважи се избор боја на кожа не е избор. Ако сакаш да работиш со луѓе во услужна дејност првиот впечаток е битен зошто тој е и последен. Така да не е многу паметно да се истетовираш ако сакаш да работиш во услужна дејност. Незнам кај му бил паметот на Месарот. Очигледно има недостаток на тој план.
Како и да е колку и да сакаш едноставно неможе да не дискриминиаш едноставно реалноста не ти дава.

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Не дека сакам да дискримирам некој ама статистички е поверојанто некој со тетоважи да има заразни болести или да е антисоцијален. Исто важи и за Роми или Црнци. Боја на кожа и тетоважи се доста видливи на прв контакт и кога немаш многу други податоци за некого ти останува само прв впечаток. А со некој луѓе (продавачи) ќе имаш само прв впечаток ништо повеќе од тоа. Не дека треба да се многу водиш од прв впечаток ама често пати луѓе судат врз база на тоа. И не ја гледам логиката намерно да оставаш лош прв впечаток згора на тоа тетоважи се избор боја на кожа не е избор. Ако сакаш да работиш со луѓе во услужна дејност првиот впечаток е битен зошто тој е и последен. Така да не е многу паметно да се истетовираш ако сакаш да работиш во услужна дејност. Незнам кај му бил паметот на Месарот. Очигледно има недостаток на тој план.
Како и да е колку и да сакаш едноставно неможе да не дискриминиаш едноставно реалноста не ти дава.
Стефус, дали баба ти е Кинескиња?

Пошо секоја трета жена е кинескиња по статистиката твоја мила, веројатно е.
АКо не баба ти, тогаш сигурно во потесната фамилија имаш припадник на кинеско-тибетанската група на народи.

Нели, доста веројатно е тоа.
Како и за Црнци.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.078
Поени од реакции
23.529
Никаде Венко не спомнува дека тетоважата е нешто лошо, само наведува на тоа дека за работа од типот на месар не е прикладно да се има тетоважа, т.е истата треба да се прикрие, додека сосема спротивно е кога работиш во кафиќ, таму тетоважата прикладно е да се покаже. Еве мојава работа е со луѓе и подразбира да си облечен во костум или слично и сега како би било јас да одам на работа по тренерки или шорцеви? се си има ред. Во случајот месарот се тргнал затоа што му е страв да влезе во конфликт со жената која била незадоволна од услугата затоа што и самиот знае дека не е во право а потоа откако сработил се како што барала жената и како што треба тој со другите муштерии ја оговара предметната жена, нешто што е крајно непрофесионално и некоректно и својата мрзливост типот ја прикрива со ,,малку сум платен,,- а муштеријата не е тој кој одредува колку ке биде платен тој и воопшто тоа не го интересира. И сигурен сум дека Венко го нема за цел само тој ,,несреќен месар,, туку сака да укаже на однесувањето на голем дел од луѓето кои непрофесионално си ја вршат работата, на луѓето кои сакаат да бидат платени повеке а не сакаат да работат повеке....... Исто така тој не навредува никого што работи во маркет или слично, само кажува дека смета дека треба да има разлика во примањата во зависност од образованието што е негово мислење. Мое мислење на пример е дека репер за платата треба да биде понудата и побарувачката на соодветниот профил т.е заменливоста на конкретниот работник и неговиот труд, ангажирање...
логиката ти вриштииииииии.
месарот не бил по шорцеви туку најверојатно прикладно облечен.
дали имал или не тетоважа, коса во репче и незнам што тоа е негов приватен живот. друго дали некој сметал дека не е прикладно да се има тетоважа е малце глуп муабет. денес сите имаат така да ......
во врска со примањата и образованието и тука врска ти нема муабетот. демек јас учев и треба да земам повеќе плата.
а што ако су учел напамет а појма немаш од реалниот живот.
што ако си ја купил дипломата со канта сирење што ти ја пратиле твоите од село за да некој професор како венко да ти прогледа низ прсти и да ти пушти.
за услугата.
пак ке спомнам дека плаќате за грамажата во случајот. вашите желби и очејкувања чувајте си ги за дома. или платите дополнително. јас немам видено никаде дека треба да се нареди под конец и да ви прави ордевер дека така вас ви се прднало.
во ред за твои пари се работи. па доплати и ке имаш. другото е само демек кој сум јас а кој си ти.
месарот најнормално постапил и се тргнал, не од страв од муштеривката туку да не изгуби нерви и да и ја учука една. во дадената ситуација најдобар избор.
после со венко е само приказна за себе. тоа дека на венко му се повраќало дека некој не е задоволен од работното место и смета дека е малце платен и дека очекувал да има плата колку неговата за која овај учел години и години е глупо и да се коментира. ако имал толку години школо и ете академнски граѓанин можел и да се испонаша како таков. не е месарот психолог па да чита мисли што венко мисли во даден момент. а тоа што овај смета дека има плава крв само затоа што имал школо не му дава за право да изиграва бог. па и да се крија зад рафтот. јас да сум месарот и да се препознаам во колумната тие дипломите во ке му ги начукам ај да не речам каде. пошто секако така го опиша како полуписмен неандреталец па нормално е такво однесување од него.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Стефус, дали баба ти е Кинескиња?

Пошо секоја трета жена е кинескиња по статистиката твоја мила, веројатно е.
АКо не баба ти, тогаш сигурно во потесната фамилија имаш припадник на кинеско-тибетанската група на народи.

Нели, доста веројатно е тоа.
Како и за Црнци.
Колку е веројанто на некој од Македонија бабата да му е Кинескиња? :pos: Има реални показатели. Кажи ми колку е веројатно некој менаџер или хирург да има тетоважи во споредна со криминалец?

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Колку е веројанто на некој од Македонија бабата да му е Кинескиња? :pos: Има реални показатели. Кажи ми колку е веројатно некој менаџер или хирург да има тетоважи во споредна со криминалец?
Абе статистиката не познава граници. Статистички, во светот секој трет е Кинез, па мора да имаш некој кинез кај тебе во фамилија бе, мораш!

А колку е веројатно споредба менаџер (?!) и криминалец (?!?!?!).

Статистички, и двајцата можат да бидат Кинези, за друго не знам.

:vozbud:

Која е поентата да оправдаш и објаснуваш нешто со статистички веројатности?!

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Она што Венко нам ни го кажува за дечкото со тетоважата во колумната е соодветна реакција на дечковото кажување на Венко за она што тој немал му*а да и го каже на госпоѓата, која пак најхрабра од тројцата, во лице му кажала на дечкото со тетоважата за она што и пречи во неговата работа. Со еден збор малкумина од нас се како жената директни, повеќето сме вакви:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Абе статистиката не познава граници. Статистички, во светот секој трет е Кинез, па мора да имаш некој кинез кај тебе во фамилија бе, мораш!

А колку е веројатно споредба менаџер (?!) и криминалец (?!?!?!).

Статистички, и двајцата можат да бидат Кинези, за друго не знам.

:vozbud:

Која е поентата да оправдаш и објаснуваш нешто со статистички веројатности?!
Статистика е основа на научниот метод. Без статистика нема наука.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.078
Поени од реакции
23.529
за првото незнам за второто е доста реално, освем ако хирургот или менаџерот не е од старото кино. па скоро сите што биле во ЈНА имаат тетоважа.
а сегашните генерации незнам кој нема тетоважа, така да кога тие ке станат хирурзи или менаџери еден ден, ке биде чудно ако немаат тетоважа.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.382
Поени од реакции
4.201
И што направи Венко? Место да му каже во лице или да се пожали кај шефот отиде да го оговара по весници.:)
Венко преку овој ,,месар,, зборува за сите како него, зборува за цела една група на непрофесионалци, за една појава во општеството... мислам дека колумната не е насочена стриктно према тој ,,месар,, туку кон општествената појава, тетовираниот месар можеби и не постои, можеби не постои и случката како таква, но појавата во општеството постои а општествената појава јасно дека може и треба да се третира во весниците.... треба целот живот да ни помине во жалење кај шефови ако се жалиме за секој мрзлив, некултурен непрофесионалец кој е незадоволен од својата плата... такви срекаваме секојднево по еден куп...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom