Нов луд закон “Забрането сушење гаќи“

• Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Верувај, ги знам добро економските услови во државава и ги имам осетено иако не се издржувам сама. Ако не сакаш да те репнат по џеб, едноставно не го прави тоа што е забрането. А добар дел од законите што се донесени би требало да бидат само формалност. Тебе не треба да ти забрани некој со закон да не плукаш по улица или да не ги развееш гаќите на тераса за сите да ги гледаат. И ги има секаде во светот и на никој тоа не му е ненормално туку го прифаќаат како такво.

Пред 7-8 години, уште кога го немаше законот за забрана за фрлање отпадоци имав една случка која сама за себе си зборуваше колку сме далеку ние од културата на цивилизираниот свет.
Шетав со братучетка ми и застанавме на мост да и објаснам нешто за градот. Таа јадеше некое чоколадо и како што беше потпрена на оградата од мостот несакајки ја испушти опаковката од чоколадата. Девојчето ќе се превртеше од мостот надоле за да ја фати опаковката да не падне долу. Кога јас и реков дека нема за што да се грижи и дека сите тоа го прават, таа прво ме погледна малку бледо и со неверување а пото ми одговори дека тоа не е правилно и дека би било многу нечисто ако сите го прават тоа. И така и беше. Беше нечисто. Одиш по главна улица и гледаш како си леткаат кесиња, етикети, се тркалаат шишиња... Зошто? Затоа што некој не можел да чека до најблиската корпа па го фрлил на патот.
Со гаќиве е уште по трагично. Некој треба да ни каже всушност дека не треба цел град да ни ги гледа гаќите. И ние згора на тоа го правиме ненормален.
Само ние овде најпаметни се најдовме па ќе мрчиме а како изговор си го земаме нискиот стандард.
Тебе треба пари да ти дадат за да имаш култура? Треба да имаш поголема плата за да имаш достоинство?

Стоката се учи со стап а човек очигледно се учи кога ќе го удриш по џеб.
Споредуваш неспоредливо.
Каква врска имаат гаките со отпадоците? Ти не ги фрлаш гаките на улица, ниту му ги закачуваш на комшијата на уше туку ги сушиш во твоето место.
Отпадоците ја загадуваат околината, почвата, воздухот, смрдат...
А гаките какво зло прават? Не можел комшијата да ги гледа... Која малограганштина еј, жалниот синдром, "козата на комшијата".

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Си кажа убаво човекот што сакаше да каже.
Кога веке го тупиш со синдромот на пониска вредност ајде да те прашам, каква е нашата, а каква е "европската" свест? Со што е подобра европската свест од нашата? Ако не ги сушиш гаките на блакон и со тоа имаш "европска свест":cautious: што ке се подобри во твојот живот? Ќе отворат работни места? Ќе те вработат? Ќе ти се качи стандардот? Ке имаш поголем пенис? Кој ке биде бенефитот од "европската свест"?
Ми скурчи да читам мислења каде што се европско е злато, а нашето е џган.
:facepalm:
Би било покултурно, верувам дека не сите имаат фетиш да гледаат туѓи гаќи и прслуци на балкон во сред центар. И не, не е само до гаќите, секојдневно се среќавам со "културата" на народов. А пенис немам желба да ми порасне. :)

И кажав дека многу други закони мора да се пред овој, ама во никој случај не штети.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
The epicness of the moment.

1.Кога рајата смета дека било кој закон се носи поради културно воздигнување на истата а како иницијатори се the cultural overkill division a.k.a the politicians.
2.Кога рајата се згрозува од испрани гаќи на нечија тераса, момент погубен за естетската перцепција. Во слободно време се ултра-либерали не им пречи ништо, btw.
3.Кога рајата нема праг на толеранција.
4.Кога нема крај на креативноста на паразитите за собирање арач и контрола.

http://en.wikipedia.org/wiki/Naming_law_in_Sweden
http://en.wikipedia.org/wiki/Beard_tax
http://en.wikipedia.org/wiki/Window_tax
http://www.commondreams.org/headlines03/0620-06.htm
http://www.chocolatecity.cc/2009/08/05/illinois-nonsensical-and-preposterous-candy-tax/

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Споредуваш неспоредливо.
Каква врска имаат гаките со отпадоците? Ти не ги фрлаш гаките на улица, ниту му ги закачуваш на комшијата на уше туку ги сушиш во твоето место.
Отпадоците ја загадуваат околината, почвата, воздухот, смрдат...
А гаките какво зло прават? Не можел комшијата да ги гледа... Која малограганштина еј, жалниот синдром, "козата на комшијата".
Абе невкусно е, сфати. Тебе ако ти дојдат гости дома и палтото ти е ставено на стол нема да се засрамиш, ама ако ти се гаќите на стол и те како ќе ти падне незгодно (ако имаш трошка култура).
Исто е и со ова. Нормално е да сушиш алишта на тераса, кога веќе немаш услови да го правиш тоа на поцивилизиран начин, ама не личи да шеташ по улица и веш да гледаш.

На крај, оние решеткине за сушење алишта се ставрно ефтини, купи една таква и никој нема да те замара. Не знам зошто толку узбуна се крева за ова. Да не натераа да не мењамњ гаќи помалце револт ќе имаше.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Сигурен сум дека во преку 50% од земјите членки на ЕУ гаштите им се сушат кај стигнат, ама ако не можеш да удриш на магарето, ќе удриш на самарот, а ние сме токму самарот !
Инаку владата баш ја заболе за културата кај народот, на нејзе и се битни само буџетските полнења(комуналии, даноци, казни...) ........... повеќе закони = повеќе казни = поголем буџет ! :facepalm:
Никој не сака на темава да изиграва бунтовник, да мрчи, да плука по се и сешто и да биде кул со тоа, туку едноставно законов е смешен, глупав и тотално непотребен !
Ама ајде ќе пројде и овој закон, што е следно ?
Ќе ни се вградуваат гасометри(метанометри) на анусите, за да ја мерат количината на дневното испуштање на гасови(метан) и тоа кај секој жител обавезно и затоа би ви препорачал помалку јадење на гравче, бидејќи ќе си плаќате казни за уништување на озонската обвивка ! :X3:
Б.Т.В. сум бил неколку пати во соседна Грција и тоа на разни локации и скоро секаде по тоа терасите им висат гашти, мајци, пешкири и сл. Тие се во Европска унија одамна, па сепак овој закон кај нив го нема, ние пак не сме во ЕУ, а мораме да го имплементираме овој ’’Европски‘‘ закон ! :confused:

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Абе невкусно е, сфати. Тебе ако ти дојдат гости дома и палтото ти е ставено на стол нема да се засрамиш, ама ако ти се гаќите на стол и те како ќе ти падне незгодно (ако имаш трошка култура).
Исто е и со ова. Нормално е да сушиш алишта на тераса, кога веќе немаш услови да го правиш тоа на поцивилизиран начин, ама не личи да шеташ по улица и веш да гледаш.

На крај, оние решеткине за сушење алишта се ставрно ефтини, купи една таква и никој нема да те замара. Не знам зошто толку узбуна се крева за ова. Да не натераа да не мењамњ гаќи помалце револт ќе имаше.
Болд - бидејќи гаќи на стол и гаќи на жица за сушење наменета баш за нив е една та иста работа... :нинџ:

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Глупав, неприменлив и недемократски закон, и така нема никој да го почитува немајте гајле.

И не секогаш е возможно алишта да сушиш внатре, освен ако не сакаш ѕидот да си го уништиш од влага, не секој има точно тераса како што пропишал правилникот, ама морон некој без практично да размисли напишал закон.

И на крај, сушиш чисти испрани алишта, не закачуваш смрдени и посрани гаѓи, макар што мое право е бре, ако сакам моите гаѓи нечисти на мојата тераса ќе ги закачам.

Овој закон е противуставен.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Нејсе про и контра законов, мене една друга работа ми е забавна. Кога некој од Венеција си го суши долниот веш на тераса тогаш тој е либерал, кога наш го прави истово тогаш е сељачиште.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Болд - бидејќи гаќи на стол и гаќи на жица за сушење наменета баш за нив е една та иста работа... :нинџ:

Суши ги ти ако сакаш и на ортома, само јас да не ги гледам.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864

А што ако ги гледаш, убаво прашав што сметаат чисти и испрани алишта, повеќе ти сметаат од на пример стотиците одвратни билборди што стојат по градовите?

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Кога смее некој на пр. во Венеција да си ги суши гаштите кај стигне, зашто да несмее некој на пр. во Свирипичино или во Кушкундалево да си ги суши кај си сака, макар и на дрво сред-село(така иде зборот) ! :P
Инаку денеска е Либерализам и Демократија, ако некој сака и ’’кафеави‘‘:)гомце:) ќе си ги спружи на своја тераса !
Досега многу глупи закони сум чул, кои се донесени во задно време, ама вакви закони како овој со забрането спружање на гаќи на сопствена тераса, како и плаќање на данок за домашни миленици, е богами ова е капак на се !
Домашните миленици како што знам си се чуваат по дома(куќа/двор/стан) и си ги чуваат и хранат газдите на тие миленици, а не државата(власта) ! :sick:

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940

А што има ти да гледаш во моите гаќи, перверзна ниедна :rolleyes:

Ботом лајн:
Ако гледаме така кој што не сака да гледа, подобро да не гледаме, за општо добро на човечката раса.
Не ги закачувам јас моите гаки кај тебе туку кај мене, и тебе никој не те тера да ги гледаш.
Еве на пример јас не сакам да гледам зачакени шалови. И што, ајде закон и за тоа.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Сигурен сум дека во преку 50% од земјите членки на ЕУ гаштите им се сушат кај стигнат, ама ако не можеш да удриш на магарето, ќе удриш на самарот, а ние сме токму самарот !
Инаку владата баш ја заболе за културата кај народот, на нејзе и се битни само буџетските полнења(комуналии, даноци, казни...) ........... повеќе закони = повеќе казни = поголем буџет ! :facepalm:
Никој не сака на темава да изиграва бунтовник, да мрчи, да плука по се и сешто и да биде кул со тоа, туку едноставно законов е смешен, глупав и тотално непотребен !
Ама ајде ќе пројде и овој закон, што е следно ?
Ќе ни се вградуваат гасометри(метанометри) на анусите, за да ја мерат количината на дневното испуштање на гасови(метан) и тоа кај секој жител обавезно и затоа би ви препорачал помалку јадење на гравче, бидејќи ќе си плаќате казни за уништување на озонската обвивка ! :X3:
Б.Т.В. сум бил неколку пати во соседна Грција и тоа на разни локации и скоро секаде по тоа терасите им висат гашти, мајци, пешкири и сл. Тие се во Европска унија одамна, па сепак овој закон кај нив го нема, ние пак не сме во ЕУ, а мораме да го имплементираме овој ’’Европски‘‘ закон ! :confused:

Не им требаат нови закони за да полнат буџет. Старите се доволни. И онака сме стока невоспитана. Доволно е само контролата на сообраќајот да се засили. Обавезно ќе има по минимум 20тина пијани будали кои преминале на црвено.

И кога сите станаа експерти по граѓанско право па знаат во која држава каков закон има. Ако имало по некој изолиран случај не значи дека го нема законот. Значи дека не се почитува. Како што има и кај нас луѓе што не почитуваат закони, така има и секаде. Затоа се казните. И јас ќе се сликам како плукам и фрлам отпушок среде плоштад па тоа нема да ги избрише законите.

Мене единствено ме интересира како ќе го имплементираат овој закон. Малку неизводливо ми изгледа.
--- надополнето: 31 март 2012 во 20:42 ---
А што има ти да гледаш во моите гаќи, перверзна ниедна :rolleyes:

Ботом лајн:
Ако гледаме така кој што не сака да гледа, подобро да не гледаме, за општо добро на човечката раса.
Не ги закачувам јас моите гаки кај тебе туку кај мене, и тебе никој не те тера да ги гледаш.
Еве на пример јас не сакам да гледам зачакени шалови. И што, ајде закон и за тоа.

Прееска ти дадов пример за ова. Бива ли толку кратка меморија да имаш.
Не е пристојно!
--- надополнето: 31 март 2012 во 20:46 ---
А што ако ги гледаш, убаво прашав што сметаат чисти и испрани алишта, повеќе ти сметаат од на пример стотиците одвратни билборди што стојат по градовите?
Не за тоа што мене ми смета или што не му смета на некој друг. Пристојност. Недолично изгледа. Особено во попрометните делови од градот.

Kajgana Shop

На врв Bottom