Прашања за Христијанството II

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Тогаш, во ред, веруј си Ти у Веспазијан и неговата чудотворно-благодатна моќ, а Црквата и мене, остај не‘ раат, да си веруваме во нашиот Господ Исус Христос...
.

Не е во ред се додека убедуваш други дека Веспазијановите чуда се дела на Исус и дека преку Исус а не преку Веспазијан и паганските богови е можен спасот на душата.

Ne se raboti koj sto ostavil zad sebe.

Напротив, токму за тоа и се работи! Ако некој за себе остаил само коски од својот скелет, зашто да верувам во коските негови!???
--- надополнето: 30 март 2012 во 08:55 ---
Vie voskresenieto go smetate za pricina deka Isus e Bog.
.

Тоа Ти го велиш, а ја велам дека имам(е) миљон причини за да веруваме дека Он (Христос) Е Бог!
--- надополнето: 30 март 2012 во 08:56 ---
Ako e toa pricina togas ima i drugi Bogovi.

Да, имам и дрги: има митолошки богови-идоли, а има и битие кое сакаше да биде бог!
--- надополнето: 30 март 2012 во 08:59 ---
Deka voskresnal ? Ete,Voskresnal i Vespazijan.

Надвор од Црквата, може да „воскресене„ било кој, на пример, кучето од мојот комшија. Тоа не е причина јас да верувам во кучето од комшијата....
--- надополнето: 30 март 2012 во 09:01 ---
Deka nemal Bioloski tatko ? Ete i Eva i Adam nemal nitu tatko bioloski nitu majka. Eva imala tatko (posto e sozdadena od rebroto na Adam a toj e tatko na covestvoto),ama nemala majka. Pogledni,sozdavanje na Insan (covek) bez tatko i majka,so tatko bez majka,naseto e i so tatko i so majka a isusovoto so majka bez tatko.....pogledni gi kombinaciite. Kako Bog da saka nesto da ni kaze. Sekoe sozdavanje samo po sebe e cudo.
Ili mozebi pricina e sto pravel cuda ? Site bibliski proroci pravele cuda. Mojsie i pogolemi nekogas pravel i pozadi sebe ostavil ucenje,sledbenici itn....

И тн...
--- надополнето: 30 март 2012 во 09:04 ---
Не е во ред се додека убедуваш други дека Веспазијановите чуда се дела на Исус и дека преку Исус а не преку Веспазијан и паганските богови е можен спасот на душата.

Напротив: повеќе пати имам напишано дека моето учество на форумов е со намера да посведочам за својот Бог и вера, како моја верничка должност, а не да го убедувам целиов форум (сите форумџии...) дека се во криво....

Напротив: повеќе пати имам напишано дека моето учество на форумов е со намера да посведочам за својот Бог и вера, како моја верничка должност, а не да го убедувам целиов форум (сите форумџии...) дека се во криво....

Тоа ти е од несигурнст. Кога ќе бидиш 100 %убеден дека аш Исус е вистинскиот избор да му веруваш и му се надеваш ќе ти помине и потребата на секое да сведочиш пред други. Размисли, на кој му е потребно да види дека некој верува во нешто. На самиот тој кој верува или на анонимни личности по форум?
Потребата сам себе си да си докажуваш дека веруваш е дефинитивно знак на несигурност

Тоа ти е од несигурнст.

Напротив: несигурноста ја гледам во Твоите постови...Се повикуваш на нечии туѓи ставови и „наоди„, а од форумџиите-рисјани, очекуваш да го побијат она кое самиот го прифаќаш за вистинито, иако е туѓо!

Затоа, не ми ја мати водата...
--- надополнето: 30 март 2012 во 09:18 ---
Кога ќе бидиш 100 %убеден дека аш Исус е вистинскиот избор да му веруваш и му се надеваш ќе ти помине и потребата на секое да сведочиш пред други.
т

Јас веќе имам верска определба, а таа мојата определба не е заснована на мојата 3%-тна убеденост...:icon_lol:
--- надополнето: 30 март 2012 во 09:20 ---
Размисли, на кој му е потребно да види дека некој верува во нешто. На самиот тој кој верува или на анонимни личности по форум?

На себе, немам што да си докажувам, а на форумов, точно е дека се обраќам до непознати ликови, но дел од нив веќе и лично го знам и токму на нашите средби, можам да посведочам не преку пишан пост на форумов, туку и „во живо„.

Патем кажано, веќе напишав дека верните имаат должност да сведочат за својата вера и својот Бог на повеќе начини. Форумов, иако е „дијалог на глуви„, дава можност за сведочење во пишана форма.
--- надополнето: 30 март 2012 во 09:22 ---
Потребата сам себе си да си докажуваш дека веруваш е дефинитивно знак на несигурност

Мојата несигурност за мојата верска определба е само дел од моето сеќавање...

Не знам Мики, вака испаѓа дека што погласно сведочиш - поубо место во рајот ќе добиеш... поблиску до престолот... сакаш неќиш мораш да сведочиш - као должност. Да не беа “сведочењата“ на рисјаните немаше да има ни потреба некој да им ги сугерира и укажува на заблудите ниту да се водат воопшто дискусии. Али ете се вадат “докази“ се “сведочи“ и нормално е дека некој ќе реагира и на такви докази и на такви “сведочења“

И јас не знам, туку верувам. Преку верата-знам и преку верата-разбирам.

И не негирам дека сакам свое место во Рајот, ама не ради мојте постој на форумов...:icon_lol:...туку ради други причини.

А проитвници на мојата вероисповест, имало, има, а во согледливата иднина, ќе ги има уше појќе...Колку луѓето, како поединци, се „атомизираат„ и се одделуваат едни од други по секој можен основ, така и љубовта меѓу нив ќе „оладува„, така и верата ќе опаѓа, и обратно пропорционално од кажаното, неверието ќе расте.

А проитвници на мојата вероисповест, имало, има, а во согледливата иднина, ќе ги има уше појќе...Колку луѓето, како поединци, се „атомизираат„ и се одделуваат едни од други по секој можен основ, така и љубовта меѓу нив ќе „оладува„, така и верата ќе опаѓа, и обратно пропорционално од кажаното, неверието ќе расте.

И ти си противник на другите вери

Се‘ зависи како гледам(е) на работите.

Мојата верска определба е мој личен избор, исто како што туѓата верска определба или приклонувањето кон атеизмот се нечиј туѓ избор. Ствар укуса...

Се‘ додека „другите„ си ја гледаат својата работа (читај: верската определба или атеизмот...), со таквите, немам проблем, се‘ до моментот кога „другите„ ќе почнат да се „петљаат„ во она кое не им е од работа.

Луѓето кои не веруваат, секогаш се обидуваат да го убијат Бога кај оние кои веќе веруваат и за таа намера, не одбираат средства и методи. Неверните не ја трпат верата кај верните. Неверните не Го поднесуваат Бога кај верните. Светот („световњаците„) одсекогаш „ратувале„ против Бог.

Е, тука настанува моето нетрпение кон „другите„.

Луѓето кои не веруваат, секогаш се обидуваат да го убијат Бога кај оние кои веќе веруваат и за таа намера, не одбираат средства и методи. Неверните не ја трпат верата кај верните. Неверните не Го поднесуваат Бога кај верните. Светот („световњаците„) одсекогаш „ратувале„ против Бог.

За ова си голема грашка. Ако некој го убива Бог и вербатаво него тоа се самите верски организации а не атеистите. Кога луѓето ке видат дека баш оние кои му служат на Бог не го почитуваат тоа што самите го кажуваат што останува за обичните луѓе.
Како на пример кога ке видиш поп како купува макијато од кафемат во сред велигденски пости и кога го прашуваш што прави добиваш одговор од типот моментално не сум во кругот на црквата.
Сепак луѓето повеке ги ценат делата од зборовите.

Напротив, токму за тоа и се работи! Ако некој за себе остаил само коски од својот скелет, зашто да верувам во коските негови!???
--- надополнето: 30 март 2012 во 08:55 ---

Тоа Ти го велиш, а ја велам дека имам(е) миљон причини за да веруваме дека Он (Христос) Е Бог!
--- надополнето: 30 март 2012 во 08:56 ---

Да, имам и дрги: има митолошки богови-идоли, а има и битие кое сакаше да биде бог!
--- надополнето: 30 март 2012 во 08:59 ---

Надвор од Црквата, може да „воскресене„ било кој, на пример, кучето од мојот комшија. Тоа не е причина јас да верувам во кучето од комшијата....
--- надополнето: 30 март 2012 во 09:01 ---

И тн...
--- надополнето: 30 март 2012 во 09:04 ---

Miki,kazi gi tie pricini pa da vidime dali ke najdeme nesto posebno,da nemalo kaj drugite proroci i Bozji pratenici.
Kako sto prethodno prasav; Ragjanjeto li,Cudata li,voskresnuvanjeto li,,,,,? Ama koga ke se obides da stavis nekoja pricina,pogledni dali toa go ima i kaj drugite.

Ako mi dades eden bibliski citat od tipot: "Jas sum patot vistinata i zivoto" i mi kazes deka zaradi toa Isus e Bog,razmisli kolku imas sprotivni kade sto Isus ja kazuva svojata NEmok vo odnos na Semokta Bozja,vo citatite od tipot; Bog e posilen od mene,Jas nisto ne mozam bez dozvola Bozja.Voljata e Bozja a ne moja,neznam nitu jas nitu angelite nitu covekot,samo Bog znae. Bog nikoj ne go videl,Bog nikoj nikogas ne go slusnal dodeka site go gledale i slusale....

Не се сложувам со генерализацијата. Не се сложува ни баба ми.

Јас, на пример, слабо трпам неукост и игнорантност. Верата не ме занима уопште - таа си е приватна работа.

Од друга страна, неукоста и игнорантноста се честопати надворешна манифестација - особено на форум. Ако човеќ ќути, а не знае - ја не мрчам, ама ако некој зборува/пишува глупости и покушава да рационализира ирационални ствари и да ги стави на исто рамниште со објективни вистини - е тоа ме вади од такт.

Јас никому не сум се обидел да му бистрам памет и да го убедувам дека Јахве не постои се' додека тој/таа не се обидел/а да ми ја сервира својата вечна вистина (вербата) како факт

Баба ми, иначе, никогаш, никому не му мрчела што е верник. Колку да се знае.

Смени го очниот доктор..овој твојов изгледа дипломата ја зел со врски...:D

.

Што би рекол твојот очен доктор, кога еден човек кој што на двете очи 100% е слеп би дошол во неговата пракса и би му кажал дека - со помош на Духот - се качува на највисоките врвови на светот и притоа професионално работи како алпинистички водач, кој што ги води и осигурува животите на планинарите?!

„Доста ти е Мојата Милост, бидејќи Мојата сила потполно се покажува во (вашата) слабост.”

2 Коринтј. 12:9

14a37748-d854-47b3-826e-ebf94ae954ae.jpg

Анди Холцер е од раѓање на двете очи потполно слеп, но покрај својот хенндикеп тој работи како алпинистички водач, ментален советник, тренер и писател. .:)

ХалелуЈАХ!

.

.

Не се сложувам со генерализацијата. .

Генерализацијата/воопштивањето, произлегува не случајно, туку од доволна/критична маса од поедини случаи, од кои се извлекува воопштивањето.
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:13 ---
Не се сложува ни баба ми.
.

Алал да и‘ е на баба Ти...:D
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:14 ---
Јас, на пример, слабо трпам неукост и игнорантност..

И ја, такоџер, ама уште повеќе не трпам неуки во верата, а се петљаат во истата....
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:15 ---
Верата не ме занима уопште - таа си е приватна работа.
.

На ниво‘ од поединец, верата е приватна работа. На ниво‘ од заедница/Црква, верата е колективна работа.
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:16 ---
.
Од друга страна, неукоста и игнорантноста се честопати надворешна манифестација - особено на форум. Ако човеќ ќути, а не знае - ја не мрчам, ама ако некој зборува/пишува глупости и покушава да рационализира ирационални ствари и да ги стави на исто рамниште со објективни вистини - е тоа ме вади од такт.

Е ако де, нека те вади од такт. Ево, ја на пример, веќе поставив куп прашања, на кои не добив не духовен, туку не добив ниту рационален одговор...
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:19 ---
Јас никому не сум се обидел да му бистрам памет и да го убедувам дека Јахве не постои се' додека тој/таа не се обидел/а да ми ја сервира својата вечна вистина (вербата) како факт
.

Ја, батка, миљон пати напишав дека на форумов сум не за да убедувам некого во нешто, туку за да посведочам за мојот Бог и вера. Така, ако некој сака нешто да дознае за верата, нека праша, но не да прашува, а притоа веќе има „точен„ одговор во џебот...

Што се тиче фактите, факт е „она„ кое е во склад со мојте предрасуди и со мојот светоглед.
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:21 ---
Баба ми, иначе, никогаш, никому не му мрчела што е верник. Колку да се знае.

Е шо баба си имал де...Да не била баба Ти од оние во стилот: „....мене баба ми ми рече дека...„.
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:44 ---
Miki,kazi gi tie pricini pa da vidime dali ke najdeme nesto posebno,da nemalo kaj drugite proroci i Bozji pratenici.
Kako sto prethodno prasav; Ragjanjeto li,Cudata li,voskresnuvanjeto li,,,,,? Ama koga ke se obides da stavis nekoja pricina,pogledni dali toa go ima i kaj drugite.

Ako mi dades eden bibliski citat od tipot: "Jas sum patot vistinata i zivoto" i mi kazes deka zaradi toa Isus e Bog,razmisli kolku imas sprotivni kade sto Isus ja kazuva svojata NEmok vo odnos na Semokta Bozja,vo citatite od tipot; Bog e posilen od mene,Jas nisto ne mozam bez dozvola Bozja.Voljata e Bozja a ne moja,neznam nitu jas nitu angelite nitu covekot,samo Bog znae. Bog nikoj ne go videl,Bog nikoj nikogas ne go slusnal dodeka site go gledale i slusale....

Soul,

ем не ги разбираш нештата од мојата вера, оти настапуваш од позиција од преставник од вера, која е дијаметрално спротивна од мојата, ем бараш некој во нешто да Те разубеди...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom