Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Моралните дилеми постојат. Како ти гледаш на нив е твој став кој можам да го оспорам. На пример по болдот: ако ги елиминираш етичките критериуми, што те спречува да ги евтаназираш болдираните човечки суштества? За кој кур ги чуваме по лудници и трошиме драгоцени ресурси?! Можам дискусијава да ја терам и понатака, со тешки инвалиди, параплегичари, заболени од терминални болести, итн. Како ја мериш цивилизациската вредност, биолошката вредност или некоја општа вредност на човечка личност или човечки живот? Кои се параметрите? Многумина се обидуваат да понудат некои одговори на овие прашања. Ако читнеш некои од книгите кои ти ги посочив ќе видиш дека за ова постои етичка дебата во медицинските кругови. Инаку, мене ми е јасно дека ти и јас нема да се согласиме и јас со тоа немам никаков проблем.

Сите „ние“ не сме en bloc против абортус. За мене, дискусијата не е црно-бела. Јас не сум против абортус во сите случаи. Jас не истрчувам со вредносни судови за оние што абортираат (поради било која причина) ниту ги стигматизирам, ниту некому дрвам за нечии права, а најмалку бранам институционализирана контрола врз женската сексуалност. Ама ме мрзи веќе. Доволно пишав. Шо викаш да баталиме ти и ја да си реплицираме на темава? Ми се јаде и ми се спие.
Петар, тоа ти го одговорив, дека одредени морални и етички судови СЕ ПОДРАЗБИРААТ. НО, има големо НО, во тие етички и морални судови НЕ СПАЃА издишана глупост како ,,чедоморство,, .
За тебе можеби е комплицирано прашањето, за мене е многу едноставно. Затоа што не го земам во предвид ембрионот, односно, мојот суд не го носам од негов аспект (затоа што тој нема способност за да има аспект) туку од аспект на оние кои го креирале.

Етичкиот дел го оставам онаму, каде што почнува перцепцијата, за која нема двоумења во медицинските кругови. Тоа е докажано. Докажано е дека ,,до тогаш,, ембрионот нема перцепција. Каква е перцепцијата, како се развива и колку е способен фетусот не се знае, токму поради етичката страна на истражувањата. Затоа што е практично невозможно да се следи неговата психичка активност додека е во утробата. Донесени се заклучоци врз база на испитувања на новороденчиња и врз база на прерано родени/абортирани ембриони/фетуси.

НИКОЈ не смее да се стави во улога да донесува одлуки за полнолетна, психички здрава личност. И никој не смее да ја преиспитува нејзината одлука. За мене е тоа едноставно - воопшто не навлегувам во ,,моралната,, исправност на одлуката. Нема болка - нема морална/законска одговорност (не го спомнувај примерот несвесен човек, дистинкцијата е јасна личност/(не)личност).

Ако сметаме дека потенцијалниот живот на ембрионот е ,,свет,, и дека не смееме да го убиваме, иако нема никаква свест, тогаш мора веднаш да престане убивањето на сите животни. Зошто ги убиваме и ги јадеме? Зошто се психички помалку моќни од нас? Зошто ние владееме со сите други живи суштества? Физички сме послаби од најголемиот дел од нив, но психички сме далеку помоќни. Што ти гарантира дека една свиња нема да еволуира? Зошто ја убиваш? Пази, свињата е докажано дека има когнитивна свест на 3 годишно дете.

Зошто е оправдано да убиеш свиња (свест, во некаков облик) а не е оправдано да убиеш ембрион (нема свест, во никаков облик)?

Тука лежи ЛИЧНОТО. Не смееме да генерализираме, Петар. Тоа што за тебе е морално исправно, за мене не е. И не постојат универзален морал за секој поединец. Секој си гледа низ своја призма. Што е сосема во ред.

За мене (психичката и физичката) болка е најважен параметар за кој треба, а кој не да живее. Никому не смееме да му нанесеме болка (во овој случај тоа е бремената жена, затоа што е способна да осети психичка/физичка болка) а ембрионот го нема тоа право, токму затоа што не поседува способност да искуси било каква болка.

Нешто што мразам кај луѓето, е тоа: аааа абортирала зошто не е мажена - курва, а, епа силувана е, добро, ако абортирала, оправдано е.
И знаеш што е најтрагично? Овој заклучок излегува од уста на луѓе кои зборуваат ,,во име на ембрионот,,. Само што такви дискриминатори, не сум видела друг пат. Што е крив плодот од силување/инцест, па да биде абортиран?

Се сведуваат на чинот - убав ли ти беше сексот, мори?

Трагично.

D

Daedalus

Гостин
Spored site mozni opservacii, edinstven navidum objektiven kriterium pri sozdavanjeto na eticki "pravila" sto e prioritetno, e definiranje na prioritetite na "vrednost" na sustestvoto vrz osnova na negovite kognitivni sposobnosti(primerot na Savle so delfinot). Problemot pri istiot bi bile inteligentnite lugje koi se stetni za opstestvoto bi imale pogolem prioritet negoli po"neinteligentnite" lugje koi se pokorisni za opstestvoto. Znaci kriterium ako e korisnosta vo opstestvoto pak, togas edno bebe,embrion,mentalno hendikepiran, ne se korisni vo opstestvoto(iako bebeto/embrionot imaat kapacitet da stanat, nikogas ne se znae nivnata idnina). Ako gledame na nivo na vid, endemicnite vidovi se zastiteni zatoa sto se retki, taka sto toa ne bi vazelo za lugjeto. Edinstvenite pricini zosto abortusot e pravilen ili ne e, se debatirani od emotiven aspekt zatoa sto nema nikade na kamen vo vselenata napisano pravilo ili "zakon" sto e pravilno sto ne, taka sto nie lugjeto sozdavame provizioni morali. Kako sto vo razlicni zemji zakonite za legalen seks/smrtna kazna/eutanazija/homsexualni brakovi/legalna prostitucija/DURI i legalno konzumiranje na droga, se razlicni vo pogled na tie prasnja Istoto bi vazelo i za debatite za smrtna kazna zatoa sto sepak zatvorenikot ima svest neli xD. Taka sto kriteriumite za vrednuvanje na eden "zivot" retko se prasanje na logicni zaklucoci, tuku povekje na licnite emotivni pogledi(retko koj bi go dal zivotot za Hawking da zivee uste 50 god xD), duri i logikata i kritickoto razmisluvanje ne mozat da pomognat pri prioritiziranjeto na odreden zivot. Nitu svesnosta, nitu zivotot, nitu bilo sto se zadovolitelni kriteriumi. Sekojdnevnite vojni, umiracki od nesrekji/bolesti/katastrofi itn ukazuvaat na toa kolku nasata okolina e varijabilna i neselektivna koga se raboti za kompleksnosta od logicki nereslivi situacii, kade sto ne moze da se dade pravilen odgovor so cist obraz pred sebe (situacii na varanje na partnerot, raskinuvanje za da ne postoi povreduvanje, imanje odnosi bez zastita koga nekoj e pijan, lazenje za dobri celi, ubivanje za dobroto na povekejto). Postojat situacii koi nemaat odgovor koj e "objektiven", kadesto licniot izbor nekogas e najdobriot odgovor, no ne sekogas. Abortusot, ne e losh/ili dobar, kako sto ne e ni cunamito vo Japonija, ednostavno e xD. Kraj na muabetot.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Да се прашваше Пума, тој немаше ни да се роди.
паразит
Хокинг е роден како нормално дете, на 21 година му е дијагностицирана болеста. Не знам што е муабетот, само како информација кажувам.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Хипотетички, да постоеше медицински доказ дека на свои 20 години ќе му се развие таа болест што мислите како би размислувала пума
“хмм на 20 години во количка... таман ќе заврши школо и ќе ми падне на терет како инвалид... ни да го вработиш ни пари да носи.... ни јас каријера да прам... абортирај го!“

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
Хипотетички, да постоеше медицински доказ дека на свои 20 години ќе му се развие таа болест што мислите како би размислувала пума
“хмм на 20 години во количка... таман ќе заврши школо и ќе ми падне на терет како инвалид... ни да го вработиш ни пари да носи.... ни јас каријера да прам... абортирај го!“
ако не после во печки запали го........

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Хипотетички, ти да немаше деца, или едното да било абортирано зошто ти хипотетички си имал дом од картонски кутии, сега ќе најдеше 1001 оправдување за тој чин. Без оглед на мојот став на темата.
--- надополнето: 3 април 2012 во 16:32 ---
ако не после во печки запали го........
Јок. Неопходна е опсервација во специјални експериментални услови.
На пример на задњег седишта мог аута.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Хипотетички, ти да немаше деца, или едното да било абортирано зошто ти хипотетички си имал дом од картонски кутии, сега ќе најдеше 1001 оправдување за тој чин. Без оглед на мојот став на темата.
Стварно пума да ти кажат дека детето што ќе го родиш ќе биди неподвижно, парализирано и без можност за комуникација... нешто ко Стивен Хокинс, би го оставила ли да се роди? Нема ни за миг да помислиш дека и покрај сите тие хендикепи деттето ќе најде сила да стане најголем ум на планетата?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Ајде вратете се на темата. Темата е: Абортус (општо) и дали оправдувате или не? Тргнете на страна феминизам/шовинизам, семантика и слични непотребни и оф-топик дискусии.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Стварно пума да ти кажат дека детето што ќе го родиш ќе биди неподвижно, парализирано и без можност за комуникација... нешто ко Стивен Хокинс, би го оставила ли да се роди? Нема ни за миг да помислиш дека и покрај сите тие хендикепи деттето ќе најде сила да стане најголем ум на планетата?
Да Лет, всушност, ако при амносинтеза такво нешто се открие, самиот доктор ти препорачува абортус.
И да, ти да немаше деца, стварно сум сигурна дека барем ќе се обидеше да бидеш објективен.

D

Daedalus

Гостин
Zasto moeto mislenje e skvernaveno, zasto? :( :P Primerot so Steven Hawking bese primer, istoto bi bilo ako go zememe primerot kade sto nekoj sto e anti-abortiranje bi go ostail Hitler ziv, iako mozel da bide abortiran xD. Poentata e sto nikogas ne mozeme da znaeme dali deteto sto ke bide abortirano e idniot Stewen Hawking ili Hitler, dali deteto koe ke slusneme deka umrelo od tumor e idniot Hawking/Hitler, itn itn.....taka da diskusijata e pointless

Член од
1 јули 2009
Мислења
299
Поени од реакции
343
Да детекриташ рано таков хендикеп кај фетусот и да го родиш е најтешка идиотштина што човек може да ја направи. Кој нормален може да си го посакува цело тоа патење, само затоа што слепите сили на придодата ја заебале работата во извесен стадиум на развојот. Стивен Хокинг, чиј живот и здравје е одржувано од социјален, национален систем на здравствено осигурување, може да ја добие целата таа здравствена грижа и помош во најголем дел поради тоа што парите на националниот фонд не се расфрлаат на ново-создадени ретарди. Раната дијагностика е скоро задолжителна пракса во Британија и со елиминирање на потенцијалните товари на фондот, се отстапуваат средства за оние кои навистина ги заслужуваат: хендикепирани свесни индивидуи кои веќе се на овој свет и кои патат до бескрај.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
"shto ako se rodi so 3 race", "shto ako se rodi bez ochi", "shto ako se rodi i stane miljarder"... Samo da se tera inaet ne za neshto :D

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.684
Поени од реакции
34.193
Ајде вратете се на темата. Темата е: Абортус (општо) и дали оправдувате или не? Тргнете на страна феминизам/шовинизам, семантика и слични непотребни и оф-топик дискусии.
Па баш семантика е во прашање, а темава е дефинирана и како општа, па така да социолошките аспекти, изразениот феминизам и обратно, па дури и шовинизмот како секојдневни појави, според мене, доста често и директно влијаат врз доста голем процент од одлуките при абортирање или не. Ама нека ти биде, дека не стигнавме за феминизам per se самошто на странава, туку дискусијата има слоеви и слоеви, и доста круцијален прогрес терминираш.

Според правецот треба да пишеме само да или не, а зошто, па офтопик би било..

Kajgana Shop

На врв Bottom