Македонија - внатрешни случувања (генерална дискусија)

• Креатор на темата Shellshock nam67
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
25 март 2012
Мислења
8.607
Поени од реакции
5.241
Гледам дека од одговорот сваќаш што е проблемот ама па се инатиш бе puno мислам дека си затруен со тоа дискриминација и не знам што со % и бројки ај да пробам да ти раложам вака по нашки Директно па у очи. Да беа барем половина од тоа Албанците едуцирани како тебе а ве има доста со школо и факултети што сте без работа седите дома и мислите дека ве дискриминираат институциите на државата само зашто сте Албанци и со тоа даваш факти цитати % на неисполнет рамковен договор и не знам што. Епа да бевте вие вработени едуцираните школуваните а не на ваше место овие партиски војници тепачи и деликвенти досега одамна ке се помиревме и ке продолжевеме по патот. Може ти немаш чичко или не си лепел плакати, тепал палел знамиња извикувал пароли умрете каури за ДУИ или ДПА па затоа ти седиш дома а на твое место е некој Неписмен, Планинец, Горштак кој е неедуциран и не знае да го зборува Македонскиот јазик а не па да го пишува како тебе на кирилица. Е тој таков мене ми се обраќа како ја и он заедно овци да сме паселе негде у Никуштак со Куие бе шоч и Шкапабон алооооооо не сум ја шоч бе ја сум за тебе повелете господине јаа те плаќам тебе плаќам даноци на оваа мочана држава и ти со мене се понашаш како со уличар. Немој да мислиш дека ние не знаеме дека меѓу вас има учени шетани луѓе ама веруј ми ти и да се вработиш у некоја институција и да работиш со таков ТОКМАК не ти го знам темераментот каков ти е ама имаш 2 опции. Или ке го искршиш од ќотек тоа клошарот да му остане како од мајка и татко или ке искулираш ке го изрезилиш со муабети и ке го ставиш на игноре. Ама гледам и вашиве повише се палат на Национализам на Тачи и Ахмети отколку на учен човек и оратор што знае што збори го земам за пример Имер Селмани. Требаше гласовите да му ги дадете нему а не на овие стариве ваши патриотишта кои ако не се на власт одма гњават со поделба на граници не знам голема Албанија или инциденти тепачки а замисли да беше обратно да бе Ахмети опозиција ау до сега он готово отиде у шума да се пука за правата и процентите на Албанците. Да не се повтарам се едно исто овие вакви идеи ти кажав кај палат кај неучените не прошетаните не излезени од тоа селата и кај младите зелени тиквари ние Албанците у една држава. Па дај молим те тоа паролата им е уффф пушти ме да вриштим па од тука еве едно подпрашање за тебе. Дали мислиш дека доколку се соберте да живеете у иста држава Голема Албанија ке живеете подобро??? Ако размилуваш позитивно тогаш ја би лобирал и не знам што ке најдам исто мисленици да ви се дозволи тоа ама под овој услов. Ок Голема Албанија до тука ли сакате тоа границите до тука!!!! ДОБРО ај сега ставете граници и затварај како карантин да не може више влегување назад на друга територија. Зборам за земање доброволно ако мене ме прашуваш би ви дал територија од МКД заедно со Косово и Црна се само да бидете среќни у своја држава со свои институции своја религија свои жени шуми езера се само за вас ама ти кажав КАРАНТИН нема више назад. Ако е негативен одговорот или пак мислиш дека нема да живеете подобро од овие огништа кај што си роден школуван израснат у мултиетничка средина ти предлагам ти да најдеш твои истомисленици да лобираш кај твоите браќа роднини пријатели да им објасниш дека така не бива така како што ве лажат па да излезете на претходно најваен протест на кој доколку бидеме навремено информирани сигурен сум дека ке ве подржиме и ние Македонците ама под услов. Паролата мотото на протестот да биде.... Оставете на мира да живееме и Поделбата на граници и Голма Албанија или смислени сценарија за дестабилизација да си ги напикаат у шупак овие вашиве од ДУИ и ДПА

како прво јас гласав за Имер Селмани, дури цело мое семејство гласаше за него, затоа што ми се допаѓаше идеологијата и дека е млад во политичката сцена и стварно ветуваше дека ќе ги промени работите...
Дуи несамо во администрацијата туку и во високи позиции вработуваше неадекватни луѓе, дека можела да најде адекватни ве уверувам во тоа... но на една партија и се потребни послушници, мегафони, но и празни оратори...
Секој втор албанец ќе ти каже дека не е задоволен од партиите...тоа е загрижувачки но може да се решава тоа во избори доколку се појават алтернативи....
Албанците не се гладни за територии, низ целата историја само губиме територии, се гледа кој сака територии, Србија која за само 10 години војуваше со 4 народи...гледајте ја Русија колку има териториии.......
туку сакаат мирен и среќен живот, немаат ништо против зборување на туѓ јазик, ниту интегрирање, дури ниту асимилирање, гледајте ги кристијанските албанци во грција, македонија кои комплетно се асимилираа, но албанците муслимани се повеќе различни....
Државите во балканот треба да се обединат затоа што со постојната големина не ќе можат да опстојат од огромните околни сили....
Менување на граници нема да има само ако албанците сакаат или некој друг народ, тоа ќе се случи кога ќе кажат АМИН големите сили.....
Не треба да го гледаме минатото затоа што историјата е напишана според победниците, значи е чиста лага...

Знам дека се вработуваат луѓе кои лепеле плакати, партиски војници, но тоа го има и кај македонците....
И тие албанци што се вработени седат дома, тие што работат немаат столици за седење, немаат канцеларии, немаат со што да се занимаваат цел ден...
Не е работата тие луѓе да земаат пари без работа, мене не ме интересира дали неколку албанци земаат плата, туку ме интересира тие албанци да завршат работа таму каде што сум мислел дека македонци ме дискриминираат...
Не сум затруен со проценти, туку самите резултати ме трујат навистина......рамковниот не се сака да се спроведува, ве молам бидете фини и кажете за што го сфаќате како штетен за Македонија :)

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
СВР-Тетово идентификува четворица малолетници, учесници во физичките напади кои се случија во градот минатиот месец. Четворицата малолетници, тројца од Тетово и еден од Мала Речица, се идентификувани како учесници во три од серијата физички напади кои се случија во првата половина на минатиот месец во Тетово, информираше денеска портпаролот на СВР-Тетово, Марјан Јосифоски.

Повикани и идентификувани во присуство на нивни најблиски во полициската станица Тетово биле Ќ.И.(16), В.М.(14), А.Ш.(18) и Ш.Р.(17).

- Пријавените малолетници во различни денови и на различни места без повод и причина, физички нападнале три лица во централното подрачје на Тетово, меѓу кои и една средношколка, а потоа избегале - изјави Јосифоски.

Тој најави дека против напаѓачите ќе бидат поднесени соодветни пријави според Законот за прекршоци против јавниот ред и мир.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.020
Поени од реакции
74.388
Тоа Мала Речица треба со земја да се срамни. Да се затворат дома животињите и да се запали до темел.
И онаканникој не видел аир од нив. Цело Тетово го тероризираат. Колку пати досега имаат утепано некои млади Албанци или истепано некои Македонци во Тетово. Цел криминал преку нив иде...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374
Фаќањето на починителите од Тетово е мачкање очи.
Соочете се со тоа дека законите важат само за неалбанците. И овие ќе ги пуштат како и другите.
--- надополнето: 2 април 2012 во 15:17 ---
Глеам на пазар сеуште има по некој идиот што купува од Албанци, но сепак состојбата е доста подобрена од порано. Ќе видиме до кога, пошто краток е паметот на овците.
Работата е што бојкотот треба да се примени повеќе на производи кои носат пари во албански фирми: Орбит, Мегле, Дивела, Конверс, Спидо.... има многу кои незнаејќи си го купуваат куршумот.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Е добро де колкав му е рејтингот на Латас кај Македонците ?
Колкава поддршка има од народот ? Х% ?
Зарем постојат такви, кои навистина му веруваат или пак само од немај каде пуштаат Сител-(дневник/вести), колку да утепаат време !
Да ѕвер е, а и смени повеќе дресови во последниве 2 децении !
Латас не е ниту Националиста, ниту Расиста, ниту пак Албанофоб, но е политички профитер, како и повеќето негови ’’објективни‘‘ колеги ’’новинари‘‘ !
Латас несака албанци тоа е сигурно а дека не е Македонски патриот не е па он е србин ко националност како прво а како второ е он е платеник ..

Г

ГОЦ-К.О

Гостин
Кој е од Бутел?Ај нека каже некој дали се демолирани пазарот и градинката?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Фаќањето на починителите од Тетово е мачкање очи.
Соочете се со тоа дека законите важат само за неалбанците. И овие ќе ги пуштат како и другите.
--- надополнето: 2 април 2012 во 15:17 ---
Глеам на пазар сеуште има по некој идиот што купува од Албанци, но сепак состојбата е доста подобрена од порано. Ќе видиме до кога, пошто краток е паметот на овците.
Работата е што бојкотот треба да се примени повеќе на производи кои носат пари во албански фирми: Орбит, Мегле, Дивела, Конверс, Спидо.... има многу кои незнаејќи си го купуваат куршумот.
И јас сум идиот , купувам кај македонци, роми , срби или грци ... досега не само куршум , туку куршуми за цела бригада имам купено.

А ти цело време го повторуваш ова , демек да не се купува од албанци ... Мислам, дека имаш некоја продавница и никој не ти влегува да купува , а гледаш кај албанецот полно ... љубомориш ... наместо тоа , пробај намали цените.

400 милиони евра македонски производи се купуваат во Косово , илјадници косовари купуваат во Скопје секој ден ... да не зборувам за албанците во Македонија , кои к*рот не им чуе кај купуваат.

Но ете , од другата страна имало луѓе кои пазат и на тоа , Орбит и Конверс не требало да се купуваат.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.164
Поени од реакции
18.206
Кој е од Бутел?Ај нека каже некој дали се демолирани пазарот и градинката?
Само ова засега на тв
Хулигани демолирале градинка во Бутел и кршеле дуќани

02.04.2012 - 17:48 |
Целосно демолирана градинката 11 октомври во скопската населба Бутел 1.
Малолетните деликвенти го искршиле прозорецот и влегле внатре по што продолжиле да уништуваат се што им дошло пред рака.
Се претпоставува хулиганите се од домот за деца без родители „25 мај“, кои најверојатно во саботата ноќта избегале од домот и го извршиле разбојништвото.
Од просториите за игра, па се до тоалетите кршеле и истурале храна која ја извадиле од фрижидерите на кујната.
Со спреј испишале и погрдни зборови , но не било доволно па и уринирале по креветчињата на децата.
Бидејќи градинката нема обезбедување, случајот го пријавиле во полиција вработени кои дури утринава го затекнале нередот во градинката.
Но разбојниците не застанале тука, продолжиле на скопскиот пазар од спротива, каде искршиле неколку тезги и излози на продавници.
Бидејќи неможеле да дофатат ништо преку искршените стакла се обиделе да влезат и внатре, но по алармот на една од безбедносните камери, веднаш го напуштиле местото.
Пазарџиите револтирани, денеска протестираа и ги затворија вратите на пазарот. Бараат од директорот на скопски пазар, да обезбеди ноќни чувари.
Екипи на МВР извршиле увид на лице место и работат на расчистување на случајот како и на утврдување на идентитетите на сторителите.
Мирјана Давидовска

Член од
23 март 2011
Мислења
626
Поени од реакции
323
И јас сум идиот , купувам кај македонци, роми , срби или грци ... досега не само куршум , туку куршуми за цела бригада имам купено.

А ти цело време го повторуваш ова , демек да не се купува од албанци ... Мислам, дека имаш некоја продавница и никој не ти влегува да купува , а гледаш кај албанецот полно ... љубомориш ... наместо тоа , пробај намали цените.

400 милиони евра македонски производи се купуваат во Косово , илјадници косовари купуваат во Скопје секој ден ... да не зборувам за албанците во Македонија , кои к*рот не им чуе кај купуваат.

Но ете , од другата страна имало луѓе кои пазат и на тоа , Орбит и Конверс не требало да се купуваат.
Па нема да ви купувам бе.. и имаш проблем ?
Имам доволно македонски продавници,вашите не ми затребале...
и ако има продавница како што викаш,веруј дека он си прави промет и ти се смее,додека ти тука тропаш зелени..

Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374
Албанците ова го спроведуваат со години. Селекција при купувањето, трговијата, на национална и верска база.

Па на пазар само отиди и види кај ќе купиш поевтино, ако зборуваш албански, односно си Албанец. Кај истиот Албанец продавач има различни цени за оние кои зборуваат албански и за оние кои зборуваат каурски.
Прашајте ги тетовчани Македонци, како иде бизнисот на македонските локали во условно кажано албански делови од градот. Никој не им влегува во дуќан, се додека не се појави албанец купувач на бизнисот, со понуда "која не може да се одбие". Така доста од ваквите локали, всушност одамна не ни постојат (знам и конкретни примери).

Зошто Рамстор е пун со Албанци, а е прилично оддалечен од албанско доминантните средини? Нормално, затоа што е турска, односно муслиманска инвестиција. Зошто Албанците баш мораат да веслаат преку три планини и гори за да стигнат баш у Рамстор да купуваат? Зошто не одат во толкав број, да купуваат во поблиските такви центри?

Мислам дека на сите нас добро ни е познат одговорот на сите овие прашања.

Ако Албанците ги занемаруваат сите морални и етички норми кога е во прашање идејата "da mu se nashteti na kaurot", тогаш зошто мислите дека кога се во прашање парите би било поинаку.

Да беше случајот обратен, да беа 50+ напади на Македонци врз Албанци , за два месеца, не бојкот, него многу пофлагрантни работи ќе преземеа.

Бојкотот Албанците си го спроведуваат, веќе одамна. Работата е што тие имаат помалку можност за бојкотирање на каурски производи и услуги, заради соодносот помеѓу едните и другите. Некои работи не ни можат д ги бојкотираат, затоа што едноставно нема одредени видови производи, кои носат пари во албански фирми.

Ние ја имаме таа можност, а сепак не ја користиме. Бојкотот не би имал за цел да се нанесе некоја посериозна штета, верувам дека реално тоа не ни го може, да го постигне. Поентата би било повеќе - праќање порака.

Да бидеме реални, да беше некој друг (било кој народ) наместо Македонците, во прашање, после се што ни направија, немаше ниту еден купувач да имаат Албанците, одамна, а не па сега кога почнаа како кучиња да не ловат по улици.

Зошто некој, кој барем малку има ум во главата би дал пари на душманот кој сака да те уништи и кој од петни жили секој-дневно се труди тоа да го направи.

Типичен пример е Гемак, фирмата која увезува скоро 50% од алкохолот во Р.М. Они се главни спонзори на Артан Груби и "Разбуди се".
Зошто да ги даваме нашите пари за куршумот кој ни е наменет. Нека шиткаат дрога и курви, нека се запотат малку, ако сакаат да најдат средства за спроведување на таканаречениот тивок геноцид. Зошто ние самите да ги спонзорираме. Тоа е врв на македонскиот мазохизам (или можда не е :sick: ).

Ние многу добро видовме дека самите Албанци од петни жили се трудат да ги генерализираме. Тие својата сплотеност како народ секогаш ја истакнуваа кога е во прашање омразата кон каурите.
Во поголема мера тоа излезе на површина - сега, кога нападите почнаа да ги спроведуваат, се виде и порано кога сите Албанци* (како и сега што е случај) застанаа зад психопати и секакви други изроди, само затоа што овие убивале или мачеле, силувале каури.
Од тоа, кој не може да сфати што Албанците како целина ни мислат, тогаш нема ништо никогаш да сфати и е за жалење. А има такви, стварно. Затоа сме дојдени до тука.

Така да, кога сите Албанци* сплотено ќе излезат да бараат слобода за некој психопат кој измачувал каури, тогаш би требало и на најнедоветниот Македонец да му светне сијаличката.

А ова е само еден од многуте примери кои ни покажуваат колкав е антикаурскиот кворум, колкав е процентот на Албанци кои би замижале и пред најфлагрантното злосторство (само ако жртвата е каур).
Секако не сме будали да тврдиме дека сите луѓе се исти. Луѓето си се различни, само се сплотени кога треба да му се наштети на каурот. А оние кои не мислат така се во извонредно малцинство, пошто нивниот глас го нема ни меѓу Албанците на улица, ни меѓу нивните експерти, "интелектуалци", опозиција, позиција, новинари и невладини.

* - народ, експерти, "интелектуалци", опозиција, позиција, новинари и невладини

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Хмм бојкот на албански фирми во МК.Не може баш да се рече да се бојкотираат па и да се генерализира.Има и доста Албанци кои сакаат поштено да си заработат за живеачка.Знам дека низ Охридов едно време се вртеа муабети дека сопственикот на маркетот Десарет ја финансирал УЧК или така нешто.Е тогаш нормално ќе го бојкотирам и око не ми трепнува.
Ама па од друга страна лани кога бев на одмор во Хрватска ,си шетам јас така со мајца Macedonia и еден човек ми вика "ејј кај си бе земјак".Албанец од Гостивар беше, имаше продавница за овошје.Слободно почастете се овошје-ни вика.
Не сакам генерализирање.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Кога веќе збориме за некакво бојкотирање, еве ќе ви кажам дека лично знам повеќе примери како Македонци намерно бојкотираат други Македонци, на пр. во Македонско маало имаш 2-3 продавници/колонијали(Македонски) и сега намерно одиш да купуваш во таа продавница на другата улица, која што ти е подалеку, а намерно не правиш промет на продавницата која се наоѓа на самата твоја улица т.е. ја заобиколуваш, иако ти е поблиску, причина ? ехх да му умре козата на комшијата(МК-синдром) !
Вакви примери знам милион, ај да не набројувам, само сакам да кажам дека бојкотирањето на некого(без разлика од каква причина) е најголема глупост ........ на пр. чекам автобус и што сега, кога ќе влезам во автобусот прво да го прашам шоферот од која националност е, ако е Албанец да се симнам од тој автобус и да чекам следен автобус, надевајќи се дека шоферот нема да е Албанец ......... или на пр. одам на доктор и што сега, прво да прашам дали докторот на смена е Македонец или Албанец, па ако е Албанец веднаш да си станам и да ја напуштам болницата ............... или на пр. ми се расипе некаде колата по пат, да речеме некаде по западна Македонија и што сега треба да ја однесам стриктно кај НеАлбанец, иако да речеме во близина нема многу сервиси, а и од тие што ги има нема ниту еден Македонски ............. во трговијата нема нации/религии/партии и сл. го гледаш производот кој ти се нуди на пазарот и кој што сакаш да го купиш, а не го гледаш продавачот кој е и што е !
Инаку не е баш точно дека Албанците ги бојкотираат Македонците, еве на пр. многу Албанци се школуваат во МК средни школи како и во МК универзитети, а со самото тоа ја полнат касата на тие образовни институции, потоа повеќето Албанци од Македонија, па дури и од Албанија и од Косово, се лечат претежно во МК болници, а со самото тоа прават промет на тие болници/амбуланти/клиники, има добар број на Албанци кои зимуваат/летуваат во МК туристички центри, во судските процеси исто така голем број на Албанци ангажираат токму МК адвокати да ги бранат, голем број на млади Албанци одат во МК кафичи/кафани/ресторанти/диска/хотели... и ред ред други работи спрема кои не би рекол баш дека Албанците ги бојкотираат Македонците ......... ОК да речеме дека постои некаков бојкот, но сепак 100% бојкот нема !

Член од
14 август 2006
Мислења
45.268
Поени од реакции
84.374
Хмм бојкот на албански фирми во МК.Не може баш да се рече да се бојкотираат па и да се генерализира.Има и доста Албанци кои сакаат поштено да си заработат за живеачка.Знам дека низ Охридов едно време се вртеа муабети дека сопственикот на маркетот Десарет ја финансирал УЧК или така нешто.Е тогаш нормално ќе го бојкотирам и око не ми трепнува.
Ама па од друга страна лани кога бев на одмор во Хрватска ,си шетам јас така со мајца Macedonia и еден човек ми вика "ејј кај си бе земјак".Албанец од Гостивар беше, имаше продавница за овошје.Слободно почастете се овошје-ни вика.
Не сакам генерализирање.
"Слободно почастете се овошје (пичка ви матер каурска)"
- Знае дека коа ќе купувате другпат, ќе купувате од него, а не од други, затоа и ве частел.

Прилично наивен став имаш. Се надевам дека коа ќе те сретнат на улица да те тепаат затоа што си каур (а не затоа што си лош, невоспитан или сл.), тоа ќе им го предочиш, па ќе се спасиш. А ако не те спаси тоа што си космополит и си го кркаш ќутекот, онака само затоа што си се родил како каур, веројатно знаеш дека сите Албанци, ќе им бараат алиби и ќе бараат ослободување на твоите евентуални тепачи. Никој од нив нема да излезе и да го осуди тоа. Сакаш примери?

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
"Слободно почастете се овошје (пичка ви матер каурска)"
- Знае дека коа ќе купувате другпат, ќе купувате од него, а не од други, затоа и ве частел.
Ох бе ситна душа , мислиш дека од еден македонец тој ќе се обогати , абе имаат работа со германци и англичани , со хрвати и словенци , ако остане тој да се надева на македонци , немаше да успее во Хрватска , туку ќе останеше во Македонија , да биде бојкотиран од тебе.

Прилично наивен став имаш. Се надевам дека коа ќе те сретнат на улица да те тепаат затоа што си каур (а не затоа што си лош, невоспитан или сл.), тоа ќе им го предочиш, па ќе се спасиш. А ако не те спаси тоа што си космополит и си го кркаш ќутекот, онака само затоа што си се родил како каур, веројатно знаеш дека сите Албанци, ќе им бараат алиби и ќе бараат ослободување на твоите евентуални тепачи. Никој од нив нема да излезе и да го осуди тоа. Сакаш примери?

Еве на пример е како тебе , бојкотира албанци , тежок националист е ... Како ќе се спаси од ќотек ?

Член од
23 март 2011
Мислења
626
Поени од реакции
323
Ох бе ситна душа , мислиш дека од еден македонец тој ќе се обогати , абе имаат работа со германци и англичани , со хрвати и словенци , ако остане тој да се надева на македонци , немаше да успее во Хрватска , туку ќе останеше во Македонија , да биде бојкотиран од тебе.

Еве на пример е како тебе , бојкотира албанци , тежок националист е ... Како ќе се спаси од ќотек ?
Ама досаден си бе....дај не го тупи више....ти пишав у друга тема еве и тука....
сакам да знам колку ваши направиле сунет и кој поединечно колку пари земал....те молам во табели :love:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom