Како стигнавме до пропаста кон која цели човештвото?

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Ми се допаѓа твојот став дека одиме кон пропаст.Апокалипсата си ја создаваме самите.Но ако погледнеш малку подалеку во историјата,ќе сфатиш дека откако постои човекот смета дека оди во пропаст.Уште пред повеќе од 2000 години,Сократ тврдел дека младината се расипува,и кога ќе видиш ретко кој е задоволен со периодот во кој суштествува,единствен (за кого како) оптимистичен факт е тоа што ако пропаста на homo-sapiens постојано се развива,а издржала толку долго време,крајот можеби и не е баш блиску,барем не оној официјалниот.
Додека се зголемува кванитетот на луѓето,квалитетот ќе опаѓа.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Секојдневно слушам вакви небулози во кои се наговестува крајот на човечката империја на планетата. Страшни приказни за Судниот Ден, машинеријата на пропаста подгревана од човечката расипана природа.
Ниеднаш на слушнав решение на проблемот, што ме наведува да мислам дека се што сум чул не е ништо повеќе од кукумјакање.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Секојдневно слушам вакви небулози во кои се наговестува крајот на човечката империја на планетата. Страшни приказни за Судниот Ден, машинеријата на пропаста подгревана од човечката расипана природа.
Ниеднаш на слушнав решение на проблемот, што ме наведува да мислам дека се што сум чул не е ништо повеќе од кукумјакање.
Зависи кого слушаш .. има многу фрикови кои пропагират Суден ден , секти и слично .. огромен број од нив гледат да направат и профит од тоа , а дел се и attention whores.

Секоја година е крај на светот , секоја година Исус се симнува , секоја година астероиди не ударат .. и ништо од тоа ..

Крајо ќе дојде .. ама далеко е свето од тоа сега за сега

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.028
Поени од реакции
435
Да бе, гледам сипаници и црна чума хараат низ Европа и убиваат по половина од нејзиното население.

Друже, еволуција, општеството иде даље. Планетата преживеала геноцид на 95% од врстите на неа неколкупати во нејзината историја од 6 милијарди години. Човештвото што почнува да се меша нешто (200 години веќе) не е никаков проблем.

На крај краева све си има почеток и крај , преку смрт до нов живот , така иде циклусот.
А ново измислениве болести??Си слушнал за нив??Рак и еден товар видови на Рак???
Колку типови на вируси има нови сега и нови болести да не ги набројувам???Знаеш дека има лек за се сепак го нема!Значи експериментални глувци сме и ќе останеме!Еволуција срање само технологија напред а не сме еволуирале во ништо.Тука па тука.Во што си еволуирал ти и јас и целото човештво??
Спрема мене само во глувци,модерни роботи или робови да речеме.

D

Daedalus

Гостин
А ново измислениве болести??Си слушнал за нив??Рак и еден товар видови на Рак???
Колку типови на вируси има нови сега и нови болести да не ги набројувам???Знаеш дека има лек за се сепак го нема!Значи експериментални глувци сме и ќе останеме!Еволуција срање само технологија напред а не сме еволуирале во ништо.Тука па тука.Во што си еволуирал ти и јас и целото човештво??
Kako ti ja razbiras evolucijata? o_O Sto e evolucija?

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Да. Затоа во палеолитот просечен животен век бил 33 години а денес е скоро 70.

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Za konzumererizmot potrebna e dobra edukacija i tribini za potkrevanje na opstestvenata svest no kako sto mediumite i opsto establismentot se vo korelacija so najgolemite korporacii toa ke odi malku potesko, istoto se odnesuva za genetska modificiranata hrana znam deka golem del od vas znaat sto e permakultura no da se potsetime http://en.wikipedia.org/wiki/Permaculture .
Централна Африка, Етиопија и Сомалија се водечки велесили во областа на пермакултурата. И се некако ми се чини дека не им оди баш најдобро.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Савле знам дека таму се гаи пермакултура од немајкаде и дури и самите не се свесни дека се екологисти, јасно ми е и тоа дека квалитетот на живот и животниот век не им е за машала.
Со темпото со кое се размножуваме на планетата и со кое ги трошиме ресурсите од истата, мене ова решение ми се гледа како најдобро за да се зачуваат ресурсите и за да може да се прехранат сите жители на планетата во некое подалечно минато ако се развиваме и трошиме во вакво темпо.
Сега брзо читав за одгледувањето коноп како решение да се обезбедат неопходните ресурси и изгледаше интересно.
Пишав претходно дека прво треба да се подкрени свеста од причина што колку што во моментов фрлаат Америте во канта би се нахранила цела Африка и пола Азија.
Би сакал да чујам твое мислење за тоа кои би биле решенијата за да се спаси човештвото во случај ако се доведеме во ситуација да ги поарчиме ресурсите што ги има на планетава?

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Савле знам дека таму се гаи пермакултура од немајкаде и дури и самите не се свесни дека се екологисти, јасно ми е и тоа дека квалитетот на живот и животниот век не им е за машала.
Со темпото со кое се размножуваме на планетата и со кое ги трошиме ресурсите од истата, мене ова решение ми се гледа како најдобро за да се зачуваат ресурсите и за да може да се прехранат сите жители на планетата во некое подалечно минато ако се развиваме и трошиме во вакво темпо.
Сега брзо читав за одгледувањето коноп како решение да се обезбедат неопходните ресурси и изгледаше интересно.
Пишав претходно дека прво треба да се подкрени свеста од причина што колку што во моментов фрлаат Америте во канта би се нахранила цела Африка и пола Азија.
Би сакал да чујам твое мислење за тоа кои би биле решенијата за да се спаси човештвото во случај ако се доведеме во ситуација да ги поарчиме ресурсите што ги има на планетава?
Ич да не му се плашиш. Не можеме да ги поарчиме сите ресурси затоа што уште кога ќе со појави сериозен недостаток на ресурси, одма ќе го решиме проблемот. Еве овој фраеров се тоа уште пред 250 години увидел како ќе го решиме проблемот http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Robert_Malthus

Чаре да не дојдеме до таму, е да се едуцира целата популација и евентуално да има ограничувања на бројот на деца што може да го имаш. Второ, треба напреден генетски инжењеринг на храна, за да создадеме уште подобри поотпорни поекономични врсти, наместо да се враќаме во камено доба со "пермакултурата". Раснење месо на синтетичка подлога е веќе можно и иншала за десетина години ќе дојде до ниво на индустриско производство и рапиден пад на цената со скоро никаков импакт на средината, за разлика од сточарството. Само технологија не спасува, ништо друго.

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347

Прво научија разликата помеѓу откривање и измислување. Ако не си ја открил не значи дека не постои. Во драгоцената ви антика и среден век , да се изгребеш од рѓосан клин во најмала рака ќе завршиш со ампутација на тој дел од телото. Денес инекција за тетанус една и ко нов си.

Незнам кој ви е кварот што се плашите од нови болести што се откриваат, полесно ќе ви биде ако се заболени отидете на лекар и он ви каже дека појма нема што ви е?

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.028
Поени од реакции
435
Kako ti ja razbiras evolucijata? o_O Sto e evolucija?
Чарлс Дарвин
Еволуција и технологија не е исто колку што сум писмен јас а можеби грешам нели??
--- надополнето: 6 април 2012 во 14:29 ---
Прво научија разликата помеѓу откривање и измислување. Ако не си ја открил не значи дека не постои. Во драгоцената ви антика и среден век , да се изгребеш од рѓосан клин во најмала рака ќе завршиш со ампутација на тој дел од телото. Денес инекција за тетанус една и ко нов си.

Незнам кој ви е кварот што се плашите од нови болести што се откриваат, полесно ќе ви биде ако се заболени отидете на лекар и он ви каже дека појма нема што ви е?
Тарзан нели гледаш телевизија и пратиш Нет???Или пратиш само мода демек.
Слушаш ли пратиш ли некои сајтови за здравје и за болести или само да се плескаат зелени.Види колку оваа технологија ни наштетува на нашето здравје храна модифицирана.Имате гледано филмови колку експерименти се има правено па производот е штетен по здравје па пак се продава умирајте глувци,де ќе те молам малку разгледај некои други страни па ќе видиш други работи како се објаснети,а исто така и за вакцините.Во драгоцената ви антика имале само едно нешто грешно што слабо се бањале и биле нечисти другото било се ОК и сите биле среќни и весели и сиромави.Робови биле.А сега ние сме модерни робови наместо 100 стапа ако згрешиш 100 евра казна.Размисли малку.........Читни натаму наваму не е само кајгана точка мотика и некој други веб страни и сител и канал 5 алфа и некој други телевизии само.
Разгледај пробај види потоа ќе разговараме
--- надополнето: 6 април 2012 во 14:33 ---
Прво научија разликата помеѓу откривање и измислување. Ако не си ја открил не значи дека не постои.
Колумбо ја откри Америка????И Никола Тесла ел.енергија???
Тоа е откривање и измислување а после постои усовршување на технологијата.Или јас сум грешка или некој друг.Еволуција-Од мајмун човек а технологија е од телевизор црно бел до 3Д технологија
Де малку размисли или сум грешка јас!!

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Чарлс Дарвин
Еволуција и технологија не е исто колку што сум писмен јас а можеби грешам нели??
--- надополнето: 6 април 2012 во 14:29 ---

Тарзан нели гледаш телевизија и пратиш Нет???Или пратиш само мода демек.
Слушаш ли пратиш ли некои сајтови за здравје и за болести или само да се плескаат зелени.Види колку оваа технологија ни наштетува на нашето здравје храна модифицирана.Имате гледано филмови колку експерименти се има правено па производот е штетен по здравје па пак се продава умирајте глувци,де ќе те молам малку разгледај некои други страни па ќе видиш други работи како се објаснети,а исто така и за вакцините.Во драгоцената ви антика имале само едно нешто грешно што слабо се бањале и биле нечисти другото било се ОК и сите биле среќни и весели и сиромави.Робови биле.А сега ние сме модерни робови наместо 100 стапа ако згрешиш 100 евра казна.Размисли малку.........Читни натаму наваму не е само кајгана точка мотика и некој други веб страни и сител и канал 5 алфа и некој други телевизии само.
Разгледај пробај види потоа ќе разговараме
--- надополнето: 6 април 2012 во 14:33 ---

Колумбо ја откри Америка????И Никола Тесла ел.енергија???
Тоа е откривање и измислување а после постои усовршување на технологијата.Или јас сум грешка или некој друг.Еволуција-Од мајмун човек а технологија е од телевизор црно бел до 3Д технологија
Де малку размисли или сум грешка јас!!

Каде наштетува? На партијата на зелените? Баш таа модифицирана храна прехранува милиони луѓе, баш тоа "играње бога" со генетска модификација овозможува храната да ти расте во пустина и во тундра. Водата што ја пиеш е штетна во големи количини па пак ја пиеш, кислородот што го дишеш е штетен па пак го дишеш.

Филмови не гледам, реалност гледам.

Колубмо не ја измисли Америка , не носеше 500 милијарди бродови со земја па ја истураше таа земја среде океан за да направи 2 континента. Исто како и болестите , ако си немал микроскоп во среден век да знаеш дека постојат бактерии, или електронски микроскоп за да знаеш дека постојат вируси тоа не значи дека не постоеле тие. Или дојдоа злите масоно-еврејски коорпорации и посеаа вируси на секаде ради заебанција.

Во антиката се бањале и те како, јавни бањи имало , историја куме. Во среден век почнале да трујат.

Побркан си цел, среди се па врати се.

A

AnFem

Гостин
Да. Затоа во палеолитот просечен животен век бил 33 години а денес е скоро 70.
Јас би ја поместила границата околу 50-60

Каде наштетува? На партијата на зелените? Баш таа модифицирана храна прехранува милиони луѓе, баш тоа "играње бога" со генетска модификација овозможува храната да ти расте во пустина и во тундра. Водата што ја пиеш е штетна во големи количини па пак ја пиеш, кислородот што го дишеш е штетен па пак го дишеш.
Храната ја има во изобилие. Огромни количини на храна се фрлаат, а луѓе умираат од глад. Значи храна има за сите, елитизирањето е проблем!
Ако ова со водава и со воздухот би требало да бидат некаков изговор за ГМО, тогаш е најсмешниот изговор што некогаш сум го чула! Баш тоа е и поентата, не можеш да си играш бог! Не си бог! Доказ за тоа е дека „храната“ создадена во лабораторија е отров и му штети на организмот.

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Јас би ја поместила границата околу 50-60

Храната ја има во изобилие. Огромни количини на храна се фрлаат, а луѓе умираат од глад. Значи храна има за сите, елитизирањето е проблем!
Ако ова со водава и со воздухот би требало да бидат некаков изговор за ГМО, тогаш е најсмешниот изговор што некогаш сум го чула! Баш тоа е и поентата, не можеш да си играш бог! Не си бог! Доказ за тоа е дека „храната“ создадена во лабораторија е отров и му штети на организмот.

Све е отров при одредени услови.

15 години користење на ГМО од милиони луѓе и никој не се жалел(http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2408621/?tool=pmcentrez) освен хипици и Green Peace.

Kajgana Shop

На врв Bottom